рд╣ेрд▓ो рд╕्рдЯूрдбेंрдЯ्рд╕! MSc Agriculture Entrance Exam рдХी рддैрдпाрд░ी рдХрд░ рд░рд╣े рдХृрд╖ि рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдХे рд╕рднी рдЫाрдд्рд░ों рдХा рд╕्рд╡ाрдЧрдд рд╣ै। рдпрджि рдЖрдк CUET PG, BHU, DDU рдпा рдХिрд╕ी рдЕрди्рдп рдк्рд░рддिрд╖्рдаिрдд рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рд╕े рдПрдЧ्рд░ीрдХрд▓्рдЪрд░ рдоें рдоाрд╕्рдЯрд░्рд╕ рдХрд░рдиे рдХा рд▓рдХ्рд╖्рдп рд░рдЦ рд░рд╣े рд╣ैं, рддो рдХेрд╡рд▓ рде्рдпोрд░ी рдкрдв़рдиा рдХाрдлी рдирд╣ीं рд╣ै; рдЖрдкрдХो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े рд╡рд╕्рддुрдиिрд╖्рда рдк्рд░рд╢्рдиों (MCQs) рдХी рдк्рд░ैрдХ्рдЯिрд╕ рднी рдХрд░рдиी рд╣ोрдЧी।
рдЖрдкрдХी рдЗрд╕ी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдХो рдкूрд░ा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП, рд╣рдо 'Previous Year Most Important Questions' рдХी рдПрдХ рд╕्рдкेрд╢рд▓ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рд▓ेрдХрд░ рдЖрдП рд╣ैं। рдЗрд╕ рдЖрд░्рдЯिрдХрд▓ рдоें рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рджीрдирджрдпाрд▓ рдЙрдкाрдз्рдпाрдп (DDU) рдЧोрд░рдЦрдкुрд░ рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдд्рд░ 2025 рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХो рд╢ाрдоिрд▓ рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै। рдз्рдпाрди рджें рдХि рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें рдкेрдкрд░ рдмाрд╣рд░ рдирд╣ीं рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдпे рд╕рднी рдк्рд░рд╢्рди рд╕्рдоृрддि рдЖрдзाрд░िрдд (Memory Based) рд╣ैं, рдЬो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рджे рдЪुрдХे рдЫाрдд्рд░ों рдХे рдЕрдиुрднрд╡ рдкрд░ рддैрдпाрд░ рдХिрдП рдЧрдП рд╣ैं।
ЁЯТб рдк्рд░ो рдЯिрдк (Pro Tip): рдПрдЧ्рд░ीрдХрд▓्рдЪрд░ рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें Agronomy, Soil Science, Genetics & Plant Breeding рдФрд░ Current Agriculture Data рд╕े рд╣рдоेрд╢ा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рд╢्рди рдмрдирддे рд╣ैं। рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдХिрд╕्рдоों (Varieties) рдФрд░ рдмीрдЬ़ рджрд░ (Seed Rate) рдХी рдПрдХ рд▓िрд╕्рдЯ рдмрдиाрдХрд░ рдЕрдкрдиे рд╕्рдЯрдбी рд░ूрдо рдоें рдЪिрдкрдХा рд▓ें।
MSc Agriculture Entrance Important Questions (DDU 2025 - Memory Based)
рдиीрдЪे рджिрдП рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдз्рдпाрдирдкूрд░्рд╡рдХ рдЕрдн्рдпाрд╕ рдХрд░ें। рдЖрдкрдХी рд╕ुрд╡िрдзा рдФрд░ рдд्рд╡рд░िрдд рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХे рд▓िрдП рд╕рд╣ी рдЙрдд्рддрд░ рдХो рд╣рд░े рд░ंрдЧ (Green) рд╕े рд╣ाрдИрд▓ाрдЗрдЯ рдХрд░ рджिрдпा рдЧрдпा рд╣ै:
Q1. рдлрд╕рд▓ рдЪрдХ्рд░ (Crop Rotation) рдЕрдкрдиाрдиे рдХा рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд▓ाрдн рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the most important benefit of adopting crop rotation?
A. рдХेрд╡рд▓ рд╕िंрдЪाрдИ рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдмрдв़рддी рд╣ै / Only irrigation requirement increases
B. рдоृрджा рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдоें рд╕ुрдзाрд░ рддрдеा рдХीрдЯ-рд░ोрдЧ рдЪрдХ्рд░ рдоें рдХрдоी / Improves soil fertility and breaks pest and disease cycle
C. рд╕рднी рдлрд╕рд▓ों рдХी рдЕрд╡рдзि рд╕рдоाрди рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै / Duration of all crops becomes the same
D. рдХेрд╡рд▓ рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рдмрдв़рддी рд╣ै / Only weed population increases
Ans. B. рдоृрджा рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдоें рд╕ुрдзाрд░ рддрдеा рдХीрдЯ-рд░ोрдЧ рдЪрдХ्рд░ рдоें рдХрдоी / Improves soil fertility and breaks pest and disease cycle
Explanation: рдлрд╕рд▓ рдЪрдХ्рд░ рдЕрдкрдиाрдиे рд╕े рд╡िрднिрди्рди рдлрд╕рд▓ें рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рддी рд╣ैं рддрдеा рдХीрдЯ рдПрд╡ं рд░ोрдЧों рдХा рдЬीрд╡рди рдЪрдХ्рд░ рдЯूрдЯрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдоृрджा рдХी рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдПрд╡ं рдЙрдд्рдкाрджрдХрддा рдмрдиी рд░рд╣рддी рд╣ै। / Crop rotation helps maintain soil fertility by balanced nutrient utilization and interrupts pest and disease cycles, thereby improving productivity.
Q2. рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо (Rhizobium) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдлрд╕рд▓ों рдХी рдЬрдб़ों рдоें рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддा рд╣ै? / Rhizobium forms symbiotic nitrogen-fixing association mainly with the roots of which crops?
A. рддिрд▓рд╣рдиी рдлрд╕рд▓ें / Oilseed crops
B. рджрд▓рд╣рдиी рдлрд╕рд▓ें / Leguminous crops
C. рдЕрдиाрдЬ рдлрд╕рд▓ें / Cereal crops
D. рд░ेрд╢ेрджाрд░ рдлрд╕рд▓ें / Fibre crops
Ans. B. рджрд▓рд╣рдиी рдлрд╕рд▓ें / Leguminous crops
Explanation: рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо рдЬीрд╡ाрдгु рджрд▓рд╣рдиी рдкौрдзों рдХी рдЬрдб़ों рдоें рдЧांрдаें рдмрдиाрдХрд░ рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддा рд╣ै। / Rhizobium bacteria form root nodules in legumes and fix atmospheric nitrogen in symbiotic association.
Q3. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдкाрджрдк рд╣ाрд░्рдоोрди рдлрд▓ рдкрдХрдиे (Fruit Ripening) рдХे рд▓िрдП рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ै? / Which plant hormone is primarily responsible for fruit ripening?
A. рдСрдХ्рд╕िрди / Auxin
B. рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди / Gibberellin
C. рдПрдеिрд▓ीрди / Ethylene
D. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди / Cytokinin
Ans. C. рдПрдеिрд▓ीрди / Ethylene
Explanation: рдПрдеिрд▓ीрди рдПрдХ рдЧैрд╕ीрдп рдкाрджрдк рд╣ाрд░्рдоोрди рд╣ै рдЬो рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рдХ्рд▓ाрдЗрдоेрдХ्рдЯेрд░िрдХ рдлрд▓ों рдоें рдкрдХрдиे рдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХो рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै। / Ethylene is a gaseous plant hormone that regulates the ripening process in climacteric fruits.
Q4. рдпрджि рдХिрд╕ी рдоृрджा рдХा pH 5.0 рд╣ै, рддो рд╡рд╣ рдоृрджा рдХिрд╕ рд╢्рд░ेрдгी рдоें рдЖрдПрдЧी? / If the soil pH is 5.0, how is the soil classified?
A. рдЙрджाрд╕ीрди / Neutral
B. рдХ्рд╖ाрд░ीрдп / Alkaline
C. рдЕрдо्рд▓ीрдп / Acidic
D. рд▓рд╡рдгीрдп / Saline
Ans. C. рдЕрдо्рд▓ीрдп / Acidic
Explanation: pH 7 рд╕े рдХрдо рд╣ोрдиे рдкрд░ рдоृрджा рдЕрдо्рд▓ीрдп рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै। pH 5.0 рд╡ाрд▓ी рдоृрджा рд╕्рдкрд╖्рдЯ рд░ूрдк рд╕े рдЕрдо्рд▓ीрдп рд╣ोрддी рд╣ै। / A soil having pH below 7 is acidic. Therefore, soil with pH 5.0 is classified as acidic.
Q5. рд╕ंрдХрд░ рд╢рдХ्рддि (Heterosis) рдХा рд╕рд░्рд╡ोрдд्рддрдо рдЙрджाрд╣рд░рдг рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдХिрд╕्рдоों рдоें рджेрдЦा рдЬाрддा рд╣ै? / Heterosis is best expressed in which type of varieties?
A. рд╢ुрдж्рдз рд╡ंрд╢ (Pure Line) / Pure line
B. рд╕ंрдХрд░ (Hybrid) / Hybrid
C. рд╕्рдеाрдиीрдп рдХिрд╕्рдо (Landrace) / Landrace
D. рдЙрдд्рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХिрд╕्рдо (Mutant Variety) / Mutant variety
Ans. B. рд╕ंрдХрд░ (Hybrid) / Hybrid
Explanation: рд╕ंрдХрд░ рд╢рдХ्рддि рдпा рд╣ेрдЯेрд░ोрд╕िрд╕ F₁ рд╕ंрдХрд░ों рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рджिрдЦाрдИ рджेрддी рд╣ै, рдЬрд╣ाँ рд╕ंрддाрди рдЕрдкрдиे рдоाрддा-рдкिрддा рд╕े рдЕрдзिрдХ рд╡ृрдж्рдзि, рдЙрдкрдЬ рдпा рдЕрдиुрдХूрд▓рди рдХ्рд╖рдорддा рдк्рд░рджрд░्рд╢िрдд рдХрд░рддी рд╣ै। / Heterosis is maximally expressed in F₁ hybrids, where the offspring perform better than their parents in growth, yield, or adaptability.
Q6. рдЧेрд╣ूँ рдоें рд░рддुрдЖ (Rust) рд░ोрдЧ рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдХाрд░рдХ рдХौрди-рд╕ा рдХрд╡рдХ рд╣ै? / Which fungus is the primary causal organism of rust disease in wheat?
A. Alternaria solani
B. Puccinia graminis
C. Fusarium oxysporum
D. Rhizoctonia solani
Ans. B. Puccinia graminis
Explanation: рдЧेрд╣ूँ рдХा рд╕्рдЯेрдо рд░рд╕्рдЯ рдоुрдЦ्рдпрддः Puccinia graminis рдиाрдордХ рдХрд╡рдХ рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ рд╡िрд╢्рд╡ рдХे рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдлрдлूंрджрдЬрдиिрдд рд░ोрдЧों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै рдФрд░ рдЙрдкрдЬ рдоें рднाрд░ी рдХрдоी рд▓ा рд╕рдХрддा рд╣ै। / Stem rust of wheat is mainly caused by Puccinia graminis. It is one of the most destructive fungal diseases of wheat and can cause severe yield losses.
Q7. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХीрдЯрдиाрд╢рдХ рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕ंрдкрд░्рдХ (Contact) рд╡िрд╖ рдХे рд░ूрдк рдоें рдХाрд░्рдп рдХрд░рддा рд╣ै? / Which of the following insecticides primarily acts as a contact poison?
A. рдЗрдоिрдбाрдХ्рд▓ोрдк्рд░िрдб / Imidacloprid
B. рдоोрдиोрдХ्рд░ोрдЯोрдлॉрд╕ / Monocrotophos
C. рдоैрд▓ाрдеिрдпाрди / Malathion
D. рдеाрдпाрдоेрдеोрдХ्рд╕ाрдо / Thiamethoxam
Ans. C. рдоैрд▓ाрдеिрдпाрди / Malathion
Explanation: рдоैрд▓ाрдеिрдпाрди рдПрдХ рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдСрд░्рдЧेрдиोрдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдХीрдЯрдиाрд╢рдХ рд╣ै, рдЬो рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕ंрдкрд░्рдХ рдПрд╡ं рдкेрдЯ рд╡िрд╖ рдХे рд░ूрдк рдоें рдХाрд░्рдп рдХрд░рддा рд╣ै। / Malathion is an organophosphate insecticide that primarily acts as a contact and stomach poison against insects.
Q8. рдпрджि рдХिрд╕ी рдк्рд░рдпोрдЧ рдоें 4 рдЙрдкрдЪाрд░ (Treatments) рддрдеा 5 рдкुрдирд░ाрд╡ृрдд्рддिрдпाँ (Replications) рд╣ों, рддो рдХुрд▓ рдк्рд░ाрдпोрдЧिрдХ рдЗрдХाрдЗрдпों (Experimental Units) рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рдХिрддрдиी рд╣ोрдЧी? / If an experiment consists of 4 treatments and 5 replications, what will be the total number of experimental units?
A. 9
B. 10
C. 20
D. 25
Ans. C. 20
Explanation: рдХुрд▓ рдк्рд░ाрдпोрдЧिрдХ рдЗрдХाрдЗрдпाँ = рдЙрдкрдЪाрд░ × рдкुрдирд░ाрд╡ृрдд्рддि = $4 \times 5 = 20$। / Total experimental units = Treatments × Replications = $4 \times 5 = 20$.
Q9. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдлрд╕рд▓ C4 рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдоाрд░्рдЧ рдХा рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै? / Which of the following crops follows the C4 photosynthetic pathway?
A. рдЧेрд╣ूँ / Wheat
B. рдзाрди / Rice
C. рд╕рд░рд╕ों / Mustard
D. рдордХ्рдХा / Maize
Ans. D. рдордХ्рдХा / Maize
Explanation: рдордХ्рдХा рдПрдХ C4 рдкौрдзा рд╣ै, рдЬिрд╕рдоें Kranz Anatomy рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ै рддрдеा рдЙрдЪ्рдЪ рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рддीрд╡्рд░ рдк्рд░рдХाрд╢ рдоें рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдЕрдзिрдХ рджрдХ्рд╖рддा рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै। / Maize is a C4 plant possessing Kranz anatomy, making photosynthesis more efficient under high temperature and light intensity.
Q10. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдкौрдзों рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЧрддिрд╢ीрд▓ (Highly Mobile) рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рдХे рдЕрднाрд╡ рдХे рд▓рдХ्рд╖рдг рдкрд╣рд▓े рдкुрд░ाрдиी рдкрдд्рддिрдпों рдоें рджिрдЦाрдИ рджेрддे рд╣ैं? / Which nutrient is highly mobile in plants, causing deficiency symptoms to appear first on older leaves?
A. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо / Calcium
B. рдмोрд░ॉрди / Boron
C. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Nitrogen
D. рдЖрдпрд░рди / Iron
Ans. C. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Nitrogen
Explanation: рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдкौрдзे рдоें рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдЧрддिрд╢ीрд▓ рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдХрдоी рд╣ोрдиे рдкрд░ рдпрд╣ рдирдИ рдкрдд्рддिрдпों рдХी рдУрд░ рд╕्рдеाрдиांрддрд░िрдд рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдХрдоी рдХे рд▓рдХ्рд╖рдг рдкрд╣рд▓े рдкुрд░ाрдиी рдкрдд्рддिрдпों рдоें рджिрдЦाрдИ рджेрддे рд╣ैं। / Nitrogen is highly mobile within plants. During deficiency, it is translocated to younger leaves, causing symptoms to appear first on older leaves.
Q11. рдмीрдЬ рдЕंрдХुрд░рдг (Seed Germination) рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдоें рд╕ाрдоाрди्рдпрддः "рдЕंрдХुрд░рдг рдк्рд░рддिрд╢рдд (Germination Percentage)" рдХिрд╕ рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / In a seed germination test, the germination percentage is generally determined on the basis of:
A. рдХेрд╡рд▓ рдЬीрд╡िрдд рдмीрдЬों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Only the number of viable seeds
B. рд╕ाрдоाрди्рдп рдЕंрдХुрд░ (Normal Seedlings) рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of normal seedlings
C. рдЕрд╕ाрдоाрди्рдп рдЕंрдХुрд░ों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of abnormal seedlings
D. рдоृрдд рдмीрдЬों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of dead seeds
Ans. B. рд╕ाрдоाрди्рдп рдЕंрдХुрд░ (Normal Seedlings) рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of normal seedlings
Explanation: рдмीрдЬ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдк्рд░рдпोрдЧрд╢ाрд▓ाрдУं рдоें рдЕंрдХुрд░рдг рдк्рд░рддिрд╢рдд рдХी рдЧрдгрдиा рдХेрд╡рд▓ рд╕ाрдоाрди्рдп (Normal) рдЕंрдХुрд░ों рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХी рдЬाрддी рд╣ै, рдХ्рдпोंрдХि рдпрд╣ी рд╕्рд╡рд╕्рде рдкौрдз рдмрдирдиे рдХी рдХ्рд╖рдорддा рд░рдЦрддे рд╣ैं। / In seed testing laboratories, germination percentage is calculated based on the number of normal seedlings, as they have the potential to develop into healthy plants.
Q12. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХ (Biofertilizer) рдХे рд░ूрдк рдоें рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ (Phosphate Solubilization) рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рд╣ै? / Which of the following microorganisms is well known as a phosphate-solubilizing biofertilizer?
A. рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо / Rhizobium
B. рдПрдЬोрдЯोрдмैрдХ्рдЯрд░ / Azotobacter
C. рдмैрд╕िрд▓рд╕ рдоेрдЧाрдЯेрд░िрдпрдо / Bacillus megaterium
D. рдПрдЬोрд╕्рдкिрд░िрд▓рдо / Azospirillum
Ans. C. рдмैрд╕िрд▓рд╕ рдоेрдЧाрдЯेрд░िрдпрдо / Bacillus megaterium
Explanation: Bacillus megaterium рдЕрдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдХो рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рд░ूрдк рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдкौрдзे рдЙрд╕े рдЖрд╕ाрдиी рд╕े рдЕрд╡рд╢ोрд╖िрдд рдХрд░ рд╕рдХрддे рд╣ैं। / Bacillus megaterium solubilizes insoluble phosphate into available forms that can be readily absorbed by plants.
Q13. рдХृрд╖ि рдк्рд░рд╕ाрд░ рд╢िрдХ्рд╖ा (Agricultural Extension Education) рдоें "Method Demonstration" рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary objective of a Method Demonstration in Agricultural Extension Education?
