рд╣ेрд▓ो рд╕्рдЯूрдбेंрдЯ्рд╕! MA Geography Entrance Exam рдХी рддैрдпाрд░ी рдХрд░ рд░рд╣े рднूрдЧोрд▓ рдХे рд╕рднी рдЫाрдд्рд░ों рдХा рд╕्рд╡ाрдЧрдд рд╣ै। рдпрджि рдЖрдк CUET PG, BHU, DDU рдпा рдХिрд╕ी рдЕрди्рдп рдк्рд░рддिрд╖्рдаिрдд рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рд╕े рднूрдЧोрд▓ (Geography) рдоें рдоाрд╕्рдЯрд░्рд╕ рдХрд░рдиे рдХा рд▓рдХ्рд╖्рдп рд░рдЦ рд░рд╣े рд╣ैं, рддो рдХेрд╡рд▓ рде्рдпोрд░ी рдкрдв़рдиा рдХाрдлी рдирд╣ीं рд╣ै; рдЖрдкрдХो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े рд╡рд╕्рддुрдиिрд╖्рда рдк्рд░рд╢्рдиों (MCQs) рдХी рдк्рд░ैрдХ्рдЯिрд╕ рднी рдХрд░рдиी рд╣ोрдЧी।
рдЖрдкрдХी рдЗрд╕ी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдХो рдкूрд░ा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП, рд╣рдо 'Previous Year Most Important Questions' рдХी рдПрдХ рд╕्рдкेрд╢рд▓ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рд▓ेрдХрд░ рдЖрдП рд╣ैं। рдЗрд╕ рдЖрд░्рдЯिрдХрд▓ рдоें рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рджीрдирджрдпाрд▓ рдЙрдкाрдз्рдпाрдп (DDU) рдЧोрд░рдЦрдкुрд░ рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдд्рд░ 2025 рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХो рд╢ाрдоिрд▓ рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै। рдз्рдпाрди рджें рдХि рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें рдкेрдкрд░ рдмाрд╣рд░ рдирд╣ीं рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдпे рд╕рднी рдк्рд░рд╢्рди рд╕्рдоृрддि рдЖрдзाрд░िрдд (Memory Based) рд╣ैं, рдЬो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рджे рдЪुрдХे рдЫाрдд्рд░ों рдХे рдЕрдиुрднрд╡ рдкрд░ рддैрдпाрд░ рдХिрдП рдЧрдП рд╣ैं।
ЁЯТб рдк्рд░ो рдЯिрдк (Pro Tip): рднूрдЧोрд▓ рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें Geomorphology (рднू-рдЖрдХृрддि рд╡िрдЬ्рдЮाрди), Climatology (рдЬрд▓рд╡ाрдпु рд╡िрдЬ्рдЮाрди), Oceanography (рд╕рдоुрдж्рд░ рд╡िрдЬ्рдЮाрди), рдФрд░ Indian Geography рд╕े рд╣рдоेрд╢ा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рд╢्рди рдмрдирддे рд╣ैं। рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╕िрдж्рдзांрддों (Theories) рдФрд░ рдЙрдирдХे рдк्рд░рддिрдкाрджрдХों (Geographers) рдХी рдПрдХ рд▓िрд╕्рдЯ рдмрдиाрдХрд░ рдЕрдкрдиे рд╕्рдЯрдбी рд░ूрдо рдоें рдЪिрдкрдХा рд▓ें।
MA Geography Entrance Important Questions (DDU 2025 - Memory Based)
рдиीрдЪे рджिрдП рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдз्рдпाрдирдкूрд░्рд╡рдХ рдЕрдн्рдпाрд╕ рдХрд░ें। рдЖрдкрдХी рд╕ुрд╡िрдзा рдФрд░ рдд्рд╡рд░िрдд рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХे рд▓िрдП рд╕рд╣ी рдЙрдд्рддрд░ рдХो рд╣рд░े рд░ंрдЧ (Green) рд╕े рд╣ाрдИрд▓ाрдЗрдЯ рдХрд░ рджिрдпा рдЧрдпा рд╣ै:
Q1. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд (Continental Drift Theory) рдХे рдк्рд░рддिрдкाрджрдХ рдХौрди рдеे? / Who proposed the Continental Drift Theory?
A. рдЖрд░्рдерд░ рд╣ोрдо्рд╕ / Arthur Holmes
B. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдЧेрдирд░ / Alfred Wegener
C. рд╡िрд▓िрдпрдо рдоॉрд░िрд╕ рдбेрд╡िрд╕ / William Morris Davis
D. рд╣ैрд░ी рд╣ैрд╕ / Harry Hess
Ans. B. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдЧेрдирд░ / Alfred Wegener
Explanation:
1912 рдоें рдЬрд░्рдорди рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдЧेрдирд░ рдиे рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд (Continental Drift Theory) рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЙрди्рд╣ोंрдиे рдмрддाрдпा рдХि рд╡рд░्рддрдоाрди рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдк рдХрднी 'рдкैंрдЬिрдпा (Pangaea)' рдиाрдордХ рдПрдХ рд╡िрд╢ाрд▓ рднू-рднाрдЧ рдХा рд╣िрд╕्рд╕ा рдеे, рдЬो рд╕рдордп рдХे рд╕ाрде рдЯूрдЯрдХрд░ рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкों рдоें рд╡िрднाрдЬिрдд рд╣ो рдЧрдпा। / In 1912, German scientist Alfred Wegener proposed the Continental Drift Theory. He suggested that the present-day continents were once united into a single supercontinent called Pangaea, which later fragmented into the present continents.
Q2. рдк्рд▓ेрдЯ рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХी рд╕िрдж्рдзांрдд (Plate Tectonic Theory) рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ी рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХ рдк्рд▓ेрдЯ рдХौрди-рд╕ी рд╣ै? / According to the Plate Tectonic Theory, which is the largest tectonic plate on Earth?
A. рдпूрд░ेрд╢िрдпрди рдк्рд▓ेрдЯ / Eurasian Plate
B. рдк्рд░рд╢ांрдд рдк्рд▓ेрдЯ / Pacific Plate
C. рднाрд░рддीрдп рдк्рд▓ेрдЯ / Indian Plate
D. рдЕрдл्рд░ीрдХी рдк्рд▓ेрдЯ / African Plate
Ans. B. рдк्рд░рд╢ांрдд рдк्рд▓ेрдЯ / Pacific Plate
Explanation:
рдк्рд░рд╢ांрдд рдк्рд▓ेрдЯ рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ी рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХ рдк्рд▓ेрдЯ рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдЕрдзिрдХांрд╢ рднाрдЧ рдк्рд░рд╢ांрдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рдХे рдиीрдЪे рд╕्рдеिрдд рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕рдХे рдХिрдиाрд░ों рдкрд░ 'рд░िंрдЧ рдСрдл рдлाрдпрд░' рдХे рдЕंрддрд░्рдЧрдд рдЕрдиेрдХ рд╕рдХ्рд░िрдп рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦी рдПрд╡ं рднूрдХрдо्рдкीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдкाрдП рдЬाрддे рд╣ैं। / The Pacific Plate is the largest tectonic plate on Earth. Most of it lies beneath the Pacific Ocean, and its margins form the famous Ring of Fire, characterized by active volcanoes and frequent earthquakes.
Q3. рдкृрде्рд╡ी рдХी рдЖрдпु рдХा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╕्рд╡ीрдХृрдд рдЕрдиुрдоाрди рд▓рдЧрднрдЧ рдХिрддрдиा рд╣ै? / What is the most widely accepted approximate age of the Earth?
A. 3.5 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ / 3.5 Billion Years
B. 4.0 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ / 4.0 Billion Years
C. 4.6 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ / 4.6 Billion Years
D. 5.2 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ / 5.2 Billion Years
Ans. C. 4.6 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ / 4.6 Billion Years
Explanation:
рд░ेрдбिрдпोрдоेрдЯ्рд░िрдХ рдбेрдЯिंрдЧ (Radiometric Dating) рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдкृрде्рд╡ी рдХी рдЖрдпु рд▓рдЧрднрдЧ 4.54–4.6 рдЕрд░рдм рд╡рд░्рд╖ рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै। рдпрд╣ рдЖрдзुрдиिрдХ рднू-рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рд╕्рд╡ीрдХाрд░ рдХिрдпा рдЧрдпा рдоाрди рд╣ै। / Based on radiometric dating, the Earth's age is estimated to be about 4.54–4.6 billion years. This estimate is widely accepted in modern geology.
Q4. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдЪрдЯ्рдЯाрди рдоैрдЧ्рдоा рдпा рд▓ाрд╡ा рдХे рдаंрдбा рд╣ोрдХрд░ рдЬрдордиे рд╕े рдмрдирддी рд╣ै? / Which of the following rocks is formed by the cooling and solidification of magma or lava?
A. рдЕрд╡рд╕ाрджी рдЪрдЯ्рдЯाрди / Sedimentary Rock
B. рдХाрдпांрддрд░िрдд рдЪрдЯ्рдЯाрди / Metamorphic Rock
C. рдЖрдЧ्рдиेрдп рдЪрдЯ्рдЯाрди / Igneous Rock
D. рдЬैрд╡िрдХ рдЪрдЯ्рдЯाрди / Organic Rock
Ans. C. рдЖрдЧ्рдиेрдп рдЪрдЯ्рдЯाрди / Igneous Rock
Explanation:
рдЖрдЧ्рдиेрдп рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдоैрдЧ्рдоा рдЕрдерд╡ा рд▓ाрд╡ा рдХे рдаंрдбा рд╣ोрдХрд░ рдаोрд╕ рдмрдирдиे рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрди्рд╣ें рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рдмрд╕े рдк्рд░ाрдЪीрди рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдоें рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै рдФрд░ рдЗрди्рд╣ें рдк्рд░ाрдердоिрдХ рдЪрдЯ्рдЯाрди рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / Igneous rocks are formed by the cooling and solidification of magma or lava. They are regarded as the oldest rocks of the Earth's crust and are also called primary rocks.
Q5. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЦрдиिрдЬ рдоोрд╣्рд╕ рдХрдаोрд░рддा рдоाрдкрдиी (Mohs Hardness Scale) рдкрд░ рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдХрдаोрд░ рд╣ै? / Which of the following minerals is the hardest on the Mohs Hardness Scale?
A. рдХ्рд╡ाрд░्рдЯ्рдЬ / Quartz
B. рдЬिрдк्рд╕рдо / Gypsum
C. рд╣ीрд░ा / Diamond
D. рдХैрд▓्рд╕ाрдЗрдЯ / Calcite
Ans. C. рд╣ीрд░ा / Diamond
Explanation:
рдоोрд╣्рд╕ рдХрдаोрд░рддा рдоाрдкрдиी рдоें рд╣ीрд░े рдХो 10 рдХा рдоाрди рджिрдпा рдЧрдпा рд╣ै, рдЬो рдЗрд╕े рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЦрдиिрдЬों рдоें рд╕рдмрд╕े рдХрдаोрд░ рдмрдиाрддा рд╣ै। рдХ्рд╡ाрд░्рдЯ्рдЬ рдХा рдоाрди 7, рдХैрд▓्рд╕ाрдЗрдЯ рдХा 3 рддрдеा рдЬिрдк्рд╕рдо рдХा 2 рд╣ोрддा рд╣ै। / Diamond has a hardness value of 10 on the Mohs Hardness Scale, making it the hardest naturally occurring mineral. Quartz has a value of 7, Calcite 3, and Gypsum 2.
Q6. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рднू-рдЖрдХृрддिрдХ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдоें рдЪрдЯ्рдЯाрдиें рдЕрдкрдиे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рд╣ी рдЯूрдЯ-рдлूрдЯ рдЬाрддी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди рдЙрдирдХा рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдирд╣ीं рд╣ोрддा? / In which geomorphic process do rocks disintegrate in situ without being transported?
A. рдЕрдкрд░рджрди / Erosion
B. рдЕрдкрдХ्рд╖рдп / Weathering
C. рдиिрдХ्рд╖ेрдкрдг / Deposition
D. рдкрд░िрд╡рд╣рди / Transportation
Ans. B. рдЕрдкрдХ्рд╖рдп / Weathering
Explanation:
рдЕрдкрдХ्рд╖рдп (Weathering) рд╡рд╣ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╣ै рдЬिрд╕рдоें рдЪрдЯ्рдЯाрдиें рдЕрдкрдиे рдоूрд▓ рд╕्рдеाрди рдкрд░ рднौрддिрдХ, рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЕрдерд╡ा рдЬैрд╡िрдХ рдХाрд░рдгों рд╕े рдЯूрдЯрддी рдпा рд╡िрдШрдЯिрдд рд╣ोрддी рд╣ैं। рдЗрд╕рдоें рдкрджाрд░्рде рдХा рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдирд╣ीं рд╣ोрддा, рдЬрдмрдХि рдЕрдкрд░рджрди рдоें рдЯूрдЯे рд╣ुрдП рдкрджाрд░्рде рдХा рдкрд░िрд╡рд╣рди рднी рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ोрддा рд╣ै। / Weathering is the in-situ breakdown of rocks through physical, chemical, or biological processes. It does not involve transportation of materials, whereas erosion includes both removal and transportation.
Q7. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдЪрдЯ्рдЯाрди рдоुрдЦ्рдпрддः рдКрд╖्рдоा рдПрд╡ं рджाрдм (Heat and Pressure) рдХे рдк्рд░рднाрд╡ рд╕े рдмрдирддी рд╣ै? / Which of the following rocks is mainly formed under the influence of heat and pressure?
A. рдЖрдЧ्рдиेрдп рдЪрдЯ्рдЯाрди / Igneous Rock
B. рдЕрд╡рд╕ाрджी рдЪрдЯ्рдЯाрди / Sedimentary Rock
C. рдХाрдпांрддрд░िрдд рдЪрдЯ्рдЯाрди / Metamorphic Rock
D. рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦीрдп рд░ाрдЦ / Volcanic Ash
Ans. C. рдХाрдпांрддрд░िрдд рдЪрдЯ्рдЯाрди / Metamorphic Rock
Explanation:
рдЬрдм рдЖрдЧ्рдиेрдп рдпा рдЕрд╡рд╕ाрджी рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдкрд░ рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рддाрдк рдПрд╡ं рджाрдм рдХा рдк्рд░рднाрд╡ рдкрдб़рддा рд╣ै, рддрдм рдЙрдирдХी рд╕ंрд░рдЪрдиा рдПрд╡ं рдЦрдиिрдЬ рд╕ंрдШрдЯрди рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рд╣ोрдХрд░ рдХाрдпांрддрд░िрдд рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै। рд╕ंрдЧрдорд░рдорд░ рдПрд╡ं рдиाрдЗрд╕ рдЗрд╕рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ैं। / Metamorphic rocks are formed when igneous or sedimentary rocks undergo intense heat and pressure, causing changes in their texture and mineral composition. Marble and gneiss are common examples.
Q8. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдкрд░рдд рдкृрде्рд╡ी рдХे рдЖंрддрд░िрдХ рднाрдЧ рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдоोрдЯी рд╣ै? / Which is the thickest layer of the Earth's interior?
A. рднूрдкрд░्рдкрдЯी / Crust
B. рдоैंрдЯрд▓ / Mantle
C. рдмाрд╣्рдп рдХ्рд░ोрдб / Outer Core
D. рдЖंрддрд░िрдХ рдХ्рд░ोрдб / Inner Core
Ans. B. рдоैंрдЯрд▓ / Mantle
Explanation:
рдоैंрдЯрд▓ рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рдмрд╕े рдоोрдЯी рдкрд░рдд рд╣ै, рдЬिрд╕рдХी рдФрд╕рдд рдоोрдЯाрдИ рд▓рдЧрднрдЧ 2,900 рдХिрдоी рд╣ै। рдпрд╣ рднूрдкрд░्рдкрдЯी рдФрд░ рдХ्рд░ोрдб рдХे рдмीрдЪ рд╕्рдеिрдд рд╣ोрддी рд╣ै рддрдеा рдкृрде्рд╡ी рдХे рдЖрдпрддрди рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рднाрдЧ рдЗрд╕ी рдоें рдиिрд╣िрдд рд╣ै। / The mantle is the thickest layer of the Earth, with an average thickness of about 2,900 km. It lies between the crust and the core and constitutes the largest portion of the Earth's volume.
Q9. 'рд╕िрдпाрд▓' (SIAL) рд╢рдм्рдж рдХा рд╕ंрдмंрдз рдкृрде्рд╡ी рдХी рдХिрд╕ рдкрд░рдд рд╕े рд╣ै? / The term 'SIAL' is associated with which layer of the Earth?
A. рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рднूрдкрд░्рдкрдЯी / Oceanic Crust
B. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рднूрдкрд░्рдкрдЯी / Continental Crust
C. рдоैंрдЯрд▓ / Mantle
D. рдХ्рд░ोрдб / Core
Ans. B. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рднूрдкрд░्рдкрдЯी / Continental Crust
Explanation:
'рд╕िрдпाрд▓' рд╢рдм्рдж рд╕िрд▓िрдХा (Silica) рдПрд╡ं рдПрд▓्рдпुрдоिрдиिрдпрдо (Aluminium) рд╕े рдоिрд▓рдХрд░ рдмрдиा рд╣ै। рдпрд╣ рдоुрдЦ्рдпрддः рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рднूрдкрд░्рдкрдЯी рдХी рдКрдкрд░ी рдкрд░рдд рдХा рдк्рд░рддिрдиिрдзिрдд्рд╡ рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рднूрдкрд░्рдкрдЯी рдХो 'рд╕ाрдЗрдоा (SIMA)' рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / The term 'SIAL' is derived from Silica and Aluminium. It mainly represents the continental crust, whereas the oceanic crust is commonly referred to as 'SIMA'.
Q10. рднूрдХрдо्рдк рддрд░ंрдЧों рдоें рдХौрди-рд╕ी рддрд░ंрдЧ рдХेрд╡рд▓ рдаोрд╕ рдоाрдз्рдпрдо (Solid Medium) рдоें рд╣ी рд╕ंрдЪрд░िрдд рд╣ोрддी рд╣ै? / Which seismic wave travels only through solid materials?
A. P-рддрд░ंрдЧ / P-Wave
B. S-рддрд░ंрдЧ / S-Wave
C. L-рддрд░ंрдЧ / L-Wave
D. рд░ेрд▓े рддрд░ंрдЧ / Rayleigh Wave
Ans. B. S-рддрд░ंрдЧ / S-Wave
Explanation:
S-рддрд░ंрдЧें (Secondary Waves) рдХेрд╡рд▓ рдаोрд╕ рдоाрдз्рдпрдо рдоें рд╣ी рд╕ंрдЪрд░िрдд рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ैं। рдпрд╣ी рдХाрд░рдг рд╣ै рдХि рд╡े рдкृрде्рд╡ी рдХे рдж्рд░рд╡ рдмाрд╣्рдп рдХ्рд░ोрдб (Liquid Outer Core) рд╕े рд╣ोрдХрд░ рдирд╣ीं рдЧुрдЬрд░рддीं। / S-waves (Secondary Waves) travel only through solids. Therefore, they cannot pass through the Earth's liquid outer core.
Q11. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦीрдп рд╢ंрдХु (Volcanic Cone) рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рддрд░рд▓ рдмेрд╕ाрд▓्рдЯिрдХ рд▓ाрд╡ा (Basaltic Lava) рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै? / Which type of volcanic cone is formed mainly by highly fluid basaltic lava?
A. рдоिрд╢्рд░िрдд рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦी / Composite Volcano
B. рд╢ीрд▓्рдб рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦी / Shield Volcano
C. рд░ाрдЦ рд╢ंрдХु / Cinder Cone
D. рд▓ाрд╡ा рдЧुрдо्рдмрдж / Lava Dome
Ans. B. рд╢ीрд▓्рдб рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦी / Shield Volcano
Explanation:
рд╢ीрд▓्рдб рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦिрдпों рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рддрд░рд▓ рдмेрд╕ाрд▓्рдЯिрдХ рд▓ाрд╡ा рдХे рдмाрд░-рдмाрд░ рдк्рд░рд╡ाрд╣ рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрдирдХा рдвाрд▓ рдмрд╣ुрдд рд╡िрд╕्рддृрдд рдПрд╡ं рдХрдо рдвाрд▓ рд╡ाрд▓ा рд╣ोрддा рд╣ै। рд╣рд╡ाрдИ рдж्рд╡ीрдк (Hawaiian Islands) рдЗрд╕рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ैं। / Shield volcanoes are formed by repeated eruptions of highly fluid basaltic lava. They have broad, gently sloping sides. The Hawaiian Islands are classic examples.
