рд╣ेрд▓ो рд╕्рдЯूрдбेंрдЯ्рд╕! MSc Biotechnology Entrance Exam рдХी рддैрдпाрд░ी рдХрд░ рд░рд╣े рдмाрдпोрдЯेрдХ्рдиोрд▓ॉрдЬी рдХे рд╕рднी рдЫाрдд्рд░ों рдХा рд╕्рд╡ाрдЧрдд рд╣ै। рдпрджि рдЖрдк CUET PG, BHU, DDU рдпा рдХिрд╕ी рдЕрди्рдп рдк्рд░рддिрд╖्рдаिрдд рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рд╕े рдЬैрд╡ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी (Biotechnology) рдоें рдоाрд╕्рдЯрд░्рд╕ рдХрд░рдиे рдХा рд▓рдХ्рд╖्рдп рд░рдЦ рд░рд╣े рд╣ैं, рддो рдХेрд╡рд▓ рде्рдпोрд░ी рдкрдв़рдиा рдХाрдлी рдирд╣ीं рд╣ै; рдЖрдкрдХो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े рд╡рд╕्рддुрдиिрд╖्рда рдк्рд░рд╢्рдиों (MCQs) рдХी рдк्рд░ैрдХ्рдЯिрд╕ рднी рдХрд░рдиी рд╣ोрдЧी।
рдЖрдкрдХी рдЗрд╕ी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рдХो рдкूрд░ा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП, рд╣рдо 'Previous Year Most Important Questions' рдХी рдПрдХ рд╕्рдкेрд╢рд▓ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рд▓ेрдХрд░ рдЖрдП рд╣ैं। рдЗрд╕ рдЖрд░्рдЯिрдХрд▓ рдоें рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рджीрдирджрдпाрд▓ рдЙрдкाрдз्рдпाрдп (DDU) рдЧोрд░рдЦрдкुрд░ рд╡िрд╢्рд╡рд╡िрдж्рдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдд्рд░ 2025 рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рдоें рдкूрдЫे рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХो рд╢ाрдоिрд▓ рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै। рдз्рдпाрди рджें рдХि рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें рдкेрдкрд░ рдмाрд╣рд░ рдирд╣ीं рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдпे рд╕рднी рдк्рд░рд╢्рди рд╕्рдоृрддि рдЖрдзाрд░िрдд (Memory Based) рд╣ैं, рдЬो рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рджे рдЪुрдХे рдЫाрдд्рд░ों рдХे рдЕрдиुрднрд╡ рдкрд░ рддैрдпाрд░ рдХिрдП рдЧрдП рд╣ैं।
ЁЯТб рдк्рд░ो рдЯिрдк (Pro Tip): рдмाрдпोрдЯेрдХ्рдиोрд▓ॉрдЬी рдХी рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдкрд░ीрдХ्рд╖ाрдУं рдоें Molecular Biology (рдЖрдгрд╡िрдХ рдЬीрд╡ рд╡िрдЬ्рдЮाрди), Genetics (рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХी), Biochemistry (рдЬैрд╡ рд░рд╕ाрдпрди), рдФрд░ Recombinant DNA Technology рд╕े рд╣рдоेрд╢ा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рд╢्рди рдмрдирддे рд╣ैं। рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдПंрдЬाрдЗрдо्рд╕ (Enzymes) рдФрд░ рддрдХрдиीрдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпाрдУं (Techniques) рдХी рдПрдХ рд▓िрд╕्рдЯ рдмрдиाрдХрд░ рдЕрдкрдиे рд╕्рдЯрдбी рд░ूрдо рдоें рдЪिрдкрдХा рд▓ें।
MSc Biotechnology Entrance Important Questions (DDU 2025 - Memory Based)
рдиीрдЪे рджिрдП рдЧрдП рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдз्рдпाрдирдкूрд░्рд╡рдХ рдЕрдн्рдпाрд╕ рдХрд░ें। рдЖрдкрдХी рд╕ुрд╡िрдзा рдФрд░ рдд्рд╡рд░िрдд рдоूрд▓्рдпांрдХрди рдХे рд▓िрдП рд╕рд╣ी рдЙрдд्рддрд░ рдХो рд╣рд░े рд░ंрдЧ (Green) рд╕े рд╣ाрдИрд▓ाрдЗрдЯ рдХрд░ рджिрдпा рдЧрдпा рд╣ै:
Q1. Which cell organelle is primarily responsible for ATP production through oxidative phosphorylation? / рдХोрд╢िрдХा рдХा рдХौрди-рд╕ा рдЕंрдЧрдХ рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЯिрд╡ рдлॉрд╕्рдлोрд░ाрдЗрд▓ेрд╢рди рдж्рд╡ाрд░ा ATP рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै?
A. Nucleus / рдХेंрдж्рд░рдХ
B. Mitochondrion / рдоाрдЗрдЯोрдХॉрди्рдб्рд░िрдпा
C. Golgi Apparatus / рдЧोрд▓्рдЬी рдЙрдкрдХрд░рдг
D. Lysosome / рд▓ाрдЗрд╕ोрд╕ोрдо
Ans. B. Mitochondrion / рдоाрдЗрдЯोрдХॉрди्рдб्рд░िрдпा
Explanation:
The mitochondrion is known as the "powerhouse of the cell" because it generates most of the cell's ATP through oxidative phosphorylation in the inner mitochondrial membrane. ATP produced in mitochondria provides energy for various cellular activities. / рдоाрдЗрдЯोрдХॉрди्рдб्рд░िрдпा рдХो рдХोрд╢िрдХा рдХा "Powerhouse" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै рдХ्рдпोंрдХि рдпрд╣ рдЖंрддрд░िрдХ рдоाрдЗрдЯोрдХॉрди्рдб्рд░िрдпрд▓ рдЭिрд▓्рд▓ी рдкрд░ рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ी рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЯिрд╡ рдлॉрд╕्рдлोрд░ाрдЗрд▓ेрд╢рди рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдж्рд╡ाрд░ा рдЕрдзिрдХांрд╢ ATP рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ी ATP рдХोрд╢िрдХा рдХी рд╡िрднिрди्рди рдЬैрд╡िрдХ рдХ्рд░िрдпाрдУं рдХे рд▓िрдП рдКрд░्рдЬा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рддा рд╣ै।
Q2. Which phase of the cell cycle is characterized by DNA replication? / рдХोрд╢िрдХा рдЪрдХ्рд░ рдХे рдХिрд╕ рдЪрд░рдг рдоें DNA рдХा рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг (Replication) рд╣ोрддा рд╣ै?
A. G1 Phase / G1 рдЪрд░рдг
B. S Phase / S рдЪрд░рдг
C. G2 Phase / G2 рдЪрд░рдг
D. M Phase / M рдЪрд░рдг
Ans. B. S Phase / S рдЪрд░рдг
Explanation: DNA replication occurs exclusively during the S (Synthesis) phase of interphase. At the end of this phase, each chromosome consists of two identical sister chromatids. / DNA рдХा рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рдХेрд╡рд▓ рдЗंрдЯрд░рдлेрдЬ рдХे S (Synthesis) рдЪрд░рдг рдоें рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрд╕ рдЪрд░рдг рдХे рдЕंрдд рддрдХ рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рджो рд╕рдоाрди Sister Chromatids рд╕े рдоिрд▓рдХрд░ рдмрдиा рд╣ोрддा рд╣ै।
Q3. Which nitrogenous base is present in RNA but absent in DNA? / рдХौрди-рд╕ा рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрдирдпुрдХ्рдд рдХ्рд╖ाрд░ RNA рдоें рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рд▓ेрдХिрди DNA рдоें рдирд╣ीं?
A. Adenine / рдПрдбेрдиिрди
B. Cytosine / рд╕ाрдЗрдЯोрд╕िрди
C. Guanine / рдЧ्рд╡ाрдиिрди
D. Uracil / рдпूрд░ैрд╕िрд▓
Ans. D. Uracil / рдпूрд░ैрд╕िрд▓
Explanation: RNA contains uracil instead of thymine. During transcription, adenine pairs with uracil in RNA molecules. / RNA рдоें рдеाрдЗрдоिрди рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдпूрд░ैрд╕िрд▓ рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рд╢рди рдХे рджौрд░ाрди RNA рдоें рдПрдбेрдиिрди рдХा рдпुрдЧ्рдорди рдпूрд░ैрд╕िрд▓ рдХे рд╕ाрде рд╣ोрддा рд╣ै।
Q4. Which enzyme joins Okazaki fragments during DNA replication? / DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рджौрд░ाрди Okazaki Fragments рдХो рдЬोрдб़рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. DNA Polymerase I / DNA Polymerase I
B. DNA Ligase / DNA Ligase
C. Helicase / Helicase
D. Primase / Primase
Ans. B. DNA Ligase / DNA Ligase
Explanation: DNA ligase seals the nicks between adjacent Okazaki fragments by forming phosphodiester bonds, producing a continuous DNA strand. / DNA Ligase рдлॉрд╕्рдлोрдбाрдЗрдПрд╕्рдЯрд░ рдмंрдз рдмрдиाрдХрд░ Okazaki Fragments рдХो рдЬोрдб़рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े DNA рдХी рд╕рддрдд рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा рдмрдирддी рд╣ै।
Q5. Which of the following is known as the "suicide bag" of the cell? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕े рдХोрд╢िрдХा рдХा "Suicide Bag" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Ribosome / рд░ाрдЗрдмोрд╕ोрдо
B. Lysosome / рд▓ाрдЗрд╕ोрд╕ोрдо
C. Peroxisome / рдкेрд░ॉрдХ्рд╕ीрд╕ोрдо
D. Endoplasmic Reticulum / рдПंрдбोрдк्рд▓ाрдЬ्рдоिрдХ рд░ेрдЯिрдХुрд▓рдо
Ans. B. Lysosome / рд▓ाрдЗрд╕ोрд╕ोрдо
Explanation: Lysosomes contain hydrolytic enzymes capable of digesting cellular components. If these enzymes are released into the cytoplasm, they may cause autolysis; therefore, lysosomes are called the "suicide bags" of the cell. / рд▓ाрдЗрд╕ोрд╕ोрдо рдоें рд╣ाрдЗрдб्рд░ोрд▓ाрдЗрдЯिрдХ рдПंрдЬाрдЗрдо рд╣ोрддे рд╣ैं рдЬो рдХोрд╢िрдХीрдп рдкрджाрд░्рдеों рдХा рдЕрдкрдШрдЯрди рдХрд░рддे рд╣ैं। рдпрджि рдпे рдПंрдЬाрдЗрдо рдХोрд╢िрдХा рдж्рд░рд╡्рдп рдоें рдиिрдХрд▓ рдЬाрдПँ, рддो рдХोрд╢िрдХा рдХा рд╕्рд╡-рдкाрдЪрди (Autolysis) рд╣ो рд╕рдХрддा рд╣ै। рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрди्рд╣ें рдХोрд╢िрдХा рдХा "Suicide Bag" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै।
Q6. Which scientist proposed the Fluid Mosaic Model of the plasma membrane in 1972? / 1972 рдоें рдк्рд▓ाрдЬ्рдоा рдЭिрд▓्рд▓ी рдХा Fluid Mosaic Model рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдк्рд░рд╕्рддाрд╡िрдд рдХिрдпा рдеा?
A. Watson and Crick / рд╡ॉрдЯрд╕рди рдПрд╡ं рдХ्рд░िрдХ
B. Singer and Nicolson / рд╕िंрдЧрд░ рдПрд╡ं рдиिрдХोрд▓्рд╕рди
C. Schleiden and Schwann / рд╢्рд▓ाрдЗрдбेрди рдПрд╡ं рд╢्рд╡ाрди
D. Robert Hooke / рд░ॉрдмрд░्рдЯ рд╣ुрдХ
Ans. B. Singer and Nicolson / рд╕िंрдЧрд░ рдПрд╡ं рдиिрдХोрд▓्рд╕рди
Explanation: The Fluid Mosaic Model was proposed by Singer and Nicolson in 1972. According to this model, membrane proteins are embedded within a fluid phospholipid bilayer, allowing lateral movement and membrane flexibility. / Fluid Mosaic Model рдХो 1972 рдоें Singer рдПрд╡ं Nicolson рдиे рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рдеा। рдЗрд╕ рдоॉрдбрд▓ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдЭिрд▓्рд▓ी рдПрдХ рддрд░рд▓ рдлॉрд╕्рдлोрд▓िрдкिрдб рдж्рд╡िрдкрд░рдд рд╣ोрддी рд╣ै рдЬिрд╕рдоें рдк्рд░ोрдЯीрди рдЧрддिрд╢ीрд▓ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд░рд╣рддे рд╣ैं।
Q7. Which type of RNA carries amino acids to the ribosome during protein synthesis? / рдк्рд░ोрдЯीрди рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХे рджौрд░ाрди рдХौрди-рд╕ा RNA рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ों рдХो рд░ाрдЗрдмोрд╕ोрдо рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪाрддा рд╣ै?
A. mRNA / mRNA
B. rRNA / rRNA
C. tRNA / tRNA
D. snRNA / snRNA
Ans. C. tRNA / tRNA
Explanation: Transfer RNA (tRNA) acts as an adaptor molecule by carrying specific amino acids to the ribosome and recognizing codons on mRNA through its anticodon. / Transfer RNA (tRNA) рдПрдХ Adapter Molecule рдХी рддрд░рд╣ рдХाрд░्рдп рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ों рдХो рд░ाрдЗрдмोрд╕ोрдо рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪाрддा рд╣ै рддрдеा рдЕрдкрдиे Anticodon рдж्рд╡ाрд░ा mRNA рдХे Codon рдХो рдкрд╣рдЪाрдирддा рд╣ै।
Q8. Which bond stabilizes the primary structure of proteins? / рдк्рд░ोрдЯीрди рдХी рдк्рд░ाрдердоिрдХ (Primary) рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХो рдХौрди-рд╕ा рдмंрдз рд╕्рдеिрд░ рдмрдиाрдП рд░рдЦрддा рд╣ै?
A. Hydrogen Bond / рд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрди рдмंрдз
B. Peptide Bond / рдкेрдк्рдЯाрдЗрдб рдмंрдз
C. Ionic Bond / рдЖрдпрдиिрдХ рдмंрдз
D. Disulfide Bond / рдбाрдЗрд╕рд▓्рдлाрдЗрдб рдмंрдз
Ans. B. Peptide Bond / рдкेрдк्рдЯाрдЗрдб рдмंрдз
Explanation: The primary structure of a protein is the linear sequence of amino acids linked together by covalent peptide bonds. These bonds determine the basic framework of every protein molecule. / рдк्рд░ोрдЯीрди рдХी рдк्рд░ाрдердоिрдХ рд╕ंрд░рдЪрдиा рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ों рдХे рд░ैрдЦिрдХ рдХ्рд░рдо рд╕े рдмрдирддी рд╣ै, рдЬिрди्рд╣ें рд╕рд╣рд╕ंрдпोрдЬрдХ Peptide Bond рдЬोрдб़рддे рд╣ैं। рдпрд╣ी рдмंрдз рдк्рд░ोрдЯीрди рдХी рдоूрд▓ рд╕ंрд░рдЪрдиा рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХрд░рддे рд╣ैं।
Q9. Which enzyme unwinds the DNA double helix during DNA replication? / DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рджौрд░ाрди DNA рдХी рдж्рд╡िрдХुंрдбрд▓िрдд рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХो рдЦोрд▓рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. DNA Ligase / DNA Ligase
B. DNA Polymerase III / DNA Polymerase III
C. Helicase / Helicase
D. Topoisomerase / Topoisomerase
Ans. C. Helicase / Helicase
Explanation: Helicase breaks the hydrogen bonds between complementary DNA strands and unwinds the double helix, creating the replication fork where DNA synthesis begins. / Helicase рдкूрд░рдХ DNA рд╕्рдЯ्рд░ैंрдб्рд╕ рдХे рдмीрдЪ рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрди рдмंрдзों рдХो рддोрдб़рдХрд░ рдж्рд╡िрдХुंрдбрд▓िрдд рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХो рдЦोрд▓рддा рд╣ै рддрдеा Replication Fork рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै।
Q10. In the Michaelis-Menten equation, the substrate concentration at which the reaction velocity becomes half of Vmax is known as: / Michaelis-Menten рд╕рдоीрдХрд░рдг рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рд╡рд╣ рд╕рдм्рд╕рдЯ्рд░ेрдЯ рд╕ांрдж्рд░рддा, рдЬिрд╕ рдкрд░ рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдХी рдЧрддि Vmax рдХा рдЖрдзा рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै, рдХ्рдпा рдХрд╣рд▓ाрддी рд╣ै?