A. рдирдИ рддрдХрдиीрдХ рдХी рдЙрдкрдпोрдЧिрддा рд╕िрдж्рдз рдХрд░рдиा / To prove the usefulness of a technology
B. рдХिрд╕ी рдХाрд░्рдп рдХो рд╕рд╣ी рдвंрдЧ рд╕े рдХрд░рдиा рд╕िрдЦाрдиा / To teach the correct procedure of performing a task
C. рдХिрд╕ाрдиों рдХा рд╕рд░्рд╡ेрдХ्рд╖рдг рдХрд░рдиा / To conduct a survey of farmers
D. рдЙрдд्рдкाрджрди рдХा рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХрд░рдиा / To evaluate crop production
Ans. B. рдХिрд╕ी рдХाрд░्рдп рдХो рд╕рд╣ी рдвंрдЧ рд╕े рдХрд░рдиा рд╕िрдЦाрдиा / To teach the correct procedure of performing a task
Explanation: Method Demonstration рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХिрд╕ाрдиों рдХो рдХिрд╕ी рддрдХрдиीрдХ рдпा рдХाрд░्рдп рдХो рдЪрд░рдгрдмрдж्рдз рдПрд╡ं рд╕рд╣ी рддрд░ीрдХे рд╕े рдХрд░рдиा рд╕िрдЦाрдиा рд╣ोрддा рд╣ै। / The objective of a Method Demonstration is to teach farmers the correct step-by-step procedure for performing a particular practice.
Q14. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдлрд▓ "False Fruit (рдХृрдд्рд░िрдо рдлрд▓)" рдХा рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै? / Which of the following is an example of a false fruit?
A. рдЖрдо / Mango
B. рдЯрдоाрдЯрд░ / Tomato
C. рд╕ेрдм / Apple
D. рдЕंрдЧूрд░ / Grapes
Ans. C. рд╕ेрдм / Apple
Explanation: рд╕ेрдм рдоें рдлрд▓ рдХा рдЕрдзिрдХांрд╢ рднाрдЧ рдкुрд╖्рдкाрд╕рди (Thalamus) рд╕े рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддा рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕े False Fruit рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / In apple, the edible portion develops mainly from the thalamus rather than the ovary; therefore, it is classified as a false fruit.
Q15. рдпрджि рдХिрд╕ी рд╡рд╕्рддु рдХी рдоांрдЧ (Demand) рдмрдв़ рдЬाрдП рдЬрдмрдХि рдЖрдкूрд░्рддि (Supply) рд╕्рдеिрд░ рд░рд╣े, рддो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдмाрдЬाрд░ рдоूрд▓्рдп рдкрд░ рдХ्рдпा рдк्рд░рднाрд╡ рдкрдб़ेрдЧा? / If demand for a commodity increases while supply remains constant, what will generally happen to its market price?
A. рдоूрд▓्рдп рдШрдЯ рдЬाрдПрдЧा / Price will decrease
B. рдоूрд▓्рдп рдоें рдХोрдИ рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рдирд╣ीं рд╣ोрдЧा / Price will remain unchanged
C. рдоूрд▓्рдп рдмрдв़ рдЬाрдПрдЧा / Price will increase
D. рдоूрд▓्рдп рд╢ूрди्рдп рд╣ो рдЬाрдПрдЧा / Price will become zero
Ans. C. рдоूрд▓्рдп рдмрдв़ рдЬाрдПрдЧा / Price will increase
Explanation: рдоांрдЧ рдмрдв़рдиे рддрдеा рдЖрдкूрд░्рддि рд╕्рдеिрд░ рд░рд╣рдиे рдкрд░ рдмाрдЬाрд░ рдоें рд╡рд╕्рддु рдХी рдХрдоी рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдЙрд╕рдХा рдоूрд▓्рдп рдмрдв़ рдЬाрддा рд╣ै। / When demand increases while supply remains constant, scarcity is created in the market, resulting in an increase in price.
Q16. рдб्рд░िрдк рд╕िंрдЪाрдИ (Drip Irrigation) рдк्рд░рдгाрд▓ी рдХा рд╕рдмрд╕े рдк्рд░рдоुрдЦ рд▓ाрдн рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the major advantage of the drip irrigation system?
A. рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдмрдв़ рдЬाрддी рд╣ै / It increases weed growth
B. рдЬрд▓ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддाрдкूрд░्рд╡рдХ рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рд╡ाрд╖्рдкीрдХрд░рдг рд╣ाрдиि рдХрдо рд╣ोрддी рд╣ै / It improves water use efficiency and reduces evaporation losses
C. рдХेрд╡рд▓ рдзाрди рдХी рдЦेрддी рдоें рдЙрдкрдпोрдЧी рд╣ै / It is useful only for rice cultivation
D. рдЗрд╕рдоें рдЕрдзिрдХ рдЬрд▓ рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рд╣ोрддी рд╣ै / It requires more water
Ans. B. рдЬрд▓ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддाрдкूрд░्рд╡рдХ рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рд╡ाрд╖्рдкीрдХрд░рдг рд╣ाрдиि рдХрдо рд╣ोрддी рд╣ै / It improves water use efficiency and reduces evaporation losses
Explanation: рдб्рд░िрдк рд╕िंрдЪाрдИ рдоें рдкाрдиी рд╕ीрдзे рдкौрдзों рдХी рдЬрдб़ों рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдЬрд▓ рдХी рдмрдЪрдд рд╣ोрддी рд╣ै рддрдеा рд╡ाрд╖्рдкीрдХрд░рдг рдПрд╡ं рдЕрдкрд╡ाрд╣ (Runoff) рд╕े рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ी рд╣ाрдиि рдХрдо рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै। / In drip irrigation, water is delivered directly to the root zone, improving water use efficiency and minimizing evaporation and runoff losses.
Q17. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рддрдХрдиीрдХ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдкौрдзों рдХे рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдк्рд░рд╡рд░्рдзрди (Micropropagation) рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following techniques is used for micropropagation of plants?
A. рд╕ंрдХрд░рдг (Hybridization) / Hybridization
B. рдКрддрдХ рд╕ंрд╡рд░्рдзрди (Tissue Culture) / Tissue Culture
C. рдЧ्рд░ाрдл्рдЯिंрдЧ (Grafting) / Grafting
D. рд▓ेрдпрд░िंрдЧ (Layering) / Layering
Ans. B. рдКрддрдХ рд╕ंрд╡рд░्рдзрди (Tissue Culture) / Tissue Culture
Explanation: рдКрддрдХ рд╕ंрд╡рд░्рдзрди рдж्рд╡ाрд░ा рдХрдо рд╕рдордп рдоें рд░ोрдЧрдоुрдХ्рдд рдПрд╡ं рд╕рдоाрди рдЧुрдгों рд╡ाрд▓े рдмрдб़ी рд╕ंрдЦ्рдпा рдоें рдкौрдзे рддैрдпाрд░ рдХिрдП рдЬा рд╕рдХрддे рд╣ैं। / Tissue culture is used for rapid multiplication of disease-free and genetically uniform plants under controlled laboratory conditions.
Q18. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдоें рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдХे рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг (Carbon Fixation) рдоें рдк्рд░рдоुрдЦ рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै? / Which enzyme plays the primary role in carbon dioxide fixation during photosynthesis?
A. рдПрдоाрдЗрд▓ेрдЬ (Amylase) / Amylase
B. рд▓ाрдЗрдкेрдЬ (Lipase) / Lipase
C. рд░ूрдмिрд╕्рдХो (RuBisCO) / RuBisCO
D. рдкेрдк्рд╕िрди (Pepsin) / Pepsin
Ans. C. рд░ूрдмिрд╕्рдХो (RuBisCO) / RuBisCO
Explanation: RuBisCO рдХैрд▓्рд╡िрди рдЪрдХ्рд░ (Calvin Cycle) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдПंрдЬाрдЗрдо рд╣ै, рдЬो CO₂ рдХे рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХो рдк्рд░ाрд░ंрдн рдХрд░рддा рд╣ै। / RuBisCO is the key enzyme of the Calvin cycle and catalyzes the fixation of atmospheric carbon dioxide.
Q19. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдмाрджрд▓ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рд╡рд░्рд╖ा рдХрд░ाрдиे рд╡ाрд▓ा рдмाрджрд▓ рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following cloud types is commonly associated with rainfall?
A. рд╕िрд░рд╕ (Cirrus) / Cirrus
B. рдХ्рдпूрдо्рдпрд▓рд╕ (Cumulus) / Cumulus
C. рдиिрдо्рдмोрд╕्рдЯ्рд░ेрдЯрд╕ (Nimbostratus) / Nimbostratus
D. рд╕िрд░ोрдХ्рдпूрдо्рдпрд▓рд╕ (Cirrocumulus) / Cirrocumulus
Ans. C. рдиिрдо्рдмोрд╕्рдЯ्рд░ेрдЯрд╕ (Nimbostratus) / Nimbostratus
Explanation: рдиिрдо्рдмोрд╕्рдЯ्рд░ेрдЯрд╕ рдмाрджрд▓ рдШрдиे рд╡рд░्рд╖ा рд╡ाрд▓े рдмाрджрд▓ рд╣ोрддे рд╣ैं, рдЬो рд▓ंрдмे рд╕рдордп рддрдХ рд▓рдЧाрддाрд░ рд╡рд░्рд╖ा рдХрд░ाрдиे рдХे рд▓िрдП рдЬाрдиे рдЬाрддे рд╣ैं। / Nimbostratus clouds are thick rain-bearing clouds that generally produce continuous and widespread precipitation.
Q20. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рднाрд░рддीрдп рдЧाрдп рдХी рдк्рд░рдоुрдЦ рджुрдЧ्рдз рдирд╕्рд▓ (Milch Breed) рд╣ै? / Which of the following is an important indigenous milch breed of cattle in India?
A. рдЕрдоृрддрдорд╣рд▓ / Amritmahal
B. рдЧिрд░ / Gir
C. рд╣рд▓्рд▓ीрдХрд░ / Hallikar
D. рдиाрдЧौрд░ी / Nagauri
Ans. B. рдЧिрд░ / Gir
Explanation: рдЧिрд░ рднाрд░рдд рдХी рд╕рд░्рд╡рд╢्рд░ेрд╖्рда рджेрд╢ी рджुрдЧ्рдз рдирд╕्рд▓ों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдЙрдж्рдЧрдо рдЧुрдЬрд░ाрдд рдоें рд╣ुрдЖ рд╣ै рдФрд░ рдпрд╣ рдЕрдзिрдХ рджुрдЧ्рдз рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рд╣ै। / Gir is one of the finest indigenous milch breeds of India. Originating from Gujarat, it is well known for its high milk production.
Q21. рдоेंрдбрд▓ рдХे рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг (Law of Independent Assortment) рдХा рд╕िрдж्рдзांрдд рдХिрд╕ рдкрд░िрд╕्рдеिрддि рдоें рдкूрд░्рдгрддः рд▓ाрдЧू рд╣ोрддा рд╣ै? / Under which condition is Mendel's Law of Independent Assortment fully applicable?
A. рдЬрдм рджोрдиों рдЬीрди рдПрдХ рд╣ी рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдкрд░ рдмрд╣ुрдд рдиिрдХрдЯ рд╕्рдеिрдд рд╣ों / When both genes are closely located on the same chromosome
B. рдЬрдм рдЬीрди рдкूрд░्рдгрддः рд╕рд╣рд▓рдЧ्рди (Completely Linked) рд╣ों / When genes are completely linked
C. рдЬрдм рдЬीрди рд╡िрднिрди्рди рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ों рдЕрдерд╡ा рдПрдХ рд╣ी рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдкрд░ рдмрд╣ुрдд рджूрд░ рд╕्рдеिрдд рд╣ों / When genes are located on different chromosomes or far apart on the same chromosome
D. рдЬрдм рдХेрд╡рд▓ рдПрдХ рд╣ी рд▓рдХ्рд╖рдг рдХा рдЕрдз्рдпрдпрди рдХिрдпा рдЬाрдП / When only one character is studied
Ans. C. рдЬрдм рдЬीрди рд╡िрднिрди्рди рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ों рдЕрдерд╡ा рдПрдХ рд╣ी рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдкрд░ рдмрд╣ुрдд рджूрд░ рд╕्рдеिрдд рд╣ों / When genes are located on different chromosomes or far apart on the same chromosome
Explanation: рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдХा рдиिрдпрдо рдЙрди рдЬीрдиों рдкрд░ рд▓ाрдЧू рд╣ोрддा рд╣ै рдЬो рд╡िрднिрди्рди рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ों рдкрд░ рд╣ों рдпा рдЬिрдирдХे рдмीрдЪ рдкрд░्рдпाрдк्рдд Crossing Over рд╣ो рд╕рдХे। / The Law of Independent Assortment applies when genes are located on different chromosomes or are sufficiently far apart to undergo frequent crossing over.
Q22. рдХ्рд╖ाрд░ीрдп рдоृрджा (Alkaline Soil) рдХे рд╕ुрдзाрд░ рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рд╕ंрд╢ोрдзрдХ (Soil Amendment) рдХा рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which soil amendment is commonly used for the reclamation of alkaline soils?
A. рдЪूрдиा (Lime) / Lime
B. рдЬिрдк्рд╕рдо (Gypsum) / Gypsum
C. рдбोрд▓ोрдоाрдЗрдЯ (Dolomite) / Dolomite
D. рд░ॉрдХ рдлॉрд╕्рдлेрдЯ (Rock Phosphate) / Rock Phosphate
Ans. B. рдЬिрдк्рд╕рдо (Gypsum) / Gypsum
Explanation: рдЬिрдк्рд╕рдо рдоें рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо, рд╡िрдиिрдоेрдп рд╕ोрдбिрдпрдо (Exchangeable Sodium) рдХो рдк्рд░рддिрд╕्рдеाрдкिрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдХ्рд╖ाрд░ीрдп рдоृрджा рдХी рд╕ंрд░рдЪрдиा рдПрд╡ं рдЙрдд्рдкाрджрдХрддा рдоें рд╕ुрдзाрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। / Calcium present in gypsum replaces exchangeable sodium, thereby improving the structure and productivity of alkaline soils.
Q23. рдзाрди рдХी рдЦेрддी рдоें "рдкрдбрд▓िंрдЧ (Puddling)" рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary purpose of puddling in rice cultivation?
A. рдоृрджा рдХा pH рдмрдв़ाрдиा / To increase soil pH
B. рдЬрд▓ рд░िрд╕ाрд╡ (Percolation) рдХрдо рдХрд░рдиा рддрдеा рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдоें рд╕рд╣ाрдпрддा рдХрд░рдиा / To reduce water percolation and help in weed control
C. рдмीрдЬ рдЕंрдХुрд░рдг рдмрдв़ाрдиा / To improve seed germination
D. рдкौрдзों рдХी рдКँрдЪाрдИ рдХрдо рдХрд░рдиा / To reduce plant height
Ans. B. рдЬрд▓ рд░िрд╕ाрд╡ (Percolation) рдХрдо рдХрд░рдиा рддрдеा рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдоें рд╕рд╣ाрдпрддा рдХрд░рдиा / To reduce water percolation and help in weed control
Explanation: рдкрдбрд▓िंрдЧ рд╕े рдоृрджा рдХी рдкाрд░рдЧрдо्рдпрддा рдХрдо рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдкाрдиी рд▓ंрдмे рд╕рдордп рддрдХ рдЦेрдд рдоें рдмрдиा рд░рд╣рддा рд╣ै рддрдеा рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ों рдХा рдиिрдпंрдд्рд░рдг рднी рдЖрд╕ाрди рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै। / Puddling reduces soil permeability, minimizes water loss through percolation, and facilitates weed control in transplanted rice.
Q24. рдкौрдзों рдоें "рдм्рд▓ाрдЗрдЯ (Blight)" рд░ोрдЧ рдХा рд╕ाрдоाрди्рдп рд▓рдХ्рд╖рдг рдХ्рдпा рд╣ोрддा рд╣ै? / What is the characteristic symptom of blight disease in plants?
A. рдХेрд╡рд▓ рдЬрдб़ों рдХा рдмрдв़рдиा / Only root elongation
B. рдкрдд्рддिрдпों рдПрд╡ं рдХोрдорд▓ рднाрдЧों рдХा рддेрдЬी рд╕े рд╕ूрдЦрдиा рдФрд░ рдЭुрд▓рд╕рдиा / Rapid drying and scorching of leaves and tender plant parts
C. рдХेрд╡рд▓ рдлूрд▓ों рдХा рдЭрдб़рдиा / Only flower drop
D. рдлрд▓ों рдХा рдЖрдХाрд░ рдмрдв़ рдЬाрдиा / Increase in fruit size
Ans. B. рдкрдд्рддिрдпों рдПрд╡ं рдХोрдорд▓ рднाрдЧों рдХा рддेрдЬी рд╕े рд╕ूрдЦрдиा рдФрд░ рдЭुрд▓рд╕рдиा / Rapid drying and scorching of leaves and tender plant parts
Explanation: рдм्рд▓ाрдЗрдЯ рд░ोрдЧ рдоें рдкрдд्рддिрдпाँ, рдЯрд╣рдиिрдпाँ рдПрд╡ं рдЕрди्рдп рдХोрдорд▓ рднाрдЧ рддेрдЬी рд╕े рдЭुрд▓рд╕ рдЬाрддे рд╣ैं рддрдеा рдкौрдзा рд╕ूрдЦрдиे рд▓рдЧрддा рд╣ै। / Blight is characterized by rapid drying, browning, and death of leaves, shoots, and other tender plant tissues.
Q25. рдЦाрдж्рдп рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг (Food Preservation) рдоें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╡िрдзि рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдХो рд░ोрдХрдиा рд╣ै? / Which of the following food preservation methods primarily aims to inhibit the growth of microorganisms?
A. рдм्рд▓ांрдЪिंрдЧ (Blanching) / Blanching
B. рд╢ीрдд рднंрдбाрд░рдг (Cold Storage) / Cold Storage
C. рдЫंрдЯाрдИ (Grading) / Grading
D. рдкॉрд▓िрд╢िंрдЧ (Polishing) / Polishing
Ans. B. рд╢ीрдд рднंрдбाрд░рдг (Cold Storage) / Cold Storage
Explanation: рдХрдо рддाрдкрдоाрди рдкрд░ рдЕрдзिрдХांрд╢ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдзीрдоी рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдЦाрдж्рдп рдкрджाрд░्рде рдЕрдзिрдХ рд╕рдордп рддрдХ рд╕ुрд░рдХ्рд╖िрдд рд░рд╣рддे рд╣ैं। / Low-temperature storage slows down the growth and multiplication of most microorganisms, thereby extending the shelf life of food products.