Q12. рдбेрд╡िрд╕ (W.M. Davis) рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рддिрдкाрджिрдд 'рдЕрдкрд░рджрди рдЪрдХ्рд░' (Cycle of Erosion) рдХा рд╕рд╣ी рдХ्рд░рдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / What is the correct sequence of W.M. Davis' Cycle of Erosion?
A. рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा → рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा → рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा / Youth → Mature → Old Age
B. рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा → рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा → рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा / Mature → Youth → Old Age
C. рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा → рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा → рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा / Old Age → Youth → Mature
D. рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा → рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा → рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा / Youth → Old Age → Mature
Ans. A. рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा → рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा → рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा / Youth → Mature → Old Age
Explanation:
рд╡िрд▓िрдпрдо рдоॉрд░िрд╕ рдбेрд╡िрд╕ рдХे рдЕрдкрд░рджрди рдЪрдХ्рд░ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рд╕्рдерд▓рд░ूрдкों рдХा рд╡िрдХाрд╕ рддीрди рдЕрд╡рд╕्рдеाрдУं—рдпुрд╡ाрд╡рд╕्рдеा, рдк्рд░ौрдв़ाрд╡рд╕्рдеा рддрдеा рд╡ृрдж्рдзाрд╡рд╕्рдеा—рд╕े рд╣ोрдХрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ рднू-рдЖрдХृрддि рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдХा рдПрдХ рдЖрдзाрд░рднूрдд рд╕िрдж्рдзांрдд рд╣ै। / According to William Morris Davis, landforms evolve through three stages: Youth, Mature, and Old Age. This concept is one of the fundamental theories in geomorphology.
Q13. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рднू-рдЖрдХृрддिрдХ рд╕िрдж्рдзांрдд рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдкेंрдХ (Walther Penck) рдиे рдХिрдпा рдеा? / Which geomorphological theory was proposed by Walther Penck?
A. рдЕрдкрд░рджрди рдЪрдХ्рд░ рд╕िрдж्рдзांрдд / Cycle of Erosion Theory
B. рдвाрд▓ рд╡िрдХाрд╕ рд╕िрдж्рдзांрдд / Slope Development Theory
C. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд / Continental Drift Theory
D. рдк्рд▓ेрдЯ рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХी рд╕िрдж्рдзांрдд / Plate Tectonic Theory
Ans. B. рдвाрд▓ рд╡िрдХाрд╕ рд╕िрдж्рдзांрдд / Slope Development Theory
Explanation:
рдЬрд░्рдорди рднू-рдЖрдХृрддिрд╡िрдЬ्рдЮाрдиी рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдкेंрдХ рдиे рдвाрд▓ рд╡िрдХाрд╕ (Slope Development) рдХी рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХी। рдЙрди्рд╣ोंрдиे рдмрддाрдпा рдХि рд╕्рдерд▓рд░ूрдкों рдХा рд╡िрдХाрд╕ рдХेрд╡рд▓ рд╕рдордп рдкрд░ рд╣ी рдирд╣ीं, рдмрд▓्рдХि рдЙрдд्рдеाрди (Uplift) рдФрд░ рдЕрдкрд░рджрди рдХी рджрд░ рдкрд░ рднी рдиिрд░्рднрд░ рдХрд░рддा рд╣ै। / German geomorphologist Walther Penck proposed the Slope Development Theory. He emphasized that landforms evolve depending not only on time but also on the relative rates of uplift and erosion.
Q14. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕्рдерд▓рд░ूрдк рдирджी рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрдХ्рд╖ेрдкрдг (Deposition) рд╕े рдмрдирддा рд╣ै? / Which of the following landforms is formed by river deposition?
A. рдЬрд▓рдк्рд░рдкाрдд / Waterfall
B. рд╡ी-рдЖрдХाрд░ рдХी рдШाрдЯी / V-shaped Valley
C. рдбेрд▓्рдЯा / Delta
D. рдЧॉрд░्рдЬ / Gorge
Ans. C. рдбेрд▓्рдЯा / Delta
Explanation:
рдЬрдм рдирджी рдЕрдкрдиे рдоुрд╣ाрдиे рдкрд░ рд╡ेрдЧ рдЦो рджेрддी рд╣ै, рддрдм рд╡рд╣ рдЕрдкрдиे рд╕ाрде рд▓ाрдИ рдЧрдИ рдЕрд╡рд╕ाрдж рд╕ाрдордЧ्рд░ी рдХा рдиिрдХ्рд╖ेрдкрдг рдХрд░рддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдбेрд▓्рдЯा рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै। рдЧंрдЧा-рдм्рд░рд╣्рдордкुрдд्рд░ рдбेрд▓्рдЯा рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдбेрд▓्рдЯा рд╣ै। / A delta is formed when a river loses its velocity near its mouth and deposits sediments. The Ganga–Brahmaputra Delta is the largest delta in the world.
Q15. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕्рдерд▓рд░ूрдк рд╣िрдоाрдиी рдЕрдкрд░рджрди (Glacial Erosion) рдХा рдкрд░िрдгाрдо рд╣ै? / Which of the following landforms is formed due to glacial erosion?
A. рдмाрд▓ू рдХा рдЯीрд▓ा / Sand Dune
B. рдпू-рдЖрдХाрд░ рдХी рдШाрдЯी / U-shaped Valley
C. рдбेрд▓्рдЯा / Delta
D. рдЬрд▓ोрдв़ рдкंрдЦ / Alluvial Fan
Ans. B. рдпू-рдЖрдХाрд░ рдХी рдШाрдЯी / U-shaped Valley
Explanation:
рд╣िрдордирдж рдЕрдкрдиे рдоाрд░्рдЧ рдоें рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдХो рдХाрдЯрддे рд╣ुрдП рдЪौрдб़ी рдПрд╡ं рдЧрд╣рд░ी рдпू-рдЖрдХाрд░ (U-shaped) рдХी рдШाрдЯिрдпों рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддे рд╣ैं। рдЗрд╕рдХे рд╡िрдкрд░ीрдд рдирджिрдпाँ рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рд╡ी-рдЖрдХाрд░ (V-shaped) рдХी рдШाрдЯिрдпाँ рдмрдиाрддी рд╣ैं। / Glaciers erode rocks to form broad and deep U-shaped valleys, whereas rivers typically create V-shaped valleys.
Q16. рдХाрд░्рд╕्рдЯ рд╕्рдерд▓ाрдХृрддि (Karst Topography) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рдоें рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддी рд╣ै? / Karst topography mainly develops in which type of rocks?
A. рдЧ्рд░ेрдиाрдЗрдЯ / Granite
B. рдмेрд╕ाрд▓्рдЯ / Basalt
C. рдЪूрдиा рдкрдд्рдерд░ / Limestone
D. рдмрд▓ुрдЖ рдкрдд्рдерд░ / Sandstone
Ans. C. рдЪूрдиा рдкрдд्рдерд░ / Limestone
Explanation:
рдХाрд░्рд╕्рдЯ рд╕्рдерд▓ाрдХृрддि рдХा рд╡िрдХाрд╕ рдШुрд▓рдирд╢ीрд▓ рдЪрдЯ्рдЯाрдиों, рд╡िрд╢ेрд╖рдХрд░ рдЪूрдиा рдкрдд्рдерд░ (Limestone), рдХे рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдЕрдкрдХ्рд╖рдп рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै। рд╕िंрдХрд╣ोрд▓, рдЧुрдлाрдПँ рдФрд░ рд╕्рдЯैрд▓ेрдХ्рдЯाрдЗрдЯ-рд╕्рдЯैрд▓ेрдЧ्рдоाрдЗрдЯ рдЗрд╕рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕्рдерд▓рд░ूрдк рд╣ैं। / Karst topography develops through the chemical weathering of soluble rocks, especially limestone. Sinkholes, caves, stalactites, and stalagmites are its characteristic landforms.
Q17. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕्рдерд▓рд░ूрдк рдкрд╡рди рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрдХ्рд╖ेрдкрдг (Aeolian Deposition) рд╕े рдмрдирддा рд╣ै? / Which of the following landforms is formed by aeolian deposition?
A. рдорд╢рд░ूрдо рд╢िрд▓ा / Mushroom Rock
B. рдпाрд░्рдбांрдЧ / Yardang
C. рдмाрд▓ू рдХा рдЯीрд▓ा / Sand Dune
D. рдЗंрд╕ेрд▓рдмрд░्рдЧ / Inselberg
Ans. C. рдмाрд▓ू рдХा рдЯीрд▓ा / Sand Dune
Explanation:
рдкрд╡рди рдж्рд╡ाрд░ा рдЙрдб़ाрдХрд░ рд▓ाрдИ рдЧрдИ рд░ेрдд рдХे рдиिрдХ्рд╖ेрдкрдг рд╕े рдмाрд▓ू рдХे рдЯीрд▓े (Sand Dunes) рдмрдирддे рд╣ैं। рдЬрдмрдХि рдорд╢рд░ूрдо рд╢िрд▓ा рдФрд░ рдпाрд░्рдбांрдЧ рдоुрдЦ्рдпрддः рдкрд╡рди рдЕрдкрд░рджрди рдХे рдкрд░िрдгाрдорд╕्рд╡рд░ूрдк рдиिрд░्рдоिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। / Sand dunes are formed by the deposition of wind-blown sand. Mushroom rocks and yardangs, on the other hand, are primarily erosional landforms created by wind action.
Q18. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕िрдж्рдзांрдд рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдк рд╕्рдеिрд░ рдирд╣ीं рд╣ैं, рдмрд▓्рдХि рд╕рдордп рдХे рд╕ाрде рдиिрд░ंрддрд░ рдЧрддिрд╢ीрд▓ рд░рд╣рддे рд╣ैं? / According to which theory are continents not fixed but continuously moving over geological time?
A. рд╕рдорд╕्рдеिрддि рд╕िрдж्рдзांрдд / Isostasy Theory
B. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд / Continental Drift Theory
C. рдЕрдкрд░рджрди рдЪрдХ्рд░ рд╕िрдж्рдзांрдд / Cycle of Erosion Theory
D. рднू-рдЕрднिрдирддि рд╕िрдж्рдзांрдд / Geosynclinal Theory
Ans. B. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд / Continental Drift Theory
Explanation:
рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рд╡िрд╕्рдеाрдкрди рд╕िрдж्рдзांрдд рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдк рднूрд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рд╕рдордп рдХे рджौрд░ाрди рдиिрд░ंрддрд░ рдЧрддि рдХрд░рддे рд░рд╣े рд╣ैं। рдЖрдзुрдиिрдХ рдк्рд▓ेрдЯ рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХी рд╕िрдж्рдзांрдд рдиे рдЗрд╕ рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдХो рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдЖрдзाрд░ рдк्рд░рджाрди рдХिрдпा рдФрд░ рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкों рдХी рдЧрддि рдХी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдХी। / The Continental Drift Theory states that continents have been moving continuously throughout geological time. Modern Plate Tectonic Theory provided the scientific mechanism explaining this continental movement.
Q19. рдХोрдк्рдкेрди (K├╢ppen) рдХे рдЬрд▓рд╡ाрдпु рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЖрдзाрд░ рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary basis of K├╢ppen's climatic classification?
A. рдоृрджा рдПрд╡ं рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╡рдирд╕्рдкрддि / Soil and Natural Vegetation
B. рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рд╡рд░्рд╖ा / Temperature and Precipitation
C. рд╕рдоुрдж्рд░ी рдзाрд░ाрдПँ / Ocean Currents
D. рд╡ाрдпुрджाрдм рдПрд╡ं рдкрд╡рди / Air Pressure and Winds
Ans. B. рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рд╡рд░्рд╖ा / Temperature and Precipitation
Explanation:
рд╡्рд▓ाрджिрдоीрд░ рдХोрдк्рдкेрди рдиे рд╡िрд╢्рд╡ рдХी рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдХा рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдоुрдЦ्рдпрддः рддाрдкрдоाрди (Temperature) рддрдеा рд╡рд░्рд╖ा (Precipitation) рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХिрдпा। рдпрд╣ рд╡िрд╢्рд╡ рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рдЪрд▓िрдд рдЬрд▓рд╡ाрдпु рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдк्рд░рдгाрд▓िрдпों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। / Wladimir K├╢ppen classified the world's climates primarily on the basis of temperature and precipitation. It is one of the most widely used climatic classification systems in the world.
Q20. рдкृрде्рд╡ी рдХे рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдоाрдд्рд░ा рдоें рдкाрдИ рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ी рдЧैрд╕ рдХौрди-рд╕ी рд╣ै? / Which gas is found in the highest proportion in the Earth's atmosphere?
A. рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди / Oxygen
B. рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб / Carbon Dioxide
C. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Nitrogen
D. рдЖрд░्рдЧрди / Argon
Ans. C. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Nitrogen
Explanation:
рдкृрде्рд╡ी рдХे рд╢ुрд╖्рдХ рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 78% рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди, 21% рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рддрдеा рд╢ेрд╖ рдЕрди्рдп рдЧैрд╕ें рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं। рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдХी рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдоाрдд्рд░ा рд╡ाрд▓ी рдЧैрд╕ рд╣ै। / Nitrogen constitutes about 78% of the Earth's dry atmosphere, followed by oxygen at about 21%. Hence, nitrogen is the most abundant atmospheric gas.
Q21. рдУрдЬ़ोрди рдкрд░рдд (Ozone Layer) рдоुрдЦ्рдпрддः рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдХी рдХिрд╕ рдкрд░рдд рдоें рд╕्рдеिрдд рд╣ोрддी рд╣ै? / The ozone layer is mainly located in which layer of the atmosphere?
A. рдХ्рд╖ोрднрдоंрдбрд▓ / Troposphere
B. рд╕рдорддाрдкрдоंрдбрд▓ / Stratosphere
C. рдордз्рдпрдоंрдбрд▓ / Mesosphere
D. рдЖрдпрдирдоंрдбрд▓ / Ionosphere
Ans. B. рд╕рдорддाрдкрдоंрдбрд▓ / Stratosphere
Explanation:
рдУрдЬ़ोрди рдкрд░рдд рд╕рдорддाрдкрдоंрдбрд▓ (Stratosphere) рдоें рд▓рдЧрднрдЧ 15 рд╕े 35 рдХिрдоी рдХी рдКँрдЪाрдИ рдкрд░ рд╕्рдеिрдд рд╣ोрддी рд╣ै। рдпрд╣ рд╕ूрд░्рдп рдХी рд╣ाрдиिрдХाрд░рдХ рдкрд░ाрдмैंрдЧрдиी (UV) рдХिрд░рдгों рдХो рдЕрд╡рд╢ोрд╖िрдд рдХрд░рдХे рдкृрде्рд╡ी рдкрд░ рдЬीрд╡рди рдХी рд░рдХ्рд╖ा рдХрд░рддी рд╣ै। / The ozone layer is mainly found in the stratosphere at an altitude of about 15 to 35 km. It protects life on Earth by absorbing harmful ultraviolet (UV) radiation from the Sun.
Q22. рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦीрдп рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм рдкेрдЯी (Equatorial Low Pressure Belt) рдХो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рдиाрдо рд╕े рдЬाрдиा рдЬाрддा рд╣ै? / The Equatorial Low Pressure Belt is commonly known by which name?
A. рдЕрд╢्рд╡ рдЕрдХ्рд╖ांрд╢ / Horse Latitudes
B. рдбोрд▓рдб्рд░рдо्рд╕ / Doldrums
C. рд╡्рдпाрдкाрд░िрдХ рдкрд╡рди рдХ्рд╖ेрдд्рд░ / Trade Wind Belt
D. рдз्рд░ुрд╡ीрдп рдкूрд░्рд╡ी рдкрд╡рди рдХ्рд╖ेрдд्рд░ / Polar Easterlies
Ans. B. рдбोрд▓рдб्рд░рдо्рд╕ / Doldrums
Explanation:
рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦा рдХे рдЖрд╕рдкाрд╕ рдЙрдЪ्рдЪ рддाрдкрдоाрди рдХे рдХाрд░рдг рд╡ाрдпु рдКрдкрд░ рдЙрдарддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм рдХा рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдмрдирддा рд╣ै। рдЗрд╕ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдкрд╡рдиों рдХी рдЧрддि рдЕрдд्рдпंрдд рдоंрдж рд╣ोрддी рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕े рдбोрд▓рдб्рд░рдо्рд╕ (Doldrums) рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / Near the Equator, intense heating causes air to rise, creating a low-pressure zone. Winds are generally calm in this region, which is why it is known as the Doldrums.
Q23. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рд╕्рдеाрдиीрдп рдкрд╡рди (Local Wind) рд╕рд╣ाрд░ा рдорд░ुрд╕्рдерд▓ рд╕े рднूрдордз्рдпрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХी рдУрд░ рдЪрд▓рддी рд╣ै? / Which local wind blows from the Sahara Desert towards the Mediterranean region?
A. рдЪिрдиूрдХ / Chinook
B. рдлॉрди / Foehn
C. рд╕िрд░ोрдХो / Sirocco
D. рдоिрд╕्рдЯ्рд░рд▓ / Mistral
Ans. C. рд╕िрд░ोрдХो / Sirocco
Explanation:
рд╕िрд░ोрдХो рдПрдХ рдЧрд░्рдо, рд╢ुрд╖्рдХ рдПрд╡ं рдзूрд▓рдпुрдХ्рдд рд╕्рдеाрдиीрдп рдкрд╡рди рд╣ै, рдЬो рд╕рд╣ाрд░ा рдорд░ुрд╕्рдерд▓ рд╕े рдЪрд▓рдХрд░ рднूрдордз्рдпрд╕ाрдЧрд░ीрдп рджेрд╢ों рдХी рдУрд░ рдЬाрддी рд╣ै। рдпрд╣ рдХрдИ рдмाрд░ рджрдХ्рд╖िрдгी рдпूрд░ोрдк рдоें рддाрдкрдоाрди рдмрдв़ा рджेрддी рд╣ै। / Sirocco is a hot, dry, and dust-laden local wind that blows from the Sahara Desert towards the Mediterranean region, often raising temperatures in Southern Europe.
Q24. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рдкрд╡рди (Planetary Wind) рдЙрдкोрд╖्рдг рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм рдкेрдЯी рд╕े рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦा рдХी рдУрд░ рдк्рд░рд╡ाрд╣िрдд рд╣ोрддी рд╣ै? / Which planetary wind blows from the subtropical high-pressure belt towards the Equator?
A. рдкрд╢्рдЪिрдоी рдкрд╡рди / Westerlies
B. рдз्рд░ुрд╡ीрдп рдкूрд░्рд╡ी рдкрд╡рди / Polar Easterlies
C. рд╡्рдпाрдкाрд░िрдХ рдкрд╡рди / Trade Winds
D. рдоाрдирд╕ूрдиी рдкрд╡рди / Monsoon Winds
Ans. C. рд╡्рдпाрдкाрд░िрдХ рдкрд╡рди / Trade Winds
Explanation:
рд╡्рдпाрдкाрд░िрдХ рдкрд╡рдиें рдЙрдкोрд╖्рдг рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм рдкेрдЯिрдпों (рд▓рдЧрднрдЧ 30° рдЕрдХ्рд╖ांрд╢) рд╕े рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦीрдп рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм рдкेрдЯी рдХी рдУрд░ рдмрд╣рддी рд╣ैं। рдЙрдд्рддрд░ी рдЧोрд▓ाрд░्рдз рдоें рдпे рдЙрдд्рддрд░-рдкूрд░्рд╡ी рддрдеा рджрдХ्рд╖िрдгी рдЧोрд▓ाрд░्рдз рдоें рджрдХ्рд╖िрдг-рдкूрд░्рд╡ी рджिрд╢ा рд╕े рдЪрд▓рддी рд╣ैं। / Trade winds blow from the subtropical high-pressure belts (around 30° latitude) towards the equatorial low-pressure belt. They blow as the Northeast Trade Winds in the Northern Hemisphere and Southeast Trade Winds in the Southern Hemisphere.
Q25. рднाрд░рддीрдп рдЧ्рд░ीрд╖्рдордХाрд▓ीрди рдоाрдирд╕ूрди (Indian Summer Monsoon) рдХा рдоुрдЦ्рдп рд╕्рд░ोрдд рдХौрди-рд╕ा рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рд╣ै? / Which ocean is the principal source of the Indian Summer Monsoon?