A. Kcat / Kcat
B. Km / Km
C. Vmax / Vmax
D. pKa / pKa
Ans. B. Km / Km
Explanation: The Michaelis constant (Km) is defined as the substrate concentration at which the reaction velocity is half of the maximum velocity (Vmax). It reflects the affinity of an enzyme for its substrate; a lower Km indicates higher affinity. / Michaelis Constant (Km) рд╡рд╣ рд╕рдм्рд╕рдЯ्рд░ेрдЯ рд╕ांрдж्рд░рддा рд╣ै рдЬिрд╕ рдкрд░ рдПंрдЬाрдЗрдоीрдп рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдХी рдЧрддि рдЕрдзिрдХрддрдо рдЧрддि (Vmax) рдХी рдЖрдзी рд╣ोрддी рд╣ै। Km рдХा рдоाрди рдЬिрддрдиा рдХрдо рд╣ोрдЧा, рдПंрдЬाрдЗрдо рдХी рд╕рдм्рд╕рдЯ्рд░ेрдЯ рдХे рдк्рд░рддि рдЖрдд्рдоीрдпрддा (Affinity) рдЙрддрдиी рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдЧी।
Q11. Which of the following amino acids contains sulfur in its side chain? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ рдХी рдкाрд░्рд╢्рд╡ рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा (Side Chain) рдоें рд╕рд▓्рдлрд░ рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╣ोрддा рд╣ै?
A. Glycine / рдЧ्рд▓ाрдЗрд╕िрди
B. Alanine / рдПрд▓ाрдиिрди
C. Methionine / рдоेрдеिрдпोрдиिрди
D. Valine / рд╡ैрд▓िрди
Ans. C. Methionine / рдоेрдеिрдпोрдиिрди
Explanation: Methionine is a sulfur-containing essential amino acid. It serves as the universal initiator amino acid in protein synthesis in eukaryotes and plays an important role in methyl group transfer through S-adenosyl methionine (SAM). / рдоेрдеिрдпोрдиिрди рдПрдХ рд╕рд▓्рдлрд░ рдпुрдХ्рдд рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ рд╣ै। рдпूрдХैрд░िрдпोрдЯ्рд╕ рдоें рдк्рд░ोрдЯीрди рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХी рд╢ुрд░ुрдЖрдд рдЗрд╕ी рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ рд╕े рд╣ोрддी рд╣ै рддрдеा рдпрд╣ S-adenosyl methionine (SAM) рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рдоिрдеाрдЗрд▓ рд╕рдоूрд╣ рдХे рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдоें рднी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै।
Q12. The process by which a mature mRNA is synthesized from a primary RNA transcript in eukaryotes is called: / рдпूрдХैрд░िрдпोрдЯ्рд╕ рдоें рдк्рд░ाрдердоिрдХ RNA рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рдЯ рд╕े рдкрд░िрдкрдХ्рд╡ mRNA рдмрдирдиे рдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХ्рдпा рдХрд╣рд▓ाрддी рд╣ै?
A. Translation / рдЯ्рд░ांрд╕рд▓ेрд╢рди
B. DNA Replication / DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг
C. RNA Processing / RNA рдк्рд░рд╕ंрд╕्рдХрд░рдг
D. Reverse Transcription / рд░िрд╡рд░्рд╕ рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рд╢рди
Ans. C. RNA Processing / RNA рдк्рд░рд╕ंрд╕्рдХрд░рдг
Explanation: RNA processing includes 5′ capping, 3′ polyadenylation, and RNA splicing. These modifications convert the primary transcript (pre-mRNA) into mature mRNA that can be translated into protein. / RNA Processing рдоें 5′ Capping, 3′ Polyadenylation рддрдеा RNA Splicing рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ैं। рдЗрди рдкрд░िрд╡рд░्рддрдиों рдХे рдмाрдж Pre-mRNA рдПрдХ рдкрд░िрдкрдХ्рд╡ mRNA рдоें рдмрджрд▓ рдЬाрддा рд╣ै, рдЬो рдк्рд░ोрдЯीрди рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХे рд▓िрдП рддैрдпाрд░ рд╣ोрддा рд╣ै।
Q13. Which microorganism is widely used for the commercial production of penicillin? / рдкेрдиिрд╕िрд▓िрди рдХे рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
B. Penicillium chrysogenum / рдкेрдиिрд╕िрд▓िрдпрдо рдХ्рд░ाрдЗрд╕ोрдЬेрдирдо
C. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
D. Bacillus subtilis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рд╕рдм्рдЯिрд▓िрд╕
Ans. B. Penicillium chrysogenum / рдкेрдиिрд╕िрд▓िрдпрдо рдХ्рд░ाрдЗрд╕ोрдЬेрдирдо
Explanation: Penicillium chrysogenum is the industrial microorganism used for large-scale production of penicillin due to its high antibiotic yield after strain improvement. / Penicillium chrysogenum рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рд╕्рддрд░ рдкрд░ рдкेрдиिрд╕िрд▓िрди рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै рдХ्рдпोंрдХि рд╕ंрд╢ोрдзिрдд рд╕्рдЯ्рд░ेрди्рд╕ рд╕े рдПंрдЯीрдмाрдпोрдЯिрдХ рдХी рдЙрдЪ्рдЪ рдоाрдд्рд░ा рдк्рд░ाрдк्рдд рд╣ोрддी рд╣ै।
Q14. Which immunoglobulin is the first antibody produced during the primary immune response? / рдк्рд░ाрдердоिрдХ рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ा рдк्рд░рддिрдХ्рд░िрдпा (Primary Immune Response) рдХे рджौрд░ाрди рд╕рдмрд╕े рдкрд╣рд▓े рдХौрди-рд╕ी рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ी (Antibody) рдмрдирддी рд╣ै?
A. IgA / IgA
B. IgE / IgE
C. IgM / IgM
D. IgG / IgG
Ans. C. IgM / IgM
Explanation: IgM is the first antibody produced following initial exposure to an antigen. It is a pentamer, making it highly effective in activating the classical complement pathway. / рдХिрд╕ी рдк्рд░рддिрдЬрди (Antigen) рдХे рдк्рд░рдердо рд╕ंрдкрд░्рдХ рдХे рдмाрдж рд╕рдмрд╕े рдкрд╣рд▓े IgM рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ी рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ Pentamer рд╕ंрд░рдЪрдиा рд╡ाрд▓ा рдПंрдЯीрдмॉрдбी рд╣ै рдФрд░ Complement System рдХो рд╕рдХ्рд░िрдп рдХрд░рдиे рдоें рдЕрдд्рдпंрдд рдк्рд░рднाрд╡ी рд╣ोрддा рд╣ै।
Q15. Which restriction enzyme recognizes the following palindromic DNA sequence?
$5' \; \text{GAATTC} \; 3'$
$3' \; \text{CTTAAG} \; 5'$
/ рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд Palindromic DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдХो рдХौрди-рд╕ा Restriction Enzyme рдкрд╣рдЪाрдирддा рд╣ै?
$5' \; \text{GAATTC} \; 3'$
$3' \; \text{CTTAAG} \; 5'$
A. HindIII / HindIII
B. EcoRI / EcoRI
C. BamHI / BamHI
D. PstI / PstI
Ans. B. EcoRI / EcoRI
Explanation: EcoRI recognizes the six-base pair palindromic sequence GAATTC and cleaves it between G and A, generating sticky (cohesive) ends. EcoRI is one of the most commonly used restriction enzymes in recombinant DNA technology. / EcoRI рдЫрд╣ рди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рд╡ाрд▓े Palindromic рдЕрдиुрдХ्рд░рдо GAATTC рдХो рдкрд╣рдЪाрдирддा рд╣ै рддрдеा G рдФрд░ A рдХे рдмीрдЪ рдХрдЯ рд▓рдЧाрдХрд░ Sticky Ends рдмрдиाрддा рд╣ै। рдпрд╣ Recombinant DNA Technology рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдП рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े Restriction Enzymes рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q16. In Mendel's law of independent assortment, the phenotypic ratio obtained in the F2 generation of a dihybrid cross is: / рдоेंрдбрд▓ рдХे рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рдЕрдкрд╡рд░्рддрди (Independent Assortment) рдХे рдиिрдпрдо рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдж्рд╡िрд╕ंрдХрд░ (Dihybrid) рд╕ंрдХрд░рдг рдХी F2 рдкीрдв़ी рдоें рдк्рд░ाрдк्рдд рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ा рдлीрдиोрдЯाрдЗрдкिрдХ рдЕрдиुрдкाрдд рдХ्рдпा рд╣ोрддा рд╣ै?
A. 3 : 1 / 3 : 1
B. 1 : 2 : 1 / 1 : 2 : 1
C. 9 : 3 : 3 : 1 / 9 : 3 : 3 : 1
D. 1 : 1 : 1 : 1 / 1 : 1 : 1 : 1
Ans. C. 9 : 3 : 3 : 1 / 9 : 3 : 3 : 1
Explanation: A dihybrid cross between two heterozygous individuals (AaBb × AaBb) produces a phenotypic ratio of 9 : 3 : 3 : 1 in the F2 generation due to the independent assortment of alleles during gamete formation. / рджो рд╡िрд╖рдордпुрдЧ्рдордЬी (AaBb × AaBb) рдХे рдмीрдЪ рдж्рд╡िрд╕ंрдХрд░ рд╕ंрдХрд░рдг рдоें рдпुрдЧ्рдордХों рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рд╕рдордп рдПрд▓ीрд▓ों рдХे рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рдЕрдкрд╡рд░्рддрди рдХे рдХाрд░рдг F2 рдкीрдв़ी рдоें 9 : 3 : 3 : 1 рдХा рдлीрдиोрдЯाрдЗрдкिрдХ рдЕрдиुрдкाрдд рдк्рд░ाрдк्рдд рд╣ोрддा рд╣ै।
Q17. Which plant hormone is primarily responsible for cell elongation and apical dominance? / рдкौрдзों рдоें рдХोрд╢िрдХा рдХी рд▓ंрдмाрдИ рдмрдв़ाрдиे (Cell Elongation) рддрдеा рд╢ीрд░्рд╖ рдк्рд░рднुрдд्рд╡ (Apical Dominance) рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╣ाрд░्рдоोрди рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ै?
A. Cytokinin / рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди
B. Gibberellin / рдЬिрдмрд░ेрд▓िрди
C. Auxin / рдСрдХ्рд╕िрди
D. Abscisic Acid / рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓
Ans. C. Auxin / рдСрдХ्рд╕िрди
Explanation: Auxin promotes cell elongation, maintains apical dominance, and plays an important role in phototropism and root initiation. Indole-3-acetic acid (IAA) is the principal natural auxin found in plants. / рдСрдХ्рд╕िрди рдХोрд╢िрдХा рдХी рд▓ंрдмाрдИ рдмрдв़ाрдиे, рд╢ीрд░्рд╖ рдк्рд░рднुрдд्рд╡ рдмрдиाрдП рд░рдЦрдиे, рдк्рд░рдХाрд╢ाрдиुрд╡рд░्рддрди рддрдеा рдЬрдб़ों рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै। рдкौрдзों рдоें рдкाрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░рдоुрдЦ рдк्рд░ाрдХृрддिрдХ рдСрдХ्рд╕िрди Indole-3-Acetic Acid (IAA) рд╣ै।
Q18. Which of the following vectors is most commonly used for introducing foreign genes into dicot plants? / рдж्рд╡िрдмीрдЬрдкрдд्рд░ी (Dicot) рдкौрдзों рдоें рдмाрд╣рд░ी рдЬीрди рдк्рд░рд╡िрд╖्рдЯ рдХрд░ाрдиे рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╡ेрдХ्рдЯрд░ рдХा рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. ╬╗ Phage / ╬╗ рдлेрдЬ
B. Ti Plasmid / Ti рдк्рд▓ाрд╕्рдоिрдб
C. Cosmids / рдХॉрд╕्рдоिрдб
D. BAC / BAC
Ans. B. Ti Plasmid / Ti рдк्рд▓ाрд╕्рдоिрдб
Explanation: The Ti (Tumor-inducing) plasmid of Agrobacterium tumefaciens is widely used as a cloning vector for genetic transformation of dicotyledonous plants after removal of its tumor-inducing genes. / Agrobacterium tumefaciens рдХा Ti (Tumor-inducing) Plasmid, рдЙрд╕рдХे Tumor Genes рдХो рд╣рдЯाрдиे рдХे рдмाрдж, рдж्рд╡िрдмीрдЬрдкрдд्рд░ी рдкौрдзों рдоें рдЬीрди рд╕्рдеाрдиांрддрд░рдг рдХे рд▓िрдП рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рд╡ेрдХ्рдЯрд░ рд╣ै।
Q19. Which statistical test is most appropriate for comparing the means of more than two independent groups? / рджो рд╕े рдЕрдзिрдХ рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рд╕рдоूрд╣ों рдХे рдоाрдз्рдпों (Means) рдХी рддुрд▓рдиा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХौрди-рд╕ा рд╕ांрдЦ्рдпिрдХीрдп рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ै?
A. Student's t-test / рд╕्рдЯूрдбेंрдЯ t-рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг
B. Chi-square Test / рдХाрдИ-рд╕्рдХ्рд╡ाрдпрд░ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг
C. ANOVA / ANOVA
D. Correlation Analysis / рд╕рд╣рд╕ंрдмंрдз рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг
Ans. C. ANOVA / ANOVA
Explanation: Analysis of Variance (ANOVA) is used to determine whether there is a statistically significant difference among the means of three or more independent groups. It minimizes the risk of Type-I error that would occur if multiple t-tests were performed. / Analysis of Variance (ANOVA) рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рддीрди рдпा рдЕрдзिрдХ рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рд╕рдоूрд╣ों рдХे рдоाрдз्рдпों рдХे рдмीрдЪ рд╕ांрдЦ्рдпिрдХीрдп рд░ूрдк рд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдЕंрддрд░ рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдмाрд░-рдмाрд░ t-test рдХрд░рдиे рд╕े рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ी Type-I Error рдХी рд╕ंрднाрд╡рдиा рдХो рдХрдо рдХрд░рддा рд╣ै।
Q20. Which technique is primarily used to amplify a specific DNA fragment in vitro? / рдХिрд╕ी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ DNA рдЦंрдб рдХा in vitro рдк्рд░рд╡рд░्рдзрди (Amplification) рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХिрд╕ рддрдХрдиीрдХ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Southern Blotting / рд╕рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
B. Northern Blotting / рдиॉрд░्рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
C. Polymerase Chain Reaction (PCR) / рдкॉрд▓ीрдорд░ेрдЬ़ рдЪेрди рд░िрдПрдХ्рд╢рди (PCR)
D. ELISA / рдПрд▓िрд╕ा (ELISA)
Ans. C. Polymerase Chain Reaction (PCR) / рдкॉрд▓ीрдорд░ेрдЬ़ рдЪेрди рд░िрдПрдХ्рд╢рди (PCR)
Explanation: Polymerase Chain Reaction (PCR), developed by Kary Mullis in 1983, is used to amplify a specific DNA sequence exponentially through repeated cycles of denaturation, primer annealing, and extension using a thermostable DNA polymerase such as Taq polymerase. / Polymerase Chain Reaction (PCR), рдЬिрд╕рдХा рд╡िрдХाрд╕ 1983 рдоें Kary Mullis рдиे рдХिрдпा рдеा, рдПрдХ рдРрд╕ी рддрдХрдиीрдХ рд╣ै рдЬिрд╕рдоें Denaturation, Primer Annealing рддрдеा Extension рдХे рдмाрд░-рдмाрд░ рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓े рдЪрдХ्рд░ों рдж्рд╡ाрд░ा Taq Polymerase рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рдХिрд╕ी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдХी рд▓ाрдЦों рдк्рд░рддिрдпाँ рдмрдиाрдИ рдЬाрддी рд╣ैं।
Q21. Which enzyme synthesizes RNA primers during DNA replication? / DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг (Replication) рдХे рджौрд░ाрди RNA Primer рдХा рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХрд░рддा рд╣ै?
A. DNA Polymerase I / DNA Polymerase I
B. DNA Ligase / DNA Ligase
C. Primase / рдк्рд░ाрдЗрдоेрдЬ़
D. Topoisomerase / рдЯोрдкोрдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
Ans. C. Primase / рдк्рд░ाрдЗрдоेрдЬ़
Explanation: Primase is an RNA polymerase that synthesizes short RNA primers required for DNA polymerase to initiate DNA synthesis. Without these primers, DNA polymerases cannot begin replication. / Primase рдПрдХ RNA Polymerase рд╣ै рдЬो DNA Replication рдХी рд╢ुрд░ुрдЖрдд рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рдЫोрдЯे RNA Primers рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрди рдк्рд░ाрдЗрдорд░ों рдХे рдмिрдиा DNA Polymerase DNA рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдк्рд░ाрд░ंрдн рдирд╣ीं рдХрд░ рд╕рдХрддा।
Q22. Which of the following amino acids contains an aromatic side chain? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдЕрдоीрдиो рдЕрдо्рд▓ рдХी Side Chain Aromatic рд╣ोрддी рд╣ै?