Q26. рдкौрдзों рдоें рдЬрд▓ рдХे рдЕрд╡рд╢ोрд╖рдг (Water Absorption) рдХा рдоुрдЦ्рдп рд╕्рдеाрди рдХौрди-рд╕ा рд╣ोрддा рд╣ै? / Which part of the plant is primarily responsible for water absorption?
A. рдоूрд▓ рдЯोрдкी (Root Cap) / Root Cap
B. рдоूрд▓ рд░ोрдо (Root Hairs) / Root Hairs
C. рдЬाрдЗрд▓рдо (Xylem) / Xylem
D. рдл्рд▓ोрдПрдо (Phloem) / Phloem
Ans. B. рдоूрд▓ рд░ोрдо (Root Hairs) / Root Hairs
Explanation: рдоूрд▓ рд░ोрдо рдоृрджा рдХे рд╕ंрдкрд░्рдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХो рдмрдв़ाрддे рд╣ैं рддрдеा рдкрд░ाрд╕рд░рдг (Osmosis) рдж्рд╡ाрд░ा рдЬрд▓ рдПрд╡ं рдШुрд▓िрдд рдЦрдиिрдЬों рдХा рдЕрд╡рд╢ोрд╖рдг рдХрд░рддे рд╣ैं। / Root hairs increase the surface area in contact with soil and absorb water and dissolved minerals mainly through osmosis.
Q27. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХीрдЯ "рдЪूрд╕рдХ рдХीрдЯ (Sucking Pest)" рдХी рд╢्рд░ेрдгी рдоें рдЖрддा рд╣ै? / Which of the following is a sucking insect pest?
A. рддрдиा рдЫेрджрдХ (Stem Borer) / Stem Borer
B. рдХрдЯुрдЖ рдХीрдЯ (Cutworm) / Cutworm
C. рдоाрд╣ू (Aphid) / Aphid
D. рд╕ेрдиा рдЗрд▓्рд▓ी (Armyworm) / Armyworm
Ans. C. рдоाрд╣ू (Aphid) / Aphid
Explanation: рдоाрд╣ू рдЕрдкрдиे рдЫेрджрди-рдЪूрд╖рдг рдоुрдЦांрдЧ (Piercing and Sucking Mouthparts) рдж्рд╡ाрд░ा рдкौрдзों рдХा рд░рд╕ рдЪूрд╕рддा рд╣ै рддрдеा рдЕрдиेрдХ рд╡िрд╖ाрдгु рд░ोрдЧों рдХा рд╡ाрд╣рдХ рднी рд╣ोрддा рд╣ै। / Aphids possess piercing and sucking mouthparts, feed on plant sap, and also transmit several plant viral diseases.
Q28. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ (Micronutrient) рдХ्рд▓ोрд░ोрдлिрд▓ рдХा рднाрдЧ рдирд╣ीं рд╣ै, рдлिрд░ рднी рдЙрд╕рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै? / Which micronutrient is not a constituent of chlorophyll but is essential for its synthesis?
A. рдоैрдЧ्рдиीрд╢िрдпрдо (Magnesium) / Magnesium
B. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
C. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (Nitrogen) / Nitrogen
D. рд╕рд▓्рдлрд░ (Sulphur) / Sulphur
Ans. B. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
Explanation: рдЖрдпрд░рди рдХ्рд▓ोрд░ोрдлिрд▓ рдЕрдгु рдХा рдк्рд░рдд्рдпрдХ्рд╖ рдШрдЯрдХ рдирд╣ीं рд╣ै, рд▓ेрдХिрди рдЗрд╕рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдПрд╡ं рдПंрдЬाрдЗрдо рдХ्рд░िрдпाрдУं рдХे рд▓िрдП рдЕрдд्рдпंрдд рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдХрдоी рд╕े рдЗंрдЯрд░рд╡ेрдиिрдпрд▓ рдХ्рд▓ोрд░ोрд╕िрд╕ рджिрдЦाрдИ рджेрддी рд╣ै। / Iron is not a structural component of chlorophyll but is essential for chlorophyll synthesis and enzyme activity. Its deficiency causes interveinal chlorosis.
Q29. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдлрд╕рд▓ рдоें рд╕्рд╡-рдкрд░ाрдЧрдг (Self-Pollination) рдк्рд░рдоुрдЦ рд░ूрдк рд╕े рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following crops is predominantly self-pollinated?
A. рдордХ्рдХा (Maize) / Maize
B. рдмाрдЬрд░ा (Pearl Millet) / Pearl Millet
C. рдЧेрд╣ूँ (Wheat) / Wheat
D. рд░ाрдИ (Mustard) / Mustard
Ans. C. рдЧेрд╣ूँ (Wheat) / Wheat
Explanation: рдЧेрд╣ूँ рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕्рд╡-рдкрд░ाрдЧिрдд рдлрд╕рд▓ рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдордХ्рдХा рдПрд╡ं рдмाрдЬрд░ा рдк्рд░рдоुрдЦ рд░ूрдк рд╕े рдкрд░-рдкрд░ाрдЧिрдд (Cross-pollinated) рдлрд╕рд▓ें рд╣ैं। / Wheat is predominantly a self-pollinated crop, whereas maize and pearl millet are mainly cross-pollinated.
Q30. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рд╕рдорди्рд╡िрдд рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдк्рд░рдмंрдзрди (Integrated Nutrient Management - INM) рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding Integrated Nutrient Management (INM)?
A. рдХेрд╡рд▓ рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Only chemical fertilizers are used.
B. рдХेрд╡рд▓ рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Only biofertilizers are used.
C. рдЬैрд╡िрдХ, рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдПрд╡ं рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдХा рд╕ंрддुрд▓िрдд рдПрд╡ं рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Balanced and integrated use of organic, chemical and biofertilizers is practiced.
D. рдЗрд╕рдоें рдХिрд╕ी рднी рдк्рд░рдХाрд░ рдХे рдЙрд░्рд╡рд░рдХ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдирд╣ीं рдХिрдпा рдЬाрддा। / No fertilizers are used.
Ans. C. рдЬैрд╡िрдХ, рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдПрд╡ं рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдХा рд╕ंрддुрд▓िрдд рдПрд╡ं рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Balanced and integrated use of organic, chemical and biofertilizers is practiced.
Explanation: рд╕рдорди्рд╡िрдд рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдк्рд░рдмंрдзрди (INM) рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдоृрджा рдХी рджीрд░्рдШрдХाрд▓ीрди рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдмрдиाрдП рд░рдЦрддे рд╣ुрдП рд╡िрднिрди्рди рд╕्рд░ोрддों рд╕े рдкौрдзों рдХो рд╕ंрддुрд▓िрдд рдкोрд╖рдг рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрдиा рд╣ै। / Integrated Nutrient Management (INM) aims to maintain long-term soil fertility by combining organic manures, chemical fertilizers and biofertilizers for balanced plant nutrition.
Q31. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдлрд╕рд▓ рдХो "Crown of Jewels" (рдлрд▓ों рдХी рд░ाрдиी) рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following fruits is popularly known as the "Queen of Fruits"?
A. рдЖрдо (Mango) / Mango
B. рдХेрд▓ा (Banana) / Banana
C. рдоैंрдЧोрд╕्рдЯीрди (Mangosteen) / Mangosteen
D. рдЕрдорд░ूрдж (Guava) / Guava
Ans. C. рдоैंрдЧोрд╕्рдЯीрди (Mangosteen) / Mangosteen
Explanation: рдоैंрдЧोрд╕्рдЯीрди рдХो рд╡िрд╢्рд╡рднрд░ рдоें "Queen of Fruits" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдЖрдо рдХो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः "King of Fruits" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / Mangosteen is popularly known as the "Queen of Fruits", whereas mango is known as the "King of Fruits".
Q32. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЙрд░्рд╡рд░рдХ (Fertilizer) рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХी рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рддिрд╢рдд рдоाрдд्рд░ा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рддा рд╣ै? / Which of the following fertilizers contains the highest percentage of nitrogen?
A. рдЕрдоोрдиिрдпрдо рд╕рд▓्рдлेрдЯ (Ammonium Sulphate) / Ammonium Sulphate
B. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо рдЕрдоोрдиिрдпрдо рдиाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ (CAN) / Calcium Ammonium Nitrate
C. рдпूрд░िрдпा (Urea) / Urea
D. рдЕрдоोрдиिрдпрдо рдХ्рд▓ोрд░ाрдЗрдб (Ammonium Chloride) / Ammonium Chloride
Ans. C. рдпूрд░िрдпा (Urea) / Urea
Explanation: рдпूрд░िрдпा рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 46% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬो рд╕ाрдоाрди्рдп рдаोрд╕ рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╣ै। / Urea contains about 46% nitrogen, the highest among commonly used solid nitrogenous fertilizers.
Q33. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд░ोрдЧ рдХा рдХाрд░рдХ рдЬीрд╡ाрдгु (Bacterium) рд╣ै? / Which of the following plant diseases is caused by a bacterium?
A. рдЧेрд╣ूँ рдХा рдХंрдбुрдЖ (Loose Smut of Wheat) / Loose Smut of Wheat
B. рдЖрд▓ू рдХा рдЕрдЧेрддा рдЭुрд▓рд╕ा (Early Blight of Potato) / Early Blight of Potato
C. рд╕ाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдХैंрдХрд░ (Citrus Canker) / Citrus Canker
D. рдмाрдЬрд░े рдХा рдЕрд░्рдЧрдЯ (Ergot of Pearl Millet) / Ergot of Pearl Millet
Ans. C. рд╕ाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдХैंрдХрд░ (Citrus Canker) / Citrus Canker
Explanation: рд╕ाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдХैंрдХрд░ рд░ोрдЧ Xanthomonas citri рдиाрдордХ рдЬीрд╡ाрдгु рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै। рдЕрди्рдп рд╡िрдХрд▓्рдк рдоुрдЦ्рдпрддः рдлрдлूंрджрдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ рд╣ैं। / Citrus canker is caused by the bacterium Xanthomonas citri, whereas the other diseases listed are primarily fungal.
Q34. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ांрдЦ्рдпिрдХीрдп рдоाрдк (Statistical Measure) рдХिрд╕ी рдбेрдЯा рдХे рдк्рд░рд╕ाрд░ (Dispersion) рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै? / Which statistical measure represents the dispersion of a dataset?
A. рдоाрдз्рдп (Mean) / Mean
B. рдоाрдз्рдпिрдХा (Median) / Median
C. рдмрд╣ुрд▓рдХ (Mode) / Mode
D. рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди (Standard Deviation) / Standard Deviation
Ans. D. рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди (Standard Deviation) / Standard Deviation
Explanation: рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди рдпрд╣ рдмрддाрддा рд╣ै рдХि рдк्рд░ेрдХ्рд╖рдг (Observations) рдоाрдз्рдп рд╕े рдФрд╕рддрди рдХिрддрдиी рджूрд░ рдлैрд▓े рд╣ुрдП рд╣ैं। / Standard deviation measures how widely the observations are dispersed around the mean.
Q35. рдкौрдзों рдоें рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди (Transpiration) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै? / Transpiration in plants mainly occurs through which structure?
A. рдЬрдб़ рд░ोрдо (Root Hairs) / Root Hairs
B. рд░ंрдз्рд░ (Stomata) / Stomata
C. рдЬाрдЗрд▓рдо (Xylem) / Xylem
D. рдл्рд▓ोрдПрдо (Phloem) / Phloem
Ans. B. рд░ंрдз्рд░ (Stomata) / Stomata
Explanation: рд▓рдЧрднрдЧ 90–95% рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди рдкрдд्рддिрдпों рдкрд░ рд╕्рдеिрдд рд░ंрдз्рд░ों (Stomata) рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рд╢ेрд╖ рдХ्рдпूрдЯिрдХрд▓ рдПрд╡ं рд▓ेंрдЯिрд╕ेрд▓्рд╕ рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै। / About 90–95% of transpiration occurs through stomata present on leaves, while the remaining occurs through the cuticle and lenticels.
Q36. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг (Photosynthesis) рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding photosynthesis?
A. рдпрд╣ рдХेрд╡рд▓ рд░ाрдд्рд░ि рдоें рд╣ोрддी рд╣ै। / It occurs only during the night.
B. рдЗрд╕рдоें рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдХा рдЙрдкрднोрдЧ рддрдеा рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдХा рдЙрдд्рд╕рд░्рдЬрди рд╣ोрддा рд╣ै। / It consumes oxygen and releases carbon dioxide.
C. рдЗрд╕рдоें рдк्рд░рдХाрд╢ рдКрд░्рдЬा рдХो рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдКрд░्рдЬा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It converts light energy into chemical energy.
D. рдпрд╣ рдХेрд╡рд▓ рдЬрдб़ों рдоें рд╣ोрддी рд╣ै। / It occurs only in roots.
Ans. C. рдЗрд╕рдоें рдк्рд░рдХाрд╢ рдКрд░्рдЬा рдХो рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдКрд░्рдЬा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It converts light energy into chemical energy.
Explanation: рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдоें рд╣рд░े рдкौрдзे рд╕ूрд░्рдп рдХे рдк्рд░рдХाрд╢ рдХी рдКрд░्рдЬा рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдПрд╡ं рдЬрд▓ рд╕े рдХाрд░्рдмोрд╣ाрдЗрдб्рд░ेрдЯ рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддे рд╣ैं рддрдеा рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдоुрдХ्рдд рдХрд░рддे рд╣ैं। / During photosynthesis, green plants convert light energy into chemical energy by synthesizing carbohydrates from carbon dioxide and water, releasing oxygen as a by-product.
Q37. рднाрд░рддीрдп рдХृрд╖ि рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдкрд░िрд╖рдж (ICAR) рдХा рдоुрдЦ्рдпाрд▓рдп рдХрд╣ाँ рд╕्рдеिрдд рд╣ै? / Where is the headquarters of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) located?
A. рд▓рдЦрдирдК / Lucknow
B. рдирдИ рджिрд▓्рд▓ी / New Delhi
C. рднोрдкाрд▓ / Bhopal
D. рд╣ैрджрд░ाрдмाрдж / Hyderabad
Ans. B. рдирдИ рджिрд▓्рд▓ी / New Delhi
Explanation: рднाрд░рддीрдп рдХृрд╖ि рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдкрд░िрд╖рдж (ICAR) рднाрд░рдд рдоें рдХृрд╖ि рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдПрд╡ं рд╢िрдХ्рд╖ा рдХा рд╕рд░्рд╡ोрдЪ्рдЪ рд╕ंрдЧрдарди рд╣ै, рдЬिрд╕рдХा рдоुрдЦ्рдпाрд▓рдп рдирдИ рджिрд▓्рд▓ी рдоें рд╕्рдеिрдд рд╣ै। / The Indian Council of Agricultural Research (ICAR), the apex body for agricultural research and education in India, is headquartered in New Delhi.
Q38. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХ (Biofertilizer) рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдоुрдЦ्рдпрддः рдзाрди рдХे рдЦेрддों рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which biofertilizer is mainly used in paddy fields?
A. рдПрдЬोрдЯोрдмैрдХ्рдЯрд░ (Azotobacter) / Azotobacter
B. рдПрдЬोрд╕्рдкिрд░िрд▓рдо (Azospirillum) / Azospirillum
C. рдПрдЬोрд▓ा-рдПрдиाрдмीрдиा (Azolla-Anabaena) / Azolla-Anabaena
D. рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо (Rhizobium) / Rhizobium
Ans. C. рдПрдЬोрд▓ा-рдПрдиाрдмीрдиा (Azolla-Anabaena) / Azolla-Anabaena
Explanation: рдзाрди рдХी рдЦेрддी рдоें рдПрдЬोрд▓ा рдПрд╡ं рдЙрд╕рдХे рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рд╕ाрдпрдиोрдмैрдХ्рдЯीрд░िрдпा Anabaena azollae рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддे рд╣ैं, рдЬिрд╕рд╕े рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХी рдЙрдкрд▓рдм्рдзрддा рдмрдв़рддी рд╣ै। / The Azolla-Anabaena symbiotic association fixes atmospheric nitrogen and is widely used as a biofertilizer in paddy cultivation.
Q39. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХृрд╖ि рдЬрд▓рд╡ाрдпु (Agro-climatic) рдХाрд░рдХ рд╕ीрдзे рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди (Transpiration) рдХी рджрд░ рдХो рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рддा рд╣ै? / Which agro-climatic factor directly has the greatest influence on the rate of transpiration?
A. рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдЖрд░्рдж्рд░рддा (Atmospheric Humidity) / Atmospheric Humidity
B. рдоृрджा рдХा рд░ंрдЧ (Soil Colour) / Soil Colour
C. рдоृрджा рдХी рдмрдиाрд╡рдЯ (Soil Texture) / Soil Texture
D. рдмीрдЬ рдХा рдЖрдХाрд░ (Seed Size) / Seed Size
Ans. A. рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдЖрд░्рдж्рд░рддा (Atmospheric Humidity) / Atmospheric Humidity
Explanation: рдЬрдм рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдЖрд░्рдж्рд░рддा рдХрдо рд╣ोрддी рд╣ै, рддрдм рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди рдХी рджрд░ рдмрдв़ рдЬाрддी рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рд╡िрдкрд░ीрдд рдЕрдзिрдХ рдЖрд░्рдж्рд░рддा рд╣ोрдиे рдкрд░ рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди рдХрдо рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै। / Low atmospheric humidity increases transpiration, whereas high humidity reduces the rate of transpiration.
Q40. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдХो "рднाрд░рддीрдп рд╣рд░िрдд рдХ्рд░ांрддि рдХा рдЬрдирдХ (Father of Green Revolution in India)" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै? / Who is known as the "Father of Green Revolution in India"?
A. рдбॉ. рдПрдо. рдПрд╕. рд╕्рд╡ाрдоीрдиाрдерди / Dr. M. S. Swaminathan
B. рдбॉ. рдмी. рдкी. рдкाрд▓ / Dr. B. P. Pal
C. рдбॉ. рд╡рд░्рдШीрдЬ़ рдХुрд░िрдпрди / Dr. Verghese Kurien
D. рдбॉ. рдиॉрд░्рдорди рдмोрд░рд▓ॉрдЧ / Dr. Norman Borlaug
Ans. A. рдбॉ. рдПрдо. рдПрд╕. рд╕्рд╡ाрдоीрдиाрдерди / Dr. M. S. Swaminathan
Explanation: рдбॉ. рдПрдо. рдПрд╕. рд╕्рд╡ाрдоीрдиाрдерди рдиे рднाрд░рдд рдоें рдЙрдЪ्рдЪ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рдХिрд╕्рдоों рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдПрд╡ं рдЖрдзुрдиिрдХ рдХृрд╖ि рддрдХрдиीрдХों рдХो рдмрдв़ाрд╡ा рджेрдХрд░ рд╣рд░िрдд рдХ्рд░ांрддि рдХो рд╕рдлрд▓ рдмрдиाрдиे рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдпोрдЧрджाрди рджिрдпा। / Dr. M. S. Swaminathan played a pivotal role in introducing high-yielding varieties and modern agricultural technologies, leading to the success of the Green Revolution in India.