A. рдЕрдЯрд▓ांрдЯिрдХ рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ / Atlantic Ocean
B. рдк्рд░рд╢ांрдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ / Pacific Ocean
C. рд╣िрди्рдж рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ / Indian Ocean
D. рдЖрд░्рдХрдЯिрдХ рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ / Arctic Ocean
Ans. C. рд╣िрди्рдж рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ / Indian Ocean
Explanation:
рднाрд░рддीрдп рдЧ्рд░ीрд╖्рдордХाрд▓ीрди рдоाрдирд╕ूрди рдоुрдЦ्рдпрддः рд╣िрди्рдж рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░, рдЕрд░рдм рд╕ाрдЧрд░ рддрдеा рдмंрдЧाрд▓ рдХी рдЦाрдб़ी рд╕े рдирдоी рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ी рдирдоी рднाрд░рдд рдХे рдЕрдзिрдХांрд╢ рднाрдЧों рдоें рд╡рд░्рд╖ा рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдХाрд░рдг рдмрдирддी рд╣ै। / The Indian Summer Monsoon derives most of its moisture from the Indian Ocean, the Arabian Sea, and the Bay of Bengal. This moisture is responsible for rainfall over most parts of India.
Q26. 'рдПрд▓ рдиीрдиो' (El Ni├▒o) рдХा рдоुрдЦ्рдп рдк्рд░рднाрд╡ рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдкрд░ рдкрдб़рддा рд╣ै? / El Ni├▒o primarily affects which of the following?
A. рдкृрде्рд╡ी рдХा рдШूрд░्рдгрди / Earth's Rotation
B. рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдПрд╡ं рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдкрд░िрд╕ंрдЪрд░рдг / Global Oceanic and Atmospheric Circulation
C. рдЬ्рд╡ाрд░-рднाрдЯा / Tides
D. рдУрдЬ़ोрди рдкрд░рдд / Ozone Layer
Ans. B. рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдПрд╡ं рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдкрд░िрд╕ंрдЪрд░рдг / Global Oceanic and Atmospheric Circulation
Explanation:
рдПрд▓ рдиीрдиो рдХे рджौрд░ाрди рдкूрд░्рд╡ी рдПрд╡ं рдордз्рдп рдк्рд░рд╢ांрдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рдХा рд╕рддрд╣ी рдЬрд▓ рдЕрд╕ाрдоाрди्рдп рд░ूрдк рд╕े рдЧрд░्рдо рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдкрд░िрд╕ंрдЪрд░рдг рдк्рд░рднाрд╡िрдд рд╣ोрддा рд╣ै। рднाрд░рдд рдоें рдЗрд╕рдХे рдХाрд░рдг рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдоाрдирд╕ूрди рдХрдордЬोрд░ рдкрдб़ рд╕рдХрддा рд╣ै। / During El Ni├▒o, sea surface temperatures in the central and eastern Pacific Ocean become unusually warm, disturbing global atmospheric circulation. It often results in a weaker Indian monsoon.
Q27. рдЪрдХ्рд░рд╡ाрдд (Cyclone) рдХे рдХेंрдж्рд░ рдоें рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рд╡ाрдпुрджाрдмीрдп рд╕्рдеिрддि рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ै? / What type of pressure condition generally exists at the center of a cyclone?
A. рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм / High Pressure
B. рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм / Low Pressure
C. рд╕ाрдоाрди्рдп рд╡ाрдпुрджाрдм / Normal Pressure
D. рдкрд░िрд╡рд░्рддрдиीрдп рд╡ाрдпुрджाрдм / Variable Pressure
Ans. B. рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм / Low Pressure
Explanation:
рдЪрдХ्рд░рд╡ाрдд рдХा рдХेंрдж्рд░ рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм рдХा рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬрд╣ाँ рдЪाрд░ों рдУрд░ рд╕े рд╣рд╡ाрдПँ рдХेंрдж्рд░ рдХी рдУрд░ рдЕрднिрд╕рд░िрдд (Converge) рд╣ोрддी рд╣ैं рдФрд░ рдКрдкрд░ рдЙрдарддी рд╣ैं। рдпрд╣ी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдмाрджрд▓ों рдПрд╡ं рд╡рд░्рд╖ा рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдоें рд╕рд╣ाрдпрдХ рд╣ोрддी рд╣ै। / The center of a cyclone is a low-pressure region where winds converge and rise upward. This process promotes cloud formation and heavy rainfall.
Q28. рдк्рд░рддिрдЪрдХ्рд░рд╡ाрдд (Anticyclone) рдХी рдк्рд░рдоुрдЦ рд╡िрд╢ेрд╖рддा рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the main characteristic of an anticyclone?
A. рдиिрдо्рди рд╡ाрдпुрджाрдм рдПрд╡ं рдЕрднिрд╕рд░рдг / Low Pressure and Convergence
B. рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм рдПрд╡ं рдЕрдкрд╕рд░рдг / High Pressure and Divergence
C. рдХेрд╡рд▓ рддीрд╡्рд░ рд╡рд░्рд╖ा / Only Heavy Rainfall
D. рдХेрд╡рд▓ рд╣िрдордкाрдд / Only Snowfall
Ans. B. рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм рдПрд╡ं рдЕрдкрд╕рд░рдг / High Pressure and Divergence
Explanation:
рдк्рд░рддिрдЪрдХ्рд░рд╡ाрдд рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ाрдпुрджाрдм рдХा рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬрд╣ाँ рд╡ाрдпु рдКрдкрд░ рд╕े рдиीрдЪे рдЙрддрд░рддी рд╣ै рддрдеा рдХेंрдж्рд░ рд╕े рдмाрд╣рд░ рдХी рдУрд░ рдлैрд▓рддी рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдХाрд░рдг рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдоौрд╕рдо рд╕ाрдл рдПрд╡ं рд╢ुрд╖्рдХ рд░рд╣рддा рд╣ै। / An anticyclone is a high-pressure system where air descends and diverges outward from the center. It is generally associated with clear and dry weather.
Q29. рдпрджि рд╡ाрдпु рдХा рддाрдкрдоाрди рдЙрд╕рдХे рдУрд╕ांрдХ (Dew Point) рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪ рдЬाрдП, рддो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХ्рдпा рд╣ोрддा рд╣ै? / What generally happens when air temperature reaches its dew point?
A. рд╡ाрд╖्рдкीрдХрд░рдг рдмрдв़ рдЬाрддा рд╣ै / Evaporation Increases
B. рд╕ंрдШрдирди рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै / Condensation Begins
C. рд╡ाрдпुрджाрдм рд╕рдоाрдк्рдд рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै / Air Pressure Disappears
D. рддाрдкрдоाрди рдЕрдЪाрдирдХ рдмрдв़ рдЬाрддा рд╣ै / Temperature Suddenly Increases
Ans. B. рд╕ंрдШрдирди рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै / Condensation Begins
Explanation:
рдУрд╕ांрдХ рд╡рд╣ рддाрдкрдоाрди рд╣ै рдЬिрд╕ рдкрд░ рд╡ाрдпु рд╕ंрддृрдк्рдд (Saturated) рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै рдФрд░ рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдХा рд╕ंрдШрдирди рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕ी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╕े рдУрд╕, рдХोрд╣рд░ा рдПрд╡ं рдмाрджрд▓ों рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै। / The dew point is the temperature at which air becomes saturated and condensation begins. This process leads to the formation of dew, fog, and clouds.
Q30. рдкрд░्рд╡рддीрдп рд╡рд░्рд╖ा (Orographic Rainfall) рдХा рдоुрдЦ्рдп рдХाрд░рдг рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary cause of orographic rainfall?
A. рд╕ंрд╡рд╣рди рдзाрд░ाрдПँ / Convection Currents
B. рдкрд░्рд╡рддों рдж्рд╡ाрд░ा рдЖрд░्рдж्рд░ рд╡ाрдпु рдХा рдКрдкрд░ рдЙрдаाрдпा рдЬाрдиा / Moist Air Forced to Rise Over Mountains
C. рд╕рдоुрдж्рд░ी рдзाрд░ाрдУं рдХा рдк्рд░рднाрд╡ / Effect of Ocean Currents
D. рдз्рд░ुрд╡ीрдп рд╡ाрдпु рдХा рдк्рд░рд╡ाрд╣ / Flow of Polar Air
Ans. B. рдкрд░्рд╡рддों рдж्рд╡ाрд░ा рдЖрд░्рдж्рд░ рд╡ाрдпु рдХा рдКрдкрд░ рдЙрдаाрдпा рдЬाрдиा / Moist Air Forced to Rise Over Mountains
Explanation:
рдЬрдм рдЖрд░्рдж्рд░ рд╡ाрдпु рдкрд░्рд╡рддों рд╕े рдЯрдХрд░ाрдХрд░ рдКрдкрд░ рдЙрдарддी рд╣ै, рддो рдЙрд╕рдХा рддाрдкрдоाрди рдШрдЯрддा рд╣ै, рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдХा рд╕ंрдШрдирди рд╣ोрддा рд╣ै рдФрд░ рд╡рд░्рд╖ा рд╣ोрддी рд╣ै। рдЗрд╕े рдкрд░्рд╡рддीрдп рдпा рдУрд░ोрдЧ्рд░ाрдлिрдХ рд╡рд░्рд╖ा рдХрд╣рддे рд╣ैं। рдкрд░्рд╡рдд рдХे рд╡िрдкрд░ीрдд рджिрд╢ा рдоें рд╡рд░्рд╖ाрдЫाрдпा (Rain Shadow) рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдмрдирддा рд╣ै। / Orographic rainfall occurs when moist air is forced to rise over mountains. As the air cools, condensation takes place, producing rainfall. The leeward side usually experiences a rain shadow effect.
Q31. рд╡ाрдпु рд░ाрд╢ि (Air Mass) рдХी рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╡िрд╢ेрд╖рддा рдХ्рдпा рд╣ोрддी рд╣ै? / What is the most important characteristic of an air mass?
A. рд╕рдоाрди рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рдЖрд░्рдж्рд░рддा / Uniform Temperature and Humidity
B. рд╕рдоाрди рд╡ाрдпुрджाрдм / Uniform Air Pressure
C. рд╕рдоाрди рдкрд╡рди рд╡ेрдЧ / Uniform Wind Speed
D. рд╕рдоाрди рдКँрдЪाрдИ / Uniform Altitude
Ans. A. рд╕рдоाрди рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рдЖрд░्рдж्рд░рддा / Uniform Temperature and Humidity
Explanation:
рд╡ाрдпु рд░ाрд╢ि (Air Mass) рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдХा рд╡рд╣ рд╡िрд╢ाрд▓ рднाрдЧ рд╣ै рдЬिрд╕рдоें рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рдЖрд░्рдж्рд░рддा рдХे рдЧुрдг рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рд╕рдоाрди рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЗрдирдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╡िрд╕्рддृрдд рд╕्рд░ोрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों (Source Regions) рдкрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। / An air mass is a large body of air having relatively uniform temperature and humidity. It develops over extensive source regions where atmospheric conditions remain fairly stable.
Q32. рдЬрдм рд╢ीрдд рд╡ाрдпु рд░ाрд╢ि (Cold Air Mass) рдЙрд╖्рдг рд╡ाрдпु рд░ाрд╢ि (Warm Air Mass) рдХो рдКрдкрд░ рдХी рдУрд░ рдзрдХेрд▓рддी рд╣ै, рддрдм рдХौрди-рд╕ा рд╡ाрддाрдЧ्рд░ (Front) рдмрдирддा рд╣ै? / Which type of front is formed when a cold air mass forces a warm air mass to rise?
A. рдЙрд╖्рдг рд╡ाрддाрдЧ्рд░ / Warm Front
B. рд╢ीрдд рд╡ाрддाрдЧ्рд░ / Cold Front
C. рд╕्рдеिрд░ рд╡ाрддाрдЧ्рд░ / Stationary Front
D. рдЕрд╡рд░ुрдж्рдз рд╡ाрддाрдЧ्рд░ / Occluded Front
Ans. B. рд╢ीрдд рд╡ाрддाрдЧ्рд░ / Cold Front
Explanation:
рдЬрдм рдаंрдбी рдПрд╡ं рд╕рдШрди рд╡ाрдпु рдЖрдЧे рдмрдв़рдХрд░ рдЧрд░्рдо рд╡ाрдпु рдХो рддेрдЬी рд╕े рдКрдкрд░ рдЙрдаाрддी рд╣ै, рддрдм рд╢ीрдд рд╡ाрддाрдЧ्рд░ (Cold Front) рдмрдирддा рд╣ै। рдЗрд╕рд╕े рдк्рд░ाрдпः рддीрд╡्рд░ рд╡рд░्рд╖ा, рдЖंрдзी рдПрд╡ं рдЧрд░्рдЬрди рд╡ाрд▓े рдмाрджрд▓ рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। / A cold front forms when a cold, dense air mass advances and forces warm air to rise rapidly. It is commonly associated with thunderstorms, heavy rain, and unstable weather.
Q33. рддाрдкрдоाрди рдк्рд░рддिрд▓ोрдорди (Temperature Inversion) рдХा рдЕрд░्рде рдХ्рдпा рд╣ै? / What is meant by Temperature Inversion?
A. рдКँрдЪाрдИ рдХे рд╕ाрде рддाрдкрдоाрди рдХा рдШрдЯрдиा / Decrease in Temperature with Height
B. рдКँрдЪाрдИ рдХे рд╕ाрде рддाрдкрдоाрди рдХा рдмрдв़рдиा / Increase in Temperature with Height
C. рд╕рдоुрдж्рд░ рддрд▓ рдкрд░ рддाрдкрдоाрди рдХा рд╕्рдеिрд░ рд░рд╣рдиा / Constant Temperature at Sea Level
D. рдХेрд╡рд▓ рдз्рд░ुрд╡ीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рддाрдкрдоाрди рдмрдв़рдиा / Temperature Increase Only in Polar Regions
Ans. B. рдКँрдЪाрдИ рдХे рд╕ाрде рддाрдкрдоाрди рдХा рдмрдв़рдиा / Increase in Temperature with Height
Explanation:
рд╕ाрдоाрди्рдп рдкрд░िрд╕्рдеिрддिрдпों рдоें рдКँрдЪाрдИ рдмрдв़рдиे рдкрд░ рддाрдкрдоाрди рдШрдЯрддा рд╣ै, рд▓ेрдХिрди рдЬрдм рдХिрд╕ी рдкрд░рдд рдоें рдКँрдЪाрдИ рдХे рд╕ाрде рддाрдкрдоाрди рдмрдв़рдиे рд▓рдЧрддा рд╣ै, рддो рдЗрд╕े рддाрдкрдоाрди рдк्рд░рддिрд▓ोрдорди рдХрд╣рддे рд╣ैं। рдпрд╣ рдХोрд╣рд░ा, рдзुрдЖँ рддрдеा рд╡ाрдпु рдк्рд░рджूрд╖рдг рдХी рд╕्рдеिрддि рдХो рдмрдв़ा рд╕рдХрддा рд╣ै। / Normally, temperature decreases with altitude. During a temperature inversion, however, temperature increases with height, often trapping fog, smoke, and air pollutants near the surface.
Q34. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдмाрджрд▓ (Cloud) рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдКँрдЪाрдИ рдкрд░ рдмрд░्рдл рдХे рдХ्рд░िрд╕्рдЯрд▓ों рд╕े рдиिрд░्рдоिрдд рд╣ोрддा рд╣ै? / Which type of cloud is mainly composed of ice crystals and occurs at very high altitudes?
A. рдХрдкाрд╕ी рд╡рд░्рд╖ी рдмाрджрд▓ / Cumulonimbus
B. рд╕्рддрд░ी рдмाрджрд▓ / Stratus
C. рдкрдХ्рд╖ाрдн рдмाрджрд▓ / Cirrus
D. рдХрдкाрд╕ी рдмाрджрд▓ / Cumulus
Ans. C. рдкрдХ्рд╖ाрдн рдмाрджрд▓ / Cirrus
Explanation:
рдкрдХ्рд╖ाрдн (Cirrus) рдмाрджрд▓ рд▓рдЧрднрдЧ 6 рд╕े 12 рдХिрдоी рдпा рдЙрд╕рд╕े рдЕрдзिрдХ рдКँрдЪाрдИ рдкрд░ рдмрдирддे рд╣ैं। рдпे рдоुрдЦ्рдпрддः рдмрд░्рдл рдХे рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдХ्рд░िрд╕्рдЯрд▓ों рд╕े рдиिрд░्рдоिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं рддрдеा рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рд╕ाрдл рдоौрд╕рдо рдХे рд╕ंрдХेрддрдХ рдоाрдиे рдЬाрддे рд╣ैं। / Cirrus clouds form at high altitudes, generally above 6 km, and consist mainly of ice crystals. They are often associated with fair weather but may indicate an approaching weather system.
Q35. рд╕ाрдкेрдХ्рд╖िрдХ рдЖрд░्рдж्рд░рддा (Relative Humidity) рдХिрд╕рдХा рдЕрдиुрдкाрдд рд╣ै? / Relative humidity is the ratio of which of the following?
A. рд╡ाрд╕्рддрд╡िрдХ рдЖрд░्рдж्рд░рддा рдПрд╡ं рдиिрд░рдкेрдХ्рд╖ рдЖрд░्рдж्рд░рддा / Actual Humidity and Absolute Humidity
B. рд╡ाрд╕्рддрд╡िрдХ рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдПрд╡ं рд╕ंрддृрдк्рдд рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдХ्рд╖рдорддा / Actual Water Vapour and Saturation Capacity
C. рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рд╡ाрдпुрджाрдм / Temperature and Air Pressure
D. рд╡ाрдпु рд╡ेрдЧ рдПрд╡ं рддाрдкрдоाрди / Wind Speed and Temperature
Ans. B. рд╡ाрд╕्рддрд╡िрдХ рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдПрд╡ं рд╕ंрддृрдк्рдд рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдХ्рд╖рдорддा / Actual Water Vapour and Saturation Capacity
Explanation:
рд╕ाрдкेрдХ्рд╖िрдХ рдЖрд░्рдж्рд░рддा рдЙрд╕ рдЕрдиुрдкाрдд рдХो рджрд░्рд╢ाрддी рд╣ै рдЬिрд╕рдоें рд╡ाрдпु рдоें рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╡ाрд╕्рддрд╡िрдХ рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдХी рдоाрдд्рд░ा рдХी рддुрд▓рдиा рдЙрд╕ी рддाрдкрдоाрди рдкрд░ рдЙрд╕рдХी рдЕрдзिрдХрддрдо рдЬрд▓рд╡ाрд╖्рдк рдзाрд░рдг рдХ्рд╖рдорддा рд╕े рдХी рдЬाрддी рд╣ै। рдЗрд╕े рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдк्рд░рддिрд╢рдд (%) рдоें рд╡्рдпрдХ्рдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Relative humidity is the ratio of the actual amount of water vapour present in the air to the maximum amount it can hold at the same temperature. It is usually expressed as a percentage.
Q36. рдеॉрд░्рдирде्рд╡ेрдЯ (Thornthwaite) рдХा рдЬрд▓рд╡ाрдпु рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै? / Thornthwaite's climatic classification is primarily based on which factor?
A. рд╡ाрдпुрджाрдм / Air Pressure
B. рд╡рд░्рд╖ा рдХी рддीрд╡्рд░рддा / Rainfall Intensity
C. рдЖрд░्рдж्рд░рддा рд╕ूрдЪрдХांрдХ рдПрд╡ं рд╕ंрднाрд╡िрдд рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди / Moisture Index and Potential Evapotranspiration
D. рдкрд╡рди рджिрд╢ा / Wind Direction
Ans. C. рдЖрд░्рдж्рд░рддा рд╕ूрдЪрдХांрдХ рдПрд╡ं рд╕ंрднाрд╡िрдд рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди / Moisture Index and Potential Evapotranspiration
Explanation:
рд╕ी. рдбрдм्рд▓्рдпू. рдеॉрд░्рдирде्рд╡ेрдЯ рдиे рдЬрд▓рд╡ाрдпु рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг рдоें рдХेрд╡рд▓ рддाрдкрдоाрди рдПрд╡ं рд╡рд░्рд╖ा рдкрд░ рдиिрд░्рднрд░ рд░рд╣рдиे рдХे рдмрдЬाрдп рдЖрд░्рдж्рд░рддा рд╕ूрдЪрдХांрдХ (Moisture Index) рддрдеा рд╕ंрднाрд╡िрдд рд╡ाрд╖्рдкोрдд्рд╕рд░्рдЬрди (Potential Evapotranspiration) рдХो рдк्рд░рдоुрдЦ рдЖрдзाрд░ рдмрдиाрдпा। / C.W. Thornthwaite developed his climatic classification using the Moisture Index and Potential Evapotranspiration rather than relying only on temperature and precipitation.