A. Leucine / рд▓्рдпूрд╕िрди
B. Phenylalanine / рдлिрдиाрдЗрд▓рдПрд▓ाрдиिрди
C. Glycine / рдЧ्рд▓ाрдЗрд╕िрди
D. Lysine / рд▓ाрдЗрд╕िрди
Ans. B. Phenylalanine / рдлिрдиाрдЗрд▓рдПрд▓ाрдиिрди
Explanation: Phenylalanine contains a benzyl (aromatic) side chain, making it one of the aromatic amino acids. Tyrosine and tryptophan are the other major aromatic amino acids found in proteins. / Phenylalanine рдоें Benzyl (Aromatic) Side Chain рд╣ोрддी рд╣ै। Tyrosine рддрдеा Tryptophan рднी рдк्рд░рдоुрдЦ Aromatic Amino Acids рд╣ैं।
Q23. Which microorganism is commonly used as the host organism in recombinant DNA technology because of its rapid growth and well-characterized genetics? / рддेрдЬी рд╕े рд╡ृрдж्рдзि рддрдеा рдЕрдЪ्рдЫी рддрд░рд╣ рдЬ्рдЮाрдд рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХी рдХे рдХाрд░рдг Recombinant DNA Technology рдоें рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा Host Organism рдХे рд░ूрдк рдоें рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Bacillus subtilis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рд╕рдм्рдЯिрд▓िрд╕
B. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
C. Rhizobium leguminosarum / рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо рд▓ेрдЧ्рдпूрдоिрдиोрд╕ेрд░рдо
D. Lactobacillus acidophilus / рд▓ैрдХ्рдЯोрдмैрд╕िрд▓рд╕ рдПрд╕िрдбोрдлिрд▓рд╕
Ans. B. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
Explanation: Escherichia coli is the most widely used bacterial host in molecular cloning because it grows rapidly, is easy to culture, and possesses numerous well-studied cloning vectors and mutant strains. / Escherichia coli Molecular Cloning рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Host Organism рд╣ै рдХ्рдпोंрдХि рдпрд╣ рддेрдЬी рд╕े рдмрдв़рддा рд╣ै, рдЖрд╕ाрдиी рд╕े рд╕ंрд╡рд░्рдзिрдд рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХрддा рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕рдХे рд▓िрдП рдЕрдиेрдХ Cloning Vectors рдПрд╡ं Mutant Strains рдЙрдкрд▓рдм्рдз рд╣ैं।
Q24. Which immunoglobulin is the most abundant antibody present in human serum? / рдоाрдирд╡ рд╕ीрд░рдо рдоें рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдоाрдд्рд░ा рдоें рдкाрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा Immunoglobulin рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. IgA / IgA
B. IgM / IgM
C. IgG / IgG
D. IgE / IgE
Ans. C. IgG / IgG
Explanation: IgG constitutes approximately 75–80% of the total immunoglobulins present in human serum. It is the only antibody class capable of crossing the placenta and provides passive immunity to the fetus. / рдоाрдирд╡ рд╕ीрд░рдо рдоें рдХुрд▓ Immunoglobulins рдХा рд▓рдЧрднрдЧ 75–80% рднाрдЧ IgG рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ी рдПрдХрдоाрдд्рд░ Antibody рд╣ै рдЬो рдк्рд▓ेрд╕ेंрдЯा рдХो рдкाрд░ рдХрд░рдХे рдн्рд░ूрдг рдХो рдиिрд╖्рдХ्рд░िрдп (Passive) рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рддी рд╣ै।
Q25. Which of the following enzymes catalyzes the conversion of glucose-6-phosphate into fructose-6-phosphate during glycolysis? / рдЧ्рд▓ाрдЗрдХोрд▓ाрдЗрд╕िрд╕ рдХे рджौрд░ाрди Glucose-6-Phosphate рдХो Fructose-6-Phosphate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Hexokinase / рд╣ेрдХ्рд╕ोрдХाрдЗрдиेрдЬ़
B. Phosphoglucose Isomerase / рдлॉрд╕्рдлोрдЧ्рд▓ूрдХोрдЬ़ рдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
C. Phosphofructokinase-1 / рдлॉрд╕्рдлोрдл्рд░рдХ्рдЯोрдХाрдЗрдиेрдЬ़-1
D. Pyruvate Kinase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
Ans. B. Phosphoglucose Isomerase / рдлॉрд╕्рдлोрдЧ्рд▓ूрдХोрдЬ़ рдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
Explanation: Phosphoglucose isomerase catalyzes the reversible isomerization of glucose-6-phosphate into fructose-6-phosphate, an essential early step of glycolysis before the committed reaction catalyzed by phosphofructokinase-1. / Phosphoglucose Isomerase, Glucose-6-Phosphate рдХो рдк्рд░рддिрд╡рд░्рддी рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдж्рд╡ाрд░ा Fructose-6-Phosphate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ Glycolysis рдХा рдк्рд░ाрд░ंрднिрдХ рдПрд╡ं рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдЪрд░рдг рд╣ै, рдЬिрд╕рдХे рдмाрдж Phosphofructokinase-1 рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рдоुрдЦ्рдп рдЪрд░рдг рдЖрддा рд╣ै।
Q26. Which enzyme is responsible for relieving supercoiling of DNA ahead of the replication fork during DNA replication? / DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рджौрд░ाрди Replication Fork рдХे рдЖрдЧे рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓े Supercoiling рдХो рджूрд░ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ोрддा рд╣ै?
A. DNA Ligase / DNA Ligase
B. Topoisomerase / рдЯोрдкोрдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
C. Primase / рдк्рд░ाрдЗрдоेрдЬ़
D. DNA Polymerase III / DNA Polymerase III
Ans. B. Topoisomerase / рдЯोрдкोрдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
Explanation: Topoisomerases relieve torsional stress generated ahead of the replication fork by introducing transient breaks in DNA and then resealing them. This prevents excessive supercoiling and allows smooth progression of DNA replication. / Topoisomerase DNA рдоें рдЕрд╕्рдеाрдпी рдХрдЯ рд▓рдЧाрдХрд░ рддрдеा рдЙрди्рд╣ें рдкुрдиः рдЬोрдб़рдХрд░ Replication Fork рдХे рдЖрдЧे рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓े Torsional Stress рдПрд╡ं Supercoiling рдХो рджूрд░ рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े DNA Replication рд╕ुрдЪाрд░ु рд░ूрдк рд╕े рд╣ोрддी рд╣ै।
Q27. Which of the following disaccharides is known as "milk sugar"? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдбाрдЗрд╕ैрдХрд░ाрдЗрдб рдХो "Milk Sugar" рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Maltose / рдоाрд▓्рдЯोрдЬ़
B. Sucrose / рд╕ुрдХ्рд░ोрдЬ़
C. Lactose / рд▓ैрдХ्рдЯोрдЬ़
D. Cellobiose / рд╕ेрд▓ोрдмाрдпोрдЬ़
Ans. C. Lactose / рд▓ैрдХ्рдЯोрдЬ़
Explanation: Lactose is the principal carbohydrate present in mammalian milk. It is composed of one molecule each of glucose and galactose linked by a ╬▓(1→4) glycosidic bond. / Lactose рд╕्рддрдирдзाрд░िрдпों рдХे рджूрдз рдоें рдкाрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░рдоुрдЦ рдХाрд░्рдмोрд╣ाрдЗрдб्рд░ेрдЯ рд╣ै। рдпрд╣ рдПрдХ рдЧ्рд▓ूрдХोрдЬ़ рддрдеा рдПрдХ рдЧैрд▓ेрдХ्рдЯोрдЬ़ рдЕрдгु рд╕े рдоिрд▓рдХрд░ ╬▓(1→4) Glycosidic Bond рдж्рд╡ाрд░ा рдмрдиा рд╣ोрддा рд╣ै।
Q28. Which blotting technique is specifically used for the detection of RNA molecules? / RNA рдЕрдгुрдУं рдХी рдкрд╣рдЪाрди (Detection) рдХे рд▓िрдП рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рдХिрд╕ Blotting Technique рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Southern Blotting / Southern Blotting
B. Northern Blotting / Northern Blotting
C. Western Blotting / Western Blotting
D. Eastern Blotting / Eastern Blotting
Ans. B. Northern Blotting / Northern Blotting
Explanation: Northern blotting is used to detect specific RNA molecules in a sample and is commonly employed for studying gene expression. Southern blotting detects DNA, whereas Western blotting is used for proteins. / Northern Blotting рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ RNA рдЕрдгुрдУं рдХी рдкрд╣рдЪाрди рддрдеा Gene Expression рдХे рдЕрдз्рдпрдпрди рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। Southern Blotting DNA рддрдеा Western Blotting рдк्рд░ोрдЯीрди рдХे рд▓िрдП рдк्рд░рдпुрдХ्рдд рд╣ोрддी рд╣ै।
Q29. Which of the following organisms is capable of fixing atmospheric nitrogen in symbiotic association with leguminous plants? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЬीрд╡ рджрд▓рд╣рдиी рдкौрдзों рдХे рд╕ाрде рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рд╕ंрдмंрдз рдмрдиाрдХрд░ рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХा рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг рдХрд░рддा рд╣ै?
A. Azotobacter / рдПрдЬ़ोрдЯोрдмैрдХ्рдЯрд░
B. Rhizobium / рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо
C. Clostridium / рдХ्рд▓ॉрд╕्рдЯ्рд░िрдбिрдпрдо
D. Nitrosomonas / рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрд╕ोрдоोрдиाрд╕
Ans. B. Rhizobium / рд░ाрдЗрдЬोрдмिрдпрдо
Explanation: Rhizobium forms symbiotic root nodules with leguminous plants and converts atmospheric nitrogen into ammonia using the enzyme nitrogenase. This process enriches soil fertility and reduces the need for nitrogen fertilizers. / Rhizobium рджрд▓рд╣рдиी рдкौрдзों рдХी рдЬрдб़ों рдоें Root Nodules рдмрдиाрдХрд░ Nitrogenase рдПंрдЬाрдЗрдо рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХो рдЕрдоोрдиिрдпा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕рд╕े рдоिрдЯ्рдЯी рдХी рдЙрд░्рд╡рд░рддा рдмрдв़рддी рд╣ै।
Q30. Which database is considered the world's largest public repository of nucleotide sequences? / рд╡िрд╢्рд╡ рдХा рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ा рд╕ाрд░्рд╡рдЬрдиिрдХ Nucleotide Sequence Database рдХौрди-рд╕ा рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै?
A. PDB (Protein Data Bank) / PDB (Protein Data Bank)
B. GenBank / GenBank
C. UniProt / UniProt
D. EMBOSS / EMBOSS
Ans. B. GenBank / GenBank
Explanation: GenBank, maintained by the National Center for Biotechnology Information (NCBI), is one of the world's largest publicly accessible nucleotide sequence databases. It stores DNA sequences submitted by researchers from across the globe and is widely used in bioinformatics research. / GenBank, рдЬिрд╕े National Center for Biotechnology Information (NCBI) рд╕ंрдЪाрд▓िрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рд╡िрд╢्рд╡ рдХे рд╕рдмрд╕े рдмрдб़े рд╕ाрд░्рд╡рдЬрдиिрдХ Nucleotide Sequence Databases рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। рдЗрд╕рдоें рд╡िрд╢्рд╡рднрд░ рдХे рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХों рдж्рд╡ाрд░ा рдЬрдоा рдХिрдП рдЧрдП DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рд╕ुрд░рдХ्рд╖िрдд рд░рдЦे рдЬाрддे рд╣ैं рддрдеा Bioinformatics рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдоें рдЗрд╕рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рд╣ोрддा рд╣ै।
Q31. Which phase of mitosis is characterized by the alignment of chromosomes at the equatorial plate? / рдоाрдЗрдЯोрд╕िрд╕ рдХे рдХिрд╕ рдЪрд░рдг рдоें рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ (Chromosomes) рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦीрдп рддрд▓ (Equatorial Plate) рдкрд░ рд╡्рдпрд╡рд╕्рдеिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं?
A. Prophase / рдк्рд░ोрдлेрдЬ़
B. Metaphase / рдоेрдЯाрдлेрдЬ़
C. Anaphase / рдПрдиाрдлेрдЬ़
D. Telophase / рдЯेрд▓ोрдлेрдЬ़
Ans. B. Metaphase / рдоेрдЯाрдлेрдЬ़
Explanation: During metaphase, chromosomes become maximally condensed and align at the metaphase plate. Spindle fibers attach to the kinetochores of each chromosome, ensuring their accurate separation during anaphase. / рдоेрдЯाрдлेрдЬ़ рдХे рджौрд░ाрди рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдЕрдзिрдХрддрдо рд╕ंрдШрдиिрдд рд╣ोрдХрд░ рднूрдордз्рдпрд░ेрдЦीрдп рддрд▓ рдкрд░ рд╡्рдпрд╡рд╕्рдеिрдд рд╣ो рдЬाрддे рд╣ैं। рд╕्рдкिंрдбрд▓ рддंрддु рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдХे Kinetochore рд╕े рдЬुрдб़рддे рд╣ैं, рдЬिрд╕рд╕े рдПрдиाрдлेрдЬ़ рдоें рдЙрдирдХा рд╕рд╣ी рдкृрдердХ्рдХрд░рдг рд╕ुрдиिрд╢्рдЪिрдд рд╣ोрддा рд╣ै।
Q32. Which of the following vitamins functions as a precursor of the coenzyme NAD+ and NADP+? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╡िрдЯाрдоिрди Coenzyme NAD+ рддрдеा NADP+ рдХा рдЕрдЧ्рд░рджूрдд (Precursor) рд╣ै?
A. Vitamin B1 (Thiamine) / рд╡िрдЯाрдоिрди B1 (рдеाрдпрдоिрди)
B. Vitamin B2 (Riboflavin) / рд╡िрдЯाрдоिрди B2 (рд░ाрдЗрдмोрдл्рд▓ेрд╡िрди)
C. Vitamin B3 (Niacin) / рд╡िрдЯाрдоिрди B3 (рдиाрдпрд╕िрди)
D. Vitamin B6 (Pyridoxine) / рд╡िрдЯाрдоिрди B6 (рдкाрдЗрд░िрдбॉрдХ्рд╕िрди)
Ans. C. Vitamin B3 (Niacin) / рд╡िрдЯाрдоिрди B3 (рдиाрдпрд╕िрди)
Explanation: Niacin (Vitamin B3) is the precursor of the coenzymes NAD+ and NADP+, which participate in numerous oxidation-reduction reactions involved in cellular metabolism. / рдиाрдпрд╕िрди (Vitamin B3) рд╕े NAD+ рддрдеा NADP+ Coenzymes рдмрдирддे рд╣ैं, рдЬो рдХोрд╢िрдХीрдп рдЙрдкाрдкрдЪрдп рдХी рдЕрдиेрдХ рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг-рдЕрдкрдЪрдпрди рдЕрднिрдХ्рд░िрдпाрдУं рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддे рд╣ैं।
Q33. Which DNA polymerase is primarily responsible for DNA replication in Escherichia coli? / Escherichia coli рдоें DNA рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рдХा рдоुрдЦ्рдп рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा DNA Polymerase рд╣ै?
A. DNA Polymerase I / DNA Polymerase I
B. DNA Polymerase II / DNA Polymerase II
C. DNA Polymerase III / DNA Polymerase III
D. DNA Polymerase IV / DNA Polymerase IV
Ans. C. DNA Polymerase III / DNA Polymerase III
Explanation: DNA Polymerase III is the principal replicative enzyme in E. coli. It possesses high processivity and 3′→5′ exonuclease proofreading activity, ensuring accurate and efficient DNA synthesis. / E. coli рдоें DNA Polymerase III рдоुрдЦ्рдп Replicative Enzyme рд╣ै। рдЗрд╕рдоें рдЙрдЪ्рдЪ Processivity рддрдеा 3′→5′ Exonuclease Proofreading рдХ्рд╖рдорддा рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े DNA рдХा рд╕рдЯीрдХ рдк्рд░рддिрдХृрддि рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै।
Q34. Which blood cells are primarily responsible for the production of antibodies? / рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ी (Antibodies) рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ी рд░рдХ्рдд рдХोрд╢िрдХाрдПँ рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ोрддी рд╣ैं?
A. Neutrophils / рди्рдпूрдЯ्рд░ोрдлिрд▓
B. Plasma Cells / рдк्рд▓ाрдЬ़्рдоा рдХोрд╢िрдХाрдПँ
C. Macrophages / рдоैрдХ्рд░ोрдлेрдЬ़
D. Natural Killer Cells / рдиेрдЪुрд░рд▓ рдХिрд▓рд░ рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Ans. B. Plasma Cells / рдк्рд▓ाрдЬ़्рдоा рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Explanation: Plasma cells are differentiated B lymphocytes specialized for synthesizing and secreting large quantities of antibodies during the humoral immune response. / Plasma Cells, B-Lymphocytes рд╕े рд╡िрднेрджिрдд рд╣ोрдХрд░ рдмрдирдиे рд╡ाрд▓ी рд╡िрд╢ेрд╖ рдХोрд╢िрдХाрдПँ рд╣ैं, рдЬो Humoral Immune Response рдХे рджौрд░ाрди рдмрдб़ी рдоाрдд्рд░ा рдоें Antibodies рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдПрд╡ं рд╕्рд░ाрд╡ рдХрд░рддी рд╣ैं।
Q35. Which chromatographic technique separates biomolecules primarily on the basis of molecular size? / рдХौрди-рд╕ी Chromatography Technique рдЬैрд╡-рдЕрдгुрдУं (Biomolecules) рдХो рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдЙрдирдХे рдЖрдгрд╡िрдХ рдЖрдХाрд░ (Molecular Size) рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдкृрдердХ рдХрд░рддी рд╣ै?