Q41. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдкौрдз рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ (Plant Nutrient) рдкौрдзों рдХे рднीрддрд░ рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рдЕрдЪрд▓ (Immobile) рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рдХे рдЕрднाрд╡ рдХे рд▓рдХ्рд╖рдг рдкрд╣рд▓े рдирдИ рдкрдд्рддिрдпों рдоें рджिрдЦाрдИ рджेрддे рд╣ैं? / Which of the following plant nutrients is relatively immobile in plants, causing deficiency symptoms to appear first in young leaves?
A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (Nitrogen) / Nitrogen
B. рдлॉрд╕्рдлोрд░рд╕ (Phosphorus) / Phosphorus
C. рдкोрдЯाрд╢िрдпрдо (Potassium) / Potassium
D. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо (Calcium) / Calcium
Ans. D. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо (Calcium) / Calcium
Explanation: рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо рдкौрдзों рдоें рд▓рдЧрднрдЧ рдЕрдЪрд▓ (Immobile) рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕рдХी рдХрдоी рдХे рд▓рдХ्рд╖рдг рдкрд╣рд▓े рдирдИ рдкрдд्рддिрдпों рдПрд╡ं рд╡ृрдж्рдзि рдмिंрджुрдУं (Growing Points) рдкрд░ рджिрдЦाрдИ рджेрддे рд╣ैं। / Calcium is relatively immobile in plants; therefore, deficiency symptoms first appear in young leaves and growing points.
Q42. рдЧेрд╣ूँ рдХी рдмौрдиी рдХिрд╕्рдоों (Dwarf Wheat Varieties) рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдоें рдХिрд╕ рдЬीрди рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдпोрдЧрджाрди рд░рд╣ा рд╣ै? / Which gene played a major role in the development of dwarf wheat varieties?
A. Bt Gene / Bt Gene
B. Rht Gene / Rht Gene
C. Xa21 Gene / Xa21 Gene
D. Sub1 Gene / Sub1 Gene
Ans. B. Rht Gene / Rht Gene
Explanation: Rht (Reduced Height) рдЬीрди рдиे рдЧेрд╣ूँ рдХी рдЕрд░्рдз-рдмौрдиी рдЙрдЪ्рдЪ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рдХिрд╕्рдоों рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрдИ, рдЬो рд╣рд░िрдд рдХ्рд░ांрддि рдХा рдЖрдзाрд░ рдмрдиीं। / The Rht (Reduced Height) gene was instrumental in developing semi-dwarf, high-yielding wheat varieties that formed the basis of the Green Revolution.
Q43. рдпрджि рдХिрд╕ी рдоृрджा рдХा C:N рдЕрдиुрдкाрдд (Carbon : Nitrogen Ratio) рдмрд╣ुрдд рдЕрдзिрдХ рд╣ो, рддो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХ्рдпा рд╣ोрдЧा? / If the Carbon:Nitrogen (C:N) ratio of organic matter is very high, what is the most likely consequence?
A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рддीрд╡्рд░ рдЦрдиिрдЬीрдХрд░рдг (Rapid Mineralization of Nitrogen) / Rapid nitrogen mineralization
B. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рдЕрд╕्рдеाрдпी рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг (Immobilization) / Temporary nitrogen immobilization
C. рдлॉрд╕्рдлोрд░рд╕ рдХी рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрд▓рдм्рдзрддा / Increased phosphorus availability
D. рдоृрджा рдХा pH рддुрд░ंрдд рдмрдв़ рдЬाрддा рд╣ै / Immediate increase in soil pH
Ans. B. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рдЕрд╕्рдеाрдпी рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг (Immobilization) / Temporary nitrogen immobilization
Explanation: рдЬрдм рдХाрд░्рдмрди : рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдЕрдиुрдкाрдд рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддा рд╣ै, рддрдм рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде рдХे рдЕрдкрдШрдЯрди рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рддे рд╣ैं, рдЬिрд╕рд╕े рдкौрдзों рдХे рд▓िрдП рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдЕрд╕्рдеाрдпी рд░ूрдк рд╕े рдХрдо рдЙрдкрд▓рдм्рдз рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै। / A high C:N ratio causes microorganisms to utilize available nitrogen during decomposition, leading to temporary nitrogen immobilization.
Q44. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХृрд╖ि рдЙрдкрдХрд░рдг (Farm Implement) рдоुрдЦ्рдпрддः рдж्рд╡िрддीрдпрдХ рдЬुрддाрдИ (Secondary Tillage) рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following farm implements is mainly used for secondary tillage?
A. рдоोрд▓्рдб рдмोрд░्рдб рд╣рд▓ (Mould Board Plough) / Mould Board Plough
B. рдбिрд╕्рдХ рдк्рд▓ाрдЙ (Disc Plough) / Disc Plough
C. рдХрд▓्рдЯीрд╡ेрдЯрд░ (Cultivator) / Cultivator
D. рд╕рдм-рд╕ॉрдЗрд▓рд░ (Subsoiler) / Subsoiler
Ans. C. рдХрд▓्рдЯीрд╡ेрдЯрд░ (Cultivator) / Cultivator
Explanation: рдХрд▓्рдЯीрд╡ेрдЯрд░ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдк्рд░ाрдердоिрдХ рдЬुрддाрдИ рдХे рдмाрдж рдоिрдЯ्рдЯी рдХो рднुрд░рднुрд░ा рдХрд░рдиे, рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рддрдеा рдмीрдЬ рд╢ैрдпा (Seed Bed) рддैрдпाрд░ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / A cultivator is mainly used after primary tillage for seedbed preparation, soil pulverization, and weed control.
Q45. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдлрд▓ рдХा рдк्рд░рд╕ाрд░ (Propagation) рдоुрдЦ्рдпрддः 'рдЧूрдЯी' (Air Layering) рдж्рд╡ाрд░ा рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following fruit crops is commonly propagated through air layering?
A. рдЖрдо (Mango) / Mango
B. рдЕрдорд░ूрдж (Guava) / Guava
C. рд▓ीрдЪी (Litchi) / Litchi
D. рдкрдкीрддा (Papaya) / Papaya
Ans. C. рд▓ीрдЪी (Litchi) / Litchi
Explanation: рд▓ीрдЪी рдХा рд╡्рдпाрд╡рд╕ाрдпिрдХ рдк्рд░рд╡рд░्рдзрди рдоुрдЦ्рдпрддः рдЧूрдЯी (Air Layering/Marcottage) рдж्рд╡ाрд░ा рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдХ्рдпोंрдХि рдЗрд╕рд╕े рдоाрддृ рдкौрдзे рдХे рд╕рдоाрди рдЧुрдгों рд╡ाрд▓े рдкौрдзे рдк्рд░ाрдк्рдд рд╣ोрддे рд╣ैं। / Commercial propagation of litchi is mainly done through air layering (marcottage), which produces true-to-type plants.
Q46. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдкाрджрдк рд╡ृрдж्рдзि рдиिрдпाрдордХ (Plant Growth Regulator) рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдмीрдЬрд░рд╣िрдд (Parthenocarpic) рдлрд▓ों рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following plant growth regulators is commonly used to induce parthenocarpic (seedless) fruit development?
A. рдСрдХ्рд╕िрди (Auxin) / Auxin
B. рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (Abscisic Acid) / Abscisic Acid
C. рдПрдеिрд▓ीрди (Ethylene) / Ethylene
D. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди (Cytokinin) / Cytokinin
Ans. A. рдСрдХ्рд╕िрди (Auxin) / Auxin
Explanation: рдСрдХ्рд╕िрди рддрдеा рдХुрдЫ рдоाрдорд▓ों рдоें рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдкाрд░्рдеेрдиोрдХाрд░्рдкी рдк्рд░ेрд░िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЯрдоाрдЯрд░ рдПрд╡ं рдмैंрдЧрди рдЬैрд╕ी рдлрд╕рд▓ों рдоें рдСрдХ्рд╕िрди рдХा рдк्рд░рдпोрдЧ рдмीрдЬрд░рд╣िрдд рдлрд▓ рдмрдирдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Auxins, and in some cases gibberellins, are used to induce parthenocarpy. Auxins are commonly applied to crops such as tomato and brinjal for seedless fruit development.
Q47. рд╕рдорди्рд╡िрдд рдХीрдЯ рдк्рд░рдмंрдзрди (Integrated Pest Management - IPM) рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary objective of Integrated Pest Management (IPM)?
A. рдХेрд╡рд▓ рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдХीрдЯрдиाрд╢рдХों рдХा рдЕрдзिрдХрддрдо рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиा / To maximize the use of chemical pesticides only
B. рдХीрдЯों рдХा рдкूрд░्рдг рдЙрди्рдоूрд▓рди рдХрд░рдиा / To eradicate all insect pests completely
C. рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕्рддрд░ рд╕े рдиीрдЪे рдХीрдЯों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рдмрдиाрдП рд░рдЦрддे рд╣ुрдП рд╡िрднिрди्рди рдиिрдпंрдд्рд░рдг рд╡िрдзिрдпों рдХा рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиा / To keep pest populations below the economic threshold level through integrated control methods
D. рдХेрд╡рд▓ рдЬैрд╡िрдХ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиा / To use only biological control methods
Ans. C. рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕्рддрд░ рд╕े рдиीрдЪे рдХीрдЯों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рдмрдиाрдП рд░рдЦрддे рд╣ुрдП рд╡िрднिрди्рди рдиिрдпंрдд्рд░рдг рд╡िрдзिрдпों рдХा рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиा / To keep pest populations below the economic threshold level through integrated control methods
Explanation: IPM рдоें рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ, рдпांрдд्рд░िрдХ, рдЬैрд╡िрдХ рдПрд╡ं рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рд╡िрдзिрдпों рдХा рд╕ंрддुрд▓िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгीрдп рдк्рд░рднाрд╡ рдХрдо рд╣ो рддрдеा рдЖрд░्рдеिрдХ рд░ूрдк рд╕े рд▓ाрднрдХाрд░ी рдХीрдЯ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рд╕ंрднрд╡ рд╣ो। / IPM integrates cultural, mechanical, biological and chemical methods to maintain pest populations below the economic threshold level with minimum environmental impact.
Q48. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рддрдд्рд╡ рдкौрдзों рдоें рдк्рд░ोрдЯीрди рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг (Protein Synthesis) рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै? / Which of the following elements is most essential for protein synthesis in plants?
A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (Nitrogen) / Nitrogen
B. рдкोрдЯाрд╢िрдпрдо (Potassium) / Potassium
C. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо (Calcium) / Calcium
D. рдоैंрдЧрдиीрдЬ (Manganese) / Manganese
Ans. A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (Nitrogen) / Nitrogen
Explanation: рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓, рдк्рд░ोрдЯीрди, рди्рдпूрдХ्рд▓िрдХ рдЕрдо्рд▓ рдПрд╡ं рдХ्рд▓ोрд░ोрдлिрд▓ рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдШрдЯрдХ рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдкрд░्рдпाрдк्рдд рдЙрдкрд▓рдм्рдзрддा рдкौрдзों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдПрд╡ं рдк्рд░ोрдЯीрди рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै। / Nitrogen is a major constituent of amino acids, proteins, nucleic acids and chlorophyll, making it indispensable for protein synthesis and plant growth.
Q49. рдлрд╕рд▓ рд╕ुрдзाрд░ (Crop Improvement) рдоें "Backcross Method" рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary objective of the backcross method in crop improvement?
A. рдирдИ рдк्рд░рдЬाрддि (Species) рд╡िрдХрд╕िрдд рдХрд░рдиा / To develop a new species
B. рдХिрд╕ी рд╢्рд░ेрд╖्рда рдХिрд╕्рдо рдоें рдПрдХ рдпा рдХुрдЫ рд╡ांрдЫрдиीрдп рдЬीрдиों рдХा рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдХрд░рдиा / To transfer one or a few desirable genes into an elite variety
C. рдХेрд╡рд▓ рд╕ंрдХрд░ рдмीрдЬ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХрд░рдиा / To produce hybrid seeds only
D. рдЙрдд्рдкрд░िрд╡рд░्рддрди (Mutation) рдЙрдд्рдкрди्рди рдХрд░рдиा / To induce mutation
Ans. B. рдХिрд╕ी рд╢्рд░ेрд╖्рда рдХिрд╕्рдо рдоें рдПрдХ рдпा рдХुрдЫ рд╡ांрдЫрдиीрдп рдЬीрдиों рдХा рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдХрд░рдиा / To transfer one or a few desirable genes into an elite variety
Explanation: рдмैрдХрдХ्рд░ॉрд╕ рд╡िрдзि рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрд╕ी рдЙрдд्рдХृрд╖्рдЯ рдХिрд╕्рдо рдоें рд░ोрдЧ рдк्рд░рддिрд░ोрдз, рдХीрдЯ рдк्рд░рддिрд░ोрдз рдЕрдерд╡ा рдЕрди्рдп рд╡ांрдЫрдиीрдп рдЧुрдгों рд╡ाрд▓े рдПрдХ рдпा рдХुрдЫ рдЬीрдиों рдХो рд╕्рдеाрдиांрддрд░िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / The backcross method is used to transfer one or a few desirable genes, such as disease or insect resistance, into an otherwise superior variety.
Q50. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рдЬрд▓ рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддा (Water Use Efficiency - WUE) рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding Water Use Efficiency (WUE)?
A. рдХрдо рдЬрд▓ рдоें рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдЬ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиा рдЬрд▓ рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддा рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै। / Producing higher yield with less water indicates higher water use efficiency.
B. рдЕрдзिрдХ рдЬрд▓ рджेрдиे рд╕े рд╣рдоेрд╢ा WUE рдмрдв़рддी рд╣ै। / Applying more water always increases WUE.
C. WUE рдХा рдлрд╕рд▓ рдЙрдд्рдкाрджрди рд╕े рдХोрдИ рд╕ंрдмंрдз рдирд╣ीं рд╣ै। / WUE has no relation to crop yield.
D. WUE рдХेрд╡рд▓ рд╡рд░्рд╖ा рдкрд░ рдиिрд░्рднрд░ рдХрд░рддी рд╣ै। / WUE depends only on rainfall.
Ans. A. рдХрдо рдЬрд▓ рдоें рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдЬ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиा рдЬрд▓ рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддा рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै। / Producing higher yield with less water indicates higher water use efficiency.
Explanation: рдЬрд▓ рдЙрдкрдпोрдЧ рджрдХ्рд╖рддा рдХा рдЕрд░्рде рд╣ै рдк्рд░рддि рдЗрдХाрдИ рдЬрд▓ рдЙрдкрдпोрдЧ рдкрд░ рдЕрдзिрдХрддрдо рдлрд╕рд▓ рдЙрдд्рдкाрджрди рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиा। рдЖрдзुрдиिрдХ рдХृрд╖ि рдоें рдб्рд░िрдк рд╕िंрдЪाрдИ, рдорд▓्рдЪिंрдЧ рдПрд╡ं рдЙрдЪिрдд рд╕िंрдЪाрдИ рдк्рд░рдмंрдзрди рдж्рд╡ाрд░ा WUE рдмрдв़ाрдИ рдЬाрддी рд╣ै। / Water Use Efficiency (WUE) refers to obtaining maximum crop yield per unit of water used. Practices such as drip irrigation, mulching and proper irrigation scheduling improve WUE.
Q51. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдХी рдХрдоी рд╕े рдкौрдзों рдоें 'рд╡्рд╣िрдкрдЯेрд▓ (Whiptail)' рд╡िрдХाрд░ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Deficiency of which nutrient commonly causes 'Whiptail' disorder in plants?
A. рдЬिंрдХ (Zinc) / Zinc
B. рдоोрд▓िрдм्рдбेрдирдо (Molybdenum) / Molybdenum
C. рдмोрд░ॉрди (Boron) / Boron
D. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
Ans. B. рдоोрд▓िрдм्рдбेрдирдо (Molybdenum) / Molybdenum
Explanation: рдлूрд▓рдЧोрднी (Cauliflower) рдоें рдоोрд▓िрдм्рдбेрдирдо рдХी рдХрдоी рд╕े 'Whiptail' рд╡िрдХाрд░ рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рдоें рдкрдд्рддिрдпाँ рд╕ंрдХрд░ी рдПрд╡ं рд╡िрдХृрдд рд╣ो рдЬाрддी рд╣ैं। / Whiptail is a characteristic deficiency disorder of cauliflower caused by molybdenum deficiency, resulting in narrow and distorted leaves.
Q52. рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирди (Plant Breeding) рдоें 'Pure Line' рдХिрд╕े рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै? / In plant breeding, what is meant by a 'Pure Line'?
A. рд╡िрднिрди्рди рдкौрдзों рдХा рдоिрд╢्рд░рдг / A mixture of different plants
B. рдХिрд╕ी рдПрдХ рд╕рдордп рдкрд░ рдПрдХрдд्рд░िрдд рдмीрдЬ / Seeds collected at one time
C. рдПрдХ рд╣ी рд╕рдордЬाрдд (Homozygous) рд╕्рд╡-рдкрд░ाрдЧिрдд рдкौрдзे рдХी рд╕ंрддрддि / The progeny of a single homozygous self-pollinated plant
D. рд╕ंрдХрд░ (Hybrid) рдкौрдзों рдХा рд╕рдоूрд╣ / A group of hybrid plants
Ans. C. рдПрдХ рд╣ी рд╕рдордЬाрдд (Homozygous) рд╕्рд╡-рдкрд░ाрдЧिрдд рдкौрдзे рдХी рд╕ंрддрддि / The progeny of a single homozygous self-pollinated plant
Explanation: Pure Line рд╕िрдж्рдзांрдд рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдЬोрд╣ाрдирд╕рди (Johannsen) рдиे рдХिрдпा рдеा। рдпрд╣ рдПрдХ рд╕्рд╡-рдкрд░ाрдЧिрдд, рд╕рдордЬाрдд рдкौрдзे рдХी рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд░ूрдк рд╕े рд╕рдоाрди рд╕ंрддрддि рд╣ोрддी рд╣ै। / The Pure Line theory was proposed by Johannsen. A pure line is the genetically uniform progeny of a single homozygous self-pollinated plant.