Q37. рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рддрд▓ (Ocean Floor) рдХा рд╕рдмрд╕े рдЧрд╣рд░ा рднाрдЧ рдХौрди-рд╕ा рд╣ोрддा рд╣ै? / Which is the deepest part of the ocean floor?
A. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рдордЧ्рди рддрдЯ / Continental Shelf
B. рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп рдвाрд▓ / Continental Slope
C. рдЧрд╣рд░े рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЧрд░्рдд / Deep Sea Trench
D. рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдоैрджाрди / Abyssal Plain
Ans. C. рдЧрд╣рд░े рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЧрд░्рдд / Deep Sea Trench
Explanation:
рдЧрд╣рд░े рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЧрд░्рдд (Deep Sea Trenches) рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рддрд▓ рдХे рд╕рдмрд╕े рдЧрд╣рд░े рднाрдЧ рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЗрдирдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдоुрдЦ्рдпрддः рдЕрднिрд╕ाрд░ी рдк्рд▓ेрдЯ рд╕ीрдоाрдУं (Convergent Plate Boundaries) рдкрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। рдоाрд░िрдпाрдиा рдЧрд░्рдд (Mariana Trench) рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдЧрд╣рд░ा рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдЧрд░्рдд рд╣ै। / Deep sea trenches are the deepest parts of the ocean floor. They are mainly formed at convergent plate boundaries. The Mariana Trench is the deepest oceanic trench in the world.
Q38. рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдЬрд▓ рдХी рдФрд╕рдд рд▓рд╡рдгрддा (Average Salinity) рд▓рдЧрднрдЧ рдХिрддрдиी рд╣ोрддी рд╣ै? / What is the average salinity of ocean water?
A. 15‰ / 15‰
B. 25‰ / 25‰
C. 35‰ / 35‰
D. 45‰ / 45‰
Ans. C. 35‰ / 35‰
Explanation:
рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдЬрд▓ рдХी рдФрд╕рдд рд▓рд╡рдгрддा рд▓рдЧрднрдЧ 35 рдк्рд░рддि рд╣рдЬाрд░ (35‰) рд╣ोрддी рд╣ै। рдпрд╣ рд╡ाрд╖्рдкीрдХрд░рдг, рд╡рд░्рд╖ा, рдирджिрдпों рдХे рдЬрд▓ рддрдеा рд╣िрдо рдХे рдкिрдШрд▓рдиे рдЬैрд╕ी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпाрдУं рд╕े рдк्рд░рднाрд╡िрдд рд╣ोрддी рд╣ै। / The average salinity of ocean water is about 35 parts per thousand (35‰). It is influenced by evaporation, precipitation, river inflow, and melting of ice.
Q39. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдзाрд░ा (Ocean Current) рдЧрд░्рдо рдЬрд▓рдзाрд░ा (Warm Current) рд╣ै? / Which of the following ocean currents is a warm current?
A. рд▓ैрдм्рд░ाрдбोрд░ рдзाрд░ा / Labrador Current
B. рдХैрд▓िрдлोрд░्рдиिрдпा рдзाрд░ा / California Current
C. рдЧрд▓्рдл рд╕्рдЯ्рд░ीрдо / Gulf Stream
D. рдкेрд░ू (рд╣рдо्рдмोрд▓्рдЯ) рдзाрд░ा / Peru (Humboldt) Current
Ans. C. рдЧрд▓्рдл рд╕्рдЯ्рд░ीрдо / Gulf Stream
Explanation:
рдЧрд▓्рдл рд╕्рдЯ्рд░ीрдо рдЙрдд्рддрд░ी рдЕрдЯрд▓ांрдЯिрдХ рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рдХी рдПрдХ рдк्рд░рдоुрдЦ рдЧрд░्рдо рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдзाрд░ा рд╣ै। рдпрд╣ рдкрд╢्рдЪिрдоी рдпूрд░ोрдк рдХे рддрдЯीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдХी рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдХो рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рдЧрд░्рдо рдПрд╡ं рд╕рдорд╢ीрддोрд╖्рдг рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддी рд╣ै। / The Gulf Stream is a major warm ocean current in the North Atlantic Ocean. It plays a significant role in moderating the climate of Western Europe.
Q40. рдЬ्рд╡ाрд░-рднाрдЯा (Tides) рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрдиे рдХा рдоुрдЦ्рдп рдХाрд░рдг рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary cause of tides?
A. рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ीрдп рдзाрд░ाрдПँ / Ocean Currents
B. рд╕рдоुрдж्рд░ी рднूрдХрдо्рдк / Sea Earthquakes
C. рдЪрди्рдж्рд░рдоा рдПрд╡ं рд╕ूрд░्рдп рдХा рдЧुрд░ुрдд्рд╡ाрдХрд░्рд╖рдг / Gravitational Pull of the Moon and the Sun
D. рд╕рдоुрдж्рд░ी рдкрд╡рдиें / Sea Winds
Ans. C. рдЪрди्рдж्рд░рдоा рдПрд╡ं рд╕ूрд░्рдп рдХा рдЧुрд░ुрдд्рд╡ाрдХрд░्рд╖рдг / Gravitational Pull of the Moon and the Sun
Explanation:
рдЬ्рд╡ाрд░-рднाрдЯा рдоुрдЦ्рдпрддः рдЪрди्рдж्рд░рдоा рдХे рдЧुрд░ुрдд्рд╡ाрдХрд░्рд╖рдг рдмрд▓ рддрдеा рдЖंрд╢िрдХ рд░ूрдк рд╕े рд╕ूрд░्рдп рдХे рдЧुрд░ुрдд्рд╡ाрдХрд░्рд╖рдг рдмрд▓ рдХे рдХाрд░рдг рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЪрди्рдж्рд░рдоा рдХा рдк्рд░рднाрд╡ рдкृрде्рд╡ी рдХे рдЕрдзिрдХ рдиिрдХрдЯ рд╣ोрдиे рдХे рдХाрд░рдг рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддा рд╣ै। / Tides are primarily caused by the gravitational pull of the Moon and, to a lesser extent, the Sun. The Moon has a greater influence because it is much closer to the Earth.
Q41. рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддिрдпाँ (Coral Reefs) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрди рдкрд░िрд╕्рдеिрддिрдпों рдоें рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддी рд╣ैं? / Coral reefs mainly develop under which conditions?
A. рдЧрд╣рд░े рдПрд╡ं рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдаंрдбे рдЬрд▓ рдоें / Deep and Very Cold Water
B. рдЙрдерд▓े, рд╕्рд╡рдЪ्рдЫ рдПрд╡ं рдЧрд░्рдо рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЬрд▓ рдоें / Shallow, Clear and Warm Marine Water
C. рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рд▓рд╡рдгीрдп рдЭीрд▓ों рдоें / Highly Saline Lakes
D. рд╣िрдоाрдЪ्рдЫाрджिрдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ों рдоें / Ice-covered Oceans
Ans. B. рдЙрдерд▓े, рд╕्рд╡рдЪ्рдЫ рдПрд╡ं рдЧрд░्рдо рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЬрд▓ рдоें / Shallow, Clear and Warm Marine Water
Explanation:
рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддिрдпाँ рдЙрдерд▓े, рд╕्рд╡рдЪ्рдЫ, рдЧрд░्рдо рдПрд╡ं рд╕ूрд░्рдп рдХे рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕े рдпुрдХ्рдд рд╕рдоुрдж्рд░ी рдЬрд▓ рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддी рд╣ैं। рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдЗрдирдХा рд╡िрдХाрд╕ рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें 20°C рд╕े рдЕрдзिрдХ рддाрдкрдоाрди рд╡ाрд▓े рд╕рдоुрдж्рд░ों рдоें рд╣ोрддा рд╣ै। / Coral reefs thrive in shallow, clear, warm, and sunlit marine waters. They are commonly found in tropical seas where the water temperature generally exceeds 20°C.
Q42. рдЪाрд░्рд▓्рд╕ рдбाрд░्рд╡िрди (Charles Darwin) рдиे рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддि (Coral Reef) рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдХा рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рдеा? / Charles Darwin's Subsidence Theory primarily explains the formation of which type of coral reef?
A. рддрдЯीрдп рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддि / Fringing Reef
B. рдЕрд╡рд░ोрдзрдХ рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддि / Barrier Reef
C. рдПрдЯॉрд▓ / Atoll
D. рдЙрдкрд░ोрдХ्рдд рд╕рднी / All of the Above
Ans. D. рдЙрдкрд░ोрдХ्рдд рд╕рднी / All of the Above
Explanation:
рдЪाрд░्рд▓्рд╕ рдбाрд░्рд╡िрди рдХे рдЕрд╡рддрд▓рди (Subsidence) рд╕िрдж्рдзांрдд рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рддрдЯीрдп рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддिрдпाँ рдХ्рд░рдорд╢ः рдЕрд╡рд░ोрдзрдХ рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддिрдпों рддрдеा рдЕंрддрддः рдПрдЯॉрд▓ рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ैं। рдЗрд╕рд▓िрдП рдЙрдирдХा рд╕िрдж्рдзांрдд рддीрдиों рдк्рд░рдоुрдЦ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдк्рд░рд╡ाрд▓ рднिрдд्рддिрдпों рдХे рдХ्рд░рдоिрдХ рд╡िрдХाрд╕ рдХी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдХрд░рддा рд╣ै। / According to Charles Darwin's Subsidence Theory, fringing reefs gradually develop into barrier reefs and finally into atolls as volcanic islands slowly subside. Thus, his theory explains the evolutionary sequence of all three major types of coral reefs.
Q43. 'рдкाрд░िрддंрдд्рд░' (Ecosystem) рд╢рдм्рдж рдХा рд╕рд░्рд╡рдк्рд░рдердо рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who first coined the term 'Ecosystem'?
A. рдЖрд░्рдерд░ рдЯैंрд╕рд▓े / Arthur Tansley
B. рдпूрдЬीрди рдУрдбрдо / Eugene Odum
C. рдЪाрд░्рд▓्рд╕ рдбाрд░्рд╡िрди / Charles Darwin
D. рдЕрд░्рди्рд╕्рдЯ рд╣ैрдХेрд▓ / Ernst Haeckel
Ans. A. рдЖрд░्рдерд░ рдЯैंрд╕рд▓े / Arthur Tansley
Explanation:
рдм्рд░िрдЯिрд╢ рд╡рдирд╕्рдкрддि рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдЖрд░्рдерд░ рдЯैंрд╕рд▓े (Arthur Tansley) рдиे рд╡рд░्рд╖ 1935 рдоें 'Ecosystem' рд╢рдм्рдж рдХा рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрдпा। рдкाрд░िрддंрдд्рд░ рдоें рдЬैрд╡िрдХ (Biotic) рдПрд╡ं рдЕрдЬैрд╡िрдХ (Abiotic) рдШрдЯрдХ рдкрд░рд╕्рдкрд░ рдХ्рд░िрдпा рдХрд░рддे рд╣ुрдП рдПрдХ рдХाрд░्рдпाрдд्рдордХ рдЗрдХाрдИ рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддे рд╣ैं। / British botanist Arthur Tansley coined the term 'Ecosystem' in 1935. An ecosystem is a functional unit in which biotic and abiotic components interact with each other.
Q44. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЬैрд╡рдоंрдбрд▓ (Biome) рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा (Biodiversity) рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рд╣ै? / Which of the following biomes is known for having the highest biodiversity?
A. рдЯुрдг्рдб्рд░ा / Tundra
B. рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рд╡рд░्рд╖ाрд╡рди / Tropical Rainforest
C. рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Desert
D. рдЯैрдЧा / Taiga
Ans. B. рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рд╡рд░्рд╖ाрд╡рди / Tropical Rainforest
Explanation:
рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рд╡рд░्рд╖ाрд╡рди рдкृрде्рд╡ी рдХे рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╡ाрд▓े рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╣ैं। рдпрд╣ाँ рдЙрдЪ्рдЪ рддाрдкрдоाрди, рдкрд░्рдпाрдк्рдд рд╡рд░्рд╖ा рддрдеा рдЕрдиुрдХूрд▓ рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдХे рдХाрд░рдг рдЕрд╕ंрдЦ्рдп рд╡рдирд╕्рдкрддि рдПрд╡ं рдЬीрд╡ рдк्рд░рдЬाрддिрдпाँ рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं। / Tropical rainforests possess the highest biodiversity on Earth due to their warm climate, abundant rainfall, and favorable environmental conditions.
Q45. рдЦाрдж्рдп рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा (Food Chain) рдоें рдКрд░्рдЬा рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕्рд░ोрдд рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary source of energy in a food chain?
A. рдоृрджा / Soil
B. рд╕ूрд░्рдп / Sun
C. рдЬрд▓ / Water
D. рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ / Atmosphere
Ans. B. рд╕ूрд░्рдп / Sun
Explanation:
рдкाрд░िрддंрдд्рд░ рдоें рдКрд░्рдЬा рдХा рдоूрд▓ рд╕्рд░ोрдд рд╕ूрд░्рдп рд╣ै। рд╣рд░े рдкौрдзे рдк्рд░рдХाрд╢ рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдж्рд╡ाрд░ा рд╕ौрд░ рдКрд░्рдЬा рдХो рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдКрд░्рдЬा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддे рд╣ैं, рдЬो рдЦाрдж्рдп рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рдЕрди्рдп рдЬीрд╡ों рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪрддी рд╣ै। / The Sun is the ultimate source of energy in an ecosystem. Green plants convert solar energy into chemical energy through photosynthesis, which is then transferred through the food chain.
Q46. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдЧ्рд░ीрдирд╣ाрдЙрд╕ рдЧैрд╕ (Greenhouse Gas) рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдПрд╡ं рдоाрдирд╡рдЬрдиिрдд рджोрдиों рд╕्рд░ोрддों рд╕े рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдоाрдд्рд░ा рдоें рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рддाрдкрди (Global Warming) рдоें рдпोрдЧрджाрди рджेрддी рд╣ै? / Which greenhouse gas contributes most significantly to global warming from both natural and human sources?
A. рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди / Nitrogen
B. рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб / Carbon Dioxide
C. рд╣ीрд▓िрдпрдо / Helium
D. рдиिрдпॉрди / Neon
Ans. B. рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб / Carbon Dioxide
Explanation:
рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб (CO₂) рдЬीрд╡ाрд╢्рдо рдИंрдзрдиों рдХे рджрд╣рди, рд╡рдиों рдХी рдХрдЯाрдИ рддрдеा рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдХे рдХाрд░рдг рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ рдоें рдмрдв़ рд░рд╣ी рд╣ै। рдпрд╣ рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рддाрдкрди рдПрд╡ं рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдкрд░िрд╡рд░्рддрди рдХी рдк्рд░рдоुрдЦ рдЧ्рд░ीрдирд╣ाрдЙрд╕ рдЧैрд╕ों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। / Carbon dioxide (CO₂) is increasing in the atmosphere due to fossil fuel combustion, deforestation, and industrial activities. It is one of the major greenhouse gases responsible for global warming and climate change.
Q47. 'рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ॉрдЯрд╕्рдкॉрдЯ' (Biodiversity Hotspot) рдХी рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХी рдеी? / Who proposed the concept of Biodiversity Hotspots?
A. рдиॉрд░्рдорди рдоाрдпрд░्рд╕ / Norman Myers
B. рд░ाрдЪेрд▓ рдХाрд░्рд╕рди / Rachel Carson
C. рдЕрд▓ेрдХ्рдЬेंрдбрд░ рд╡ॉрди рд╣рдо्рдмोрд▓्рдЯ / Alexander von Humboldt
D. рдЬेрдо्рд╕ рд▓рд╡рд▓ॉрдХ / James Lovelock
Ans. A. рдиॉрд░्рдорди рдоाрдпрд░्рд╕ / Norman Myers
Explanation:
рдм्рд░िрдЯिрд╢ рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгрд╡िрдж् рдиॉрд░्рдорди рдоाрдпрд░्рд╕ (Norman Myers) рдиे 1988 рдоें рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ॉрдЯрд╕्рдкॉрдЯ рдХी рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХी। рдРрд╕े рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╕े рдЕрдд्рдпंрдд рд╕рдоृрдж्рдз рд╣ोрддे рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди рдоाрдирд╡ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдХे рдХाрд░рдг рдЧंрднीрд░ рдЦрддрд░े рдХा рд╕ाрдордиा рдХрд░ рд░рд╣े рд╣ोрддे рд╣ैं। / British environmentalist Norman Myers introduced the concept of Biodiversity Hotspots in 1988. These regions are exceptionally rich in biodiversity but face severe threats from human activities.
Q48. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рднाрд░рдд рдХा рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ॉрдЯрд╕्рдкॉрдЯ (Biodiversity Hotspot) рд╣ै? / Which of the following is a Biodiversity Hotspot of India?
A. рдкрд╢्рдЪिрдоी рдШाрдЯ / Western Ghats
B. рдЕрд░ाрд╡рд▓ी рдкрд░्рд╡рддрдоाрд▓ा / Aravalli Range
C. рд╡िंрдз्рдп рдкрд░्рд╡рддрдоाрд▓ा / Vindhya Range
D. рд╕рддрдкुрдб़ा рдкрд░्рд╡рддрдоाрд▓ा / Satpura Range
Ans. A. рдкрд╢्рдЪिрдоी рдШाрдЯ / Western Ghats
Explanation:
рдкрд╢्рдЪिрдоी рдШाрдЯ (Western Ghats) рд╡िрд╢्рд╡ рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ॉрдЯрд╕्рдкॉрдЯ्рд╕ рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। рдпрд╣ाँ рдЕрдиेрдХ рд╕्рдеाрдиिрдХ (Endemic) рдкौрдзों рдПрд╡ं рдЬीрд╡ों рдХी рдк्рд░рдЬाрддिрдпाँ рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं। рднाрд░рдд рдХे рдЪाрд░ рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рдЬैрд╡ рд╡िрд╡िрдзрддा рд╣ॉрдЯрд╕्рдкॉрдЯ्рд╕ рдоें рдкрд╢्рдЪिрдоी рдШाрдЯ, рд╣िрдоाрд▓рдп, рдЗंрдбो-рдмрд░्рдоा рддрдеा рд╕ुंрдбाрд▓ैंрдб (рдиिрдХोрдмाрд░ рдж्рд╡ीрдк рд╕рдоूрд╣ рд╕рд╣िрдд) рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ैं। / The Western Ghats is one of the world's major biodiversity hotspots. It is home to numerous endemic plant and animal species. India's four global biodiversity hotspots include the Western Ghats, Himalaya, Indo-Burma, and Sundaland (including the Nicobar Islands).
Q49. 'рдоाрдирд╡ рднूрдЧोрд▓' (Human Geography) рдХो рдоाрдирд╡ рдПрд╡ं рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рдХे рдкाрд░рд╕्рдкрд░िрдХ рд╕ंрдмंрдзों рдХा рдЕрдз्рдпрдпрди рдХिрд╕ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рдиे рдХрд╣ा рдеा? / Which geographer described Human Geography as the study of the relationship between humans and their environment?
A. рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ / Friedrich Ratzel
B. рдПрд▓ेрди рдЪрд░्рдЪिрд▓ рд╕ेрдо्рдкрд▓ / Ellen Churchill Semple
C. рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ / Paul Vidal de la Blache
D. рд░िрдЪрд░्рдб рд╣ाрд░्рдЯрд╢ोрд░्рди / Richard Hartshorne
Ans. B. рдПрд▓ेрди рдЪрд░्рдЪिрд▓ рд╕ेрдо्рдкрд▓ / Ellen Churchill Semple
Explanation:
рдПрд▓ेрди рдЪрд░्рдЪिрд▓ рд╕ेрдо्рдкрд▓ рдиे рдоाрдирд╡ рднूрдЧोрд▓ рдХो рдоाрдирд╡ рдПрд╡ं рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рдХे рдкाрд░рд╕्рдкрд░िрдХ рд╕ंрдмंрдзों рдХे рдЕрдз्рдпрдпрди рдХे рд░ूрдк рдоें рдкрд░िрднाрд╖िрдд рдХिрдпा। рд╡े рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгीрдп рдиिрд╢्рдЪрдпрд╡ाрдж (Environmental Determinism) рдХी рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕рдорд░्рдердХों рдоें рдеीं। / Ellen Churchill Semple defined Human Geography as the study of the relationship between humans and the natural environment. She was one of the leading supporters of Environmental Determinism.