A. Ion Exchange Chromatography / рдЖрдпрди рдПрдХ्рд╕рдЪेंрдЬ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
B. Affinity Chromatography / рдПрдлिрдиिрдЯी рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
C. Gel Filtration Chromatography (Size Exclusion Chromatography) / рдЬेрд▓ рдлिрд▓्рдЯ्рд░ेрд╢рди (рд╕ाрдЗрдЬ़ рдПрдХ्рд╕рдХ्рд▓ूрдЬ़рди) рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
D. Thin Layer Chromatography (TLC) / рдеिрди рд▓ेрдпрд░ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी (TLC)
Ans. C. Gel Filtration Chromatography (Size Exclusion Chromatography) / рдЬेрд▓ рдлिрд▓्рдЯ्рд░ेрд╢рди (рд╕ाрдЗрдЬ़ рдПрдХ्рд╕рдХ्рд▓ूрдЬ़рди) рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
Explanation: Gel filtration chromatography separates molecules according to their size. Larger molecules elute first because they cannot enter the pores of the gel beads, whereas smaller molecules enter the pores and therefore elute later. / Gel Filtration Chromatography рдоें рдЕрдгुрдУं рдХा рдкृрдердХ्рдХрд░рдг рдЙрдирдХे рдЖрдХाрд░ рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। рдмрдб़े рдЕрдгु Gel Beads рдХे рдЫिрдж्рд░ों рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдирд╣ीं рдХрд░ рдкाрддे, рдЗрд╕рд▓िрдП рд╡े рдкрд╣рд▓े рдмाрд╣рд░ рдиिрдХрд▓рддे рд╣ैं, рдЬрдмрдХि рдЫोрдЯे рдЕрдгु рдЫिрдж्рд░ों рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдХрд░рдиे рдХे рдХाрд░рдг рдмाрдж рдоें Elute рд╣ोрддे рд╣ैं।
Q36. Which of the following enzymes catalyzes the first committed step of glycolysis? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо Glycolysis рдХे рдк्рд░рдердо Committed Step рдХो рдЙрдд्рдк्рд░ेрд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै?
A. Hexokinase / рд╣ेрдХ्рд╕ोрдХाрдЗрдиेрдЬ़
B. Phosphoglucose Isomerase / рдлॉрд╕्рдлोрдЧ्рд▓ूрдХोрдЬ़ рдЖрдЗрд╕ोрдоेрд░ेрдЬ़
C. Phosphofructokinase-1 (PFK-1) / рдлॉрд╕्рдлोрдл्рд░рдХ्рдЯोрдХाрдЗрдиेрдЬ़-1 (PFK-1)
D. Pyruvate Kinase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
Ans. C. Phosphofructokinase-1 (PFK-1) / рдлॉрд╕्рдлोрдл्рд░рдХ्рдЯोрдХाрдЗрдиेрдЬ़-1 (PFK-1)
Explanation: Phosphofructokinase-1 catalyzes the conversion of fructose-6-phosphate to fructose-1,6-bisphosphate. This is the first irreversible and committed regulatory step of glycolysis, making PFK-1 the key rate-limiting enzyme of the pathway. / Phosphofructokinase-1, Fructose-6-Phosphate рдХो Fructose-1,6-Bisphosphate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ Glycolysis рдХा рдкрд╣рд▓ा рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддрдиीрдп (Irreversible) рдПрд╡ं Committed Step рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рдЗрд╕े рдЗрд╕ рдоाрд░्рдЧ рдХा рдоुрдЦ्рдп Rate-Limiting Enzyme рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै।
Q37. Which stage of meiosis is characterized by the pairing of homologous chromosomes (synapsis)? / Meiosis рдХे рдХिрд╕ рдЪрд░рдг рдоें рд╕рдордЬाрдд рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ों (Homologous Chromosomes) рдХा рдпुрдЧ्рдорди (Synapsis) рд╣ोрддा рд╣ै?
A. Leptotene / рд▓ेрдк्рдЯोрдЯीрди
B. Zygotene / рдЬ़ाрдЗрдЧोрдЯीрди
C. Pachytene / рдкैрдХीрдЯीрди
D. Diplotene / рдбिрдк्рд▓ोрдЯीрди
Ans. B. Zygotene / рдЬ़ाрдЗрдЧोрдЯीрди
Explanation: During the zygotene stage of Prophase-I, homologous chromosomes pair with each other through the formation of the synaptonemal complex. This process is known as synapsis and is essential for genetic recombination. / Prophase-I рдХे Zygotene рдЪрд░рдг рдоें рд╕рдордЬाрдд рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ Synaptonemal Complex рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рдПрдХ-рджूрд╕рд░े рдХे рд╕ाрде рдпुрдЧ्рдоिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЗрд╕ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХो Synapsis рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬो рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рдкुрдирд░्рд╕ंрдпोрдЬрди рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рд╣ै।
Q38. Which of the following restriction enzymes produces blunt ends after DNA cleavage? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा Restriction Enzyme DNA рдХो рдХाрдЯрдиे рдХे рдмाрдж Blunt Ends рдЙрдд्рдкрди्рди рдХрд░рддा рд╣ै?
A. EcoRI / EcoRI
B. HindIII / HindIII
C. BamHI / BamHI
D. HaeIII / HaeIII
Ans. D. HaeIII / HaeIII
Explanation: HaeIII recognizes the sequence 5′-GGCC-3′ and cleaves both DNA strands at the same position, producing blunt ends. In contrast, EcoRI, HindIII, and BamHI generate sticky (cohesive) ends. / HaeIII, 5′-GGCC-3′ рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдХो рдкрд╣рдЪाрдирдХрд░ рджोрдиों DNA Strands рдХो рдПрдХ рд╣ी рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдХाрдЯрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Blunt Ends рдмрдирддे рд╣ैं। рдЬрдмрдХि EcoRI, HindIII рддрдеा BamHI Sticky Ends рдмрдиाрддे рд╣ैं।
Q39. Which culture medium is commonly used for the isolation of fungi in microbiology laboratories? / рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡рд╡िрдЬ्рдЮाрди рдк्рд░рдпोрдЧрд╢ाрд▓ाрдУं рдоें рдХрд╡рдХों (Fungi) рдХे рдкृрдердХ्рдХрд░рдг рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ Culture Medium рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Nutrient Agar / рди्рдпूрдЯ्рд░िрдПंрдЯ рдПрдЧाрд░
B. MacConkey Agar / рдоैрдХрдХॉрди्рдХी рдПрдЧाрд░
C. Sabouraud Dextrose Agar (SDA) / рд╕ाрдмोрд░ॉрдб рдбेрдХ्рд╕рдЯ्рд░ोрдЬ़ рдПрдЧाрд░ (SDA)
D. Blood Agar / рдм्рд▓рдб рдПрдЧाрд░
Ans. C. Sabouraud Dextrose Agar (SDA) / рд╕ाрдмोрд░ॉрдб рдбेрдХ्рд╕рдЯ्рд░ोрдЬ़ рдПрдЧाрд░ (SDA)
Explanation: Sabouraud Dextrose Agar (SDA) has an acidic pH and a high dextrose concentration, making it ideal for the cultivation and isolation of yeasts and molds while inhibiting many bacterial species. / Sabouraud Dextrose Agar (SDA) рдХा pH рдЕрдо्рд▓ीрдп рддрдеा Dextrose рдХी рдоाрдд्рд░ा рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдпрд╣ Yeast рдПрд╡ं Mold рдХे рд╕ंрд╡рд░्рдзрди рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рдЕрдиेрдХ рдЬीрд╡ाрдгुрдУं рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдХो рд░ोрдХрддा рд╣ै।
Q40. Which bioinformatics algorithm is most commonly used for rapid similarity searching of nucleotide or protein sequences? / Nucleotide рдЕрдерд╡ा Protein Sequences рдХी рддीрд╡्рд░ рд╕рдоाрдирддा (Similarity) рдЦोрдЬрдиे рдХे рд▓िрдП Bioinformatics рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Algorithm рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. CLUSTALW / CLUSTALW
B. BLAST / BLAST
C. FASTA Format / FASTA Format
D. GenScan / GenScan
Ans. B. BLAST / BLAST
Explanation: BLAST (Basic Local Alignment Search Tool) is one of the most widely used bioinformatics algorithms for identifying regions of local similarity between nucleotide or protein sequences. It helps infer evolutionary relationships and predict gene or protein function. / BLAST (Basic Local Alignment Search Tool) Bioinformatics рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Algorithm рд╣ै, рдЬिрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ Nucleotide рдЕрдерд╡ा Protein Sequences рдХे рдмीрдЪ Local Similarity рдЦोрдЬрдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рд╡िрдХाрд╕ीрдп рд╕ंрдмंрдз (Evolutionary Relationship) рддрдеा рдЬीрди/рдк्рд░ोрдЯीрди рдХे рд╕ंрднाрд╡िрдд рдХाрд░्рдп рдХा рдЕрдиुрдоाрди рд▓рдЧाрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q41. Which enzyme catalyzes the synthesis of ATP from ADP and inorganic phosphate during oxidative phosphorylation? / рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЯिрд╡ рдлॉрд╕्рдлोрд░ाрдЗрд▓ेрд╢рди рдХे рджौрд░ाрди ADP рдПрд╡ं рдЕрдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдлॉрд╕्рдлेрдЯ (Pi) рд╕े ATP рдХे рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХो рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдЙрдд्рдк्рд░ेрд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै?
A. Cytochrome c Oxidase / рд╕ाрдЗрдЯोрдХ्рд░ोрдо c рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЬ़
B. ATP Synthase / ATP рд╕िंрдеेрдЬ़
C. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
D. NADH Dehydrogenase / NADH рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Ans. B. ATP Synthase / ATP рд╕िंрдеेрдЬ़
Explanation: ATP synthase (Complex V) utilizes the proton gradient generated across the inner mitochondrial membrane to synthesize ATP from ADP and inorganic phosphate. This mechanism is explained by the chemiosmotic theory proposed by Peter Mitchell. / ATP Synthase (Complex V), рдЖंрддрд░िрдХ рдоाрдЗрдЯोрдХॉрди्рдб्рд░िрдпрд▓ рдЭिрд▓्рд▓ी рдкрд░ рдЙрдд्рдкрди्рди Proton Gradient рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे ADP рдПрд╡ं рдЕрдХाрд░्рдмрдиिрдХ рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рд╕े ATP рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХी рд╡्рдпाрдЦ्рдпा Peter Mitchell рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рддिрдкाрджिрдд Chemiosmotic Theory рдХрд░рддी рд╣ै।
Q42. Which of the following DNA repair mechanisms specifically removes thymine dimers produced by ultraviolet (UV) radiation? / рдкрд░ाрдмैंрдЧрдиी (UV) рд╡िрдХिрд░рдг рдж्рд╡ाрд░ा рдЙрдд्рдкрди्рди Thymine Dimers рдХो рд╣рдЯाрдиे рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी DNA Repair Mechanism рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ै?
A. Mismatch Repair / рдоिрд╕рдоैрдЪ рд░िрдкेрдпрд░
B. Base Excision Repair / рдмेрд╕ рдПрдХ्рд╕ीрд╢рди рд░िрдкेрдпрд░
C. Nucleotide Excision Repair / рди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рдПрдХ्рд╕ीрд╢рди рд░िрдкेрдпрд░
D. SOS Repair / SOS рд░िрдкेрдпрд░
Ans. C. Nucleotide Excision Repair / рди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рдПрдХ्рд╕ीрд╢рди рд░िрдкेрдпрд░
Explanation: Nucleotide Excision Repair (NER) removes bulky DNA lesions such as thymine dimers caused by UV radiation. The damaged DNA segment is excised, followed by DNA synthesis and ligation to restore the original sequence. / Nucleotide Excision Repair (NER), UV рд╡िрдХिрд░рдг рд╕े рдмрдирдиे рд╡ाрд▓े Thymine Dimers рдЬैрд╕े рдмрдб़े DNA рдХ्рд╖рддिрдЧ्рд░рд╕्рдд рднाрдЧों рдХो рд╣рдЯाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдмाрдж рдирдпा DNA рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖िрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै рддрдеा Ligase рдж्рд╡ाрд░ा рдЙрд╕े рдЬोрдб़ा рдЬाрддा рд╣ै।
Q43. Which of the following is the major structural polysaccharide present in the cell wall of fungi? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдмрд╣ुрд╢рд░्рдХрд░ा (Polysaccharide) рдХрд╡рдХों (Fungi) рдХी рдХोрд╢िрдХा рднिрдд्рддि рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕ंрд░рдЪрдиाрдд्рдордХ рдШрдЯрдХ рд╣ै?
A. Cellulose / рд╕ेрд▓्рдпूрд▓ोрдЬ़
B. Glycogen / рдЧ्рд▓ाрдЗрдХोрдЬрди
C. Chitin / рдХाрдЗрдЯिрди
D. Pectin / рдкेрдХ्рдЯिрди
Ans. C. Chitin / рдХाрдЗрдЯिрди
Explanation: Chitin is the principal structural polysaccharide of fungal cell walls. It is a linear polymer of N-acetyl-D-glucosamine linked by ╬▓-(1→4) glycosidic bonds, providing rigidity and mechanical strength. / рдХाрдЗрдЯिрди рдХрд╡рдХों рдХी рдХोрд╢िрдХा рднिрдд्рддि рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рд╕ंрд░рдЪрдиाрдд्рдордХ рдмрд╣ुрд╢рд░्рдХрд░ा рд╣ै। рдпрд╣ N-acetyl-D-glucosamine рдХी ╬▓-(1→4) Glycosidic Bonds рдж्рд╡ाрд░ा рдЬुрдб़ी рд╣ुрдИ рд▓ंрдмी рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा рд╣ै, рдЬो рдХोрд╢िрдХा рднिрдд्рддि рдХो рджृрдв़рддा рдПрд╡ं рдордЬрдмूрддी рдк्рд░рджाрди рдХрд░рддी рд╣ै।
Q44. Which type of ELISA is commonly used for the quantitative estimation of hormones and cytokines in biological samples? / рдЬैрд╡िрдХ рдирдоूрдиों рдоें рд╣ाрд░्рдоोрди рдПрд╡ं рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрди्рд╕ рдХी рдоाрдд्рд░ाрдд्рдордХ (Quantitative) рдЬाँрдЪ рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी ELISA рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Direct ELISA / рдбाрдпрд░ेрдХ्рдЯ ELISA
B. Indirect ELISA / рдЗрдирдбाрдпрд░ेрдХ्рдЯ ELISA
C. Sandwich ELISA / рд╕ैंрдбрд╡िрдЪ ELISA
D. Dot ELISA / рдбॉрдЯ ELISA
Ans. C. Sandwich ELISA / рд╕ैंрдбрд╡िрдЪ ELISA
Explanation: Sandwich ELISA employs two antibodies specific for different epitopes of the target antigen, providing high specificity and sensitivity. It is widely used for the quantitative measurement of proteins, hormones, cytokines, and growth factors. / Sandwich ELISA рдоें рд▓рдХ्рд╖्рдп Antigen рдХे рджो рдЕрд▓рдЧ-рдЕрд▓рдЧ Epitopes рдХे рд╡िрд░ुрдж्рдз рджो Antibodies рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХी Specificity рдПрд╡ं Sensitivity рдЕрдзिрдХ рд╣ोрддी рд╣ै, рдЗрд╕рд▓िрдП рд╣ाрд░्рдоोрди, Cytokines рддрдеा рдЕрди्рдп рдк्рд░ोрдЯीрдиों рдХी рдоाрдд्рд░ाрдд्рдордХ рдЬाँрдЪ рдоें рдЗрд╕рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рд╣ोрддा рд╣ै।
Q45. During plant tissue culture, which plant growth regulator is most commonly used to induce shoot formation? / Plant Tissue Culture рдХे рджौрд░ाрди Shoot Formation рдХрд░ाрдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ Plant Growth Regulator рдХा рд╕рд░्рд╡ाрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Auxin / рдСрдХ्рд╕िрди
B. Cytokinin / рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди
C. Ethylene / рдПрдеिрд▓ीрди
D. Abscisic Acid / рдПрдм्рд╕िрд╕िрдХ рдЕрдо्рд▓
Ans. B. Cytokinin / рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиिрди
Explanation: Cytokinins promote shoot initiation and proliferation in plant tissue culture. A high cytokinin-to-auxin ratio generally favors shoot formation, whereas a high auxin-to-cytokinin ratio promotes root development. / Plant Tissue Culture рдоें Cytokinin, Shoot Initiation рдПрд╡ं Shoot Multiplication рдХो рдк्рд░ोрдд्рд╕ाрд╣िрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рд╕ाрдоाрди्рдпрддः Cytokinin : Auxin рдЕрдиुрдкाрдд рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдиे рдкрд░ Shoot Formation рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬрдмрдХि Auxin рдЕрдзिрдХ рд╣ोрдиे рдкрд░ Root Formation рдХो рдмрдв़ाрд╡ा рдоिрд▓рддा рд╣ै।
Q46. Which enzyme catalyzes the conversion of pyruvate into acetyl-CoA before it enters the Krebs cycle? / Krebs Cycle рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдХрд░рдиे рд╕े рдкрд╣рд▓े Pyruvate рдХो Acetyl-CoA рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХॉрдо्рдк्рд▓ेрдХ्рд╕ рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Pyruvate Kinase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
B. Lactate Dehydrogenase / рд▓ैрдХ्рдЯेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
C. Pyruvate Dehydrogenase Complex / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़ рдХॉрдо्рдк्рд▓ेрдХ्рд╕
D. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
Ans. C. Pyruvate Dehydrogenase Complex / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़ рдХॉрдо्рдк्рд▓ेрдХ्рд╕
Explanation: The Pyruvate Dehydrogenase Complex (PDC) catalyzes the irreversible oxidative decarboxylation of pyruvate to acetyl-CoA, producing one molecule each of NADH and CO2. This reaction serves as the crucial link between glycolysis and the Krebs cycle. / Pyruvate Dehydrogenase Complex (PDC), Pyruvate рдХा рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддрдиीрдп рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЯिрд╡ рдбिрдХाрд░्рдмॉрдХ्рд╕िрд▓ेрд╢рди рдХрд░рдХे Acetyl-CoA рдмрдиाрддा рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдоें NADH рдПрд╡ं CO2 рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддे рд╣ैं। рдпрд╣ рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा Glycolysis рдПрд╡ं Krebs Cycle рдХे рдмीрдЪ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдХрдб़ी рд╣ै।
Q47. Which phase of bacterial growth is characterized by rapid cell division at a constant rate? / рдЬीрд╡ाрдгु рд╡ृрдж्рдзि (Bacterial Growth) рдХा рдХौрди-рд╕ा рдЪрд░рдг рд╕्рдеिрд░ рджрд░ рд╕े рддीрд╡्рд░ рдХोрд╢िрдХा рд╡िрднाрдЬрди рдж्рд╡ाрд░ा рдкрд╣рдЪाрдиा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Lag Phase / рд▓ैрдЧ рдЪрд░рдг
B. Log (Exponential) Phase / рд▓ॉрдЧ (рдШाрддीрдп) рдЪрд░рдг
C. Stationary Phase / рд╕्рдеिрд░ рдЪрд░рдг
D. Death Phase / рдоृрдд्рдпु рдЪрд░рдг
Ans. B. Log (Exponential) Phase / рд▓ॉрдЧ (рдШाрддीрдп) рдЪрд░рдг
Explanation: During the log phase, bacterial cells divide at their maximum rate under optimal environmental conditions. Cells are metabolically most active during this phase, making it ideal for physiological and biochemical studies. / рд▓ॉрдЧ рдЪрд░рдг рдоें рдЕрдиुрдХूрд▓ рдкрд░िрд╕्рдеिрддिрдпों рдоें рдЬीрд╡ाрдгु рдЕрдкрдиी рдЕрдзिрдХрддрдо рджрд░ рд╕े рд╡िрднाрдЬिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЗрд╕ рдЪрд░рдг рдоें рдХोрд╢िрдХाрдПँ рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рд╕рдХ्рд░िрдп рд╣ोрддी рд╣ैं, рдЗрд╕рд▓िрдП рдпрд╣ рдЬैрд╡-рд░ाрд╕ाрдпрдиिрдХ рдПрд╡ं рд╢ाрд░ीрд░िрдХ рдЕрдз्рдпрдпрдиों рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рдЪрд░рдг рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै।
Q48. Which scientist proposed the Operon Model for gene regulation in prokaryotes? / рдк्рд░ोрдХैрд░िрдпोрдЯ्рд╕ рдоें Gene Regulation рдХे рд▓िрдП Operon Model рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдк्рд░рд╕्рддाрд╡िрдд рдХिрдпा рдеा?