Q53. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд░ोрдЧ рдоें рдкौрдзों рдХी рдкрдд्рддिрдпों рдкрд░ 'рдоोрдЬ़ेрдХ (Mosaic)' рдЬैрд╕े рдзрдм्рдмे рджिрдЦाрдИ рджेрддे рд╣ैं? / In which type of disease do plants typically show mosaic-like patterns on their leaves?
A. рдЬीрд╡ाрдгु рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ (Bacterial Disease) / Bacterial Disease
B. рд╡िрд╖ाрдгु рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ (Viral Disease) / Viral Disease
C. рд╕ूрдд्рд░рдХृрдоि рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ (Nematode Disease) / Nematode Disease
D. рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рд╡िрд╖ाрдХ्рддрддा (Nutrient Toxicity) / Nutrient Toxicity
Ans. B. рд╡िрд╖ाрдгु рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ (Viral Disease) / Viral Disease
Explanation: рдоोрдЬ़ेрдХ, рдХ्рд▓ोрд░ोрд╕िрд╕ рдПрд╡ं рдкрдд्рддिрдпों рдХा рд╡िрдХृрдд рд╣ोрдиा рдЕрдзिрдХांрд╢ рд╡िрд╖ाрдгु (Virus) рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧों рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рд▓рдХ्рд╖рдг рд╣ैं। / Mosaic patterns, chlorosis, and leaf distortion are characteristic symptoms of many viral plant diseases.
Q54. 'Economic Threshold Level (ETL)' рдХा рдХ्рдпा рдЕрд░्рде рд╣ै? / What is meant by the Economic Threshold Level (ETL)?
A. рд╡рд╣ рд╕्рддрд░ рдЬрд╣ाँ рд╕рднी рдХीрдЯ рд╕рдоाрдк्рдд рд╣ो рдЬाрддे рд╣ैं। / The level at which all pests are eliminated.
B. рд╡рд╣ рдХीрдЯ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рд╕्рддрд░ рдЬिрд╕ рдкрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдЙрдкाрдп рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рдХрд░рдиा рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ोрддा рд╣ै рддाрдХि рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕े рдмрдЪा рдЬा рд╕рдХे। / The pest population level at which control measures should be initiated to prevent economic loss.
C. рд╡рд╣ рд╕्рддрд░ рдЬрд╣ाँ рдХीрдЯрдиाрд╢рдХ рдк्рд░рднाрд╡рд╣ीрди рд╣ो рдЬाрддे рд╣ैं। / The level at which pesticides become ineffective.
D. рдХीрдЯों рдХी рдЕрдзिрдХрддрдо рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा। / The maximum pest population.
Ans. B. рд╡рд╣ рдХीрдЯ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рд╕्рддрд░ рдЬिрд╕ рдкрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдЙрдкाрдп рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рдХрд░рдиा рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ोрддा рд╣ै рддाрдХि рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕े рдмрдЪा рдЬा рд╕рдХे। / The pest population level at which control measures should be initiated to prevent economic loss.
Explanation: ETL рд╡рд╣ рд╕्рддрд░ рд╣ै рдЬрд╣ाँ рдХीрдЯ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рдХрд░ рджेрдиा рдЪाрд╣िрдП, рддाрдХि рдХीрдЯ рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕्рддрд░ (Economic Injury Level) рддрдХ рди рдкрд╣ुँрдЪ рд╕рдХें। / ETL is the pest population level at which control measures should be initiated to prevent the population from reaching the Economic Injury Level (EIL).
Q55. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рд╡ाрддाрд╡рд░рдгीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг (Symbiotic Nitrogen Fixation) рджрд▓рд╣рдиी рдлрд╕рд▓ों рдоें рдХрд░рддा рд╣ै? / Which microorganism carries out symbiotic nitrogen fixation in leguminous crops?
A. рдПрдЬोрдЯोрдмैрдХ्рдЯрд░ (Azotobacter) / Azotobacter
B. рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо (Rhizobium) / Rhizobium
C. рдПрдЬोрд╕्рдкिрд░िрд▓рдо (Azospirillum) / Azospirillum
D. рдмैрд╕िрд▓рд╕ (Bacillus) / Bacillus
Ans. B. рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо (Rhizobium) / Rhizobium
Explanation: рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо рджрд▓рд╣рдиी рдкौрдзों рдХी рдЬрдб़ों рдоें рдЧांрдаें (Root Nodules) рдмрдиाрдХрд░ рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддा рд╣ै рддрдеा рдкौрдзों рдХो рдЙрдкрдпोрдЧी рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрддा рд╣ै। / Rhizobium forms root nodules in leguminous plants and fixes atmospheric nitrogen through symbiosis, making it available to the host plant.
Q56. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рдоृрджा рдХे рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде (Organic Matter) рдоें рд╡ृрдж्рдзि рд╣ोрдиे рд╕े рдЬрд▓ рдзाрд░рдг рдХ्рд╖рдорддा рдмрдв़рддी рд╣ै।
Reason (R): рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде рдоृрджा рдХी рд╕ंрд░рдЪрдиा (Soil Structure) рдПрд╡ं рд╕рдоुрдЪ्рдЪрдп рдиिрд░्рдоाрдг (Aggregation) рдоें рд╕ुрдзाрд░ рдХрд░рддा рд╣ै।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Increasing soil organic matter enhances water-holding capacity.
Reason (R): Organic matter improves soil structure and aggregation.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде рдоृрджा рдХे рдХрдгों рдХो рдЬोрдб़рдХрд░ рд╕्рдеिрд░ рд╕рдоुрдЪ्рдЪрдп рдмрдиाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдЬрд▓ рдзाрд░рдг рдХ्рд╖рдорддा, рд╡ाрдпु рд╕ंрдЪाрд░ рдПрд╡ं рдЬрдб़ рд╡ृрдж्рдзि рдоें рд╕ुрдзाрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। / Organic matter improves soil aggregation, resulting in better water-holding capacity, aeration, and root growth.
Q57. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╣ाрд░्рдоोрди рдХा рдоुрдЦ्рдп рдХाрд░्рдп рдкौрдзों рдоें рдХोрд╢िрдХा рд╡िрднाрдЬрди (Cell Division) рдХो рдк्рд░ोрдд्рд╕ाрд╣िрдд рдХрд░рдиा рд╣ै? / Which plant hormone primarily promotes cell division?
A. рдСрдХ्рд╕िрди (Auxin) / Auxin
B. рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди (Gibberellin) / Gibberellin
C. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди (Cytokinin) / Cytokinin
D. рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (Abscisic Acid) / Abscisic Acid
Ans. C. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди (Cytokinin) / Cytokinin
Explanation: рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди рдкौрдзों рдоें рдХोрд╢िрдХा рд╡िрднाрдЬрди рдХो рдк्рд░ेрд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै рддрдеा рдКрддрдХ рд╕ंрд╡рд░्рдзрди (Tissue Culture) рдоें рд╢ूрдЯ рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рд▓िрдП рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╣ोрддा рд╣ै। / Cytokinins stimulate cell division and play a key role in shoot initiation during plant tissue culture.
Q58. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХृрд╖ि рдоौрд╕рдо рд╡िрдЬ्рдЮाрди (Agricultural Meteorology) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдЕрдиुрдк्рд░рдпोрдЧ рд╣ै? / Which of the following is a major application of Agricultural Meteorology?
A. рдХेрд╡рд▓ рдмीрдЬ рдЙрдд्рдкाрджрди / Only seed production
B. рдоौрд╕рдо рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХृрд╖ि рдХाрд░्рдпों рдХी рдпोрдЬрдиा рдмрдиाрдиा / Planning agricultural operations based on weather conditions
C. рдХेрд╡рд▓ рдЙрд░्рд╡рд░рдХ рдиिрд░्рдоाрдг / Only fertilizer manufacturing
D. рдХेрд╡рд▓ рдкрд╢ुрдкाрд▓рди / Only animal husbandry
Ans. B. рдоौрд╕рдо рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХृрд╖ि рдХाрд░्рдпों рдХी рдпोрдЬрдиा рдмрдиाрдиा / Planning agricultural operations based on weather conditions
Explanation: рдХृрд╖ि рдоौрд╕рдо рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рдмुрд╡ाрдИ, рд╕िंрдЪाрдИ, рдЙрд░्рд╡рд░рдХ рдк्рд░рдмंрдзрди, рдХीрдЯ-рд░ोрдЧ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдПрд╡ं рдХрдЯाрдИ рдХा рд╕рдордп рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рд░ूрдк рд╕े рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Agricultural meteorology helps farmers plan sowing, irrigation, fertilizer application, pest management, and harvesting based on weather forecasts.
Q59. рдпрджि рдХिрд╕ी рдлрд╕рд▓ рдоें рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд╡िрд╡िрдзрддा (Genetic Variability) рдмрд╣ुрдд рдХрдо рд╣ो, рддो рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирдХ (Plant Breeder) рд╕рдмрд╕े рдкрд╣рд▓े рдХ्рдпा рдХрд░ेрдЧा? / If a crop has very low genetic variability, what should a plant breeder do first?
A. рд╕ीрдзे рд╕ंрдХрд░ рдмीрдЬ рдЙрдд्рдкाрджрди рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рдХрд░ेрдЧा / Directly start hybrid seed production
B. рдирдИ рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд╡िрд╡िрдзрддा рдЙрдд्рдкрди्рди рдпा рдПрдХрдд्рд░िрдд рдХрд░ेрдЧा / Create or collect new genetic variability
C. рд╕рднी рдкौрдзों рдХो рд╣рдЯा рджेрдЧा / Discard all plants
D. рдХेрд╡рд▓ рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЙрд░्рд╡рд░рдХ рдмрдв़ा рджेрдЧा / Increase fertilizer application only
Ans. B. рдирдИ рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд╡िрд╡िрдзрддा рдЙрдд्рдкрди्рди рдпा рдПрдХрдд्рд░िрдд рдХрд░ेрдЧा / Create or collect new genetic variability
Explanation: рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирди рдХा рдЖрдзाрд░ рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ै। рдкрд░्рдпाрдк्рдд рд╡िрд╡िрдзрддा рдХे рдмिрдиा рдк्рд░рднाрд╡ी рдЪрдпрди (Selection) рдпा рд╕ुрдзाрд░ (Improvement) рд╕ंрднрд╡ рдирд╣ीं рд╣ोрддा। / Genetic variability is the foundation of plant breeding. Without sufficient variability, effective selection and crop improvement are not possible.
Q60. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдпुрдЧ्рдо рд╕рд╣ी рд╕ुрдоेрд▓िрдд (Correctly Matched) рд╣ै? / Which of the following pairs is correctly matched?
A. рдпूрд░िрдпा — 46% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Urea — 46% Nitrogen
B. DAP — 46% рдкोрдЯाрд╢ / DAP — 46% Potash
C. MOP — 18% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / MOP — 18% Nitrogen
D. SSP — 46% рдлॉрд╕्рдлोрд░рд╕ / SSP — 46% Phosphorus
Ans. A. рдпूрд░िрдпा — 46% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Urea — 46% Nitrogen
Explanation: рдпूрд░िрдпा рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 46% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╣ोрддी рд╣ै। DAP рдоें 18% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдПрд╡ं 46% P₂O₅, SSP рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 16% P₂O₅ рддрдеा MOP рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 60% K₂O рд╣ोрддा рд╣ै। / Urea contains about 46% nitrogen. DAP contains 18% nitrogen and 46% P₂O₅, SSP contains about 16% P₂O₅, and MOP contains about 60% K₂O.
Q61. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдлрд╕рд▓ рдк्рд░рдХाрд╢-рдЕрд╡рдзि (Photoperiod) рдХे рдк्рд░рддि рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╕ंрд╡ेрджрдирд╢ीрд▓ рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै? / Which of the following crops is considered highly sensitive to photoperiod?
A. рдЧेрд╣ूँ (Wheat) / Wheat
B. рдзाрди (Rice) / Rice
C. рдЖрд▓ू (Potato) / Potato
D. рдЯрдоाрдЯрд░ (Tomato) / Tomato
Ans. B. рдзाрди (Rice) / Rice
Explanation: рдзाрди рдХी рдЕрдиेрдХ рдкाрд░ंрдкрд░िрдХ рдХिрд╕्рдоें рдЕрд▓्рдк-рджिрд╡рд╕ीрдп (Short-day) рд╣ोрддी рд╣ैं рддрдеा рдкुрд╖्рдкрди рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рдХाрд╢ рдЕрд╡рдзि рдкрд░ рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдиिрд░्рднрд░ рд░рд╣рддी рд╣ैं। / Many traditional rice varieties are short-day plants and are highly sensitive to photoperiod for flowering.
Q62. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдпुрдЧ्рдо рд╕рд╣ी рд╕ुрдоेрд▓िрдд (Correctly Matched) рд╣ै? / Which of the following pairs is correctly matched?
A. Azotobacter — рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг / Azotobacter — Symbiotic nitrogen fixation
B. Rhizobium — рдЕрд╕рд╣рдЬीрд╡ी рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг / Rhizobium — Non-symbiotic nitrogen fixation
C. Azospirillum — рдШाрд╕ рдХुрд▓ (Grasses) рдХे рд╕ाрде рд╕рд╣-рд╕ंрдмрдж्рдз рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг / Azospirillum — Associative nitrogen fixation with grasses
D. Anabaena — рдХेрд╡рд▓ рдлрд▓рджाрд░ рд╡ृрдХ्рд╖ों рдоें рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै / Anabaena — Found only in fruit crops
Ans. C. Azospirillum — рдШाрд╕ рдХुрд▓ (Grasses) рдХे рд╕ाрде рд╕рд╣-рд╕ंрдмрдж्рдз рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг / Azospirillum — Associative nitrogen fixation with grasses
Explanation: Azospirillum рдоुрдЦ्рдпрддः рдШाрд╕ рдХुрд▓ рдХी рдлрд╕рд▓ों (рдЬैрд╕े рдордХ्рдХा, рдЬ्рд╡ाрд░ рдЖрджि) рдХी рдЬрдб़ों рдХे рд╕ाрде рд╕рд╣-рд╕ंрдмрдж्рдз рд░ूрдк рдоें рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддा рд╣ै। / Azospirillum carries out associative nitrogen fixation with the roots of grasses such as maize and sorghum.
Q63. рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдк्рд░рдмंрдзрди (Integrated Weed Management) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary objective of Integrated Weed Management (IWM)?
A. рдХेрд╡рд▓ рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░рдиाрд╢рдХों рдХा рдк्рд░рдпोрдЧ рдХрд░рдиा / To use only chemical herbicides
B. рдХेрд╡рд▓ рд╣ाрде рд╕े рдиिрд░ाрдИ рдХрд░рдиा / To practice only manual weeding
C. рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ, рдпांрдд्рд░िрдХ, рдЬैрд╡िрдХ рдПрд╡ं рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рд╡िрдзिрдпों рдХा рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдХрд░рдиा / To integrate cultural, mechanical, biological and chemical methods for weed management
D. рд╕рднी рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ों рдХा рдкूрд░्рдг рдЙрди्рдоूрд▓рди рдХрд░рдиा / To eradicate all weeds completely
Ans. C. рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ, рдпांрдд्рд░िрдХ, рдЬैрд╡िрдХ рдПрд╡ं рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рд╡िрдзिрдпों рдХा рд╕рдорди्рд╡िрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдХрд░рдиा / To integrate cultural, mechanical, biological and chemical methods for weed management
Explanation: Integrated Weed Management рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдЦрд░рдкрддрд╡ाрд░ों рдХो рдЖрд░्рдеिрдХ рдХ्рд╖рддि рд╕्рддрд░ рд╕े рдиीрдЪे рд░рдЦрдиा рд╣ै, рд╕ाрде рд╣ी рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгीрдп рдк्рд░рднाрд╡ рдПрд╡ं рд▓ाрдЧрдд рдХो рдХрдо рдХрд░рдиा рд╣ै। / Integrated Weed Management combines different weed control methods to keep weed populations below the economic threshold while minimizing environmental impact and cost.
Q64. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ (Micronutrient) рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг-рдЕрдкрдЪрдпрди (Oxidation-Reduction) рдПंрдЬाрдЗрдоों рдХा рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдШрдЯрдХ рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕рдХी рдХрдоी рд╕े рдЗंрдЯрд░рд╡ेрдиिрдпрд▓ рдХ्рд▓ोрд░ोрд╕िрд╕ рджिрдЦाрдИ рджेрддी рд╣ै? / Which micronutrient is an important component of oxidation-reduction enzymes and whose deficiency causes interveinal chlorosis?
A. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
B. рдмोрд░ॉрди (Boron) / Boron
C. рдоोрд▓िрдм्рдбेрдирдо (Molybdenum) / Molybdenum
D. рдХ्рд▓ोрд░ीрди (Chlorine) / Chlorine
Ans. A. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
Explanation: рдЖрдпрд░рди рдЕрдиेрдХ рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг-рдЕрдкрдЪрдпрди рдПंрдЬाрдЗрдоों рдХा рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рдШрдЯрдХ рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдХрдоी рд╕े рд╡िрд╢ेрд╖рдХрд░ рдирдИ рдкрдд्рддिрдпों рдоें рдЗंрдЯрд░рд╡ेрдиिрдпрд▓ рдХ्рд▓ोрд░ोрд╕िрд╕ рджिрдЦाрдИ рджेрддी рд╣ै। / Iron is an essential component of several oxidation-reduction enzymes. Its deficiency typically causes interveinal chlorosis in young leaves.
Q65. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рд╕ंрдХрд░рдг (Hybridization) рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирди рдХी рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╡िрдзि рд╣ै।
Reason (R): рд╕ंрдХрд░рдг рдж्рд╡ाрд░ा рд╡िрднिрди्рди рдЬрдирдХों (Parents) рдХे рд╡ांрдЫрдиीрдп рдЧुрдгों рдХो рдПрдХ рд╣ी рд╕ंрддाрди рдоें рд╕ंрдпोрдЬिрдд рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХрддा рд╣ै।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Hybridization is an important method of plant breeding.
Reason (R): Hybridization helps combine desirable traits from different parents into a single progeny.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: рд╕ंрдХрд░рдг рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рд╡िрднिрди्рди рдЬрдирдХों рдХे рд╢्рд░ेрд╖्рда рдЧुрдгों рдХो рдПрдХ рд╣ी рд╕ंрдХрд░ рдпा рдирдИ рдХिрд╕्рдо рдоें рд╕ंрдпोрдЬिрдд рдХрд░рдиा рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ी рдЖрдзुрдиिрдХ рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирди рдХा рдоूрд▓ рдЖрдзाрд░ рд╣ै। / The primary objective of hybridization is to combine desirable traits from different parents into a single hybrid or improved variety, making it one of the most important methods in modern plant breeding.