Q50. 'рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгीрдп рдиिрд╢्рдЪрдпрд╡ाрдж' (Environmental Determinism) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдк्рд░рд╡рд░्рддрдХ рдХिрд╕े рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै? / Who is regarded as the chief proponent of Environmental Determinism?
A. рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ / Paul Vidal de la Blache
B. рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ / Friedrich Ratzel
C. рдЧ्рд░िрдлिрде рдЯेрд▓рд░ / Griffith Taylor
D. рдХाрд░्рд▓ рд╕ॉрдЕрд░ / Carl Sauer
Ans. B. рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ / Friedrich Ratzel
Explanation:
рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ рдХो рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдгीрдп рдиिрд╢्рдЪрдпрд╡ाрдж рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдк्рд░рд╡рд░्рддрдХ рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕ рд╡िрдЪाрд░рдзाрд░ा рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдоाрдирд╡ рдХी рдЧрддिрд╡िрдзिрдпाँ рдПрд╡ं рд╡िрдХाрд╕ рдоुрдЦ्рдпрддः рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। / Friedrich Ratzel is regarded as the principal advocate of Environmental Determinism. According to this concept, human activities and development are largely controlled by the natural environment.
Q51. 'рд╕ंрднाрд╡्рдпрд╡ाрдж' (Possibilism) рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдХा рд╢्рд░ेрдп рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рдХो рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which geographer is mainly credited with the development of Possibilism?
A. рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ / Friedrich Ratzel
B. рдПрд▓ेрди рдЪрд░्рдЪिрд▓ рд╕ेрдо्рдкрд▓ / Ellen Churchill Semple
C. рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ / Paul Vidal de la Blache
D. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдЧेрдирд░ / Alfred Wegener
Ans. C. рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ / Paul Vidal de la Blache
Explanation:
рд╕ंрднाрд╡्рдпрд╡ाрдж рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдк्рд░рдХृрддि рдордиुрд╖्рдп рдХे рд╕ाрдордиे рдЕрдиेрдХ рд╕ंрднाрд╡рдиाрдПँ рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХрд░рддी рд╣ै, рд▓ेрдХिрди рдЙрдирдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХैрд╕े рдХрд░рдиा рд╣ै, рдЗрд╕рдХा рдиिрд░्рдгрдп рдордиुрд╖्рдп рд╕्рд╡рдпं рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕ рд╡िрдЪाрд░рдзाрд░ा рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдк्рд░рд╡рд░्рддрдХ рдл्рд░ांрд╕ीрд╕ी рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ рдеे। / Possibilism states that nature provides several opportunities, but humans choose how to utilize them. This concept was mainly developed by the French geographer Paul Vidal de la Blache.
Q52. 'рдирд╡-рдиिрд╢्рдЪрдпрд╡ाрдж' (Neo-Determinism) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the concept of Neo-Determinism?
A. рдЧ्рд░िрдлिрде рдЯेрд▓рд░ / Griffith Taylor
B. рдХाрд░्рд▓ рд░िрдЯрд░ / Carl Ritter
C. рд░िрдЪрд░्рдб рд╣ाрд░्рдЯрд╢ोрд░्рди / Richard Hartshorne
D. рдЕрд▓ेрдХ्рдЬेंрдбрд░ рд╡ॉрди рд╣рдо्рдмोрд▓्рдЯ / Alexander von Humboldt
Ans. A. рдЧ्рд░िрдлिрде рдЯेрд▓рд░ / Griffith Taylor
Explanation:
рдЧ्рд░िрдлिрде рдЯेрд▓рд░ рдиे рдирд╡-рдиिрд╢्рдЪрдпрд╡ाрдж (Neo-Determinism) рдХी рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХी, рдЬिрд╕े 'Stop and Go Determinism' рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдк्рд░рдХृрддि рдоाрдирд╡ рдХो рдкूрд░्рдгрддः рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рдирд╣ीं рдХрд░рддी, рдмрд▓्рдХि рдЙрд╕рдХी рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдХी рд╕ीрдоाрдПँ рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХрд░рддी рд╣ै। / Griffith Taylor proposed the concept of Neo-Determinism, also known as 'Stop and Go Determinism'. According to this concept, nature does not completely control humans but sets limits within which they operate.
Q53. 'рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ рднूрджृрд╢्рдп' (Cultural Landscape) рдХी рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рдХिрд╕ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै? / The concept of 'Cultural Landscape' is associated with which geographer?
A. рдХाрд░्рд▓ рд╕ॉрдЕрд░ / Carl Sauer
B. рд╡िрд▓िрдпрдо рдоॉрд░िрд╕ рдбेрд╡िрд╕ / William Morris Davis
C. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдкेंрдХ / Walther Penck
D. рдЬेрдо्рд╕ рд╣рдЯ्рдЯрди / James Hutton
Ans. A. рдХाрд░्рд▓ рд╕ॉрдЕрд░ / Carl Sauer
Explanation:
рдХाрд░्рд▓ рд╕ॉрдЕрд░ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ рднूрджृрд╢्рдп (Cultural Landscape) рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рднूрджृрд╢्рдп рдкрд░ рдоाрдирд╡ рдХी рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдж्рд╡ाрд░ा рдХिрдП рдЧрдП рдкрд░िрд╡рд░्рддрдиों рдХा рдкрд░िрдгाрдо рд╣ै। рдпрд╣ рдоाрдирд╡ рднूрдЧोрд▓ рдХी рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдЕрд╡рдзाрд░рдгा рд╣ै। / According to Carl Sauer, a Cultural Landscape is created when human activities modify the natural landscape. It is one of the fundamental concepts in Human Geography.
Q54. рдоाрдирд╡ рд╡िрдХाрд╕ рд╕ूрдЪрдХांрдХ (Human Development Index - HDI) рдХा рдк्рд░рдХाрд╢рди рдк्рд░рддिрд╡рд░्рд╖ рдХिрд╕ рд╕ंрд╕्рдеा рдж्рд╡ाрд░ा рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै? / Which organization publishes the Human Development Index (HDI) every year?
A. рд╡िрд╢्рд╡ рдмैंрдХ / World Bank
B. рдЕंрддрд░्рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдоुрдж्рд░ा рдХोрд╖ / International Monetary Fund (IMF)
C. рд╕ंрдпुрдХ्рдд рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рд╡िрдХाрд╕ рдХाрд░्рдпрдХ्рд░рдо / United Nations Development Programme (UNDP)
D. рд╡िрд╢्рд╡ рд╡्рдпाрдкाрд░ рд╕ंрдЧрдарди / World Trade Organization (WTO)
Ans. C. рд╕ंрдпुрдХ्рдд рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рд╡िрдХाрд╕ рдХाрд░्рдпрдХ्рд░рдо / United Nations Development Programme (UNDP)
Explanation:
рдоाрдирд╡ рд╡िрдХाрд╕ рд╕ूрдЪрдХांрдХ (HDI) рд╕ंрдпुрдХ्рдд рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рд╡िрдХाрд╕ рдХाрд░्рдпрдХ्рд░рдо (UNDP) рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рдХाрд╢िрдд рдоाрдирд╡ рд╡िрдХाрд╕ рд░िрдкोрд░्рдЯ (Human Development Report) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рднाрдЧ рд╣ै। рдЗрд╕рдоें рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп, рд╢िрдХ्рд╖ा рдПрд╡ं рдЖрдп рдХो рдЖрдзाрд░ рдмрдиाрдХрд░ рджेрд╢ों рдХा рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / The Human Development Index (HDI) is published by the United Nations Development Programme (UNDP) as part of the Human Development Report. It evaluates countries based on health, education, and income indicators.
Q55. рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдШрдирдд्рд╡ (Population Density) рдХा рдЕрд░्рде рдХ्рдпा рд╣ै? / What is meant by Population Density?
A. рдХिрд╕ी рджेрд╢ рдХी рдХुрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा / Total Population of a Country
B. рдк्рд░рддि рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдкрд░ рдиिрд╡ाрд╕ рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓े рд╡्рдпрдХ्рддिрдпों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of Persons Living per Square Kilometre
C. рдЬрди्рдо рд▓ेрдиे рд╡ाрд▓े рдмрдЪ्рдЪों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of Births
D. рдХाрд░्рдпрд╢ीрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХा рдк्рд░рддिрд╢рдд / Percentage of Working Population
Ans. B. рдк्рд░рддि рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдкрд░ рдиिрд╡ाрд╕ рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓े рд╡्рдпрдХ्рддिрдпों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा / Number of Persons Living per Square Kilometre
Explanation:
рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдШрдирдд्рд╡ рдХिрд╕ी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХी рдХुрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХो рдЙрд╕рдХे рдХुрд▓ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рд╕े рднाрдЧ рджेрдХрд░ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдХिрд╕ी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХे рд╡िрддрд░рдг рдПрд╡ं рднूрдоि рдкрд░ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХे рджрдмाрд╡ рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै। / Population density is calculated by dividing the total population of an area by its total land area. It indicates the concentration of people and the pressure of population on land.
Q56. рдЬрдиांрдХिрдХीрдп рд╕ंрдХ्рд░рдордг рд╕िрдж्рдзांрдд (Demographic Transition Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Demographic Transition Theory?
A. рдеॉрдорд╕ рд░ॉрдмрд░्рдЯ рдоाрд▓्рдерд╕ / Thomas Robert Malthus
B. рд╡ॉрд░ेрди рдеॉрдо्рдкрд╕рди / Warren Thompson
C. рдПрд╕्рдерд░ рдмोрд╕ेрд░рдк / Ester Boserup
D. рдХाрд░्рд▓ рдоाрд░्рдХ्рд╕ / Karl Marx
Ans. B. рд╡ॉрд░ेрди рдеॉрдо्рдкрд╕рди / Warren Thompson
Explanation:
рд╡ॉрд░ेрди рдеॉрдо्рдкрд╕рди рдиे 1929 рдоें рдЬрдиांрдХिрдХीрдп рд╕ंрдХ्рд░рдордг рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдпрд╣ рд╕िрдж्рдзांрдд рдЖрд░्рдеिрдХ рдПрд╡ं рд╕ाрдоाрдЬिрдХ рд╡िрдХाрд╕ рдХे рд╕ाрде рдЬрди्рдо рджрд░ рдФрд░ рдоृрдд्рдпु рджрд░ рдоें рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓े рдкрд░िрд╡рд░्рддрдиों рдХी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा рдХрд░рддा рд╣ै। / Warren Thompson proposed the Demographic Transition Theory in 1929. It explains changes in birth and death rates as societies progress through different stages of economic and social development.
Q57. рдЬрдиांрдХिрдХीрдп рд╕ंрдХ्рд░рдордг рд╕िрдж्рдзांрдд рдХी рдХिрд╕ рдЕрд╡рд╕्рдеा рдоें рдЬрди्рдо рджрд░ рдПрд╡ं рдоृрдд्рдпु рджрд░ рджोрдиों рдиिрдо्рди рд╕्рддрд░ рдкрд░ рд╣ोрддी рд╣ैं? / In which stage of the Demographic Transition Theory are both birth rate and death rate low?
A. рдк्рд░рдердо рдЕрд╡рд╕्рдеा / Stage I
B. рдж्рд╡िрддीрдп рдЕрд╡рд╕्рдеा / Stage II
C. рддृрддीрдп рдЕрд╡рд╕्рдеा / Stage III
D. рдЪрддुрд░्рде рдЕрд╡рд╕्рдеा / Stage IV
Ans. D. рдЪрддुрд░्рде рдЕрд╡рд╕्рдеा / Stage IV
Explanation:
рдЬрдиांрдХिрдХीрдп рд╕ंрдХ्рд░рдордг рдХी рдЪрддुрд░्рде рдЕрд╡рд╕्рдеा рдоें рдЬрди्рдо рджрд░ рдПрд╡ं рдоृрдд्рдпु рджрд░ рджोрдиों рдиिрдо्рди рд╕्рддрд░ рдкрд░ рдкрд╣ुँрдЪ рдЬाрддी рд╣ैं, рдЬिрд╕рд╕े рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рд╡ृрдж्рдзि рдмрд╣ुрдд рдзीрдоी рдпा рд▓рдЧрднрдЧ рд╕्рдеिрд░ рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै। рдЕрдзिрдХांрд╢ рд╡िрдХрд╕िрдд рджेрд╢ рдЗрд╕ рдЕрд╡рд╕्рдеा рдоें рдЖрддे рд╣ैं। / In Stage IV of the Demographic Transition Model, both birth and death rates are low, resulting in slow or nearly stable population growth. Most developed countries fall into this stage.
Q58. рдеॉрдорд╕ рд░ॉрдмрд░्рдЯ рдоाрд▓्рдерд╕ (Thomas Robert Malthus) рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХिрд╕ рдЕрдиुрдкाрдд рдоें рдмрдв़рддी рд╣ै? / According to Thomas Robert Malthus, population grows in which ratio?
A. рдЕंрдХрдЧрдгिрддीрдп рдЕрдиुрдкाрдд / Arithmetic Progression
B. рдЬ्рдпाрдоिрддीрдп рдЕрдиुрдкाрдд / Geometric Progression
C. рд╕рдоाрди рдЕрдиुрдкाрдд / Constant Ratio
D. рд░ैрдЦिрдХ рдЕрдиुрдкाрдд / Linear Ratio
Ans. B. рдЬ्рдпाрдоिрддीрдп рдЕрдиुрдкाрдд / Geometric Progression
Explanation:
рдоाрд▓्рдерд╕ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдЬ्рдпाрдоिрддीрдп рдЕрдиुрдкाрдд (1, 2, 4, 8...) рдоें рдмрдв़рддी рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдЦाрдж्рдп рдЙрдд्рдкाрджрди рдЕंрдХрдЧрдгिрддीрдп рдЕрдиुрдкाрдд (1, 2, 3, 4...) рдоें рдмрдв़рддा рд╣ै। рдпрд╣ी рдЕंрддрд░ рднрд╡िрд╖्рдп рдоें рдЦाрдж्рдп рд╕ंрдХрдЯ рдХा рдХाрд░рдг рдмрди рд╕рдХрддा рд╣ै। / According to Malthus, population grows in a geometric progression (1, 2, 4, 8...), while food production increases only in an arithmetic progression (1, 2, 3, 4...). This imbalance may lead to food shortages.
Q59. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдк्рд░рд╡ाрд╕рди (Migration) рдХा 'Push Factor' рд╣ै? / Which of the following is a 'Push Factor' of migration?
A. рдмेрд╣рддрд░ рд░ोрдЬрдЧाрд░ рдХे рдЕрд╡рд╕рд░ / Better Employment Opportunities
B. рдЙрдЪ्рдЪ рд╢िрдХ्рд╖ा рдХी рд╕ुрд╡िрдзा / Better Educational Facilities
C. рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЖрдкрджाрдПँ рдПрд╡ं рдмेрд░ोрдЬ़рдЧाрд░ी / Natural Disasters and Unemployment
D. рдмेрд╣рддрд░ рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рд╕ेрд╡ाрдПँ / Better Healthcare Facilities
Ans. C. рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЖрдкрджाрдПँ рдПрд╡ं рдмेрд░ोрдЬ़рдЧाрд░ी / Natural Disasters and Unemployment
Explanation:
Push Factors рд╡े рдкрд░िрд╕्рдеिрддिрдпाँ рд╣ोрддी рд╣ैं рдЬो рд▓ोрдЧों рдХो рдЕрдкрдиा рдиिрд╡ाрд╕ рд╕्рдеाрди рдЫोрдб़рдиे рдХे рд▓िрдП рд╡िрд╡рд╢ рдХрд░рддी рд╣ैं, рдЬैрд╕े рдмेрд░ोрдЬ़рдЧाрд░ी, рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЖрдкрджाрдПँ, рдпुрдж्рдз, рдЕрдХाрд▓ рддрдеा рд░ाрдЬрдиीрддिрдХ рдЕрд╕्рдеिрд░рддा। / Push factors are conditions that force people to leave their place of residence, such as unemployment, natural disasters, war, famine, and political instability.
Q60. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдкिрд░ाрдоिрдб (Population Pyramid) рдШрдЯрддी рд╣ुрдИ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा (Declining Population) рдХो рдк्рд░рджрд░्рд╢िрдд рдХрд░рддा рд╣ै? / Which population pyramid represents a declining population?
A. рд╡िрд╕्рддाрд░िрдд рдкिрд░ाрдоिрдб / Expansive Pyramid
B. рд╕्рдеिрд░ рдкिрд░ाрдоिрдб / Stationary Pyramid
C. рд╕ंрдХुрдЪिрдд рдкिрд░ाрдоिрдб / Constrictive Pyramid
D. рдд्рд░िрдХोрдгीрдп рдкिрд░ाрдоिрдб / Triangular Pyramid
Ans. C. рд╕ंрдХुрдЪिрдд рдкिрд░ाрдоिрдб / Constrictive Pyramid
Explanation:
рд╕ंрдХुрдЪिрдд (Constrictive) рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдкिрд░ाрдоिрдб рдоें рдЖрдзाрд░ рд╕ंрдХрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬो рдХрдо рдЬрди्рдо рджрд░ рдПрд╡ं рд╡ृрдж्рдз рд╣ोрддी рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХो рджрд░्рд╢ाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдШрдЯрддी рдпा рдирдХाрд░ाрдд्рдордХ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рд╡ृрдж्рдзि рд╡ाрд▓े рджेрд╢ों рдХी рд╡िрд╢ेрд╖рддा рд╣ै। / A constrictive population pyramid has a narrow base, indicating low birth rates and an ageing population. It is typical of countries with declining or negative population growth.
Q61. 'рдХेрди्рдж्рд░ीрдп рд╕्рдеाрди рд╕िрдж्рдзांрдд' (Central Place Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Central Place Theory?
A. рдСрдЧрд╕्рдЯ рд▓ॉрд╢ / August L├╢sch
B. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
C. рдЬोрд╣ाрди рд╣ेрдирд░िрдЦ рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди / Johann Heinrich von Th├╝nen
D. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдмрд░ / Alfred Weber
Ans. B. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
Explanation:
рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ рдиे 1933 рдоें рдХेрди्рдж्рд░ीрдп рд╕्рдеाрди рд╕िрдж्рдзांрдд (Central Place Theory) рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдпрд╣ рд╕िрдж्рдзांрдд рдмрддाрддा рд╣ै рдХि рдирдЧрд░ рдПрд╡ं рд╕ेрд╡ा рдХेंрдж्рд░ рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рд╡्рдпрд╡рд╕्рдеिрдд рд░ूрдк рд╕े рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддे рд╣ैं рддрдеा рдЕрдкрдиे рдЖрд╕рдкाрд╕ рдХे рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдХो рд╕ेрд╡ाрдПँ рдк्рд░рджाрди рдХрд░рддे рд╣ैं। / Walter Christaller proposed the Central Place Theory in 1933. The theory explains the spatial distribution of towns and service centres and how they serve surrounding regions.
Q62. рд░ैंрдХ-рдЖрдХाрд░ рдиिрдпрдо (Rank-Size Rule) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Rank-Size Rule?
A. рдЬॉрд░्рдЬ рдЬ़िрдк्рдл / George Zipf
B. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
C. рдоाрд░्рдХ рдЬेрдлрд░рд╕рди / Mark Jefferson
D. рдкैрдЯ्рд░िрдХ рдЧेрдб्рд╕ / Patrick Geddes
Ans. A. рдЬॉрд░्рдЬ рдЬ़िрдк्рдл / George Zipf
Explanation:
рд░ैंрдХ-рдЖрдХाрд░ рдиिрдпрдо (Rank-Size Rule) рдЬॉрд░्рдЬ рдЬ़िрдк्рдл рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рддिрдкाрджिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा। рдЗрд╕рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдХिрд╕ी рджेрд╢ рдХे рджूрд╕рд░े рдХ्рд░рдо рдХे рдирдЧрд░ рдХी рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдк्рд░рдердо рдирдЧрд░ рдХी рд▓рдЧрднрдЧ рдЖрдзी, рддीрд╕рд░े рдХ्рд░рдо рдХे рдирдЧрд░ рдХी рд▓рдЧрднрдЧ рдПрдХ-рддिрд╣ाрдИ рддрдеा рдЗрд╕ी рдк्рд░рдХाрд░ рдЖрдЧे рдШрдЯрддी рдЬाрддी рд╣ै। / The Rank-Size Rule was proposed by George Zipf. According to this rule, the population of the second-largest city is about half that of the largest city, the third-largest city about one-third, and so on.