A. Watson and Crick / рд╡ॉрдЯрд╕рди рдПрд╡ं рдХ्рд░िрдХ
B. Meselson and Stahl / рдоेрд╕ेрд▓рд╕рди рдПрд╡ं рд╕्рдЯाрд▓
C. Jacob and Monod / рдЬैрдХрдм рдПрд╡ं рдоोрдиोрдб
D. Avery and MacLeod / рдПрд╡рд░ी рдПрд╡ं рдоैрдХрд▓िрдпोрдб
Ans. C. Jacob and Monod / рдЬैрдХрдм рдПрд╡ं рдоोрдиोрдб
Explanation: Fran├зois Jacob and Jacques Monod proposed the Operon Model in 1961 to explain the regulation of gene expression in bacteria. The lac operon remains the classic example of inducible gene regulation. / Fran├зois Jacob рдПрд╡ं Jacques Monod рдиे 1961 рдоें Operon Model рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рдеा, рдЬो рдЬीрд╡ाрдгुрдУं рдоें Gene Expression рдХे рдиिрдпंрдд्рд░рдг рдХो рд╕рдордЭाрддा рд╣ै। Lac Operon рдЗрд╕рдХा рд╕рдмрд╕े рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рдЙрджाрд╣рд░рдг рд╣ै।
Q49. Which laboratory technique is commonly used to separate DNA fragments on the basis of their size? / DNA рдЦंрдбों (DNA Fragments) рдХो рдЙрдирдХे рдЖрдХाрд░ рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдкृрдердХ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рдк्рд░рдпोрдЧрд╢ाрд▓ा рддрдХрдиीрдХ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. SDS-PAGE / SDS-PAGE
B. Agarose Gel Electrophoresis / рдПрдЧाрд░ोрдЬ़ рдЬेрд▓ рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрд░ेрд╕िрд╕
C. Paper Chromatography / рдкेрдкрд░ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
D. Ultracentrifugation / рдЕрд▓्рдЯ्рд░ाрд╕ेंрдЯ्рд░ीрдл्рдпूрдЧेрд╢рди
Ans. B. Agarose Gel Electrophoresis / рдПрдЧाрд░ोрдЬ़ рдЬेрд▓ рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрд░ेрд╕िрд╕
Explanation: Agarose gel electrophoresis separates DNA fragments according to their molecular size. Smaller DNA fragments migrate faster through the gel matrix than larger fragments when an electric field is applied. / Agarose Gel Electrophoresis рдоें DNA Fragments рдХा рдкृрдердХ्рдХрд░рдг рдЙрдирдХे рдЖрдХाрд░ рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рд╣ोрддा рд╣ै। рд╡िрдж्рдпुрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд▓рдЧाрдиे рдкрд░ рдЫोрдЯे DNA Fragment рдмрдб़े Fragment рдХी рдЕрдкेрдХ्рд╖ा рдЕрдзिрдХ рддेрдЬी рд╕े рдЬेрд▓ рдоें рдЖрдЧे рдмрдв़рддे рд╣ैं।
Q50. Which of the following animal cells is most commonly used for large-scale production of recombinant therapeutic proteins in the biopharmaceutical industry? / рдмाрдпोрдлाрд░्рдоाрд╕्рдпूрдЯिрдХрд▓ рдЙрдж्рдпोрдЧ рдоें Recombinant Therapeutic Proteins рдХे рдмрдб़े рдкैрдоाрдиे рдкрд░ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рдкрд╢ु рдХोрд╢िрдХा рдХा рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. HeLa Cells / рд╣ीрд▓ा рдХोрд╢िрдХाрдПँ
B. Chinese Hamster Ovary (CHO) Cells / рдЪीрдиी рд╣ैрдо्рд╕्рдЯрд░ рдУрд╡рд░ी (CHO) рдХोрд╢िрдХाрдПँ
C. Vero Cells / рд╡ेрд░ो рдХोрд╢िрдХाрдПँ
D. BHK Cells / BHK рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Ans. B. Chinese Hamster Ovary (CHO) Cells / рдЪीрдиी рд╣ैрдо्рд╕्рдЯрд░ рдУрд╡рд░ी (CHO) рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Explanation: CHO cells are the most widely used mammalian expression system for producing recombinant therapeutic proteins such as monoclonal antibodies because they perform proper protein folding and post-translational modifications, including glycosylation. / CHO Cells, Recombinant Therapeutic Proteins рдЬैрд╕े Monoclonal Antibodies рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Mammalian Expression System рд╣ैं рдХ्рдпोंрдХि рдЗрдирдоें рдЙрдЪिрдд Protein Folding рддрдеा Glycosylation рд╕рд╣िрдд рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ Post-translational Modifications рд╣ोрддी рд╣ैं।
Q51. Which enzyme catalyzes the first reaction of the Krebs (Citric Acid) cycle? / Krebs (Citric Acid) Cycle рдХी рдкрд╣рд▓ी рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдХो рдХौрди-рд╕ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдЙрдд्рдк्рд░ेрд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै?
A. Isocitrate Dehydrogenase / рдЖрдЗрд╕ोрд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
B. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
C. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
D. Aconitase / рдПрдХोрдиिрдЯेрдЬ़
Ans. B. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
Explanation: Citrate synthase catalyzes the condensation of acetyl-CoA with oxaloacetate to form citrate. This is the first and highly regulated step of the Krebs cycle. / Citrate Synthase, Acetyl-CoA рддрдеा Oxaloacetate рдХे рд╕ंрдШрдирди рдж्рд╡ाрд░ा Citrate рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ Krebs Cycle рдХा рдкрд╣рд▓ा рдПрд╡ं рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рдЪрд░рдг рд╣ै।
Q52. Which chromosome abnormality is associated with Down syndrome? / Down Syndrome рдХिрд╕ рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ीрдп рдЕрд╕ाрдоाрди्рдпрддा (Chromosomal Abnormality) рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै?
A. Trisomy 13 / рдЯ्рд░ाрдЗрд╕ॉрдоी 13
B. Trisomy 18 / рдЯ्рд░ाрдЗрд╕ॉрдоी 18
C. Trisomy 21 / рдЯ्рд░ाрдЗрд╕ॉрдоी 21
D. Monosomy X / рдоोрдиोрд╕ॉрдоी X
Ans. C. Trisomy 21 / рдЯ्рд░ाрдЗрд╕ॉрдоी 21
Explanation: Down syndrome results from the presence of an extra copy of chromosome 21 (Trisomy 21). It is the most common viable autosomal chromosomal disorder in humans. / Down Syndrome рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ 21 рдХी рдЕрддिрд░िрдХ्рдд рдк्рд░рддि (Trisomy 21) рдХे рдХाрд░рдг рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдордиुрд╖्рдпों рдоें рдкाрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рд╕рдмрд╕े рд╕ाрдоाрди्рдп рдЬीрд╡िрдд рдСрдЯोрд╕ोрдорд▓ рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ीрдп рд╡िрдХाрд░ рд╣ै।
Q53. Which enzyme is responsible for degrading hydrogen peroxide (H2O2) into water and oxygen inside peroxisomes? / Peroxisomes рдХे рднीрддрд░ Hydrogen Peroxide (H2O2) рдХो рдЬрд▓ рдПрд╡ं рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдоें рд╡िрдШрдЯिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Catalase / рдХैрдЯाрд▓ेрдЬ़
B. Peroxidase / рдкेрд░ॉрдХ्рд╕िрдбेрдЬ़
C. Superoxide Dismutase / рд╕ुрдкрд░рдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдбिрд╕рдо्рдпूрдЯेрдЬ़
D. Oxidase / рдСрдХ्рд╕ीрдбेрдЬ़
Ans. A. Catalase / рдХैрдЯाрд▓ेрдЬ़
Explanation: Catalase is a marker enzyme of peroxisomes. It rapidly converts toxic hydrogen peroxide into water and oxygen, thereby protecting cells from oxidative damage. / Catalase, Peroxisomes рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ Marker Enzyme рд╣ै। рдпрд╣ рд╡िрд╖ैрд▓े Hydrogen Peroxide рдХो рд╢ीрдШ्рд░рддा рд╕े рдЬрд▓ рдПрд╡ं рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдХे рдХोрд╢िрдХाрдУं рдХो Oxidative Damage рд╕े рдмрдЪाрддा рд╣ै।
Q54. Which of the following techniques is most suitable for introducing DNA directly into plant cells using high-velocity microprojectiles? / рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ेрдЧ рд╡ाрд▓े рд╕ूрдХ्рд╖्рдо рдХрдгों (Microprojectiles) рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े DNA рдХो рд╕ीрдзे рдкौрдз рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рдк्рд░рд╡िрд╖्рдЯ рдХрд░ाрдиे рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рддрдХрдиीрдХ рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ै?
A. Electroporation / рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдкोрд░ेрд╢рди
B. Gene Gun (Biolistic Method) / рдЬीрди рдЧрди (рдмाрдпोрд▓िрд╕्рдЯिрдХ рд╡िрдзि)
C. Microinjection / рдоाрдЗрдХ्рд░ोрдЗंрдЬेрдХ्рд╢рди
D. Lipofection / рд▓िрдкोрдлेрдХ्рд╢рди
Ans. B. Gene Gun (Biolistic Method) / рдЬीрди рдЧрди (рдмाрдпोрд▓िрд╕्рдЯिрдХ рд╡िрдзि)
Explanation: The Gene Gun or Biolistic method delivers DNA-coated gold or tungsten particles into plant cells at high velocity. It is especially useful for transforming monocot plants that are less susceptible to Agrobacterium-mediated transformation. / Gene Gun рдпा Biolistic Method рдоें DNA-рд▓ेрдкिрдд Gold рдЕрдерд╡ा Tungsten рдХрдгों рдХो рдЙрдЪ्рдЪ рд╡ेрдЧ рд╕े рдкौрдз рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдХрд░ाрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े Monocot рдкौрдзों рдХे рд░ूрдкांрддрд░рдг (Transformation) рдоें рдЙрдкрдпोрдЧी рд╣ै।
Q55. Which statistical measure represents the square root of variance? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ांрдЦ्рдпिрдХीрдп рдоाрдк (Statistical Measure), Variance рдХा рд╡рд░्рдЧрдоूрд▓ (Square Root) рд╣ोрддा рд╣ै?
A. Mean / рдоाрдз्рдп
B. Median / рдордз्рдпिрдХा
C. Standard Deviation / рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди
D. Coefficient of Variation / рд╡िрдЪрд░рдг рдЧुрдгांрдХ
Ans. C. Standard Deviation / рдоाрдирдХ рд╡िрдЪрд▓рди
Explanation: Standard deviation is the positive square root of variance and measures the dispersion of observations around the mean. A smaller standard deviation indicates that the data points are closely clustered around the mean. / Standard Deviation, Variance рдХा рдзрдиाрдд्рдордХ рд╡рд░्рдЧрдоूрд▓ рд╣ोрддा рд╣ै рддрдеा рдпрд╣ рдмрддाрддा рд╣ै рдХि рдЖँрдХрдб़े рдоाрдз्рдп рдХे рдЖрд╕рдкाрд╕ рдХिрддрдиे рдлैрд▓े рд╣ुрдП рд╣ैं। Standard Deviation рдЬिрддрдиा рдХрдо рд╣ोрдЧा, рдЖँрдХрдб़े рдоाрдз्рдп рдХे рдЙрддрдиे рд╣ी рдиिрдХрдЯ рд╣ोंрдЧे।
Q56. Which enzyme catalyzes the conversion of succinate to fumarate in the Krebs cycle and also functions as Complex II of the electron transport chain? / Krebs Cycle рдоें Succinate рдХो Fumarate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рддрдеा Electron Transport Chain рдХे Complex II рдХे рд░ूрдк рдоें рдХाрд░्рдп рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
B. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
C. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
D. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Ans. B. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Explanation: Succinate dehydrogenase catalyzes the oxidation of succinate to fumarate while reducing FAD to FADH2. It is unique because it participates in both the Krebs cycle and the electron transport chain as Complex II. / Succinate Dehydrogenase, Succinate рдХा рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг рдХрд░рдХे Fumarate рдмрдиाрддा рд╣ै рддрдеा FAD рдХो FADH2 рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ рдПрдХрдоाрдд्рд░ рдПंрдЬाрдЗрдо рд╣ै рдЬो Krebs Cycle рддрдеा Electron Transport Chain рджोрдиों рдоें рдХाрд░्рдп рдХрд░рддा рд╣ै।
Q57. Which phase of the cell cycle is considered the longest in actively dividing eukaryotic cells? / рд╕рдХ्рд░िрдп рд░ूрдк рд╕े рд╡िрднाрдЬिрдд рд╣ोрдиे рд╡ाрд▓ी рдпूрдХैрд░िрдпोрдЯिрдХ рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें Cell Cycle рдХा рд╕рдмрд╕े рд▓ंрдмा рдЪрд░рдг рдХौрди-рд╕ा рд╣ोрддा рд╣ै?