Q66. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдХृрд╖ि рдХ्рд░िрдпा (Agronomic Practice) рдж्рд╡ाрд░ा рдоृрджा рдЕрдкрд░рджрди (Soil Erosion) рдХो рдвाрд▓рджाрд░ рднूрдоि (Sloping Land) рдкрд░ рд╕рдмрд╕े рдк्рд░рднाрд╡ी рдвंрдЧ рд╕े рдХрдо рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХрддा рд╣ै? / Which agronomic practice is most effective in reducing soil erosion on sloping land?
A. рдЧрд╣рд░ी рдЬुрддाрдИ (Deep Ploughing) / Deep Ploughing
B. рд╕рдоोрдЪ्рдЪ рдЬुрддाрдИ (Contour Ploughing) / Contour Ploughing
C. рджेрд░ рд╕े рдмुрд╡ाрдИ (Late Sowing) / Late Sowing
D. рдЕрдзिрдХ рдмीрдЬ рджрд░ (High Seed Rate) / High Seed Rate
Ans. B. рд╕рдоोрдЪ्рдЪ рдЬुрддाрдИ (Contour Ploughing) / Contour Ploughing
Explanation: рд╕рдоोрдЪ्рдЪ рдЬुрддाрдИ рдвाрд▓ рдХे рд╕рдоाрдиांрддрд░ рдХी рдЬाрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рд╡рд░्рд╖ा рдЬрд▓ рдХा рд╡ेрдЧ рдХрдо рд╣ोрддा рд╣ै рдФрд░ рдоृрджा рдЕрдкрд░рджрди рдк्рд░рднाрд╡ी рд░ूрдк рд╕े рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рд╣ोрддा рд╣ै। / Contour ploughing is carried out across the slope, reducing runoff velocity and effectively controlling soil erosion.
Q67. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╣ाрд░्рдоोрди рдмीрдЬों рдПрд╡ं рдХрд▓िрдпों рдХी рд╕ुрдк्рддाрд╡рд╕्рдеा (Dormancy) рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे рдоें рдк्рд░рдоुрдЦ рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै? / Which plant hormone primarily maintains seed and bud dormancy?
A. рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди (Gibberellin) / Gibberellin
B. рдСрдХ्рд╕िрди (Auxin) / Auxin
C. рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (Abscisic Acid) / Abscisic Acid
D. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди (Cytokinin) / Cytokinin
Ans. C. рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (Abscisic Acid) / Abscisic Acid
Explanation: рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (ABA) рдХो Stress Hormone рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдмीрдЬों рдПрд╡ं рдХрд▓िрдпों рдХी рд╕ुрдк्рддाрд╡рд╕्рдеा рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे рддрдеा рдк्рд░рддिрдХूрд▓ рдкрд░िрд╕्рдеिрддिрдпों рдоें рдкौрдзों рдХी рд░рдХ्рд╖ा рдХрд░рдиे рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै। / Abscisic acid (ABA), also known as the stress hormone, plays a major role in maintaining seed and bud dormancy and helps plants tolerate adverse conditions.
Q68. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд░ोрдЧ рдмीрдЬ рдЬрдиिрдд (Seed-borne) рд░ोрдЧ рдХा рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै? / Which of the following is an example of a seed-borne disease?
A. рдЧेрд╣ूँ рдХा рдХंрдбुрдЖ (Loose Smut of Wheat) / Loose Smut of Wheat
B. рдЖрд▓ू рдХा рдкрдЫेрддा рдЭुрд▓рд╕ा (Late Blight of Potato) / Late Blight of Potato
C. рдзाрди рдХा рд╢ीрде рдм्рд▓ाрдЗрдЯ (Sheath Blight of Rice) / Sheath Blight of Rice
D. рдЧрди्рдиे рдХा рд▓ाрд▓ рд╕рдб़рди (Red Rot of Sugarcane) / Red Rot of Sugarcane
Ans. A. рдЧेрд╣ूँ рдХा рдХंрдбुрдЖ (Loose Smut of Wheat) / Loose Smut of Wheat
Explanation: рдЧेрд╣ूँ рдХा рдХंрдбुрдЖ Ustilago tritici рдиाрдордХ рдХрд╡рдХ рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рдпрд╣ рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕ंрдХ्рд░рдоिрдд рдмीрдЬों рдж्рд╡ाрд░ा рдлैрд▓рдиे рд╡ाрд▓ा рдмीрдЬ рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧ рд╣ै। / Loose smut of wheat, caused by Ustilago tritici, is a classic example of a seed-borne fungal disease.
Q69. рдкौрдз рдк्рд░рдЬрдирди рдоें "Selection Differential" рдХा рддाрдд्рдкрд░्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is meant by 'Selection Differential' in plant breeding?
A. рдЪрдпрдиिрдд рдкौрдзों рдХे рдФрд╕рдд рддрдеा рдоूрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХे рдФрд╕рдд рдХे рдмीрдЪ рдХा рдЕंрддрд░ / Difference between the mean of selected individuals and the mean of the base population
B. рджो рдХिрд╕्рдоों рдХे рдмीрдЪ рдКँрдЪाрдИ рдХा рдЕंрддрд░ / Difference in height between two varieties
C. рджो рдЬीрдиों рдХे рдмीрдЪ рджूрд░ी / Distance between two genes
D. рдЙрдд्рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of mutations
Ans. A. рдЪрдпрдиिрдд рдкौрдзों рдХे рдФрд╕рдд рддрдеा рдоूрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХे рдФрд╕рдд рдХे рдмीрдЪ рдХा рдЕंрддрд░ / Difference between the mean of selected individuals and the mean of the base population
Explanation: Selection Differential = рдЪрдпрдиिрдд рдкौрдзों рдХा рдФрд╕рдд − рдоूрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХा рдФрд╕рдд। рдпрд╣ рдЪрдпрди рдХी рддीрд╡्рд░рддा рдХा рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдоाрдк рд╣ै। / Selection Differential is calculated as the mean of selected individuals minus the mean of the original population. It is an important measure of selection intensity.
Q70. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рдХृрд╖ि рдЬैрд╡ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी (Agricultural Biotechnology) рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding Agricultural Biotechnology?
A. рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХेрд╡рд▓ рдКрддрдХ рд╕ंрд╡рд░्рдзрди (Tissue Culture) рддрдХ рд╕ीрдоिрдд рд╣ै। / Its application is limited only to tissue culture.
B. рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХेрд╡рд▓ рдкрд╢ुрдкाрд▓рди рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It is used only in animal husbandry.
C. рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд░ोрдЧ-рдк्рд░рддिрд░ोрдзी, рдХीрдЯ-рдк्рд░рддिрд░ोрдзी рдПрд╡ं рдЙрдЪ्рдЪ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рдХिрд╕्рдоों рдХे рд╡िрдХाрд╕ рд╕рд╣िрдд рдЕрдиेрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It is used for developing disease-resistant, insect-resistant and high-yielding varieties along with many other applications.
D. рдЗрд╕рдХा рдХृрд╖ि рдЙрдд्рдкाрджрди рд╕े рдХोрдИ рд╕ंрдмंрдз рдирд╣ीं рд╣ै। / It has no role in agricultural production.
Ans. C. рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд░ोрдЧ-рдк्рд░рддिрд░ोрдзी, рдХीрдЯ-рдк्рд░рддिрд░ोрдзी рдПрд╡ं рдЙрдЪ्рдЪ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рдХिрд╕्рдоों рдХे рд╡िрдХाрд╕ рд╕рд╣िрдд рдЕрдиेрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It is used for developing disease-resistant, insect-resistant and high-yielding varieties along with many other applications.
Explanation: рдХृрд╖ि рдЬैрд╡ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी рдоें Tissue Culture, Molecular Markers, Genetic Engineering, Marker-Assisted Selection рддрдеा Bioinformatics рдЬैрд╕ी рдЖрдзुрдиिрдХ рддрдХрдиीрдХों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдлрд╕рд▓ рд╕ुрдзाрд░ рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Agricultural biotechnology includes modern tools such as tissue culture, molecular markers, genetic engineering, marker-assisted selection, and bioinformatics for crop improvement.
Q71. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдХृрд╖ि рдк्рд░рдгाрд▓ी рдоें рдПрдХ рд╣ी рднूрдоि рдкрд░ рдПрдХ рд╡рд░्рд╖ рдоें рджो рдпा рдЕрдзिрдХ рдлрд╕рд▓ें рдХ्рд░рдорд╢ः рдЙрдЧाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं? / Which cropping system involves growing two or more crops sequentially on the same piece of land within one year?
A. рдоिрд╢्рд░िрдд рдЦेрддी (Mixed Farming) / Mixed Farming
B. рдлрд╕рд▓ рдЪрдХ्рд░ (Crop Rotation) / Crop Rotation
C. рдмрд╣ुрдлрд╕рд▓ी рдк्рд░рдгाрд▓ी (Multiple Cropping) / Multiple Cropping
D. рдПрдХрд▓ рдЦेрддी (Monocropping) / Monocropping
Ans. C. рдмрд╣ुрдлрд╕рд▓ी рдк्рд░рдгाрд▓ी (Multiple Cropping) / Multiple Cropping
Explanation: рдмрд╣ुрдлрд╕рд▓ी рдк्рд░рдгाрд▓ी рдоें рдПрдХ рд╣ी рдЦेрдд рдоें рдПрдХ рд╡рд░्рд╖ рдХे рднीрддрд░ рджो рдпा рдЕрдзिрдХ рдлрд╕рд▓ें рдЙрдЧाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं। рдЗрд╕рдоें рдХ्рд░рдоिрдХ рдлрд╕рд▓ (Sequential Cropping) рдПрд╡ं рдЕंрддрд░рд╡рд░्рддी рдлрд╕рд▓ (Intercropping) рдЬैрд╕ी рдк्рд░рдгाрд▓िрдпाँ рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ैं। / Multiple cropping involves growing two or more crops on the same field within a year. It includes systems such as sequential cropping and intercropping.
Q72. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХीрдЯ "рдкूрд░्рдг рдХाрдпांрддрд░рдг (Complete Metamorphosis)" рдк्рд░рджрд░्рд╢िрдд рдХрд░рддा рд╣ै? / Which of the following insects undergoes complete metamorphosis?
A. рдЯिрдб्рдбा (Grasshopper) / Grasshopper
B. рджीрдордХ (Termite) / Termite
C. рддिрддрд▓ी (Butterfly) / Butterfly
D. рдЭींрдЧुрд░ (Cricket) / Cricket
Ans. C. рддिрддрд▓ी (Butterfly) / Butterfly
Explanation: рддिрддрд▓ी рдХा рдЬीрд╡рди рдЪрдХ्рд░ рдЕंрдбा → рд▓ाрд░्рд╡ा → рдк्рдпूрдкा → рд╡рдпрд╕्рдХ рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕े рдкूрд░्рдг рдХाрдпांрддрд░рдг (Holometabolous Metamorphosis) рдХрд╣рддे рд╣ैं। / Butterflies undergo complete metamorphosis with four stages: egg, larva, pupa, and adult.
Q73. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдХी рдХрдоी рд╕े 'Khaira Disease' рдзाрди рдоें рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддी рд╣ै? / Deficiency of which micronutrient causes Khaira disease in rice?
A. рдЖрдпрд░рди (Iron) / Iron
B. рдЬिंрдХ (Zinc) / Zinc
C. рдмोрд░ॉрди (Boron) / Boron
D. рдоैंрдЧрдиीрдЬ (Manganese) / Manganese
Ans. B. рдЬिंрдХ (Zinc) / Zinc
Explanation: рдзाрди рдоें рдЬिंрдХ рдХी рдХрдоी рд╕े 'рдЦैрд░ा рд░ोрдЧ (Khaira Disease)' рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рдоें рдкрдд्рддिрдпों рдкрд░ рднूрд░े рдзрдм्рдмे рдПрд╡ं рдкौрдзों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рд░ुрдХ рдЬाрддी рд╣ै। / Khaira disease of rice is caused by zinc deficiency and is characterized by brown spots and stunted plant growth.
Q74. рдкौрдзों рдоें рдЬрд▓ рдХा рд▓ंрдмी рджूрд░ी рддрдХ рдкрд░िрд╡рд╣рди (Long-distance Transport of Water) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдКрддрдХ рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै? / Which tissue is primarily responsible for long-distance transport of water in plants?
A. рдл्рд▓ोрдПрдо (Phloem) / Phloem
B. рдПрдкिрдбрд░्рдоिрд╕ (Epidermis) / Epidermis
C. рдЬाрдЗрд▓рдо (Xylem) / Xylem
D. рдХॉрд░्рдЯेрдХ्рд╕ (Cortex) / Cortex
Ans. C. рдЬाрдЗрд▓рдо (Xylem) / Xylem
Explanation: рдЬाрдЗрд▓рдо рдЬрд▓ рдПрд╡ं рдШुрд▓िрдд рдЦрдиिрдЬों рдХो рдЬрдб़ों рд╕े рдкрдд्рддिрдпों рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪाрдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕ंрд╡рд╣рдиी рдКрддрдХ (Vascular Tissue) рд╣ै। / Xylem is the vascular tissue responsible for transporting water and dissolved minerals from roots to aerial plant parts.
Q75. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рд╕ंрдХрд░ рдмीрдЬ (Hybrid Seed) рд╕े рдк्рд░ाрдк्рдд рдлрд╕рд▓ рдХी рдЙрдкрдЬ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддी рд╣ै।
Reason (R): F₁ рд╕ंрдХрд░ों рдоें рд╣ेрдЯेрд░ोрд╕िрд╕ (Heterosis) рдпा рд╕ंрдХрд░ рд╢рдХ्рддि рдХा рдк्рд░рднाрд╡ рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Crops grown from hybrid seeds generally produce higher yields.
Reason (R): F₁ hybrids exhibit heterosis or hybrid vigor.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: F₁ рд╕ंрдХрд░ों рдоें рд╣ेрдЯेрд░ोрд╕िрд╕ рдХे рдХाрд░рдг рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдЬ, рдмेрд╣рддрд░ рд╡ृрдж्рдзि, рд░ोрдЧ рдк्рд░рддिрд░ोрдз рдПрд╡ं рдЕрдиुрдХूрд▓рди рдХ्рд╖рдорддा рджेрдЦрдиे рдХो рдоिрд▓рддी рд╣ै। рдпрд╣ी рдХाрд░рдг рд╣ै рдХि рд╕ंрдХрд░ рдмीрдЬों рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / F₁ hybrids exhibit heterosis, resulting in higher yield, better vigor, improved disease resistance, and adaptability. This is the major reason for the widespread use of hybrid seeds.
Q76. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдмीрдЬ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг (Seed Testing) рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдирд╣ीं рд╣ै? / Which of the following is NOT an objective of seed testing?
A. рдмीрдЬ рдХी рдЕंрдХुрд░рдг рдХ्рд╖рдорддा рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиा / To determine seed germination
B. рдмीрдЬ рдХी рд╢ुрдж्рдзрддा (Purity) рдХा рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдХрд░рдиा / To determine seed purity
C. рдмीрдЬ рдХी рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд╢ुрдж्рдзрддा рдХा рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХрд░рдиा / To evaluate genetic purity
D. рдлрд╕рд▓ рдХी рдЕंрддिрдо рдЙрдкрдЬ рдХा рдиिрд░्рдзाрд░рдг рдХрд░рдиा / To determine the final crop yield
Ans. D. рдлрд╕рд▓ рдХी рдЕंрддिрдо рдЙрдкрдЬ рдХा рдиिрд░्рдзाрд░рдг рдХрд░рдиा / To determine the final crop yield
Explanation: рдмीрдЬ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдЕंрдХुрд░рдг, рднौрддिрдХ рд╢ुрдж्рдзрддा, рдирдоी, рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдПрд╡ं рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рдЧुрдгрд╡рдд्рддा рдХा рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХрд░рдиा рд╣ै। рдЕंрддिрдо рдЙрдкрдЬ рдЕрдиेрдХ рдЕрди्рдп рдХाрд░рдХों рдкрд░ рднी рдиिрд░्рднрд░ рдХрд░рддी рд╣ै। / Seed testing evaluates germination, purity, moisture, health and genetic quality. Final crop yield depends on many additional factors beyond seed quality.
Q77. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХ (Biofertilizer) рдоुрдЦ्рдпрддः рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ (Phosphate Solubilizing) рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХे рд░ूрдк рдоें рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which of the following biofertilizers is mainly used as a phosphate-solubilizing microorganism?
A. Bacillus megaterium
B. Rhizobium
C. Azospirillum
D. Frankia
Ans. A. Bacillus megaterium
Explanation: Bacillus megaterium рдЕрдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдХो рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рдмрдиाрдХрд░ рдкौрдзों рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕े рдк्рд░рдоुрдЦ Phosphate Solubilizing Bacteria (PSB) рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। / Bacillus megaterium converts insoluble phosphate into plant-available forms and is widely used as a phosphate-solubilizing bacterium (PSB).
Q78. рдХृрд╖ि рдк्рд░рд╕ाрд░ рд╢िрдХ्рд╖ा (Agricultural Extension Education) рдоें 'Adopter Categories' рдХा рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рдЧрдпा рдеा? / Who proposed the classification of 'Adopter Categories' in Agricultural Extension Education?
A. рдЯी. рдбрдм्рд▓्рдпू. рд╢ुрд▓्рдЬ (T. W. Schultz) / T. W. Schultz
B. рдИ. рдПрдо. рд░ोрдЬрд░्рд╕ (E. M. Rogers) / E. M. Rogers
C. рдЧ्рд░ेрдЧрд░ рдоेंрдбрд▓ (Gregor Mendel) / Gregor Mendel
D. рдЬे. рдПрд▓. рд╣ाрд░्рдкрд░ (J. L. Harper) / J. L. Harper
Ans. B. рдИ. рдПрдо. рд░ोрдЬрд░्рд╕ (E. M. Rogers) / E. M. Rogers
Explanation: рдПрд╡рд░ेрдЯ рдПрдо. рд░ोрдЬрд░्рд╕ рдиे рдирд╡ाрдЪाрд░ рдк्рд░рд╕ाрд░ рд╕िрдж्рдзांрдд (Diffusion of Innovation Theory) рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рддрдеा рдХिрд╕ाрдиों рдХो Innovators, Early Adopters, Early Majority, Late Majority рдПрд╡ं Laggards рдоें рд╡рд░्рдЧीрдХृрдд рдХिрдпा। / Everett M. Rogers proposed the Diffusion of Innovation Theory and classified adopters into Innovators, Early Adopters, Early Majority, Late Majority, and Laggards.
Q79. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЬैрд╡ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी (Biotechnology) рдХा рдЖрдгрд╡िрдХ рддрдХрдиीрдХ (Molecular Technique) рд╣ै? / Which of the following is a molecular biotechnology technique?