Q63. 'рдк्рд░ाрдЗрдоेрдЯ рд╕िрдЯी рдиिрдпрдо' (Primate City Rule) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Primate City Rule?
A. рдоाрд░्рдХ рдЬेрдлрд░рд╕рди / Mark Jefferson
B. рдЬॉрд░्рдЬ рдЬ़िрдк्рдл / George Zipf
C. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
D. рдСрдЧрд╕्рдЯ рд▓ॉрд╢ / August L├╢sch
Ans. A. рдоाрд░्рдХ рдЬेрдлрд░рд╕рди / Mark Jefferson
Explanation:
рдоाрд░्рдХ рдЬेрдлрд░рд╕рди рдиे рдк्рд░ाрдЗрдоेрдЯ рд╕िрдЯी рдиिрдпрдо (Primate City Rule) рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЗрд╕рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдХिрд╕ी рджेрд╢ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдирдЧрд░ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा, рдЖрд░्рдеिрдХ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдПрд╡ं рдк्рд░рд╢ाрд╕рдиिрдХ рдорд╣рдд्рд╡ рдХी рджृрд╖्рдЯि рд╕े рдЕрди्рдп рдирдЧрд░ों рдХी рддुрд▓рдиा рдоें рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдк्рд░рднाрд╡рд╢ाрд▓ी рд╣ोрддा рд╣ै। / Mark Jefferson proposed the Primate City Rule. According to this concept, the largest city of a country dominates other cities in terms of population, economy, and administrative importance.
Q64. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЕрдзिрд╡ाрд╕ (Settlement) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХृрд╖ि рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдкрд░ рдЖрдзाрд░िрдд рд╣ोрддा рд╣ै? / Which type of settlement is primarily based on agricultural activities?
A. рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдЕрдзिрд╡ाрд╕ / Rural Settlement
B. рдирдЧрд░ीрдп рдЕрдзिрд╡ाрд╕ / Urban Settlement
C. рдорд╣ाрдирдЧрд░ीрдп рдЕрдзिрд╡ाрд╕ / Metropolitan Settlement
D. рдорд╣ाрдирдЧрд░ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ / Metropolitan Region
Ans. A. рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдЕрдзिрд╡ाрд╕ / Rural Settlement
Explanation:
рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдЕрдзिрд╡ाрд╕ों рдоें рдЕрдзिрдХांрд╢ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХृрд╖ि, рдкрд╢ुрдкाрд▓рди рддрдеा рдЕрди्рдп рдк्рд░ाрдердоिрдХ рдЖрд░्рдеिрдХ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдоें рд╕ंрд▓рдЧ्рди рд╣ोрддी рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рд╡िрдкрд░ीрдд рдирдЧрд░ीрдп рдЕрдзिрд╡ाрд╕ों рдоें рдж्рд╡िрддीрдпрдХ рдПрд╡ं рддृрддीрдпрдХ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдХा рдк्рд░рднुрдд्рд╡ рд╣ोрддा рд╣ै। / Rural settlements are mainly dependent on agriculture, animal husbandry, and other primary activities, whereas urban settlements are dominated by secondary and tertiary economic activities.
Q65. рднाрд░рдд рдХी рдЬрдирдЧрдгрдиा рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдХिрд╕ी рдЕрдзिрд╡ाрд╕ рдХो 'рдирдЧрд░' (Urban Area) рдоाрдирдиे рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рд╢рд░्рдд рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै? / According to the Census of India, which of the following is an essential criterion for classifying a settlement as urban?
A. рдХुрд▓ рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХрдо рд╕े рдХрдо 5,000 рд╣ो / Minimum Population of 5,000
B. рдХрдо рд╕े рдХрдо 75% рдкुрд░ुрд╖ рдоुрдЦ्рдп рдХाрд░्рдпрдХрд░्рддा рдЧैрд░-рдХृрд╖ि рдХाрд░्рдпों рдоें рд▓рдЧे рд╣ों / At Least 75% of Male Main Workers Engaged in Non-agricultural Activities
C. рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдШрдирдд्рд╡ рдХрдо рд╕े рдХрдо 400 рд╡्рдпрдХ्рддि рдк्рд░рддि рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी рд╣ो / Population Density of at Least 400 Persons per sq. km
D. рдЙрдкрд░ोрдХ्рдд рд╕рднी / All of the Above
Ans. D. рдЙрдкрд░ोрдХ्рдд рд╕рднी / All of the Above
Explanation:
рднाрд░рдд рдХी рдЬрдирдЧрдгрдиा рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рд╕ांрд╡िрдзिрдХ рдирдЧрд░ों рдХे рдЕрддिрд░िрдХ्рдд 'рдЬрдирдЧрдгрдиा рдирдЧрд░' (Census Town) рдШोрд╖िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рддीрдиों рд╢рд░्рддें рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ोрддी рд╣ैं—рдХрдо рд╕े рдХрдо 5,000 рдХी рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा, 400 рд╡्рдпрдХ्рддि рдк्рд░рддि рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी рдХा рдШрдирдд्рд╡ рддрдеा рдХрдо рд╕े рдХрдо 75% рдкुрд░ुрд╖ рдоुрдЦ्рдп рдХाрд░्рдпрдХрд░्рддाрдУं рдХा рдЧैрд░-рдХृрд╖ि рдХाрд░्рдпों рдоें рд╕ंрд▓рдЧ्рди рд╣ोрдиा। / According to the Census of India, a Census Town generally must have a population of at least 5,000, a population density of at least 400 persons per sq. km, and at least 75% of the male main workers engaged in non-agricultural activities.
Q66. 'рд╕्рдоाрд░्рдЯ рд╕िрдЯी рдоिрд╢рди' (Smart Cities Mission) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the primary objective of the Smart Cities Mission?
A. рдХेрд╡рд▓ рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЙрдд्рдкाрджрди рдмрдв़ाрдиा / Only to Increase Industrial Production
B. рдХेрд╡рд▓ рдЧ्рд░ाрдоीрдг рд╡िрдХाрд╕ рдХрд░рдиा / Only Rural Development
C. рдиाрдЧрд░िрдХों рдХो рдмेрд╣рддрд░ рдЖрдзाрд░рднूрдд рд╕ुрд╡िрдзाрдПँ рдПрд╡ं рд╕рддрдд рд╢рд╣рд░ी рд╡िрдХाрд╕ рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрдиा / To Provide Better Infrastructure and Sustainable Urban Development
D. рдХेрд╡рд▓ рдкрд░्рдпрдЯрди рдХो рдмрдв़ाрд╡ा рджेрдиा / Only to Promote Tourism
Ans. C. рдиाрдЧрд░िрдХों рдХो рдмेрд╣рддрд░ рдЖрдзाрд░рднूрдд рд╕ुрд╡िрдзाрдПँ рдПрд╡ं рд╕рддрдд рд╢рд╣рд░ी рд╡िрдХाрд╕ рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрдиा / To Provide Better Infrastructure and Sustainable Urban Development
Explanation:
рд╕्рдоाрд░्рдЯ рд╕िрдЯी рдоिрд╢рди рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдЖрдзुрдиिрдХ рдЖрдзाрд░рднूрдд рд╕ुрд╡िрдзाрдУं, рд╕ूрдЪрдиा рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी, рд╕्рд╡рдЪ्рдЫ рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг, рдХुрд╢рд▓ рдкрд░िрд╡рд╣рди рддрдеा рд╕рддрдд рд╡िрдХाрд╕ рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рдиाрдЧрд░िрдХों рдХे рдЬीрд╡рди рдХी рдЧुрдгрд╡рдд्рддा рдоें рд╕ुрдзाрд░ рдХрд░рдиा рд╣ै। / The Smart Cities Mission aims to improve the quality of urban life by providing better infrastructure, digital governance, efficient transport systems, a clean environment, and sustainable development.
Q67. рдХृрд╖ि рдЕрд╡рд╕्рдеिрддि рд╕िрдж्рдзांрдд (Agricultural Location Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Agricultural Location Theory?
A. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдмрд░ / Alfred Weber
B. рдЬोрд╣ाрди рд╣ेрдирд░िрдЦ рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди / Johann Heinrich von Th├╝nen
C. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
D. рдСрдЧрд╕्рдЯ рд▓ॉрд╢ / August L├╢sch
Ans. B. рдЬोрд╣ाрди рд╣ेрдирд░िрдЦ рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди / Johann Heinrich von Th├╝nen
Explanation:
рдЬोрд╣ाрди рд╣ेрдирд░िрдЦ рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди рдиे 1826 рдоें рдХृрд╖ि рдЕрд╡рд╕्рдеिрддि рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЗрд╕ рд╕िрдж्рдзांрдд рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдмाрдЬाрд░ рд╕े рджूрд░ी, рдкрд░िрд╡рд╣рди рд▓ाрдЧрдд рддрдеा рднूрдоि рдоूрд▓्рдп рдХृрд╖ि рдлрд╕рд▓ों рдХे рд╡िрддрд░рдг рдХो рдк्рд░рднाрд╡िрдд рдХрд░рддे рд╣ैं। / Johann Heinrich von Th├╝nen proposed the Agricultural Location Theory in 1826. According to the theory, the distribution of agricultural activities is influenced by market distance, transportation cost, and land value.
Q68. рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЕрд╡рд╕्рдеिрддि рд╕िрдж्рдзांрдд (Industrial Location Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Industrial Location Theory?
A. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдмрд░ / Alfred Weber
B. рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди / Von Th├╝nen
C. рд╡ाрд▓्рдЯрд░ рдХ्рд░िрд╕्рдЯाрд▓рд░ / Walter Christaller
D. рдкैрдЯ्рд░िрдХ рдЧेрдб्рд╕ / Patrick Geddes
Ans. A. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдмрд░ / Alfred Weber
Explanation:
рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╡ेрдмрд░ рдиे 1909 рдоें рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЕрд╡рд╕्рдеिрддि рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЙрдирдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдЙрдж्рдпोрдЧों рдХी рдЕрд╡рд╕्рдеिрддि рдоुрдЦ्рдпрддः рдкрд░िрд╡рд╣рди рд▓ाрдЧрдд, рд╢्рд░рдо рд▓ाрдЧрдд рддрдеा рд╕рдоूрд╣िрдХрд░рдг (Agglomeration) рд╕े рдк्рд░рднाрд╡िрдд рд╣ोрддी рд╣ै। / Alfred Weber proposed the Industrial Location Theory in 1909. According to him, industrial location is mainly influenced by transport cost, labour cost, and agglomeration economies.
Q69. рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди рдоॉрдбрд▓ (Von Th├╝nen Model) рдоें рдмाрдЬाрд░ (Market) рдХो рдХрд╣ाँ рд╕्рдеिрдд рдоाрдиा рдЧрдпा рд╣ै? / In the Von Th├╝nen Model, where is the market assumed to be located?
A. рд░ाрдЬ्рдп рдХी рд╕ीрдоा рдкрд░ / At the State Boundary
B. рддрдЯीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें / In the Coastal Area
C. рдордз्рдп рднाрдЧ рдоें / At the Centre of the Isolated State
D. рдкрд░्рд╡рддीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें / In the Mountain Region
Ans. C. рдордз्рдп рднाрдЧ рдоें / At the Centre of the Isolated State
Explanation:
рд╡ॉрди рде्рдпूрдирди рдиे рдЕрдкрдиे рдоॉрдбрд▓ рдоें рдПрдХ рдкृрдердХ рд░ाрдЬ्рдп (Isolated State) рдХी рдХрд▓्рдкрдиा рдХी, рдЬिрд╕рдХे рдХेंрдж्рд░ рдоें рдПрдХрдоाрдд्рд░ рдмाрдЬाрд░ рд╕्рдеिрдд рд╣ै। рдХृрд╖ि рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рдХा рд╡िрддрд░рдг рдЗрд╕ी рдХेंрдж्рд░ीрдп рдмाрдЬाрд░ рд╕े рджूрд░ी рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рд╣ोрддा рд╣ै। / Von Th├╝nen assumed an isolated state with a single market located at its centre. Agricultural land use patterns are determined according to the distance from this central market.
Q70. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЙрдж्рдпोрдЧ рдХрдЪ्рдЪे рдоाрд▓ рдХे рд╕्рд░ोрдд (Raw Material-Oriented Industry) рдХे рдиिрдХрдЯ рд╕्рдеाрдкिрдд рд╣ोрдиे рдХी рдк्рд░рд╡ृрдд्рддि рд░рдЦрддा рд╣ै? / Which of the following industries tends to be located near the source of raw materials?
A. рд╕ूрддी рд╡рд╕्рдд्рд░ рдЙрдж्рдпोрдЧ / Cotton Textile Industry
B. рд╕ूрдЪрдиा рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी рдЙрдж्рдпोрдЧ / Information Technology Industry
C. рд▓ौрд╣ рдПрд╡ं рдЗрд╕्рдкाрдд рдЙрдж्рдпोрдЧ / Iron and Steel Industry
D. рдмैंрдХिंрдЧ рдЙрдж्рдпोрдЧ / Banking Industry
Ans. C. рд▓ौрд╣ рдПрд╡ं рдЗрд╕्рдкाрдд рдЙрдж्рдпोрдЧ / Iron and Steel Industry
Explanation:
рд▓ौрд╣ рдПрд╡ं рдЗрд╕्рдкाрдд рдЙрдж्рдпोрдЧ рднाрд░ी рдПрд╡ं рднाрд░-рд╣ाрдиिрдХाрд░рдХ (Weight-losing) рдХрдЪ्рдЪे рдоाрд▓ рдЬैрд╕े рд▓ौрд╣ рдЕрдпрд╕्рдХ рдПрд╡ं рдХोрдпрд▓े рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕рд▓िрдП рдкрд░िрд╡рд╣рди рд▓ाрдЧрдд рдХрдо рдХрд░рдиे рд╣ेрддु рдпрд╣ рдк्рд░ाрдпः рдХрдЪ्рдЪे рдоाрд▓ рдХे рд╕्рд░ोрддों рдХे рдиिрдХрдЯ рд╕्рдеाрдкिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / The iron and steel industry uses bulky and weight-losing raw materials such as iron ore and coal. Hence, it is generally located near raw material sources to reduce transportation costs.
Q71. рд╡ैрд╢्рд╡ीрдХрд░рдг (Globalization) рдХा рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рдЕрд░्рде рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the most appropriate meaning of Globalization?
A. рдХेрд╡рд▓ рдЖрдпाрдд рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Increase in Imports Only
B. рдХेрд╡рд▓ рдиिрд░्рдпाрдд рдоें рд╡ृрдж्рдзि / Increase in Exports Only
C. рд╡िрд╢्рд╡ рдЕрд░्рдерд╡्рдпрд╡рд╕्рдеाрдУं рдХा рдмрдв़рддा рдкрд░рд╕्рдкрд░ рдПрдХीрдХрд░рдг / Increasing Integration of World Economies
D. рдХेрд╡рд▓ рд╡िрджेрд╢ी рдиिрд╡ेрд╢ рдкрд░ рдк्рд░рддिрдмंрдз / Restriction on Foreign Investment
Ans. C. рд╡िрд╢्рд╡ рдЕрд░्рдерд╡्рдпрд╡рд╕्рдеाрдУं рдХा рдмрдв़рддा рдкрд░рд╕्рдкрд░ рдПрдХीрдХрд░рдг / Increasing Integration of World Economies
Explanation:
рд╡ैрд╢्рд╡ीрдХрд░рдг рд╡рд╣ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╣ै рдЬिрд╕рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рд╡िрднिрди्рди рджेрд╢ों рдХी рдЕрд░्рдерд╡्рдпрд╡рд╕्рдеाрдПँ рд╡्рдпाрдкाрд░, рдиिрд╡ेрд╢, рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी, рд╕ंрдЪाрд░ рдПрд╡ं рд╕ांрд╕्рдХृрддिрдХ рдЖрджाрди-рдк्рд░рджाрди рдХे рдж्рд╡ाрд░ा рдкрд░рд╕्рдкрд░ рдЕрдзिрдХ рдЬुрдб़рддी рдЬाрддी рд╣ैं। / Globalization is the process through which national economies become increasingly interconnected through trade, investment, technology, communication, and cultural exchange.
Q72. рд╡िрд╢्рд╡ рд╡्рдпाрдкाрд░ рд╕ंрдЧрдарди (World Trade Organization - WTO) рдХी рд╕्рдеाрдкрдиा рдХिрд╕ рд╡рд░्рд╖ рд╣ुрдИ рдеी? / In which year was the World Trade Organization (WTO) established?
A. 1985 / 1985
B. 1990 / 1990
C. 1995 / 1995
D. 2000 / 2000
Ans. C. 1995 / 1995
Explanation:
рд╡िрд╢्рд╡ рд╡्рдпाрдкाрд░ рд╕ंрдЧрдарди (WTO) рдХी рд╕्рдеाрдкрдиा 1 рдЬрдирд╡рд░ी 1995 рдХो рдЙрд░ुрдЧ्рд╡े рджौрд░ (Uruguay Round) рдХी рд╡ाрд░्рддाрдУं рдХे рдкрд░िрдгाрдорд╕्рд╡рд░ूрдк рд╣ुрдИ। рдЗрд╕рдХा рдоुрдЦ्рдпाрд▓рдп рдЬिрдиेрд╡ा (рд╕्рд╡िрдЯ्рдЬ़рд░рд▓ैंрдб) рдоें рд╕्рдеिрдд рд╣ै рдФрд░ рдЗрд╕рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдЕंрддрд░्рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╡्рдпाрдкाрд░ рдХो рдиिрдпрдордмрдж्рдз рдПрд╡ं рд╕ुрдЧрдо рдмрдиाрдиा рд╣ै। / The World Trade Organization (WTO) was established on 1 January 1995 as a result of the Uruguay Round negotiations. Headquartered in Geneva, Switzerland, it aims to regulate and facilitate international trade.
Q73. 'рд╣ृрджрдп рд╕्рдерд▓ рд╕िрдж्рдзांрдд' (Heartland Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Heartland Theory?
A. рдиिрдХोрд▓рд╕ рд╕्рдкाрдЗрдХрдоैрди / Nicholas Spykman
B. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рдорд╣рди / Alfred Thayer Mahan
C. рд╣ैрд▓рдлोрд░्рдб рдЬे. рдоैрдХिрди्рдбрд░ / Halford J. Mackinder
D. рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рд░ैрдЯрдЬ़ेрд▓ / Friedrich Ratzel
Ans. C. рд╣ैрд▓рдлोрд░्рдб рдЬे. рдоैрдХिрди्рдбрд░ / Halford J. Mackinder
Explanation:
рдм्рд░िрдЯिрд╢ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рд╣ैрд▓рдлोрд░्рдб рдЬे. рдоैрдХिрди्рдбрд░ рдиे 1904 рдоें рд╣ृрджрдп рд╕्рдерд▓ рд╕िрдж्рдзांрдд (Heartland Theory) рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЙрдирдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдпूрд░ेрд╢िрдпा рдХा рдЖंрддрд░िрдХ рднाрдЧ (Heartland) рд╡िрд╢्рд╡ рдХी рд╕ाрдорд░िрдХ рд╢рдХ्рддि рдХा рдХेंрдж्рд░ рд╣ै। / British geographer Halford J. Mackinder proposed the Heartland Theory in 1904. He argued that the central part of Eurasia (the Heartland) was the strategic core of world power.
Q74. 'рд░िрдорд▓ैंрдб рд╕िрдж्рдзांрдд' (Rimland Theory) рдХा рдк्рд░рддिрдкाрджрди рдХिрд╕рдиे рдХिрдпा рдеा? / Who proposed the Rimland Theory?
A. рд╣ैрд▓рдлोрд░्рдб рдЬे. рдоैрдХिрди्рдбрд░ / Halford J. Mackinder
B. рдиिрдХोрд▓рд╕ рд╕्рдкाрдЗрдХрдоैрди / Nicholas Spykman
C. рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рдорд╣рди / Alfred Thayer Mahan
D. рдХाрд░्рд▓ рд╣ाрдЙрд╢ोрдлрд░ / Karl Haushofer
Ans. B. рдиिрдХोрд▓рд╕ рд╕्рдкाрдЗрдХрдоैрди / Nicholas Spykman
Explanation:
рдиिрдХोрд▓рд╕ рд╕्рдкाрдЗрдХрдоैрди рдиे рд░िрдорд▓ैंрдб рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा। рдЙрдирдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдпूрд░ेрд╢िрдпा рдХे рддрдЯीрдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░ (Rimland) рдкрд░ рдиिрдпंрдд्рд░рдг рд╡िрд╢्рд╡ рд░ाрдЬрдиीрддि рдПрд╡ं рд╕ाрдорд░िрдХ рдк्рд░рднुрдд्рд╡ рдХी рджृрд╖्рдЯि рд╕े рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╣ै। / Nicholas Spykman proposed the Rimland Theory. He argued that control over the coastal fringes of Eurasia (the Rimland) was the key to global geopolitical dominance.