A. M Phase / M рдЪрд░рдг
B. Interphase / рдЗंрдЯрд░рдлेрдЬ़
C. Cytokinesis / рд╕ाрдЗрдЯोрдХाрдЗрдиेрд╕िрд╕
D. Telophase / рдЯेрд▓ोрдлेрдЬ़
Ans. B. Interphase / рдЗंрдЯрд░рдлेрдЬ़
Explanation: Interphase is the longest stage of the cell cycle and includes the G1, S, and G2 phases. During this period, the cell grows, replicates its DNA, and prepares for mitosis. / Interphase, Cell Cycle рдХा рд╕рдмрд╕े рд▓ंрдмा рдЪрд░рдг рд╣ै рдЬिрд╕рдоें G1, S рддрдеा G2 рдЪрд░рдг рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ोрддे рд╣ैं। рдЗрд╕ी рджौрд░ाрди рдХोрд╢िрдХा рд╡ृрдж्рдзि рдХрд░рддी рд╣ै, DNA рдХी рдк्рд░рддिрдХृрддि рдмрдиाрддी рд╣ै рддрдеा рд╡िрднाрдЬрди рдХी рддैрдпाрд░ी рдХрд░рддी рд╣ै।
Q58. Which bacterium is widely used as a biological control agent against insect pests because it produces Cry proteins? / Cry Proteins рдмрдиाрдиे рдХे рдХाрд░рдг рдХीрдЯ рдиिрдпंрдд्рд░рдг (Biological Control) рдХे рд▓िрдП рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдЬीрд╡ाрдгु рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Bacillus subtilis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рд╕рдм्рдЯिрд▓िрд╕
B. Bacillus thuringiensis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рде्рдпूрд░िंрдЬिрдПрди्рд╕िрд╕
C. Pseudomonas fluorescens / рд╕्рдпूрдбोрдоोрдиाрд╕ рдл्рд▓ोрд░ेрд╕ेрди्рд╕
D. Azospirillum brasilense / рдПрдЬोрд╕्рдкिрд░िрд▓рдо рдм्рд░ाрдЬ़िрд▓ेंрд╕
Ans. B. Bacillus thuringiensis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рде्рдпूрд░िंрдЬिрдПрди्рд╕िрд╕
Explanation: Bacillus thuringiensis (Bt) produces insecticidal Cry proteins that are toxic to specific insect larvae. Bt genes have also been incorporated into transgenic crops such as Bt cotton to provide resistance against insect pests. / Bacillus thuringiensis (Bt) рдж्рд╡ाрд░ा рдиिрд░्рдоिрдд Cry Proteins рд╡िрд╢ेрд╖ рдк्рд░рдХाрд░ рдХे рдХीрдЯ рд▓ाрд░्рд╡ा рдХे рд▓िрдП рд╡िрд╖ैрд▓े рд╣ोрддे рд╣ैं। Bt Gene рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ Bt Cotton рдЬैрд╕े Transgenic Crops рдХे рд╡िрдХाрд╕ рдоें рднी рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q59. Which laboratory instrument is primarily used to determine the concentration of DNA, RNA, or proteins by measuring light absorbance? / рдк्рд░рдХाрд╢ рдЕрд╡рд╢ोрд╖рдг (Light Absorbance) рдоाрдкрдХрд░ DNA, RNA рдЕрдерд╡ा Protein рдХी рд╕ांрдж्рд░рддा рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХिрд╕ рдЙрдкрдХрд░рдг рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Autoclave / рдСрдЯोрдХ्рд▓ेрд╡
B. Spectrophotometer / рд╕्рдкेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрдЯोрдоीрдЯрд░
C. pH Meter / pH рдоीрдЯрд░
D. Hemocytometer / рд╣ीрдоोрд╕ाрдЗрдЯोрдоीрдЯрд░
Ans. B. Spectrophotometer / рд╕्рдкेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрдЯोрдоीрдЯрд░
Explanation: A spectrophotometer measures the absorbance of light by a sample at specific wavelengths. It is routinely used to estimate the concentration and purity of DNA, RNA, and proteins in molecular biology laboratories. / Spectrophotometer рдХिрд╕ी рдирдоूрдиे рдж्рд╡ाрд░ा рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ рддрд░ंрдЧрджैрд░्рдз्рдп рдкрд░ рдк्рд░рдХाрд╢ рдХे рдЕрд╡рд╢ोрд╖рдг рдХो рдоाрдкрддा рд╣ै। Molecular Biology рдк्рд░рдпोрдЧрд╢ाрд▓ाрдУं рдоें рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ DNA, RNA рддрдеा Protein рдХी рд╕ांрдж्рд░рддा рдПрд╡ं рд╢ुрдж्рдзрддा рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q60. Which of the following techniques is most commonly used to determine the three-dimensional structure of proteins at atomic resolution? / рдк्рд░ोрдЯीрди рдХी рдд्рд░िрд╡िрдоीрдп (Three-dimensional) рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХो рдкрд░рдоाрдгु рд╕्рддрд░ (Atomic Resolution) рдкрд░ рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рддрдХрдиीрдХ рдХा рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Southern Blotting / Southern Blotting
B. X-ray Crystallography / рдПрдХ्рд╕-рд░े рдХ्рд░िрд╕्рдЯрд▓ोрдЧ्рд░ाрдлी
C. Agarose Gel Electrophoresis / рдПрдЧाрд░ोрдЬ़ рдЬेрд▓ рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрд░ेрд╕िрд╕
D. ELISA / ELISA
Ans. B. X-ray Crystallography / рдПрдХ्рд╕-рд░े рдХ्рд░िрд╕्рдЯрд▓ोрдЧ्рд░ाрдлी
Explanation: X-ray crystallography is one of the most powerful techniques for determining the three-dimensional atomic structure of proteins and other biological macromolecules. It has played a fundamental role in structural biology and drug discovery. / X-ray Crystallography рдЬैрд╡-рдЕрдгुрдУं, рд╡िрд╢ेрд╖рдХрд░ рдк्рд░ोрдЯीрдиों рдХी рдд्рд░िрд╡िрдоीрдп рдкрд░рдоाрдгु рд╕ंрд░рдЪрдиा рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░рдиे рдХी рд╕рдмрд╕े рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рддрдХрдиीрдХों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। Structural Biology рддрдеा Drug Discovery рдоें рдЗрд╕рдХा рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рд╣ोрддा рд╣ै।
Q61. Which enzyme is responsible for the conversion of glucose into glucose-6-phosphate in the first step of glycolysis in most tissues? / рдЕрдзिрдХांрд╢ рдКрддрдХों рдоें Glycolysis рдХे рдк्рд░рдердо рдЪрд░рдг рдоें Glucose рдХो Glucose-6-Phosphate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Glucose-6-Phosphatase / рдЧ्рд▓ूрдХोрдЬ़-6-рдлॉрд╕्рдлेрдЯेрдЬ़
B. Hexokinase / рд╣ेрдХ्рд╕ोрдХाрдЗрдиेрдЬ़
C. Phosphofructokinase-1 / рдлॉрд╕्рдлोрдл्рд░рдХ्рдЯोрдХाрдЗрдиेрдЬ़-1
D. Aldolase / рдПрд▓्рдбोрд▓ेрдЬ़
Ans. B. Hexokinase / рд╣ेрдХ्рд╕ोрдХाрдЗрдиेрдЬ़
Explanation: Hexokinase catalyzes the phosphorylation of glucose to glucose-6-phosphate using ATP. This irreversible reaction traps glucose inside the cell and represents the first step of glycolysis in most tissues. / Hexokinase, ATP рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े Glucose рдХा рдлॉрд╕्рдлोрд░ाрдЗрд▓ेрд╢рди рдХрд░рдХे рдЙрд╕े Glucose-6-Phosphate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддрдиीрдп рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा Glucose рдХो рдХोрд╢िрдХा рдХे рднीрддрд░ рдмрдиाрдП рд░рдЦрддी рд╣ै рддрдеा Glycolysis рдХा рдкрд╣рд▓ा рдЪрд░рдг рд╣ै।
Q62. Which phase of meiosis is characterized by crossing over between non-sister chromatids? / Meiosis рдХे рдХिрд╕ рдЪрд░рдг рдоें Non-sister Chromatids рдХे рдмीрдЪ Crossing Over рд╣ोрддा рд╣ै?
A. Leptotene / рд▓ेрдк्рдЯोрдЯीрди
B. Zygotene / рдЬ़ाрдЗрдЧोрдЯीрди
C. Pachytene / рдкैрдХीрдЯीрди
D. Diakinesis / рдбाрдпाрдХाрдЗрдиेрд╕िрд╕
Ans. C. Pachytene / рдкैрдХीрдЯीрди
Explanation: Crossing over occurs during the pachytene stage of Prophase-I when homologous chromosomes are fully paired. This process produces genetic recombination and increases genetic variation among offspring. / Prophase-I рдХे Pachytene рдЪрд░рдг рдоें, рдЬрдм рд╕рдордЬाрдд рдЧुрдгрд╕ूрдд्рд░ рдкूрд░्рдг рд░ूрдк рд╕े рдпुрдЧ्рдоिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं, рддрдм Non-sister Chromatids рдХे рдмीрдЪ Crossing Over рд╣ोрддा рд╣ै। рдЗрд╕рд╕े рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рдкुрдирд░्рд╕ंрдпोрдЬрди рдПрд╡ं рд╡िрд╡िрдзрддा рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддी рд╣ै।
Q63. Which bacterium is commonly used in the dairy industry for the production of curd and yogurt? / рджрд╣ी (Curd) рдПрд╡ं Yogurt рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдХे рд▓िрдП рдбेрдпрд░ी рдЙрдж्рдпोрдЧ рдоें рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рдЬीрд╡ाрдгु рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
B. Lactobacillus bulgaricus / рд▓ैрдХ्рдЯोрдмैрд╕िрд▓рд╕ рдмुрд▓्рдЧाрд░िрдХрд╕
C. Clostridium tetani / рдХ्рд▓ॉрд╕्рдЯ्рд░िрдбिрдпрдо рдЯेрдЯाрдиी
D. Vibrio cholerae / рд╡िрдм्рд░िрдпो рдХॉрд▓ेрд░ी
Ans. B. Lactobacillus bulgaricus / рд▓ैрдХ्рдЯोрдмैрд╕िрд▓рд╕ рдмुрд▓्рдЧाрд░िрдХрд╕
Explanation: Lactobacillus bulgaricus, often used together with Streptococcus thermophilus, ferments lactose into lactic acid, resulting in the coagulation of milk proteins and the production of curd and yogurt. / Lactobacillus bulgaricus, рдк्рд░ाрдпः Streptococcus thermophilus рдХे рд╕ाрде рдоिрд▓рдХрд░ Lactose рдХा Lactic Acid рдоें рдХिрдг्рд╡рди рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рджूрдз рдХे рдк्рд░ोрдЯीрди рдЬрдо рдЬाрддे рд╣ैं рдФрд░ рджрд╣ी рдПрд╡ं Yogurt рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рд╣ोрддा рд╣ै।
Q64. Which technique is used to determine the nucleotide sequence of DNA using chain-terminating dideoxynucleotides (ddNTPs)? / Chain-terminating Dideoxynucleotides (ddNTPs) рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे DNA рдХा Nucleotide Sequence рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдХрд░рдиे рдХी рддрдХрдиीрдХ рдХौрди-рд╕ी рд╣ै?
A. Polymerase Chain Reaction (PCR) / рдкॉрд▓ीрдорд░ेрдЬ़ рдЪेрди рд░िрдПрдХ्рд╢рди (PCR)
B. Sanger DNA Sequencing / рд╕ैंрдЧрд░ DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдордг
C. Southern Blotting / рд╕рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
D. Northern Blotting / рдиॉрд░्рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
Ans. B. Sanger DNA Sequencing / рд╕ैंрдЧрд░ DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдордг
Explanation: Sanger sequencing, developed by Frederick Sanger, uses dideoxynucleotides (ddNTPs) to terminate DNA chain elongation at specific bases, allowing the nucleotide sequence to be determined accurately. / Frederick Sanger рдж्рд╡ाрд░ा рд╡िрдХрд╕िрдд Sanger Sequencing рддрдХрдиीрдХ рдоें Dideoxynucleotides (ddNTPs) DNA рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा рдХी рд╡ृрдж्рдзि рдХो рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ рд╕्рдеाрдиों рдкрд░ рд░ोрдХ рджेрддे рд╣ैं, рдЬिрд╕рд╕े DNA рдХा рд╕рд╣ी рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдЬ्рдЮाрдд рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХрддा рд╣ै।
Q65. Which of the following is the most abundant protein present in human blood plasma? / рдоाрдирд╡ рд░рдХ्рдд рдк्рд▓ाрдЬ़्рдоा рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдоाрдд्рд░ा рдоें рдкाрдпा рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ा рдк्рд░ोрдЯीрди рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Fibrinogen / рдлाрдЗрдм्рд░िрдиोрдЬेрди
B. Hemoglobin / рд╣ीрдоोрдЧ्рд▓ोрдмिрди
C. Albumin / рдПрд▓्рдм्рдпूрдоिрди
D. Globulin / рдЧ्рд▓ोрдм्рдпुрд▓िрди
Ans. C. Albumin / рдПрд▓्рдм्рдпूрдоिрди
Explanation: Albumin constitutes nearly 60% of the total plasma protein. It maintains the colloid osmotic (oncotic) pressure of blood and also serves as a carrier protein for hormones, fatty acids, bilirubin, and many drugs. / Albumin, рд░рдХ्рдд рдк्рд▓ाрдЬ़्рдоा рдХे рдХुрд▓ рдк्рд░ोрдЯीрди рдХा рд▓рдЧрднрдЧ 60% рд╣ोрддा рд╣ै। рдпрд╣ рд░рдХ्рдд рдХा Colloid Osmotic (Oncotic) Pressure рдмрдиाрдП рд░рдЦрддा рд╣ै рддрдеा рд╣ाрд░्рдоोрди, Fatty Acids, Bilirubin рдПрд╡ं рдЕрдиेрдХ рдФрд╖рдзिрдпों рдХे рдкрд░िрд╡рд╣рди рдоें рднी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै।
Q66. Which enzyme is responsible for the conversion of ribonucleotides into deoxyribonucleotides during DNA synthesis? / DNA рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХे рджौрд░ाрди Ribonucleotides рдХो Deoxyribonucleotides рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. DNA Polymerase / DNA Polymerase
B. RNA Polymerase / RNA Polymerase
C. Ribonucleotide Reductase / рд░ाрдЗрдмोрди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рд░िрдбрдХ्рдЯेрдЬ़
D. Reverse Transcriptase / рд░िрд╡рд░्рд╕ рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рдЯेрдЬ़
Ans. C. Ribonucleotide Reductase / рд░ाрдЗрдмोрди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рд░िрдбрдХ्рдЯेрдЬ़
Explanation: Ribonucleotide reductase catalyzes the reduction of ribonucleoside diphosphates into deoxyribonucleoside diphosphates, supplying the precursors required for DNA synthesis. It is a key regulatory enzyme in nucleotide metabolism. / Ribonucleotide Reductase, Ribonucleoside Diphosphates рдХो Deoxyribonucleoside Diphosphates рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬो DNA рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХ рдкूрд░्рд╡рдЧाрдоी (Precursors) рд╣ैं। рдпрд╣ Nucleotide Metabolism рдХा рдПрдХ рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдиिрдпाрдордХ рдПंрдЬाрдЗрдо рд╣ै।
Q67. Which organelle is primarily involved in intracellular protein modification, packaging, and secretion? / рдХोрд╢िрдХा рдХे рднीрддрд░ рдк्рд░ोрдЯीрди рдХे рд╕ंрд╢ोрдзрди (Modification), рдкैрдХेрдЬिंрдЧ рддрдеा рд╕्рд░ाрд╡ (Secretion) рдоें рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдЕंрдЧрдХ рднाрдЧ рд▓ेрддा рд╣ै?
A. Ribosome / рд░ाрдЗрдмोрд╕ोрдо
B. Golgi Apparatus / рдЧोрд▓्рдЬी рдЙрдкрдХрд░рдг
C. Peroxisome / рдкेрд░ॉрдХ्рд╕ीрд╕ोрдо
D. Nucleolus / рди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрд▓рд╕
Ans. B. Golgi Apparatus / рдЧोрд▓्рдЬी рдЙрдкрдХрд░рдг
Explanation: The Golgi apparatus modifies, sorts, packages, and transports proteins and lipids synthesized in the endoplasmic reticulum. It also forms secretory vesicles and lysosomes. / Golgi Apparatus, Endoplasmic Reticulum рдоें рдмрдиे рдк्рд░ोрдЯीрди рдПрд╡ं рд▓िрдкिрдб рдХा рд╕ंрд╢ोрдзрди, рд╡рд░्рдЧीрдХрд░рдг, рдкैрдХेрдЬिंрдЧ рддрдеा рдкрд░िрд╡рд╣рди рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ Secretory Vesicles рдПрд╡ं Lysosomes рдХे рдиिрд░्рдоाрдг рдоें рднी рднाрдЧ рд▓ेрддा рд╣ै।
Q68. Which of the following microorganisms is widely used in the production of recombinant human insulin? / Recombinant Human Insulin рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдоें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
B. Clostridium botulinum / рдХ्рд▓ॉрд╕्рдЯ्рд░िрдбिрдпрдо рдмोрдЯुрд▓िрдирдо
C. Mycobacterium tuberculosis / рдоाрдЗрдХोрдмैрдХ्рдЯीрд░िрдпрдо рдЯ्рдпूрдмрд░рдХुрд▓ोрд╕िрд╕
D. Salmonella typhi / рд╕ाрд▓्рдоोрдиेрд▓ा рдЯाрдЗрдлी
Ans. A. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
Explanation: Genetically engineered Escherichia coli is widely used for the commercial production of recombinant human insulin. The insulin gene is introduced into plasmid vectors, enabling bacterial cells to synthesize insulin efficiently. / рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд░ूрдк рд╕े рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд Escherichia coli рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд╡्рдпाрд╡рд╕ाрдпिрдХ рд╕्рддрд░ рдкрд░ Recombinant Human Insulin рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗंрд╕ुрд▓िрди рдЬीрди рдХो Plasmid Vector рдоें рдк्рд░рд╡िрд╖्рдЯ рдХрд░ाрдХрд░ рдЬीрд╡ाрдгु рдХोрд╢िрдХाрдУं рд╕े рдЗंрд╕ुрд▓िрди рдХा рдЙрдд्рдкाрджрди рдХрд░ाрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q69. Which enzyme is used in Reverse Transcription PCR (RT-PCR) to synthesize complementary DNA (cDNA) from an RNA template? / Reverse Transcription PCR (RT-PCR) рдоें RNA Template рд╕े Complementary DNA (cDNA) рдмрдиाрдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрд╕ рдПंрдЬाрдЗрдо рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. DNA Ligase / DNA Ligase
B. Reverse Transcriptase / рд░िрд╡рд░्рд╕ рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рдЯेрдЬ़
C. Taq DNA Polymerase / Taq DNA Polymerase
D. RNase H / RNase H
Ans. B. Reverse Transcriptase / рд░िрд╡рд░्рд╕ рдЯ्рд░ांрд╕рдХ्рд░िрдк्рдЯेрдЬ़
Explanation: Reverse transcriptase is an RNA-dependent DNA polymerase that synthesizes complementary DNA (cDNA) from an RNA template. RT-PCR combines reverse transcription with PCR amplification and is extensively used for gene expression analysis and RNA virus detection. / Reverse Transcriptase рдПрдХ RNA-dependent DNA Polymerase рд╣ै, рдЬो RNA Template рд╕े Complementary DNA (cDNA) рдмрдиाрддा рд╣ै। RT-PCR рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ Gene Expression Analysis рддрдеा RNA Viruses рдХी рдкрд╣рдЪाрди рдХे рд▓िрдП рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q70. Which ecological pyramid is always upright in all ecosystems? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдкाрд░िрд╕्рдеिрддिрдХ рдкिрд░ाрдоिрдб (Ecological Pyramid) рд╕рднी рдкाрд░िрддंрдд्рд░ों рдоें рд╕рджैрд╡ рд╕ीрдзा (Upright) рд╣ोрддा рд╣ै?