A. рд▓ेрдпрд░िंрдЧ (Layering) / Layering
B. рдЧ्рд░ाрдл्рдЯिंрдЧ (Grafting) / Grafting
C. рдкीрд╕ीрдЖрд░ (PCR) / PCR
D. рдмрдбिंрдЧ (Budding) / Budding
Ans. C. рдкीрд╕ीрдЖрд░ (PCR) / PCR
Explanation: PCR (Polymerase Chain Reaction) DNA рдХी рд▓ाрдЦों рдк्рд░рддिрдпाँ рдмрдиाрдиे рдХी рдЖрдзुрдиिрдХ рдЖрдгрд╡िрдХ рддрдХрдиीрдХ рд╣ै, рдЬिрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХी, рдЬैрд╡ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी рдПрд╡ं рд░ोрдЧ рдиिрджाрди рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / PCR (Polymerase Chain Reaction) is a molecular technique used to amplify DNA and is widely applied in genetics, biotechnology and disease diagnosis.
Q80. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ांрдЦ्рдпिрдХीрдп рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг (Statistical Test) рджो рдЙрдкрдЪाрд░ों (Two Treatments) рдХे рдоाрдз्рдпों (Means) рдХी рддुрд▓рдиा рдХे рд▓िрдП рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ै? / Which statistical test is most appropriate for comparing the means of two treatments?
A. t-test / t-test
B. Chi-square Test / Chi-square Test
C. Correlation Analysis / Correlation Analysis
D. Regression Analysis / Regression Analysis
Ans. A. t-test / t-test
Explanation: рджो рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рдЙрдкрдЪाрд░ों рдХे рдоाрдз्рдпों рдХी рддुрд▓рдиा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः Student's t-test рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрджि рдЙрдкрдЪाрд░ рджो рд╕े рдЕрдзिрдХ рд╣ों, рддो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः ANOVA рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ोрддी рд╣ै। / Student's t-test is commonly used to compare the means of two independent treatments. When there are more than two treatments, ANOVA is generally more appropriate.
Q81. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдкोрд╖рдХ рддрдд्рд╡ рдХी рдХрдоी рдХे рдХाрд░рдг рдкौрдзों рдоें 'рдм्рд▓ॉрд╕рдо рдПंрдб рд░ॉрдЯ (Blossom End Rot)' рд╡िрдХाрд░ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдЯрдоाрдЯрд░ рдоें рджेрдЦा рдЬाрддा рд╣ै? / Deficiency of which nutrient commonly causes Blossom End Rot in tomato?
A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (Nitrogen) / Nitrogen
B. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо (Calcium) / Calcium
C. рдлॉрд╕्рдлोрд░рд╕ (Phosphorus) / Phosphorus
D. рд╕рд▓्рдлрд░ (Sulphur) / Sulphur
Ans. B. рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо (Calcium) / Calcium
Explanation: рдЯрдоाрдЯрд░ рдоें рдХैрд▓्рд╢िрдпрдо рдХी рдХрдоी рдХे рдХाрд░рдг рдлрд▓ рдХे рдиिрдЪрд▓े рднाрдЧ рдкрд░ рдХाрд▓ा рдзँрд╕ा рд╣ुрдЖ рдзрдм्рдмा рдмрди рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕े Blossom End Rot рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / Calcium deficiency in tomato causes a dark, sunken lesion at the blossom end of the fruit, known as Blossom End Rot.
Q82. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдпुрдЧ्рдо рд╕рд╣ी рд╕ुрдоेрд▓िрдд (Correctly Matched) рд╣ै? / Which of the following pairs is correctly matched?
A. Trichoderma harzianum — рдЬैрд╡ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдПрдЬेंрдЯ / Trichoderma harzianum — Biocontrol agent
B. Puccinia graminis — рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг / Puccinia graminis — Nitrogen fixation
C. Rhizobium — рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рдЬीрд╡ाрдгु / Rhizobium — Phosphate-solubilizing bacterium
D. Azotobacter — рд╡ाрдпрд░рд╕ / Azotobacter — Virus
Ans. A. Trichoderma harzianum — рдЬैрд╡ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдПрдЬेंрдЯ / Biocontrol agent
Explanation: Trichoderma harzianum рдПрдХ рд▓ाрднрдХाрд░ी рдХрд╡рдХ рд╣ै рдЬिрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдЕрдиेрдХ рдоृрджा рдЬрдиिрдд рд░ोрдЧों рдХे рдЬैрд╡िрдХ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Trichoderma harzianum is a beneficial fungus widely used as a biocontrol agent against several soil-borne plant pathogens.
Q83. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рдЬैрд╡िрдХ рдЦेрддी (Organic Farming) рдоें рдоृрджा рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдХो рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे рдкрд░ рд╡िрд╢ेрд╖ рдмрд▓ рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Reason (R): рдЬैрд╡िрдХ рдЦेрддी рдоें рд╣рд░ी рдЦाрдж, рдХрдо्рдкोрд╕्рдЯ рдПрд╡ं рдЬैрд╡ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдоृрджा рдХे рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде рдХो рдмрдв़ाрддा рд╣ै।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Organic farming emphasizes maintaining soil health.
Reason (R): The use of green manure, compost and biofertilizers in organic farming increases soil organic matter.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: рдЬैрд╡िрдХ рдЦेрддी рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдоृрджा рдХी рдЬैрд╡िрдХ рд╕рдХ्рд░िрдпрддा, рдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдкрджाрд░्рде рдПрд╡ं рджीрд░्рдШрдХाрд▓ीрди рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдХो рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиा рд╣ै। / A major objective of organic farming is to maintain soil biological activity, organic matter, and long-term soil fertility.
Q84. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЙрдкрдХрд░рдг рдоृрджा рдХी рдЕрдо्рд▓ीрдпрддा рдпा рдХ्рд╖ाрд░ीрдпрддा рдоाрдкрдиे рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which instrument is used to measure soil acidity or alkalinity?
A. рд▓ैрдХ्рдЯोрдоीрдЯрд░ (Lactometer) / Lactometer
B. pH рдоीрдЯрд░ (pH Meter) / pH Meter
C. рдПрдиीрдоोрдоीрдЯрд░ (Anemometer) / Anemometer
D. рдмैрд░ोрдоीрдЯрд░ (Barometer) / Barometer
Ans. B. pH рдоीрдЯрд░ (pH Meter) / pH Meter
Explanation: рдоृрджा рдХा pH рдЙрд╕рдХी рдЕрдо्рд▓ीрдпрддा рдпा рдХ्рд╖ाрд░ीрдпрддा рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕े рд╕ाрдоाрди्рдпрддः pH рдоीрдЯрд░ рдж्рд╡ाрд░ा рдоाрдкा рдЬाрддा рд╣ै। / Soil pH indicates its acidity or alkalinity and is commonly measured using a pH meter.
Q85. 'Harvest Index (HI)' рдХा рд╕рд╣ी рд╕ूрдд्рд░ рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which is the correct formula for Harvest Index (HI)?
A. $\frac{\text{Biological Yield}}{\text{Economic Yield}} \times 100$
B. $\frac{\text{Economic Yield}}{\text{Biological Yield}} \times 100$
C. $\frac{\text{Grain Yield}}{\text{Straw Yield}} \times 100$
D. $\frac{\text{Root Yield}}{\text{Shoot Yield}} \times 100$
Ans. B. $\frac{\text{Economic Yield}}{\text{Biological Yield}} \times 100$
Explanation: Harvest Index рдХिрд╕ी рдлрд╕рд▓ рдХी рдХुрд▓ рдЬैрд╡िрдХ рдЙрдкрдЬ (Biological Yield) рдХी рддुрд▓рдиा рдоें рдЖрд░्рдеिрдХ рдЙрдкрдЬ (Economic Yield) рдХा рдк्рд░рддिрд╢рдд рд╣ोрддा рд╣ै।
$HI=\frac{\text{Economic Yield}}{\text{Biological Yield}}\times100$
/ Harvest Index is the percentage of economic yield in relation to the total biological yield of a crop.
$HI=\frac{\text{Economic Yield}}{\text{Biological Yield}}\times100$
Q86. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди 'Zero Tillage' рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding Zero Tillage?
A. рдЗрд╕рдоें рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдлрд╕рд▓ рд╕े рдкрд╣рд▓े рдЧрд╣рд░ी рдЬुрддाрдИ рдХी рдЬाрддी рд╣ै। / Deep ploughing is done before every crop.
B. рдЗрд╕рдоें рдмिрдиा рдЬुрддाрдИ рдХिрдП рд╕ीрдзे рдмुрд╡ाрдИ рдХी рдЬाрддी рд╣ै। / Seeds are sown directly without prior tillage.
C. рдпрд╣ рдХेрд╡рд▓ рдмाрдЧрд╡ाрдиी рдлрд╕рд▓ों рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрдпोрдЧी рд╣ै। / It is useful only for horticultural crops.
D. рдЗрд╕рдоें рд╕िंрдЪाрдИ рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдирд╣ीं рд╣ोрддी। / No irrigation is required.
Ans. B. рдЗрд╕рдоें рдмिрдиा рдЬुрддाрдИ рдХिрдП рд╕ीрдзे рдмुрд╡ाрдИ рдХी рдЬाрддी рд╣ै। / Seeds are sown directly without prior tillage.
Explanation: Zero Tillage рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХृрд╖ि (Conservation Agriculture) рдХी рдПрдХ рдк्рд░рдоुрдЦ рддрдХрдиीрдХ рд╣ै, рдЬिрд╕рдоें рдоृрджा рдХी рди्рдпूрдирддрдо рдЫेрдб़рдЫाрдб़ рдХрд░рддे рд╣ुрдП рд╕ीрдзे рдмुрд╡ाрдИ рдХी рдЬाрддी рд╣ै। рдЗрд╕рд╕े рд▓ाрдЧрдд рдХрдо рд╣ोрддी рд╣ै, рдирдоी рд╕ंрд░рдХ्рд╖िрдд рд░рд╣рддी рд╣ै рддрдеा рдоृрджा рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдоें рд╕ुрдзाрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। / Zero tillage is an important conservation agriculture practice in which crops are sown without prior tillage. It reduces production cost, conserves soil moisture, and improves soil health.
Q87. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд░ोрдЧ рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рд╡ाрд╣рдХ (Vector) рд╕рдлेрдж рдордХ्рдЦी (Whitefly) рд╣ै? / Whitefly is the major vector of which of the following diseases?
A. рдЯрдоाрдЯрд░ рд▓ीрдл рдХрд░्рд▓ рд░ोрдЧ (Tomato Leaf Curl Disease) / Tomato Leaf Curl Disease
B. рдЧेрд╣ूँ рдХा рд░рддुрдЖ (Wheat Rust) / Wheat Rust
C. рдЖрд▓ू рдХा рдЕрдЧेрддा рдЭुрд▓рд╕ा (Early Blight of Potato) / Early Blight of Potato
D. рдЪрдиे рдХा рдЙрдХрдаा (Wilt of Gram) / Wilt of Gram
Ans. A. рдЯрдоाрдЯрд░ рд▓ीрдл рдХрд░्рд▓ рд░ोрдЧ (Tomato Leaf Curl Disease) / Tomato Leaf Curl Disease
Explanation: рдЯрдоाрдЯрд░ рд▓ीрдл рдХрд░्рд▓ рд╡ाрдпрд░рд╕ рдХा рдк्рд░рд╕ाрд░ рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕рдлेрдж рдордХ्рдЦी (Bemisia tabaci) рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै। / Tomato Leaf Curl Virus is primarily transmitted by the whitefly Bemisia tabaci.
Q88. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХा рдк्рд░рдпोрдЧाрдд्рдордХ рд╡िрди्рдпाрд╕ (Experimental Design) рддрдм рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ोрддा рд╣ै рдЬрдм рдЦेрдд рдХी рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдоें рдПрдХ рд╣ी рджिрд╢ा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддрди (One-way Fertility Gradient) рд╣ो? / Which experimental design is most suitable when the field has a fertility gradient in one direction?
A. рдкूрд░्рдгрддः рдпाрджृрдЪ्рдЫिрдХ рд╡िрди्рдпाрд╕ (CRD) / Completely Randomized Design (CRD)
B. рдпाрджृрдЪ्рдЫिрдХ рдкूрд░्рдг рдЦंрдб рд╡िрди्рдпाрд╕ (RBD) / Randomized Block Design (RBD)
C. рд▓ैрдЯिрди рд╡рд░्рдЧ рд╡िрди्рдпाрд╕ (LSD) / Latin Square Design (LSD)
D. рд╕्рдк्рд▓िрдЯ рдк्рд▓ॉрдЯ рд╡िрди्рдпाрд╕ (Split Plot Design) / Split Plot Design
Ans. B. рдпाрджृрдЪ्рдЫिрдХ рдкूрд░्рдг рдЦंрдб рд╡िрди्рдпाрд╕ (RBD) / Randomized Block Design (RBD)
Explanation: рдпрджि рдЦेрдд рдоें рдХेрд╡рд▓ рдПрдХ рджिрд╢ा рдоें рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рд╣ो, рддो RBD рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ोрддा рд╣ै рдХ्рдпोंрдХि рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдм्рд▓ॉрдХ рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рд╕рдорд░ूрдк (Homogeneous) рдмрдиाрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / RBD is most appropriate when there is a fertility gradient in one direction because each block is made as homogeneous as possible.
Q89. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдпुрдЧ्рдо рд╕рд╣ी рд╕ुрдоेрд▓िрдд (Correctly Matched) рд╣ै? / Which of the following pairs is correctly matched?
A. рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди (Gibberellin) — рддрдиा рд▓ंрдмाрдИ рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Gibberellin — Stem elongation
B. рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓ (ABA) — рдХोрд╢िрдХा рд╡िрднाрдЬрди / ABA — Cell division
C. рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди (Cytokinin) — рдкрдд्рддिрдпों рдХा рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा (Senescence) рдмрдв़ाрдиा / Cytokinin — Promotes senescence
D. рдПрдеिрд▓ीрди (Ethylene) — рдЬрдб़ों рдХी рд▓ंрдмाрдИ рдмрдв़ाрдиा / Ethylene — Increases root length
Ans. A. рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди (Gibberellin) — рддрдиा рд▓ंрдмाрдИ рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Gibberellin — Stem elongation
Explanation: рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди рдкौрдзों рдоें рддрдиे рдХी рд▓ंрдмाрдИ рдмрдв़ाрдиे, рд╕ुрдк्рддाрд╡рд╕्рдеा рддोрдб़рдиे рддрдеा рдмीрдЬ рдЕंрдХुрд░рдг рдХो рдк्рд░ोрдд्рд╕ाрд╣िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдЬाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। / Gibberellins promote stem elongation, break seed dormancy, and stimulate seed germination.
Q90. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рдлрд╕рд▓ рдЕрд╡рд╢ेрд╖ (Crop Residues) рдХो рдЦेрдд рдоें рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे рд╕े рдоृрджा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдоें рд╕рд╣ाрдпрддा рдоिрд▓рддी рд╣ै।
Reason (R): рдлрд╕рд▓ рдЕрд╡рд╢ेрд╖ рд╡рд░्рд╖ा рдХी рдмूंрджों рдХे рд╕ीрдзे рдк्рд░рднाрд╡ рдПрд╡ं рд╕рддрд╣ी рдЕрдкрд╡ाрд╣ (Runoff) рдХो рдХрдо рдХрд░рддे рд╣ैं।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Retaining crop residues in the field helps in soil conservation.
Reason (R): Crop residues reduce the direct impact of raindrops and surface runoff.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: рдлрд╕рд▓ рдЕрд╡рд╢ेрд╖ рдоृрджा рдХी рд╕рддрд╣ рдХो рдврдХрдХрд░ рд╡рд░्рд╖ा рдХी рдмूंрджों рдХे рдк्рд░рд╣ाрд░, рдоृрджा рдЕрдкрд░рджрди рддрдеा рдирдоी рд╣ाрдиि рдХो рдХрдо рдХрд░рддे рд╣ैं। рдпрд╣ рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХृрд╖ि (Conservation Agriculture) рдХा рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╕िрдж्рдзांрдд рд╣ै। / Crop residues cover the soil surface, reducing the impact of raindrops, soil erosion, and moisture loss. This is one of the key principles of conservation agriculture.
Q91. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХृрд╖ि рд╡ाрдиिрдХी (Agroforestry) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рд▓ाрдн рд╣ै? / Which of the following is a major advantage of agroforestry?
A. рдоृрджा рдЕрдкрд░рджрди рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Increase in soil erosion
B. рдХेрд╡рд▓ рд▓рдХрдб़ी рдХा рдЙрдд्рдкाрджрди / Only timber production
C. рдоृрджा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг, рдЕрддिрд░िрдХ्рдд рдЖрдп рдПрд╡ं рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Soil conservation, additional income, and enhanced biodiversity
D. рдлрд╕рд▓ рдЙрдд्рдкाрджрди рдкूрд░्рдгрддः рд╕рдоाрдк्рдд рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै / Crop production completely stops
Ans. C. рдоृрджा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг, рдЕрддिрд░िрдХ्рдд рдЖрдп рдПрд╡ं рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Soil conservation, additional income, and enhanced biodiversity
Explanation: рдХृрд╖ि рд╡ाрдиिрдХी рдоें рд╡ृрдХ्рд╖ों рдПрд╡ं рдлрд╕рд▓ों рдХो рдПрдХ рд╕ाрде рдЙрдЧाрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдоृрджा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг, рдХाрд░्рдмрди рд╕ंрдЪрдпрди, рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рддрдеा рдХिрд╕ाрдиों рдХी рдЖрдп рдоें рд╡ृрдж्рдзि рд╣ोрддी рд╣ै। / Agroforestry integrates trees with crops, improving soil conservation, carbon sequestration, biodiversity, and farmers' income.
Q92. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд░ोрдЧ рдоुрдЦ्рдпрддः рд╕ूрдд्рд░рдХृрдоि (Nematode) рдж्рд╡ाрд░ा рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддा рд╣ै? / Which of the following diseases is primarily caused by nematodes?
A. рд░ूрдЯ-рдиॉрдЯ рд░ोрдЧ (Root-knot Disease) / Root-knot Disease
B. рдЧेрд╣ूँ рдХा рд░рддुрдЖ (Wheat Rust) / Wheat Rust
C. рд╕ाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдХैंрдХрд░ (Citrus Canker) / Citrus Canker
D. рдЯрдоाрдЯрд░ рд▓ीрдл рдХрд░्рд▓ (Tomato Leaf Curl) / Tomato Leaf Curl
Ans. A. рд░ूрдЯ-рдиॉрдЯ рд░ोрдЧ (Root-knot Disease) / Root-knot Disease
Explanation: рд░ूрдЯ-рдиॉрдЯ рд░ोрдЧ рдоुрдЦ्рдпрддः Meloidogyne рд╡ंрд╢ рдХे рд╕ूрдд्рд░рдХृрдоिрдпों рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдЬрдб़ों рдкрд░ рдЧांрдаें рдмрди рдЬाрддी рд╣ैं рдФрд░ рдкौрдзों рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдк्рд░рднाрд╡िрдд рд╣ोрддी рд╣ै। / Root-knot disease is caused mainly by nematodes of the genus Meloidogyne, producing galls on roots and reducing plant growth.