Q75. рднाрд░рдд рдХा рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ (Area of India) рд▓рдЧрднрдЧ рдХिрддрдиा рд╣ै? / What is the approximate geographical area of India?
A. 28.7 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी / 2.87 Million sq. km
B. 30.5 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी / 3.05 Million sq. km
C. 32.87 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी / 3.287 Million sq. km
D. 35.12 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी / 3.512 Million sq. km
Ans. C. 32.87 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрдоी / 3.287 Million sq. km
Explanation:
рднाрд░рдд рдХा рдХुрд▓ рднौрдЧोрд▓िрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рд▓рдЧрднрдЧ 32.87 рд▓ाрдЦ рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░ рд╣ै, рдЬो рд╡िрд╢्рд╡ рдХे рдХुрд▓ рднू-рднाрдЧ рдХा рд▓рдЧрднрдЧ 2.4% рд╣ै। рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдХी рджृрд╖्рдЯि рд╕े рднाрд░рдд рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕ाрддрд╡ाँ рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рджेрд╢ рд╣ै। / India has a geographical area of about 3.287 million square kilometres, accounting for nearly 2.4% of the world's land area. It is the seventh-largest country in the world by area.
Q76. рднाрд░рдд рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рд╡ाрд▓ा рднौрддिрдХ рдк्рд░рджेрд╢ (Physiographic Division) рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which is the largest physiographic division of India by area?
A. рдЙрдд्рддрд░ी рдкрд░्рд╡рддीрдп рдк्рд░рджेрд╢ / Northern Mountains
B. рдк्рд░ाрдпрдж्рд╡ीрдкीрдп рдкрдаाрд░ / Peninsular Plateau
C. рдЙрдд्рддрд░ी рдоैрджाрди / Northern Plains
D. рддрдЯीрдп рдоैрджाрди / Coastal Plains
Ans. B. рдк्рд░ाрдпрдж्рд╡ीрдкीрдп рдкрдаाрд░ / Peninsular Plateau
Explanation:
рдк्рд░ाрдпрдж्рд╡ीрдкीрдп рдкрдаाрд░ рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рд╡िрд╢ाрд▓ рднौрддिрдХ рдк्рд░рджेрд╢ рд╣ै। рдпрд╣ рдк्рд░ाрдЪीрди рдХрдаोрд░ рдЖрдЧ्рдиेрдп рдПрд╡ं рдХाрдпांрддрд░िрдд рдЪрдЯ्рдЯाрдиों рд╕े рдиिрд░्рдоिрдд рд╣ै рддрдеा рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рд╕्рдеिрд░ рднू-рднाрдЧ рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। / The Peninsular Plateau is the largest physiographic division of India. It is composed mainly of ancient igneous and metamorphic rocks and is regarded as the most stable geological region of the country.
Q77. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдирджी 'рджрдХ्рд╖िрдг рднाрд░рдд рдХी рдЧंрдЧा' (Ganga of South India) рдХрд╣рд▓ाрддी рд╣ै? / Which river is popularly known as the 'Ganga of South India'?
A. рдХृрд╖्рдгा / Krishna
B. рдЧोрджाрд╡рд░ी / Godavari
C. рдХाрд╡ेрд░ी / Kaveri
D. рдорд╣ाрдирджी / Mahanadi
Ans. B. рдЧोрджाрд╡рд░ी / Godavari
Explanation:
рдЧोрджाрд╡рд░ी рднाрд░рдд рдХी рджूрд╕рд░ी рд╕рдмрд╕े рд▓ंрдмी рдирджी рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕े 'рджрдХ्рд╖िрдг рднाрд░рдд рдХी рдЧंрдЧा' рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдЙрдж्рдЧрдо рдорд╣ाрд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рдХे рдд्рд░्рдпंрдмрдХेрд╢्рд╡рд░ (рдиाрд╕िрдХ) рд╕े рд╣ोрддा рд╣ै рдФрд░ рдпрд╣ рдмंрдЧाрд▓ рдХी рдЦाрдб़ी рдоें рдЧिрд░рддी рд╣ै। / The Godavari is the second-longest river in India and is popularly known as the 'Ganga of South India'. It originates near Trimbakeshwar in Maharashtra and drains into the Bay of Bengal.
Q78. рднाрд░рдд рдоें рдХाрд▓ी рдоिрдЯ्рдЯी (Black Soil) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕ рдлрд╕рд▓ рдХे рд▓िрдП рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै? / Black soil in India is considered most suitable for which crop?
A. рдЪाрдп / Tea
B. рдХрдкाрд╕ / Cotton
C. рдЬूрдЯ / Jute
D. рдЧрди्рдиा / Sugarcane
Ans. B. рдХрдкाрд╕ / Cotton
Explanation:
рдХाрд▓ी рдоिрдЯ्рдЯी, рдЬिрд╕े рд░ेрдЧुрд░ (Regur Soil) рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै, рдирдоी рдзाрд░рдг рдХрд░рдиे рдХी рдЙрдд्рдХृрд╖्рдЯ рдХ्рд╖рдорддा рд░рдЦрддी рд╣ै। рдпрд╣ рдоुрдЦ्рдпрддः рджрдХ्рдХрди рдХे рдкрдаाрд░ рдоें рдкाрдИ рдЬाрддी рд╣ै рддрдеा рдХрдкाрд╕ рдХी рдЦेрддी рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै। / Black soil, also known as Regur soil, has excellent moisture-retaining capacity. It is widely found in the Deccan Plateau and is considered ideal for cotton cultivation.
Q79. рднाрд░рдд рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рд╡рд░्рд╖ा (Highest Average Annual Rainfall) рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рд╕्рдеाрди рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which place in India receives the highest average annual rainfall?
A. рд╢िрд▓ांрдЧ / Shillong
B. рдЪेрд░ाрдкूंрдЬी / Cherrapunji
C. рдоाрд╕िрдирд░ाрдо / Mawsynram
D. рдЧंрдЧрдЯोрдХ / Gangtok
Ans. C. рдоाрд╕िрдирд░ाрдо / Mawsynram
Explanation:
рдоेрдШाрд▓рдп рдХा рдоाрд╕िрдирд░ाрдо (Mawsynram) рд╡िрд╢्рд╡ рдПрд╡ं рднाрд░рдд рдХा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдФрд╕рдд рд╡ाрд░्рд╖िрдХ рд╡рд░्рд╖ा рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рд╕्рдеाрди рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ाँ рдмंрдЧाрд▓ рдХी рдЦाрдб़ी рд╕े рдЖрдиे рд╡ाрд▓ी рдЖрд░्рдж्рд░ рдоाрдирд╕ूрдиी рд╣рд╡ाрдПँ рдЦाрд╕ी рдкрд╣ाрдб़िрдпों рд╕े рдЯрдХрд░ाрдХрд░ рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рд╡рд░्рд╖ा рдХрд░ाрддी рд╣ैं। / Mawsynram in Meghalaya is regarded as the wettest place in India and the world in terms of average annual rainfall. Moist monsoon winds from the Bay of Bengal rise over the Khasi Hills, resulting in extremely heavy rainfall.
Q80. рднाрд░рдд рдоें рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рд╡рдирд╕्рдкрддि (Natural Vegetation) рдХा рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХे рд╡рдиों рд╕े рдЖрдЪ्рдЫाрджिрдд рд╣ै? / Which type of natural vegetation covers the largest forest area in India?
A. рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рд╕рджाрдмрд╣ाрд░ рд╡рди / Tropical Evergreen Forest
B. рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рдкрд░्рдгрдкाрддी рд╡рди / Tropical Deciduous Forest
C. рдХंрдЯीрд▓े рд╡рди / Thorn Forest
D. рдкрд░्рд╡рддीрдп рд╡рди / Montane Forest
Ans. B. рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рдкрд░्рдгрдкाрддी рд╡рди / Tropical Deciduous Forest
Explanation:
рдЙрд╖्рдгрдХрдЯिрдмंрдзीрдп рдкрд░्рдгрдкाрддी рд╡рди рднाрд░рдд рдоें рд╕рдмрд╕े рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдкाрдП рдЬाрддे рд╣ैं। рдЗрди्рд╣ें рдоाрдирд╕ूрдиी рд╡рди рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै рддрдеा рдпे рдоुрдЦ्рдпрддः 70 рд╕े 200 рд╕ेрдоी рд╡ाрд░्рд╖िрдХ рд╡рд░्рд╖ा рд╡ाрд▓े рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рд╡िрдХрд╕िрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। / Tropical Deciduous Forests are the most widespread forests in India. Also known as monsoon forests, they are commonly found in regions receiving 70–200 cm of annual rainfall.
Q81. рднाрд░рдд рдоें рд▓ौрд╣ рдЕрдпрд╕्рдХ (Iron Ore) рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдоें рдЕрдЧ्рд░рдгी рд░ाрдЬ्рдп рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which state is the leading producer of iron ore in India?
A. рдкंрдЬाрдм / Punjab
B. рдУрдбिрд╢ा / Odisha
C. рд╣рд░िрдпाрдгा / Haryana
D. рд░ाрдЬрд╕्рдеाрди / Rajasthan
Ans. B. рдУрдбिрд╢ा / Odisha
Explanation:
рдУрдбिрд╢ा рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рд▓ौрд╣ рдЕрдпрд╕्рдХ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рд░ाрдЬ्рдп рд╣ै। рдХ्рдпोंрдЭрд░ (Keonjhar), рд╕ुंрджрд░рдЧрдв़ рдПрд╡ं рдордпूрд░рднंрдЬ рдЬिрд▓े рд▓ौрд╣ рдЕрдпрд╕्рдХ рдХे рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрдд्рдкाрджрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╣ैं। / Odisha is India's leading producer of iron ore. Keonjhar, Sundargarh, and Mayurbhanj districts are among the major iron ore producing regions.
Q82. рднाрд░рдд рдХा рдк्рд░рдердо рдПрдХीрдХृрдд рд╕ाрд░्рд╡рдЬрдиिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХा рдЗрд╕्рдкाрдд рд╕ंрдпंрдд्рд░ (Integrated Public Sector Steel Plant) рдХрд╣ाँ рд╕्рдеाрдкिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा рдеा? / Where was India's first integrated public sector steel plant established?
A. рдЬрдорд╢ेрджрдкुрд░ / Jamshedpur
B. рднिрд▓ाрдИ / Bhilai
C. рд░ाрдЙрд░рдХेрд▓ा / Rourkela
D. рджुрд░्рдЧाрдкुрд░ / Durgapur
Ans. C. рд░ाрдЙрд░рдХेрд▓ा / Rourkela
Explanation:
рд░ाрдЙрд░рдХेрд▓ा рдЗрд╕्рдкाрдд рд╕ंрдпंрдд्рд░ (рдУрдбिрд╢ा) рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा рд╕ाрд░्рд╡рдЬрдиिрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХा рдПрдХीрдХृрдд рдЗрд╕्рдкाрдд рд╕ंрдпंрдд्рд░ рдеा। рдЗрд╕рдХी рд╕्рдеाрдкрдиा рдЬрд░्рдордиी рдХे рд╕рд╣рдпोрдЧ рд╕े рдХी рдЧрдИ рдеी। / The Rourkela Steel Plant in Odisha was India's first integrated public sector steel plant. It was established with technical collaboration from Germany.
Q83. рднाрд░рдд рдоें 'рд╕्рд╡рд░्рдгिрдо рдЪрддुрд░्рднुрдЬ рдкрд░िрдпोрдЬрдиा' (Golden Quadrilateral Project) рдоुрдЦ्рдпрддः рдХिрд╕рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै? / The Golden Quadrilateral Project in India is primarily associated with which of the following?
A. рд░ेрд▓ рдкрд░िрд╡рд╣рди / Rail Transport
B. рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд░ाрдЬрдоाрд░्рдЧ / National Highways
C. рдЕंрддрд░्рджेрд╢ीрдп рдЬрд▓ рдкрд░िрд╡рд╣рди / Inland Water Transport
D. рд╡ाрдпु рдкрд░िрд╡рд╣рди / Air Transport
Ans. B. рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд░ाрдЬрдоाрд░्рдЧ / National Highways
Explanation:
рд╕्рд╡рд░्рдгिрдо рдЪрддुрд░्рднुрдЬ рдкрд░िрдпोрдЬрдиा рднाрд░рдд рдХे рдЪाрд░ рдк्рд░рдоुрдЦ рдорд╣ाрдирдЧрд░ों—рджिрд▓्рд▓ी, рдоुंрдмрдИ, рдЪेрди्рдирдИ рдПрд╡ं рдХोрд▓рдХाрддा—рдХो рдЖрдзुрдиिрдХ рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд░ाрдЬрдоाрд░्рдЧ рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ рдж्рд╡ाрд░ा рдЬोрдб़рддी рд╣ै। рдпрд╣ рднाрд░рдд рдХी рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рд╕рдб़рдХ рдЕрд╡рд╕ंрд░рдЪрдиा рдкрд░िрдпोрдЬрдиाрдУं рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। / The Golden Quadrilateral Project connects India's four major metropolitan cities—Delhi, Mumbai, Chennai, and Kolkata—through a modern national highway network. It is one of India's largest highway infrastructure projects.
Q84. рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдмंрджрд░рдЧाрд╣ (Natural Harbour) рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which is the largest natural harbour in India?
A. рдЪेрди्рдирдИ / Chennai
B. рдоुंрдмрдИ / Mumbai
C. рдкाрд░ाрджीрдк / Paradip
D. рд╡िрд╢ाрдЦाрдкрдЯ्рдЯрдирдо / Visakhapatnam
Ans. B. рдоुंрдмрдИ / Mumbai
Explanation:
рдоुंрдмрдИ рднाрд░рдд рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдмंрджрд░рдЧाрд╣ рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЧрд╣рд░ाрдИ рдПрд╡ं рд╕ुрд░рдХ्рд╖िрдд рд╕्рдеिрддि рдХे рдХाрд░рдг рдпрд╣ рднाрд░рдд рдХे рд╕рдмрд╕े рд╡्рдпрд╕्рдд рд╕рдоुрдж्рд░ी рдмंрджрд░рдЧाрд╣ों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। / Mumbai is the largest natural harbour in India. Its natural depth and sheltered location make it one of the busiest seaports in the country.
Q85. рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдк (Largest Continent) рдХौрди-рд╕ा рд╣ै? / Which is the largest continent in the world?
A. рдЕрдл्рд░ीрдХा / Africa
B. рдЙрдд्рддрд░ рдЕрдоेрд░िрдХा / North America
C. рдПрд╢िрдпा / Asia
D. рдпूрд░ोрдк / Europe
Ans. C. рдПрд╢िрдпा / Asia
Explanation:
рдПрд╢िрдпा рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдк рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рд▓рдЧрднрдЧ 4.45 рдХрд░ोрдб़ рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░ рд╣ै рддрдеा рдпрд╣ рд╡िрд╢्рд╡ рдХे рдХुрд▓ рднू-рднाрдЧ рдХा рд▓рдЧрднрдЧ 30% рднाрдЧ рдШेрд░рддा рд╣ै। / Asia is the largest continent in the world, covering about 44.5 million square kilometres and nearly 30% of the Earth's land area.
Q86. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдирджी рднूрдордз्рдп рд░ेрдЦा (Equator) рдХो рджो рдмाрд░ рдкाрд░ рдХрд░рддी рд╣ै? / Which of the following rivers crosses the Equator twice?
A. рдЕрдоेрдЬ़рди / Amazon
B. рдиीрд▓ / Nile
C. рдХांрдЧो / Congo
D. рдоिрд╕ीрд╕िрдкी / Mississippi
Ans. C. рдХांрдЧो / Congo
Explanation:
рдХांрдЧो рдирджी рд╡िрд╢्рд╡ рдХी рдПрдХрдоाрдд्рд░ рдк्рд░рдоुрдЦ рдирджी рд╣ै рдЬो рднूрдордз्рдп рд░ेрдЦा рдХो рджो рдмाрд░ рдкाрд░ рдХрд░рддी рд╣ै। рдпрд╣ рдордз्рдп рдЕрдл्рд░ीрдХा рдХी рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдирджिрдпों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै рддрдеा рдЬрд▓ рдк्рд░рд╡ाрд╣ рдХी рджृрд╖्рдЯि рд╕े рд╡िрд╢्рд╡ рдоें рджूрд╕рд░े рд╕्рдеाрди рдкрд░ рд╣ै। / The Congo River is the only major river in the world that crosses the Equator twice. It is one of Africa's most important rivers and ranks second in the world in terms of discharge.
Q87. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдорд░ुрд╕्рдерд▓ (Desert) 'рд╢ीрдд рдорд░ुрд╕्рдерд▓' (Cold Desert) рдХा рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै? / Which of the following deserts is an example of a cold desert?
A. рд╕рд╣ाрд░ा рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Sahara Desert
B. рдХाрд▓ाрд╣ाрд░ी рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Kalahari Desert
C. рдЧोрдмी рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Gobi Desert
D. рдеाрд░ рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Thar Desert
Ans. C. рдЧोрдмी рдорд░ुрд╕्рдерд▓ / Gobi Desert
Explanation:
рдЧोрдмी рдорд░ुрд╕्рдерд▓ рдоंрдЧोрд▓िрдпा рдПрд╡ं рдЙрдд्рддрд░ी рдЪीрди рдоें рд╕्рдеिрдд рдПрдХ рдк्рд░рдоुрдЦ рд╢ीрдд рдорд░ुрд╕्рдерд▓ рд╣ै। рдпрд╣ाँ рд╕рд░्рджिрдпों рдоें рддाрдкрдоाрди рдЕрдд्рдпंрдд рдХрдо рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै рддрдеा рд╣िрдордкाрдд рднी рд╣ोрддा рд╣ै। / The Gobi Desert, located in Mongolia and northern China, is a major cold desert. It experiences extremely low winter temperatures and even snowfall.
Q88. рд╡िрд╢्рд╡ рдХी рд╕рдмрд╕े рдКँрдЪी рдкрд░्рд╡рдд рдЪोрдЯी (Highest Mountain Peak) рдХौрди-рд╕ी рд╣ै? / Which is the highest mountain peak in the world?
A. рдХे-2 / K2
B. рдХंрдЪрдирдЬंрдЧा / Kanchenjunga
C. рдоाрдЙंрдЯ рдПрд╡рд░ेрд╕्рдЯ / Mount Everest
D. рдордХाрд▓ू / Makalu
Ans. C. рдоाрдЙंрдЯ рдПрд╡рд░ेрд╕्рдЯ / Mount Everest
Explanation:
рдоाрдЙंрдЯ рдПрд╡рд░ेрд╕्рдЯ рд╣िрдоाрд▓рдп рдкрд░्рд╡рддрдоाрд▓ा рдоें рдиेрдкाрд▓ рдПрд╡ं рдЪीрди (рддिрдм्рдмрдд) рдХी рд╕ीрдоा рдкрд░ рд╕्рдеिрдд рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдКँрдЪाрдИ рд▓рдЧрднрдЧ 8,849 рдоीрдЯрд░ рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдпрд╣ рд╡िрд╢्рд╡ рдХी рд╕рдмрд╕े рдКँрдЪी рдкрд░्рд╡рдд рдЪोрдЯी рд╣ै। / Mount Everest, located on the Nepal–China (Tibet) border in the Himalayas, has an elevation of about 8,849 metres, making it the highest mountain peak in the world.
Q89. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рджेрд╢ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдХी рджृрд╖्рдЯि рд╕े рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рджेрд╢ рд╣ै? / Which country is the largest in the world by area?