A. Pyramid of Biomass / рдмाрдпोрдоाрд╕ рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб
B. Pyramid of Numbers / рд╕ंрдЦ्рдпा рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб
C. Pyramid of Energy / рдКрд░्рдЬा рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб
D. Pyramid of Population / рдЬрдирд╕ंрдЦ्рдпा рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб
Ans. C. Pyramid of Energy / рдКрд░्рдЬा рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб
Explanation: The pyramid of energy is always upright because energy is lost at every trophic level according to the second law of thermodynamics. Only a small fraction of energy is transferred to the next trophic level, while the remainder is dissipated as heat. / рдКрд░्рдЬा рдХा рдкिрд░ाрдоिрдб рд╕рджैрд╡ рд╕ीрдзा рд╣ोрддा рд╣ै рдХ्рдпोंрдХि рдКрд╖्рдоाрдЧрддिрдХी рдХे рдж्рд╡िрддीрдп рдиिрдпрдо рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдЯ्рд░ॉрдлिрдХ рд╕्рддрд░ рдкрд░ рдКрд░्рдЬा рдХा рдПрдХ рдмрдб़ा рднाрдЧ рдКрд╖्рдоा рдХे рд░ूрдк рдоें рдирд╖्рдЯ рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै рддрдеा рдХेрд╡рд▓ рдеोрдб़ी-рд╕ी рдКрд░्рдЬा рдЕрдЧрд▓े рд╕्рддрд░ рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪрддी рд╣ै।
Q71. Which enzyme catalyzes the final step of glycolysis by converting phosphoenolpyruvate (PEP) into pyruvate? / Glycolysis рдХे рдЕंрддिрдо рдЪрд░рдг рдоें Phosphoenolpyruvate (PEP) рдХो Pyruvate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Enolase / рдЗрдиोрд▓ेрдЬ़
B. Pyruvate Kinase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
C. Aldolase / рдПрд▓्рдбोрд▓ेрдЬ़
D. Phosphoglycerate Kinase / рдлॉрд╕्рдлोрдЧ्рд▓िрд╕рд░ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
Ans. B. Pyruvate Kinase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрдЗрдиेрдЬ़
Explanation: Pyruvate kinase catalyzes the irreversible transfer of a phosphate group from phosphoenolpyruvate (PEP) to ADP, producing pyruvate and ATP. This is one of the substrate-level phosphorylation steps in glycolysis. / Pyruvate Kinase, Phosphoenolpyruvate (PEP) рд╕े ADP рдХो рдлॉрд╕्рдлेрдЯ рд╕рдоूрд╣ рд╕्рдеाрдиांрддрд░िрдд рдХрд░рдХे Pyruvate рдПрд╡ं ATP рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдпрд╣ Glycolysis рдХी Substrate-level Phosphorylation рд╡ाрд▓ी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдЕрднिрдХ्рд░िрдпाрдУं рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q72. Which scientist experimentally demonstrated that DNA replication is semiconservative? / рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдк्рд░рдпोрдЧाрдд्рдордХ рд░ूрдк рд╕े рд╕िрдж्рдз рдХिрдпा рдХि DNA Replication Semiconservative рд╣ोрддी рд╣ै?
A. Watson and Crick / рд╡ॉрдЯрд╕рди рдПрд╡ं рдХ्рд░िрдХ
B. Avery and MacLeod / рдПрд╡рд░ी рдПрд╡ं рдоैрдХрд▓िрдпोрдб
C. Meselson and Stahl / рдоेрд╕ेрд▓рд╕рди рдПрд╡ं рд╕्рдЯाрд▓
D. Hershey and Chase / рд╣рд░्рд╢ी рдПрд╡ं рдЪेрдЬ़
Ans. C. Meselson and Stahl / рдоेрд╕ेрд▓рд╕рди рдПрд╡ं рд╕्рдЯाрд▓
Explanation: Matthew Meselson and Franklin Stahl demonstrated the semiconservative mode of DNA replication in 1958 using 15N-labeled Escherichia coli DNA and cesium chloride density gradient centrifugation. Their experiment is regarded as one of the most elegant experiments in molecular biology. / Matthew Meselson рдПрд╡ं Franklin Stahl рдиे 1958 рдоें 15N-рд▓ेрдмрд▓्рдб Escherichia coli рддрдеा Cesium Chloride Density Gradient Centrifugation рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे рд╕िрдж्рдз рдХिрдпा рдХि DNA Replication Semiconservative рд╣ोрддी рд╣ै। рдпрд╣ Molecular Biology рдХे рд╕рдмрд╕े рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рдк्рд░рдпोрдЧों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q73. Which of the following microorganisms is widely used for the industrial production of citric acid? / Citric Acid рдХे рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
B. Aspergillus niger / рдПрд╕्рдкрд░рдЬिрд▓рд╕ рдиाрдЗрдЬрд░
C. Penicillium chrysogenum / рдкेрдиिрд╕िрд▓िрдпрдо рдХ्рд░ाрдЗрд╕ोрдЬेрдирдо
D. Rhizopus stolonifer / рд░ाрдЗрдЬोрдкрд╕ рд╕्рдЯोрд▓ोрдиिрдлрд░
Ans. B. Aspergillus niger / рдПрд╕्рдкрд░рдЬिрд▓рд╕ рдиाрдЗрдЬрд░
Explanation: Aspergillus niger is the most important industrial microorganism used for the commercial production of citric acid through submerged fermentation. It is preferred because of its high yield, rapid growth, and ease of cultivation. / Aspergillus niger рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ Submerged Fermentation рдж्рд╡ाрд░ा Citric Acid рдХे рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЙрдд्рдкाрджрди рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХी рдЙрдЪ्рдЪ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХ्рд╖рдорддा рддрдеा рддीрд╡्рд░ рд╡ृрдж्рдзि рдХे рдХाрд░рдг рдпрд╣ рдЕрдд्рдпंрдд рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рдоाрдиा рдЬाрддा рд╣ै।
Q74. Which immunoglobulin is predominantly present in external secretions such as saliva, tears, and breast milk? / рд▓ाрд░ (Saliva), рдЖँрд╕ू (Tears) рддрдеा рд╕्рддрди рджुрдЧ्рдз (Breast Milk) рдЬैрд╕े рдмाрд╣्рдп рд╕्рд░ाрд╡ों рдоें рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ा Immunoglobulin рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. IgG / IgG
B. IgM / IgM
C. Secretory IgA / рд╕िрдХ्рд░ेрдЯрд░ी IgA
D. IgE / IgE
Ans. C. Secretory IgA / рд╕िрдХ्рд░ेрдЯрд░ी IgA
Explanation: Secretory IgA (sIgA) is the predominant antibody found in mucosal secretions such as saliva, tears, colostrum, and breast milk. It plays a crucial role in protecting mucosal surfaces against invading pathogens. / Secretory IgA (sIgA), рд▓ाрд░, рдЖँрд╕ू, рдХोрд▓ोрд╕्рдЯ्рд░рдо рддрдеा рд╕्рддрди рджुрдЧ्рдз рдЬैрд╕े рдо्рдпूрдХोрд╕рд▓ рд╕्рд░ाрд╡ों рдоें рдк्рд░рдоुрдЦ рд░ूрдк рд╕े рдкाрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдо्рдпूрдХोрд╕рд▓ рд╕рддрд╣ों рдХो рд░ोрдЧрдЬрдирдХों рд╕े рд╕ुрд░рдХ्рд╖ा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиे рдоें рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднूрдоिрдХा рдиिрднाрддा рд╣ै।
Q75. Which molecular biology technique is primarily used to quantify gene expression by measuring mRNA levels in real time? / mRNA рдХे рд╕्рддрд░ рдХो Real Time рдоें рдоाрдкрдХрд░ Gene Expression рдХा рдоाрдд्рд░ाрдд्рдордХ рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХिрд╕ Molecular Biology Technique рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Conventional PCR / рдкाрд░ंрдкрд░िрдХ PCR
B. Real-Time PCR (qPCR) / рд░िрдпрд▓-рдЯाрдЗрдо PCR (qPCR)
C. Southern Blotting / рд╕рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
D. Agarose Gel Electrophoresis / рдПрдЧाрд░ोрдЬ़ рдЬेрд▓ рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрд░ेрд╕िрд╕
Ans. B. Real-Time PCR (qPCR) / рд░िрдпрд▓-рдЯाрдЗрдо PCR (qPCR)
Explanation: Real-Time PCR (qPCR), usually combined with reverse transcription (RT-qPCR), measures the accumulation of amplified DNA during each PCR cycle using fluorescent dyes or probes. It is the gold standard for quantitative analysis of gene expression. / Real-Time PCR (qPCR), рдЬिрд╕े рдк्рд░ाрдпः RT-qPCR рдХे рд░ूрдк рдоें рдк्рд░рдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдк्рд░рдд्рдпेрдХ PCR Cycle рдХे рджौрд░ाрди Fluorescent Dyes рдпा Probes рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े DNA Amplification рдХो рдоाрдкрддा рд╣ै। рдпрд╣ Gene Expression рдХे рдоाрдд्рд░ाрдд्рдордХ рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХी рд╕рдмрд╕े рд╡िрд╢्рд╡рд╕рдиीрдп рддрдХрдиीрдХों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q76. Which enzyme catalyzes the hydration of fumarate to malate in the Krebs cycle? / Krebs Cycle рдоें Fumarate рдХा рдЬрд▓рдпोрдЬрди (Hydration) рдХрд░рдХे Malate рдмрдиाрдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Aconitase / рдПрдХोрдиिрдЯेрдЬ़
B. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
C. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
D. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Ans. B. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
Explanation: Fumarase (Fumarate Hydratase) catalyzes the reversible hydration of fumarate to form L-malate during the Krebs cycle. This reaction prepares the substrate for the final oxidation step catalyzed by malate dehydrogenase. / Fumarase (Fumarate Hydratase), Krebs Cycle рдоें Fumarate рдХा рдк्рд░рддिрд╡рд░्рддी рдЬрд▓рдпोрдЬрди рдХрд░рдХे L-Malate рдмрдиाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдмाрдж Malate Dehydrogenase рдж्рд╡ाрд░ा рдЕंрддिрдо рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рд╣ोрддी рд╣ै।
Q77. Which scientist proposed the Cell Theory stating that all living organisms are composed of cells? / рдпрд╣ Cell Theory рдХि рд╕рднी рдЬीрд╡ рдХोрд╢िрдХाрдУं рд╕े рдмрдиे рд╣ैं, рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдк्рд░рддिрдкाрджिрдд рдХी рдеी?
A. Robert Hooke and Antonie van Leeuwenhoek / рд░ॉрдмрд░्рдЯ рд╣ुрдХ рдПрд╡ं рдПंрдЯोрдиी рд╡ॉрди рд▓्рдпूрд╡ेрдирд╣ॉрдХ
B. Schleiden and Schwann / рд╢्рд▓ाрдЗрдбेрди рдПрд╡ं рд╢्рд╡ाрди
C. Rudolf Virchow and Robert Brown / рд░ुрдбोрд▓्рдл рд╡िрд░рдЦो рдПрд╡ं рд░ॉрдмрд░्рдЯ рдм्рд░ाрдЙрди
D. Watson and Crick / рд╡ॉрдЯрд╕рди рдПрд╡ं рдХ्рд░िрдХ
Ans. B. Schleiden and Schwann / рд╢्рд▓ाрдЗрдбेрди рдПрд╡ं рд╢्рд╡ाрди
Explanation: Matthias Schleiden and Theodor Schwann proposed the Cell Theory in 1838–1839, stating that all plants and animals are composed of cells. Rudolf Virchow later added that every cell arises from a pre-existing cell ("Omnis cellula e cellula"). / Matthias Schleiden рдПрд╡ं Theodor Schwann рдиे 1838–1839 рдоें Cell Theory рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХी, рдЬिрд╕рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рд╕рднी рдкौрдзे рдПрд╡ं рдЬрди्рддु рдХोрд╢िрдХाрдУं рд╕े рдмрдиे рд╣ैं। рдмाрдж рдоें Rudolf Virchow рдиे "Omnis cellula e cellula" рд╕िрдж्рдзांрдд рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХिрдпा рдХि рдк्рд░рдд्рдпेрдХ рдХोрд╢िрдХा рдкूрд░्рд╡рд╡рд░्рддी рдХोрд╢िрдХा рд╕े рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддी рд╣ै।
Q78. Which microorganism is widely used for the commercial production of baker's yeast? / Commercial Baker's Yeast рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Candida albicans / рдХैंрдбिрдбा рдПрд▓्рдмिрдХрди्рд╕
B. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
C. Aspergillus flavus / рдПрд╕्рдкрд░рдЬिрд▓рд╕ рдл्рд▓ेрд╡рд╕
D. Rhizopus oryzae / рд░ाрдЗрдЬोрдкрд╕ рдУрд░ाрдЗрдЬ़ी
Ans. B. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
Explanation: Saccharomyces cerevisiae is extensively used in the baking, brewing, and biotechnology industries because of its rapid fermentation of sugars into carbon dioxide and ethanol. The released CO2 helps dough rise during bread making. / Saccharomyces cerevisiae рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдмेрдХिंрдЧ, рдм्рд░ूрдЗंрдЧ рддрдеा рдмाрдпोрдЯेрдХ्рдиोрд▓ॉрдЬी рдЙрдж्рдпोрдЧ рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рд╢рд░्рдХрд░ा рдХा рдХिрдг्рд╡рди рдХрд░рдХे рдХाрд░्рдмрди рдбाрдЗрдСрдХ्рд╕ाрдЗрдб рдПрд╡ं рдПрдеेрдиॉрд▓ рдмрдиाрддा рд╣ै। Bread рдмрдиाрдиे рдоें рдЙрдд्рдкрди्рди CO2 рдЖрдЯे рдХो рдлूрд▓рдиे рдоें рд╕рд╣ाрдпрддा рдХрд░рддी рд╣ै।
Q79. Which of the following techniques is most suitable for measuring the size and granularity of individual cells in suspension? / Suspension рдоें рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╡्рдпрдХ्рддिрдЧрдд рдХोрд╢िрдХाрдУं рдХे рдЖрдХाрд░ (Size) рддрдеा Granularity рдоाрдкрдиे рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी рддрдХрдиीрдХ рд╕рдмрд╕े рдЙрдкрдпुрдХ्рдд рд╣ै?