Q93. рдпрджि рдХिрд╕ी рдлрд╕рд▓ рдХी рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХрддा (Heritability) рдЕрдзिрдХ рддрдеा Selection Differential рднी рдЕрдзिрдХ рд╣ो, рддो рдЪрдпрди рдХी рдк्рд░рддिрдХ्рд░िрдпा (Response to Selection) рдХैрд╕ी рд╣ोрдЧी? / If a crop has high heritability and a high selection differential, what will be the response to selection?
A. рдмрд╣ुрдд рдХрдо рд╣ोрдЧी / Very low
B. рд╢ूрди्рдп рд╣ोрдЧी / Zero
C. рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдЧी / High
D. рдЕрдиुрдоाрди рдирд╣ीं рд▓рдЧाрдпा рдЬा рд╕рдХрддा / Cannot be predicted
Ans. C. рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдЧी / High
Explanation: рдЪрдпрди рдХी рдк्рд░рддिрдХ्рд░िрдпा рдХा рд╕ूрдд्рд░ рд╣ै: $R = h^2 \times S$, рдЬрд╣ाँ $h^2$ = Heritability рддрдеा $S$ = Selection Differential। рджोрдиों рдХे рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдиे рдкрд░ рдЪрдпрди рдХी рдк्рд░рддिрдХ्рд░िрдпा рднी рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдЧी। / The response to selection is given by $R = h^2 \times S$, where $h^2$ is heritability and $S$ is the selection differential. Higher values of both result in greater genetic gain.
Q94. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдкрд░िрд╡рд░्рддрди (Climate Change) рдХे рд╕ंрджрд░्рдн рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding climate change?
A. рдЗрд╕рдХा рдХृрд╖ि рдЙрдд्рдкाрджрди рдкрд░ рдХोрдИ рдк्рд░рднाрд╡ рдирд╣ीं рдкрдб़рддा। / It has no effect on agricultural production.
B. рдпрд╣ рдХेрд╡рд▓ рд╢ीрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдХो рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рддा рд╣ै। / It affects only cold regions.
C. рдЗрд╕рд╕े рддाрдкрдоाрди, рд╡рд░्рд╖ा рдкैрдЯрд░्рди рддрдеा рдХीрдЯ-рд░ोрдЧों рдХी рд╕्рдеिрддि рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рд╣ो рд╕рдХрддा рд╣ै। / It can alter temperature, rainfall patterns, and pest-disease dynamics.
D. рдЗрд╕рдХा рдк्рд░рднाрд╡ рдХेрд╡рд▓ рд╕рдоुрдж्рд░ी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рддрдХ рд╕ीрдоिрдд рд╣ै। / Its effects are limited only to coastal regions.
Ans. C. рдЗрд╕рд╕े рддाрдкрдоाрди, рд╡рд░्рд╖ा рдкैрдЯрд░्рди рддрдеा рдХीрдЯ-рд░ोрдЧों рдХी рд╕्рдеिрддि рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рд╣ो рд╕рдХрддा рд╣ै। / It can alter temperature, rainfall patterns, and pest-disease dynamics.
Explanation: рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рдХृрд╖ि рдХो рдЕрдиेрдХ рдк्рд░рдХाрд░ рд╕े рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬैрд╕े рддाрдкрдоाрди рдоें рд╡ृрдж्рдзि, рд╡рд░्рд╖ा рдХे рд╡िрддрд░рдг рдоें рдмрджрд▓ाрд╡, рдирдП рдХीрдЯ рдПрд╡ं рд░ोрдЧों рдХा рдк्рд░рдХोрдк рддрдеा рдЙрдд्рдкाрджрди рдоें рдЙрддाрд░-рдЪрдв़ाрд╡। / Climate change affects agriculture through rising temperatures, altered rainfall patterns, emerging pests and diseases, and fluctuations in crop productivity.
Q95. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдпुрдЧ्рдо рд╕рд╣ी рд╕ुрдоेрд▓िрдд (Correctly Matched) рд╣ै? / Which of the following pairs is correctly matched?
A. ANOVA — рджो рдоाрдз्рдпों рдХी рддुрд▓рдиा / ANOVA — Comparison of two means
B. Correlation — рджो рдЪрд░ों рдХे рдмीрдЪ рд╕ंрдмंрдз рдХा рдоाрдкрди / Correlation — Measurement of relationship between two variables
C. Regression — рдХेрд╡рд▓ рдк्рд░рддिрд╢рдд рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиा / Regression — Used only for calculating percentages
D. Chi-square Test — рдоाрдз्рдп рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиा / Chi-square Test — Calculation of mean
Ans. B. Correlation — рджो рдЪрд░ों рдХे рдмीрдЪ рд╕ंрдмंрдз рдХा рдоाрдкрди / Correlation — Measurement of relationship between two variables
Explanation: Correlation Analysis рджो рдЪрд░ों рдХे рдмीрдЪ рд╕ंрдмंрдз рдХी рджिрд╢ा рдПрд╡ं рддीрд╡्рд░рддा рдХो рдоाрдкрддा рд╣ै। ANOVA рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рджो рд╕े рдЕрдзिрдХ рдоाрдз्рдпों рдХी рддुрд▓рдиा рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Correlation analysis measures the direction and strength of the relationship between two variables, whereas ANOVA is generally used to compare more than two means.
Q96. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди 'Integrated Farming System (IFS)' рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рд╕рд╣ी рд╣ै? / Which of the following statements is correct regarding the Integrated Farming System (IFS)?
A. рдЗрд╕рдоें рдХेрд╡рд▓ рдлрд╕рд▓ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / It involves only crop production.
B. рдЗрд╕рдоें рдХृрд╖ि рдХी рд╡िрднिрди्рди рдЗрдХाрдЗрдпों рдХो рдЗрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдЬोрдб़ा рдЬाрддा рд╣ै рдХि рдПрдХ рдЗрдХाрдИ рдХा рдЕрдкрд╢िрд╖्рдЯ рджूрд╕рд░ी рдЗрдХाрдИ рдХे рд▓िрдП рд╕ंрд╕ाрдзрди рдмрди рдЬाрдП। / It integrates different farm enterprises so that the waste of one enterprise becomes the resource for another.
C. рдпрд╣ рдХेрд╡рд▓ рдмрдб़े рдХिрд╕ाрдиों рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ै। / It is suitable only for large farmers.
D. рдЗрд╕рдоें рдкрд╢ुрдкाрд▓рди рдПрд╡ं рдордд्рд╕्рдп рдкाрд▓рди рд╢ाрдоिрд▓ рдирд╣ीं рд╣ोрддे। / It does not include livestock or fisheries.
Ans. B. рдЗрд╕рдоें рдХृрд╖ि рдХी рд╡िрднिрди्рди рдЗрдХाрдЗрдпों рдХो рдЗрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдЬोрдб़ा рдЬाрддा рд╣ै рдХि рдПрдХ рдЗрдХाрдИ рдХा рдЕрдкрд╢िрд╖्рдЯ рджूрд╕рд░ी рдЗрдХाрдИ рдХे рд▓िрдП рд╕ंрд╕ाрдзрди рдмрди рдЬाрдП। / It integrates different farm enterprises so that the waste of one enterprise becomes the resource for another.
Explanation: рд╕рдорди्рд╡िрдд рдХृрд╖ि рдк्рд░рдгाрд▓ी (IFS) рдоें рдлрд╕рд▓, рдкрд╢ुрдкाрд▓рди, рдордд्рд╕्рдп рдкाрд▓рди, рдмाрдЧрд╡ाрдиी, рдорд╢рд░ूрдо, рдХрдо्рдкोрд╕्рдЯ рдЖрджि рдХो рдПрдХ-рджूрд╕рд░े рд╕े рдЬोрдб़ा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рд▓ाрдЧрдд рдШрдЯрддी рд╣ै, рд╕ंрд╕ाрдзрдиों рдХा рдмेрд╣рддрд░ рдЙрдкрдпोрдЧ рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рдХिрд╕ाрдиों рдХी рдЖрдп рдмрдв़рддी рд╣ै। / The Integrated Farming System combines crops, livestock, fisheries, horticulture, mushrooms, composting and other enterprises so that resources are efficiently recycled, reducing costs and increasing farm income.
Q97. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдХो 'Father of Plant Pathology' рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै? / Who is known as the 'Father of Plant Pathology'?
A. рдЧ्рд░ेрдЧрд░ рдоेंрдбрд▓ (Gregor Mendel) / Gregor Mendel
B. рдПंрдЯрдиी рд╡ाрди рд▓्рдпूрд╡ेрдирд╣ॉрдХ (Antonie van Leeuwenhoek) / Antonie van Leeuwenhoek
C. рдПंрдЯрди рдбी рдмैрд░ी (Anton de Bary) / Anton de Bary
D. рд▓ुрдИ рдкाрд╢्рдЪрд░ (Louis Pasteur) / Louis Pasteur
Ans. C. рдПंрдЯрди рдбी рдмैрд░ी (Anton de Bary) / Anton de Bary
Explanation: рдПंрдЯрди рдбी рдмैрд░ी рдХो Plant Pathology рдХा рдЬрдирдХ рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। рдЙрди्рд╣ोंрдиे рдЕрдиेрдХ рдкौрдз рд░ोрдЧों рдХे рдХाрд░рдгों рддрдеा рд░ोрдЧрдЬрдирдХों рдкрд░ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╢ोрдз рдХाрд░्рдп рдХिрдП। / Anton de Bary is regarded as the Father of Plant Pathology for his pioneering work on plant diseases and their causal organisms.
Q98. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХीрдЬिрдП:
Assertion (A): рд╕ंрдХрд░ рд╢рдХ्рддि (Heterosis) рд╕ाрдоाрди्рдпрддः F₁ рдкीрдв़ी рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╣ोрддी рд╣ै।
Reason (R): F₂ рдкीрдв़ी рдоें рдЬीрдиों рдХा рдкृрдердХ्рдХрд░рдг (Segregation) рд╣ोрдиे рдХे рдХाрд░рдг рд╕ंрдХрд░ рд╢рдХ्рддि рдХрдо рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै।
/ Consider the following statements:
Assertion (A): Heterosis is generally maximum in the F₁ generation.
Reason (R): Hybrid vigor decreases in the F₂ generation due to gene segregation.
A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
B. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдирд╣ीं рд╣ै। / Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
C. A рд╕рд╣ी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рдЧрд▓рдд рд╣ै। / A is true, but R is false.
D. A рдЧрд▓рдд рд╣ै, рд▓ेрдХिрди R рд╕рд╣ी рд╣ै। / A is false, but R is true.
Ans. A. A рдФрд░ R рджोрдиों рд╕рд╣ी рд╣ैं рддрдеा R, A рдХी рд╕рд╣ी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рд╣ै। / Both A and R are true, and R correctly explains A.
Explanation: F₁ рд╕ंрдХрд░ों рдоें рд╣ेрдЯेрд░ोрд╕िрд╕ рдЕрдзिрдХрддрдо рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬрдмрдХि F₂ рдкीрдв़ी рдоें рдЬीрдиों рдХे рдкृрдердХ्рдХрд░рдг рдХे рдХाрд░рдг рдпрд╣ рдк्рд░рднाрд╡ рдХрдо рд╣ोрдиे рд▓рдЧрддा рд╣ै। / Hybrid vigor is highest in the F₁ generation. It declines in the F₂ generation because segregation and recombination reduce genetic uniformity.
Q99. рдХिрд╕ी рдк्рд░рдпोрдЧ рдоें рдпрджि рдЙрдкрдЪाрд░ों рдХे рдмीрдЪ F-Test рдХा рдоाрди рд╕ाрд░्рдердХ (Significant) рдк्рд░ाрдк्рдд рд╣ोрддा рд╣ै, рддो рдЗрд╕рдХा рдХ्рдпा рдЕрд░्рде рд╣ै? / If the F-test in an experiment is found to be significant, what does it indicate?
A. рд╕рднी рдЙрдкрдЪाрд░ों рдХा рдк्рд░рднाрд╡ рд╕рдоाрди рд╣ै। / All treatments have the same effect.
B. рдХрдо-рд╕े-рдХрдо рдПрдХ рдЙрдкрдЪाрд░ рдХा рдоाрдз्рдп рдЕрди्рдп рдЙрдкрдЪाрд░ों рд╕े рд╕ाрд░्рдердХ рд░ूрдк рд╕े рднिрди्рди рд╣ै। / At least one treatment mean differs significantly from the others.
C. рдк्рд░рдпोрдЧ рдЕрд╕рдлрд▓ рд╣ो рдЧрдпा рд╣ै। / The experiment has failed.
D. рдкुрдирд░ाрд╡ृрдд्рддि (Replication) рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдирд╣ीं рд╣ै। / Replication is not required.
Ans. B. рдХрдо-рд╕े-рдХрдо рдПрдХ рдЙрдкрдЪाрд░ рдХा рдоाрдз्рдп рдЕрди्рдп рдЙрдкрдЪाрд░ों рд╕े рд╕ाрд░्рдердХ рд░ूрдк рд╕े рднिрди्рди рд╣ै। / At least one treatment mean differs significantly from the others.
Explanation: ANOVA рдоें F-Test рд╕ाрд░्рдердХ рд╣ोрдиे рдХा рдЕрд░्рде рд╣ै рдХि рд╕рднी рдЙрдкрдЪाрд░ рд╕рдоाрди рдирд╣ीं рд╣ैं। рдЗрд╕рдХे рдмाрдж рдпрд╣ рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХि рдХौрди-рд╕े рдЙрдкрдЪाрд░ рднिрди्рди рд╣ैं, рдЙрдкрдпुрдХ्рдд Mean Comparison Test (рдЬैрд╕े CD/LSD, Tukey рдЖрджि) рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / A significant F-test in ANOVA indicates that not all treatment means are equal. A suitable mean comparison test (such as CD/LSD or Tukey's test) is then used to identify the differing treatments.
Q100. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рд╕рддрдд рдХृрд╖ि (Sustainable Agriculture) рдХे рдоूрд▓ рд╕िрдж्рдзांрдд рдХो рд╕рд░्рд╡ोрдд्рддрдо рд░ूрдк рд╕े рд╡्рдпрдХ्рдд рдХрд░рддा рд╣ै? / Which of the following statements best represents the principle of Sustainable Agriculture?
A. рдЕрдзिрдХрддрдо рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╕ंрд╕ाрдзрдиों рдХा рдЕрд╕ीрдоिрдд рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиा। / Use natural resources without limits to maximize production.
B. рдХेрд╡рд▓ рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЙрд░्рд╡рд░рдХों рдПрд╡ं рдХीрдЯрдиाрд╢рдХों рдкрд░ рдиिрд░्рднрд░ рд░рд╣рдиा। / Depend only on chemical fertilizers and pesticides.
C. рд╡рд░्рддрдоाрди рдкीрдв़ी рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддाрдУं рдХो рдкूрд░ा рдХрд░рддे рд╣ुрдП рднрд╡िрд╖्рдп рдХी рдкीрдв़िрдпों рдХे рд▓िрдП рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╕ंрд╕ाрдзрдиों рдХा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХрд░рдиा। / Meet present needs while conserving natural resources for future generations.
D. рдХेрд╡рд▓ рдЬैрд╡िрдХ рдЦेрддी рдЕрдкрдиाрдиा рд╣ी рд╕рддрдд рдХृрд╖ि рд╣ै। / Sustainable agriculture means only practicing organic farming.
Ans. C. рд╡рд░्рддрдоाрди рдкीрдв़ी рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддाрдУं рдХो рдкूрд░ा рдХрд░рддे рд╣ुрдП рднрд╡िрд╖्рдп рдХी рдкीрдв़िрдпों рдХे рд▓िрдП рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╕ंрд╕ाрдзрдиों рдХा рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХрд░рдиा। / Meet present needs while conserving natural resources for future generations.
Explanation: рд╕рддрдд рдХृрд╖ि рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдЙрдд्рдкाрджрди, рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг, рдЖрд░्рдеिрдХ рд▓ाрдн рдПрд╡ं рд╕ाрдоाрдЬिрдХ рдЙрдд्рддрд░рджाрдпिрдд्рд╡ рдХे рдмीрдЪ рд╕ंрддुрд▓рди рд╕्рдеाрдкिрдд рдХрд░рдиा рд╣ै, рддाрдХि рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╕ंрд╕ाрдзрдиों рдХा рджीрд░्рдШрдХाрд▓ рддрдХ рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХे। / Sustainable agriculture aims to balance productivity, environmental protection, economic viability, and social responsibility while conserving natural resources for future generations.
рдиोрдЯ: рдпрд╣ рд╣рдоाрд░ी MSc Agriculture Entrance Exam рд╕ीрд░ीрдЬ рдХा рдк्рд░ीрд╡िрдпрд╕ рдИрдпрд░ рдХा рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднाрдЧ рд╣ै। рд╣рдо рдЬрд▓्рдж рд╣ी рдирдП рдкैрдЯрд░्рди рдкрд░ рдЖрдзाрд░िрдд рдФрд░ рднी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдк्рд░рд╢्рди рд▓ेрдХрд░ рдЖрдПंрдЧे। рддрдм рддрдХ рдЗрди рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдЕрдЪ्рдЫे рд╕े рд░िрд╡ीрдЬрди рдХрд░рддे рд░рд╣ें!
рд╣рдорд╕े рдЬुрдб़ें (Join Our Community)
рдпूрдиिрд╡рд░्рд╕िрдЯी рдХी рд╣рд░ рдПрдХ рдЫोрдЯी-рдмрдб़ी рдЕрдкрдбेрдЯ, рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рд╢ेрдб्рдпूрд▓, рд╕्рдЯрдбी рдордЯेрд░िрдпрд▓ рдФрд░ рдЕрдЧрд▓ी рдХ्рд╡िрдЬ़ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рддुрд░ंрдд рдкाрдиे рдХे рд▓िрдП рд╣рдоाрд░े рд╕ोрд╢рд▓ рдоीрдбिрдпा рд╣ैंрдбрд▓्рд╕ рдХो рдЬ़рд░ूрд░ рдлॉрд▓ो рдХрд░ें:
Comments
Post a Comment