A. рдХрдиाрдбा / Canada
B. рдЪीрди / China
C. рд╕ंрдпुрдХ्рдд рд░ाрдЬ्рдп рдЕрдоेрд░िрдХा / United States of America
D. рд░ूрд╕ / Russia
Ans. D. рд░ूрд╕ / Russia
Explanation:
рд░ूрд╕ рд▓рдЧрднрдЧ 1.71 рдХрд░ोрдб़ рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░ рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдХे рд╕ाрде рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рджेрд╢ рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рд╡िрд╕्рддाрд░ рдпूрд░ोрдк рдПрд╡ं рдПрд╢िрдпा рджोрдиों рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкों рдоें рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕े рдЕंрддрд░рдорд╣ाрдж्рд╡ीрдкीрдп (Transcontinental) рджेрд╢ рднी рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। / Russia is the world's largest country, covering about 17.1 million square kilometres. It extends across both Europe and Asia, making it a transcontinental country.
Q90. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рджेрд╢ рдХो 'рдЙрдЧрддे рд╕ूрд░्рдп рдХा рджेрд╢' (Land of the Rising Sun) рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै? / Which country is known as the 'Land of the Rising Sun'?
A. рдЪीрди / China
B. рджрдХ्рд╖िрдг рдХोрд░िрдпा / South Korea
C. рдЬाрдкाрди / Japan
D. рдеाрдИрд▓ैंрдб / Thailand
Ans. C. рдЬाрдкाрди / Japan
Explanation:
рдЬाрдкाрди рдХो 'рдЙрдЧрддे рд╕ूрд░्рдп рдХा рджेрд╢' рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै। рдЬाрдкाрдиी рднाрд╖ा рдоें 'рдиिрд╣ोрди' (Nihon/Nippon) рдХा рдЕрд░्рде 'рд╕ूрд░्рдп рдХा рдЙрдж्рдЧрдо' (Origin of the Sun) рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдпрд╣ рдЙрдкрдиाрдо рдк्рд░рдЪрд▓िрдд рд╣ुрдЖ। / Japan is known as the 'Land of the Rising Sun'. In Japanese, 'Nihon' or 'Nippon' means 'Origin of the Sun', which is the basis of this popular name.
Q91. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдоाрдирдЪिрдд्рд░ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк (Map Projection) рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ (Area) рдХो рд╕рд╣ी рдк्рд░рджрд░्рд╢िрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдЖрдХृрддि (Shape) рдоें рд╡िрдХृрддि рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ै? / Which map projection preserves area correctly, although the shape may be distorted?
A. рдорд░्рдХेрдЯрд░ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк / Mercator Projection
B. рд▓ैрдо्рдмрд░्рдЯ рд╕рдордХ्рд╖ेрдд्рд░ीрдп рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк / Lambert Equal-Area Projection
C. рдЧ्рдиोрдоोрдиिрдХ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк / Gnomonic Projection
D. рдСрд░्рдеोрдЧ्рд░ाрдлिрдХ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк / Orthographic Projection
Ans. B. рд▓ैрдо्рдмрд░्рдЯ рд╕рдордХ्рд╖ेрдд्рд░ीрдп рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк / Lambert Equal-Area Projection
Explanation:
рд╕рдордХ्рд╖ेрдд्рд░ीрдп (Equal-Area) рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдкों рдХा рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдХो рд╕рд╣ी рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиा рд╣ोрддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдЖрдХृрддि рдПрд╡ं рджूрд░ी рдоें рдХुрдЫ рд╡िрдХृрддि рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ै। рд▓ैрдо्рдмрд░्рдЯ рд╕рдордХ्рд╖ेрдд्рд░ीрдп рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк рдЗрд╕ी рд╢्рд░ेрдгी рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै। / Equal-area projections preserve the correct area of regions, although shape and distance may be distorted. The Lambert Equal-Area Projection is one of the best-known examples.
Q92. рд░िрдоोрдЯ рд╕ेंрд╕िंрдЧ (Remote Sensing) рдоें 'Spatial Resolution' рдХा рдХ्рдпा рдЕрд░्рде рд╣ै? / What does 'Spatial Resolution' mean in Remote Sensing?
A. рдЙрдкрдЧ्рд░рд╣ рдХी рдЧрддि / Speed of the Satellite
B. рдХिрд╕ी рд╕ेंрд╕рд░ рдж्рд╡ाрд░ा рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рддрд╣ рдкрд░ рдкрд╣рдЪाрдиी рдЬा рд╕рдХрдиे рд╡ाрд▓ी рд╕рдмрд╕े рдЫोрдЯी рд╡рд╕्рддु рдХा рдЖрдХाрд░ / The Smallest Object that can be Distinguished on the Earth's Surface
C. рдЙрдкрдЧ्рд░рд╣ рдХी рдКँрдЪाрдИ / Altitude of the Satellite
D. рдЪिрдд्рд░ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рдХा рд╕рдордп / Time of Image Acquisition
Ans. B. рдХिрд╕ी рд╕ेंрд╕рд░ рдж्рд╡ाрд░ा рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рддрд╣ рдкрд░ рдкрд╣рдЪाрдиी рдЬा рд╕рдХрдиे рд╡ाрд▓ी рд╕рдмрд╕े рдЫोрдЯी рд╡рд╕्рддु рдХा рдЖрдХाрд░ / The Smallest Object that can be Distinguished on the Earth's Surface
Explanation:
Spatial Resolution рдпрд╣ рдмрддाрддी рд╣ै рдХि рдЙрдкрдЧ्рд░рд╣ рдпा рд╕ेंрд╕рд░ рдкृрде्рд╡ी рдХी рд╕рддрд╣ рдкрд░ рдХिрддрдиे рдЫोрдЯे рдЖрдХाрд░ рдХी рд╡рд╕्рддुрдУं рдХो рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ рдкрд╣рдЪाрди рд╕рдХрддा рд╣ै। Spatial Resolution рдЬिрддрдиी рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдЧी, рдЪिрдд्рд░ рдЙрддрдиा рд╣ी рдЕрдзिрдХ рд╡िрд╕्рддृрдд рд╣ोрдЧा। / Spatial resolution indicates the smallest object that a sensor can distinguish on the Earth's surface. Higher spatial resolution provides more detailed imagery.
Q93. GIS рдХा рдкूрд░्рдг рд░ूрдк (Full Form of GIS) рдХ्рдпा рд╣ै? / What is the full form of GIS?
A. Global Information Service / Global Information Service
B. Geographic Information System / Geographic Information System
C. Geographical Internet Service / Geographical Internet Service
D. Global Imaging System / Global Imaging System
Ans. B. Geographic Information System / Geographic Information System
Explanation:
GIS (Geographic Information System) рдПрдХ рдХंрдк्рдпूрдЯрд░ рдЖрдзाрд░िрдд рдк्рд░рдгाрд▓ी рд╣ै, рдЬिрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд╕्рдеाрдиिрдХ (Spatial) рдПрд╡ं рдЧैрд░-рд╕्рдеाрдиिрдХ (Attribute) рдЖँрдХрдб़ों рдХे рд╕ंрдЧ्рд░рд╣, рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг, рдк्рд░рдмंрдзрди рдПрд╡ं рдк्рд░рд╕्рддुрддीрдХрд░рдг рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / GIS (Geographic Information System) is a computer-based system used to collect, manage, analyze, and display spatial as well as attribute data.
Q94. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा GPS (Global Positioning System) рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдкрдпोрдЧ рд╣ै? / Which of the following is the primary use of GPS (Global Positioning System)?
A. рдоौрд╕рдо рдкूрд░्рд╡ाрдиुрдоाрди / Weather Forecasting
B. рд╕рдЯीрдХ рд╕्рдеाрди рдиिрд░्рдзाрд░рдг рдПрд╡ं рдиेрд╡िрдЧेрд╢рди / Accurate Positioning and Navigation
C. рд╕рдоुрдж्рд░ी рд▓рд╡рдгрддा рдоाрдкрди / Measurement of Ocean Salinity
D. рднूрдХрдо्рдк рдХी рднрд╡िрд╖्рдпрд╡ाрдгी / Earthquake Prediction
Ans. B. рд╕рдЯीрдХ рд╕्рдеाрди рдиिрд░्рдзाрд░рдг рдПрд╡ं рдиेрд╡िрдЧेрд╢рди / Accurate Positioning and Navigation
Explanation:
GPS рдЙрдкрдЧ्рд░рд╣ों рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рдХिрд╕ी рднी рд╕्рдеाрди рдХी рд╕рдЯीрдХ рд╕्рдеिрддि (Latitude, Longitude рдПрд╡ं Elevation) рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХी рдЬाрддी рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд╕рд░्рд╡ेрдХ्рд╖рдг, рдоाрдирдЪिрдд्рд░рдг, рдкрд░िрд╡рд╣рди, рд╕ैрди्рдп рдХाрд░्рдпों рддрдеा рдиेрд╡िрдЧेрд╢рди рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / GPS determines the precise location (latitude, longitude, and elevation) of any point using satellites. It is widely used in surveying, mapping, transportation, military operations, and navigation.
Q95. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХेंрдж्рд░ीрдп рдк्рд░рд╡ृрдд्рддि рдХा рдоाрдк (Measure of Central Tendency) рдирд╣ीं рд╣ै? / Which of the following is NOT a measure of central tendency?
A. рдоाрдз्рдп / Mean
B. рдоाрдз्рдпिрдХा / Median
C. рдмрд╣ुрд▓рдХ / Mode
D. рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди / Standard Deviation
Ans. D. рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди / Standard Deviation
Explanation:
рдоाрдз्рдп, рдоाрдз्рдпिрдХा рдПрд╡ं рдмрд╣ुрд▓рдХ рдХेंрдж्рд░ीрдп рдк्рд░рд╡ृрдд्рддि рдХे рдоाрдк рд╣ैं, рдЬрдмрдХि рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди (Standard Deviation) рдк्рд░рд╕рд░рдг (Dispersion) рдХा рдоाрдк рд╣ै। рдпрд╣ рдмрддाрддा рд╣ै рдХि рдЖँрдХрдб़े рдЕрдкрдиे рдФрд╕рдд рд╕े рдХिрддрдиे рдлैрд▓े рд╣ुрдП рд╣ैं। / Mean, Median, and Mode are measures of central tendency, whereas Standard Deviation is a measure of dispersion that indicates how widely data are spread around the mean.
Q96. рд╕рдоोрдЪ्рдЪ рд░ेрдЦा (Contour Line) рдХिрд╕े рдЬोрдб़рдиे рд╡ाрд▓ी рд░ेрдЦा рд╣ोрддी рд╣ै? / A contour line joins points having the same ______.
A. рддाрдкрдоाрди / Temperature
B. рд╡рд░्рд╖ा / Rainfall
C. рд╕рдоुрдж्рд░ рддрд▓ рд╕े рд╕рдоाрди рдКँрдЪाрдИ / Elevation Above Mean Sea Level
D. рд╡ाрдпुрджाрдм / Air Pressure
Ans. C. рд╕рдоुрдж्рд░ рддрд▓ рд╕े рд╕рдоाрди рдКँрдЪाрдИ / Elevation Above Mean Sea Level
Explanation:
рд╕рдоोрдЪ्рдЪ рд░ेрдЦाрдПँ (Contour Lines) рдоाрдирдЪिрдд्рд░ рдкрд░ рд╕рдоुрдж्рд░ рддрд▓ рд╕े рд╕рдоाрди рдКँрдЪाрдИ рд╡ाрд▓े рдмिंрджुрдУं рдХो рдЬोрдб़рддी рд╣ैं। рдЗрдирдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рд╕्рдерд▓ाрдХृрддि, рдвाрд▓ рддрдеा рднू-рдЖрдХृрддिрдпों рдХा рдЕрдз्рдпрдпрди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। / Contour lines connect points having the same elevation above mean sea level. They are widely used to represent relief, slope, and landforms on topographic maps.
Q97. 'рднूрдЧोрд▓ рдкृрде्рд╡ी рдХो рдоाрдирд╡ рдХा рдиिрд╡ाрд╕ (Earth as the Home of Man) рдоाрдирдиे рд╡ाрд▓ा рд╡िрдЬ्рдЮाрди рд╣ै'—рдпрд╣ рдХрдерди рдХिрд╕ рднूрдЧोрд▓рд╡ेрдд्рддा рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै? / 'Geography is the study of the Earth as the Home of Man.' This statement is associated with which geographer?
A. рд░िрдЪрд░्рдб рд╣ाрд░्рдЯрд╢ोрд░्рди / Richard Hartshorne
B. рдПрд▓ेрди рдЪрд░्рдЪिрд▓ рд╕ेрдо्рдкрд▓ / Ellen Churchill Semple
C. рдХाрд░्рд▓ рд░िрдЯрд░ / Carl Ritter
D. рдкॉрд▓ рд╡िрдбाрд▓ рдбी рд▓ा рдм्рд▓ाрд╢ / Paul Vidal de la Blache
Ans. C. рдХाрд░्рд▓ рд░िрдЯрд░ / Carl Ritter
Explanation:
рдХाрд░्рд▓ рд░िрдЯрд░ рдЖрдзुрдиिрдХ рднूрдЧोрд▓ рдХे рд╕ंрд╕्рдеाрдкрдХों рдоें рд╕े рдПрдХ рдоाрдиे рдЬाрддे рд╣ैं। рдЙрди्рд╣ोंрдиे рднूрдЧोрд▓ рдХो 'рдоाрдирд╡ рдХा рдиिрд╡ाрд╕-рд╕्рдеाрди рдХे рд░ूрдк рдоें рдкृрде्рд╡ी' рдХे рдЕрдз्рдпрдпрди рдХा рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдоाрдиा рддрдеा рдоाрдирд╡ рдПрд╡ं рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рдХे рд╕ंрдмंрдзों рдкрд░ рд╡िрд╢ेрд╖ рдмрд▓ рджिрдпा। / Carl Ritter, one of the founders of modern geography, regarded geography as the study of the Earth as the home of humankind and emphasized the relationship between humans and their environment.
Q98. 'рд╕рддрдд рд╡िрдХाрд╕' (Sustainable Development) рдХी рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рдЪрд▓िрдд рдкрд░िрднाрд╖ा рдХिрд╕ рд░िрдкोрд░्рдЯ рдоें рджी рдЧрдИ рдеी? / The most widely accepted definition of 'Sustainable Development' was given in which report?
A. рд╕्рдЯॉрдХрд╣ोрдо рд░िрдкोрд░्рдЯ / Stockholm Report
B. рдм्рд░ुंрдЯрд▓ैंрдб рд░िрдкोрд░्рдЯ / Brundtland Report
C. рдХ्рдпोрдЯो рдк्рд░ोрдЯोрдХॉрд▓ / Kyoto Protocol
D. рдкेрд░िрд╕ рд╕рдордЭौрддा / Paris Agreement
Ans. B. рдм्рд░ुंрдЯрд▓ैंрдб рд░िрдкोрд░्рдЯ / Brundtland Report
Explanation:
1987 рдХी рдм्рд░ुंрдЯрд▓ैंрдб рд░िрдкोрд░्рдЯ ('Our Common Future') рдоें рд╕рддрдд рд╡िрдХाрд╕ рдХो рдРрд╕ा рд╡िрдХाрд╕ рдмрддाрдпा рдЧрдпा рдЬो рд╡рд░्рддрдоाрди рдкीрдв़ी рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддाрдУं рдХी рдкूрд░्рддि рдХрд░े, рдмिрдиा рднрд╡िрд╖्рдп рдХी рдкीрдв़िрдпों рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддाрдУं рд╕े рд╕рдордЭौрддा рдХिрдП। рдпрд╣ рдкрд░िрднाрд╖ा рдЖрдЬ рднी рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рд╕्рд╡ीрдХाрд░्рдп рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै। / The 1987 Brundtland Report ('Our Common Future') defined sustainable development as development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. This remains the most widely accepted definition.
Q99. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдЖрдкрджा (Natural Hazard) рдк्рд▓ेрдЯ рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХी (Plate Tectonics) рд╕े рдк्рд░рдд्рдпрдХ्рд╖ рд░ूрдк рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै? / Which of the following natural hazards is directly related to Plate Tectonics?
A. рд╕ूрдЦा / Drought
B. рднूрдХрдо्рдк / Earthquake
C. рд▓ू / Heat Wave
D. рдХोрд╣рд░ा / Fog
Ans. B. рднूрдХрдо्рдк / Earthquake
Explanation:
рднूрдХрдо्рдк рдоुрдЦ्рдпрддः рд╡िрд╡рд░्рддрдиिрдХ рдк्рд▓ेрдЯों рдХी рдЧрддि рдПрд╡ं рдЙрдирдХे рдмीрдЪ рдКрд░्рдЬा рдХे рдЕрдЪाрдирдХ рдоुрдХ्рдд рд╣ोрдиे рдХे рдХाрд░рдг рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЕрдзिрдХांрд╢ рд╢рдХ्рддिрд╢ाрд▓ी рднूрдХрдо्рдк рдк्рд▓ेрдЯ рд╕ीрдоाрдУं (Plate Boundaries) рдХे рдЖрд╕рдкाрд╕ рджрд░्рдЬ рдХिрдП рдЬाрддे рд╣ैं। / Earthquakes mainly occur due to the movement of tectonic plates and the sudden release of accumulated energy. Most major earthquakes occur along plate boundaries.
Q100. рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдкрд░िрд╡рд░्рддрди (Climate Change) рдХे рд╕ंрджрд░्рдн рдоें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рдЧैрд╕ рдоाрдирд╡рдЬрдиिрдд рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рддाрдкрди (Anthropogenic Global Warming) рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдпोрдЧрджाрди рджेрдиे рд╡ाрд▓ी рдЧ्рд░ीрдирд╣ाрдЙрд╕ рдЧैрд╕ рдоाрдиी рдЬाрддी рд╣ै? / With reference to climate change, which greenhouse gas is considered the largest contributor to anthropogenic global warming?
A. рдоीрдеेрди (CH₄) / Methane (CH₄)
B. рдиाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб (N₂O) / Nitrous Oxide (N₂O)
C. рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб (CO₂) / Carbon Dioxide (CO₂)
D. рдУрдЬ़ोрди (O₃) / Ozone (O₃)
Ans. C. рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб (CO₂) / Carbon Dioxide (CO₂)
Explanation:
рдпрдж्рдпрдкि рдоीрдеेрди рдПрд╡ं рдиाрдЗрдЯ्рд░рд╕ рдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдХी рдк्рд░рддि рдЕрдгु рдКрд╖्рдоा-рдЕрд╡рд░ोрдзрдХ рдХ्рд╖рдорддा рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддी рд╣ै, рдлिрд░ рднी рдоाрдирд╡ рдЧрддिрд╡िрдзिрдпों рд╕े рдмрдб़ी рдоाрдд्рд░ा рдоें рдЙрдд्рд╕рд░्рдЬिрдд рд╣ोрдиे рдХे рдХाрд░рдг рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб (CO₂) рд╡рд░्рддрдоाрди рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рддाрдкрди рдоें рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рдпोрдЧрджाрди рджेрддी рд╣ै। / Although methane and nitrous oxide have higher warming potential per molecule, carbon dioxide (CO₂) contributes the most to present-day anthropogenic global warming because of its much larger emissions and long atmospheric lifetime.
рдиोрдЯ: рдпрд╣ рд╣рдоाрд░ी MA Geography Entrance Exam рд╕ीрд░ीрдЬ рдХा рдк्рд░ीрд╡िрдпрд╕ рдИрдпрд░ рдХा рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднाрдЧ рд╣ै। рд╣рдо рдЬрд▓्рдж рд╣ी рдирдП рдкैрдЯрд░्рди рдкрд░ рдЖрдзाрд░िрдд рдФрд░ рднी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдк्рд░рд╢्рди рд▓ेрдХрд░ рдЖрдПंрдЧे। рддрдм рддрдХ рдЗрди рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдЕрдЪ्рдЫे рд╕े рд░िрд╡ीрдЬрди рдХрд░рддे рд░рд╣ें!
рд╣рдорд╕े рдЬुрдб़ें (Join Our Community)
рдпूрдиिрд╡рд░्рд╕िрдЯी рдХी рд╣рд░ рдПрдХ рдЫोрдЯी-рдмрдб़ी рдЕрдкрдбेрдЯ, рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рд╢ेрдб्рдпूрд▓, рд╕्рдЯрдбी рдордЯेрд░िрдпрд▓ рдФрд░ рдЕрдЧрд▓ी рдХ्рд╡िрдЬ़ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рддुрд░ंрдд рдкाрдиे рдХे рд▓िрдП рд╣рдоाрд░े рд╕ोрд╢рд▓ рдоीрдбिрдпा рд╣ैंрдбрд▓्рд╕ рдХो рдЬ़рд░ूрд░ рдлॉрд▓ो рдХрд░ें:
Comments
Post a Comment