A. UV Spectrophotometry / UV рд╕्рдкेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрдЯोрдоेрдЯ्рд░ी
B. Flow Cytometry / рдл्рд▓ो рд╕ाрдЗрдЯोрдоेрдЯ्рд░ी
C. Agarose Gel Electrophoresis / рдПрдЧाрд░ोрдЬ़ рдЬेрд▓ рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрд░ेрд╕िрд╕
D. Southern Blotting / рд╕рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
Ans. B. Flow Cytometry / рдл्рд▓ो рд╕ाрдЗрдЯोрдоेрдЯ्рд░ी
Explanation: Flow cytometry analyzes thousands of cells per second by measuring forward scatter (cell size), side scatter (granularity), and fluorescence emitted from labeled molecules. It is widely used in immunology, hematology, and cancer research. / Flow Cytometry рдк्рд░рддि рд╕ेрдХंрдб рд╣рдЬाрд░ों рдХोрд╢िрдХाрдУं рдХा рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХрд░рддी рд╣ै। рдЗрд╕рдоें Forward Scatter рд╕े Cell Size рддрдеा Side Scatter рд╕े Granularity рдХा рдЖрдХрд▓рди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ Immunology, Hematology рдПрд╡ं Cancer Research рдоें рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧी рддрдХрдиीрдХ рд╣ै।
Q80. Which of the following methods is most commonly employed for the long-term preservation of microbial cultures? / рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों (Microbial Cultures) рдХे рджीрд░्рдШрдХाрд▓िрдХ рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг (Long-term Preservation) рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рд╡िрдзि рдХा рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Incubation at 37°C / 37°C рдкрд░ рдЗрдирдХ्рдпूрдмेрд╢рди
B. Lyophilization (Freeze-Drying) / рд▓ाрдпोрдлिрд▓ाрдЗрдЬेрд╢рди (рдл्рд░ीрдЬ़-рдб्рд░ाрдЗंрдЧ)
C. Boiling / рдЙрдмाрд▓рдиा
D. Pasteurization / рдкाрд╢्рдЪुрд░ीрдХрд░рдг
Ans. B. Lyophilization (Freeze-Drying) / рд▓ाрдпोрдлिрд▓ाрдЗрдЬेрд╢рди (рдл्рд░ीрдЬ़-рдб्рд░ाрдЗंрдЧ)
Explanation: Lyophilization removes water from frozen microbial cultures under vacuum, allowing them to remain viable for many years. This technique is widely used by microbial culture collections for long-term preservation. / Lyophilization рдоें рдЬрдоे рд╣ुрдП рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों рд╕े рдиिрд░्рд╡ाрдд (Vacuum) рдоें рдЬрд▓ рд╣рдЯाрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рд╡े рдХрдИ рд╡рд░्рд╖ों рддрдХ рдЬीрд╡िрдд рдПрд╡ं рд╕ुрд░рдХ्рд╖िрдд рдмрдиे рд░рд╣рддे рд╣ैं। Microbial Culture Collections рдоें рджीрд░्рдШрдХाрд▓िрдХ рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХे рд▓िрдП рдпрд╣ рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдЙрдкрдпोрдЧ рдХी рдЬाрдиे рд╡ाрд▓ी рддрдХрдиीрдХों рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q81. Which enzyme catalyzes the conversion of oxaloacetate to malate in the reverse reaction during gluconeogenesis? / Gluconeogenesis рдХे рджौрд░ाрди рдк्рд░рддिрд╡рд░्рддी рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдоें Oxaloacetate рдХो Malate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
B. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
C. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
D. Pyruvate Carboxylase / рдкाрдЗрд░ुрд╡ेрдЯ рдХाрд░्рдмोрдХ्рд╕िрд▓ेрдЬ़
Ans. A. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Explanation: Malate dehydrogenase catalyzes the reversible conversion of oxaloacetate to malate using NADH. During gluconeogenesis, this reaction facilitates the transport of reducing equivalents across the mitochondrial membrane through the malate shuttle. / Malate Dehydrogenase, NADH рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े Oxaloacetate рдХो рдк्рд░рддिрд╡рд░्рддी рд░ूрдк рд╕े Malate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рддा рд╣ै। Gluconeogenesis рдХे рджौрд░ाрди рдпрд╣ Malate Shuttle рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े Mitochondria рд╕े Cytoplasm рддрдХ Reducing Equivalents рдкрд╣ुँрдЪाрдиे рдоें рд╕рд╣ाрдпрддा рдХрд░рддा рд╣ै।
Q82. Which scientist discovered the phenomenon of transformation in Streptococcus pneumoniae in 1928? / 1928 рдоें Streptococcus pneumoniae рдоें Transformation рдХी рдШрдЯрдиा рдХी рдЦोрдЬ рдХिрд╕ рд╡ैрдЬ्рдЮाрдиिрдХ рдиे рдХी рдеी?
A. Frederick Griffith / рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рдЧ्рд░िрдлिрде
B. Oswald Avery / рдСрд╕्рд╡ाрд▓्рдб рдПрд╡рд░ी
C. Alfred Hershey / рдЕрд▓्рдл्рд░ेрдб рд╣рд░्рд╢ी
D. Francis Crick / рдл्рд░ांрд╕िрд╕ рдХ्рд░िрдХ
Ans. A. Frederick Griffith / рдл्рд░ेрдбрд░िрдХ рдЧ्рд░िрдлिрде
Explanation: Frederick Griffith demonstrated bacterial transformation in 1928 by showing that non-virulent R-strain bacteria could be transformed into virulent S-strain bacteria. This experiment laid the foundation for identifying DNA as the genetic material. / Frederick Griffith рдиे 1928 рдоें рдпрд╣ рд╕िрдж्рдз рдХिрдпा рдХि рдЕрд╡िрд╖ाрдгु (R-strain) рдЬीрд╡ाрдгु, рд╡िрд╖ाрдгु (S-strain) рдЬीрд╡ाрдгुрдУं рд╕े рдк्рд░ाрдк्рдд рдкрджाрд░्рде рдХे рдк्рд░рднाрд╡ рдоें рд░ोрдЧрдЬрдирдХ рдмрди рд╕рдХрддे рд╣ैं। рдЗрд╕ी рдк्рд░рдпोрдЧ рдиे DNA рдХो рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рдкрджाрд░्рде рд╕िрдж्рдз рдХрд░рдиे рдХी рджिрд╢ा рдоें рдЖрдзाрд░ рддैрдпाрд░ рдХिрдпा।
Q83. Which virus is widely used as a cloning vector in molecular biology because of its ability to infect Escherichia coli? / рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा Virus, Escherichia coli рдХो рд╕ंрдХ्рд░рдоिрдд рдХрд░рдиे рдХी рдХ्рд╖рдорддा рдХे рдХाрд░рдг Molecular Biology рдоें Cloning Vector рдХे рд░ूрдк рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Adenovirus / рдПрдбेрдиोрд╡ाрдпрд░рд╕
B. ╬╗ (Lambda) Phage / ╬╗ (рд▓ैрдо्рдм्рдбा) рдлेрдЬ
C. HIV / рдПрдЪрдЖрдИрд╡ी
D. Influenza Virus / рдЗрди्рдл्рд▓ुрдПंрдЬ़ा рд╡ाрдпрд░рд╕
Ans. B. ╬╗ (Lambda) Phage / ╬╗ (рд▓ैрдо्рдм्рдбा) рдлेрдЬ
Explanation: Lambda (╬╗) bacteriophage infects Escherichia coli and is widely used as a cloning vector because it can efficiently carry and replicate relatively large DNA fragments in bacterial cells. / Lambda (╬╗) Bacteriophage, Escherichia coli рдХो рд╕ंрдХ्рд░рдоिрдд рдХрд░рддा рд╣ै рддрдеा рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рдмрдб़े DNA Fragments рдХो рдЬीрд╡ाрдгु рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рд▓े рдЬाрдХрд░ рдЙрдирдХी рдк्рд░рддिрдХृрддि рдмрдиाрдиे рдХी рдХ्рд╖рдорддा рдХे рдХाрд░рдг Cloning Vector рдХे рд░ूрдк рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q84. Which type of stem cells have the ability to differentiate into almost all cell types of the human body but cannot form extraembryonic tissues? / рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХी Stem Cells рдоाрдирд╡ рд╢рд░ीрд░ рдХी рд▓рдЧрднрдЧ рд╕рднी рдк्рд░рдХाрд░ рдХी рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рд╡िрднेрджिрдд рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди Extraembryonic Tissues рдирд╣ीं рдмрдиा рд╕рдХрддीं?
A. Totipotent Stem Cells / рдЯोрдЯीрдкोрдЯेंрдЯ рд╕्рдЯेрдо рдХोрд╢िрдХाрдПँ
B. Pluripotent Stem Cells / рдк्рд▓ूрд░ीрдкोрдЯेंрдЯ рд╕्рдЯेрдо рдХोрд╢िрдХाрдПँ
C. Multipotent Stem Cells / рдорд▓्рдЯीрдкोрдЯेंрдЯ рд╕्рдЯेрдо рдХोрд╢िрдХाрдПँ
D. Unipotent Stem Cells / рдпूрдиीрдкोрдЯेंрдЯ рд╕्рдЯेрдо рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Ans. B. Pluripotent Stem Cells / рдк्рд▓ूрд░ीрдкोрдЯेंрдЯ рд╕्рдЯेрдо рдХोрд╢िрдХाрдПँ
Explanation: Pluripotent stem cells can differentiate into cells derived from all three germ layers (ectoderm, mesoderm, and endoderm), but unlike totipotent stem cells, they cannot form extraembryonic tissues such as the placenta. / Pluripotent Stem Cells рддीрдиों Germ Layers (Ectoderm, Mesoderm рдПрд╡ं Endoderm) рдХी рд▓рдЧрднрдЧ рд╕рднी рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рд╡िрднेрджिрдд рд╣ो рд╕рдХрддी рд╣ैं, рд▓ेрдХिрди Totipotent Stem Cells рдХी рддрд░рд╣ Placenta рдЬैрд╕े Extraembryonic Tissues рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдирд╣ीं рдХрд░ рд╕рдХрддीं।
Q85. Which environmental biotechnology process utilizes microorganisms to remove toxic pollutants from contaminated soil and water? / рджूрд╖िрдд рдоिрдЯ्рдЯी рдПрд╡ं рдЬрд▓ рд╕े рд╡िрд╖ैрд▓े рдк्рд░рджूрд╖рдХों рдХो рд╣рдЯाрдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ी Environmental Biotechnology рдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХौрди-рд╕ी рд╣ै?
A. Pasteurization / рдкाрд╢्рдЪुрд░ीрдХрд░рдг
B. Bioremediation / рдмाрдпोрд░िрдоेрдбिрдПрд╢рди
C. Distillation / рдЖрд╕рд╡рди
D. Chromatography / рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
Ans. B. Bioremediation / рдмाрдпोрд░िрдоेрдбिрдПрд╢рди
Explanation: Bioremediation employs microorganisms, fungi, or plants to degrade or detoxify hazardous pollutants present in contaminated soil, groundwater, and industrial waste. It is an eco-friendly and cost-effective environmental cleanup strategy. / Bioremediation рдоें рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों, рдХрд╡рдХों рдЕрдерд╡ा рдкौрдзों рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рдХे рджूрд╖िрдд рдоिрдЯ्рдЯी, рднूрдЬрд▓ рдПрд╡ं рдФрдж्рдпोрдЧिрдХ рдЕрдкрд╢िрд╖्рдЯों рдоें рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╡िрд╖ैрд▓े рдк्рд░рджूрд╖рдХों рдХा рдЕрдкрдШрдЯрди рдпा рд╡िрд╖рд╣рд░рдг рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рд╕ंрд░рдХ्рд╖рдг рдХी рдПрдХ рдк्рд░рднाрд╡ी рдПрд╡ं рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг-рдЕрдиुрдХूрд▓ рддрдХрдиीрдХ рд╣ै।
Q86. Which enzyme catalyzes the oxidative decarboxylation of isocitrate to ╬▒-ketoglutarate in the Krebs cycle? / Krebs Cycle рдоें Isocitrate рдХा Oxidative Decarboxylation рдХрд░рдХे ╬▒-Ketoglutarate рдмрдиाрдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Aconitase / рдПрдХोрдиिрдЯेрдЬ़
B. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
C. Isocitrate Dehydrogenase / рдЖрдЗрд╕ोрд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
D. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
Ans. C. Isocitrate Dehydrogenase / рдЖрдЗрд╕ोрд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Explanation: Isocitrate dehydrogenase catalyzes the oxidative decarboxylation of isocitrate to ╬▒-ketoglutarate while producing NADH (or NADPH in some isoforms) and carbon dioxide. It is one of the key regulatory enzymes of the Krebs cycle. / Isocitrate Dehydrogenase, Isocitrate рдХा Oxidative Decarboxylation рдХрд░рдХे ╬▒-Ketoglutarate рдмрдиाрддा рд╣ै рддрдеा рдЗрд╕ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдоें NADH (рдпा рдХुрдЫ Isoforms рдоें NADPH) рдПрд╡ं CO2 рдЙрдд्рдкрди्рди рд╣ोрддे рд╣ैं। рдпрд╣ Krebs Cycle рдХा рдПрдХ рдк्рд░рдоुрдЦ рдиिрдпाрдордХ рдПंрдЬाрдЗрдо рд╣ै।
Q87. Which type of mutation changes a codon into a stop codon, resulting in premature termination of protein synthesis? / рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рдХा Mutation рдХिрд╕ी Codon рдХो Stop Codon рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░ рджेрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Protein Synthesis рд╕рдордп рд╕े рдкрд╣рд▓े рд╕рдоाрдк्рдд рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै?
A. Silent Mutation / рд╕ाрдЗрд▓ेंрдЯ рдо्рдпूрдЯेрд╢рди
B. Missense Mutation / рдоिрд╕рд╕ेंрд╕ рдо्рдпूрдЯेрд╢рди
C. Nonsense Mutation / рдиॉрдирд╕ेंрд╕ рдо्рдпूрдЯेрд╢рди
D. Frameshift Mutation / рдл्рд░ेрдорд╢िрдл्рдЯ рдо्рдпूрдЯेрд╢рди
Ans. C. Nonsense Mutation / рдиॉрдирд╕ेंрд╕ рдо्рдпूрдЯेрд╢рди
Explanation: A nonsense mutation converts an amino acid-encoding codon into a stop codon (UAA, UAG, or UGA), leading to premature termination of translation and the production of a truncated protein. / Nonsense Mutation рдоें рдХिрд╕ी Amino Acid Codon рдХा рдкрд░िрд╡рд░्рддрди Stop Codon (UAA, UAG рдпा UGA) рдоें рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Translation рд╕рдордп рд╕े рдкрд╣рд▓े рд╕рдоाрдк्рдд рд╣ो рдЬाрддी рд╣ै рдФрд░ рдЕрдкूрд░्рдг (Truncated) Protein рдмрдирддा рд╣ै।
Q88. Which microorganism is primarily responsible for the production of the immunosuppressive drug Cyclosporin A? / Immunosuppressive Drug Cyclosporin A рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдЙрдд्рддрд░рджाрдпी рд╣ै?
A. Penicillium chrysogenum / рдкेрдиिрд╕िрд▓िрдпрдо рдХ्рд░ाрдЗрд╕ोрдЬेрдирдо
B. Tolypocladium inflatum / рдЯोрд▓ाрдЗрдкोрдХ्рд▓ेрдбिрдпрдо рдЗрди्рдл्рд▓ेрдЯрдо
C. Aspergillus niger / рдПрд╕्рдкрд░рдЬिрд▓рд╕ рдиाрдЗрдЬрд░
D. Rhizopus stolonifer / рд░ाрдЗрдЬोрдкрд╕ рд╕्рдЯोрд▓ोрдиिрдлрд░
Ans. B. Tolypocladium inflatum / рдЯोрд▓ाрдЗрдкोрдХ्рд▓ेрдбिрдпрдо рдЗрди्рдл्рд▓ेрдЯрдо
Explanation: Tolypocladium inflatum produces Cyclosporin A, a powerful immunosuppressive drug widely used to prevent organ transplant rejection and to treat certain autoimmune diseases. / Tolypocladium inflatum рдж्рд╡ाрд░ा Cyclosporin A рдХा рдЙрдд्рдкाрджрди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рдПрдХ рд╢рдХ्рддिрд╢ाрд▓ी Immunosuppressive Drug рд╣ै, рдЬिрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдЕंрдЧ рдк्рд░рдд्рдпाрд░ोрдкрдг (Organ Transplantation) рдХे рдмाрдж Rejection рд░ोрдХрдиे рддрдеा рдХुрдЫ Autoimmune Diseases рдХे рдЙрдкрдЪाрд░ рдоें рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q89. Which bioinformatics file format is most commonly used to store nucleotide or protein sequences? / Nucleotide рдЕрдерд╡ा Protein Sequences рдХो рд╕ंрдЧ्рд░рд╣ीрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Bioinformatics File Format рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. PDF Format / PDF рдк्рд░ाрд░ूрдк
B. FASTA Format / FASTA рдк्рд░ाрд░ूрдк
C. DOCX Format / DOCX рдк्рд░ाрд░ूрдк
D. XLSX Format / XLSX рдк्рд░ाрд░ूрдк
Ans. B. FASTA Format / FASTA рдк्рд░ाрд░ूрдк
Explanation: FASTA is the standard text-based format for representing nucleotide and protein sequences. Each sequence begins with a header line starting with the symbol ">", followed by the sequence on subsequent lines. / FASTA, Nucleotide рдПрд╡ं Protein Sequences рдХो рд╕ंрдЧ्рд░рд╣िрдд рдХрд░рдиे рдХा рд╕рдмрд╕े рд╕ाрдоाрди्рдп Text-based Format рд╣ै। рдк्рд░рдд्рдпेрдХ Sequence рдХी рд╢ुрд░ुрдЖрдд ">" рдЪिрди्рд╣ рд╕े рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рдХे рдмाрдж Sequence рд▓िрдЦी рдЬाрддी рд╣ै।
Q90. Which instrument is used to separate biological macromolecules by applying centrifugal force at extremely high speeds? / рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдЙрдЪ्рдЪ рдЧрддि рдкрд░ Centrifugal Force рд▓рдЧाрдХрд░ рдЬैрд╡-рдЕрдгुрдУं (Biological Macromolecules) рдХो рдкृрдердХ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХिрд╕ рдЙрдкрдХрд░рдг рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Spectrophotometer / рд╕्рдкेрдХ्рдЯ्рд░ोрдлोрдЯोрдоीрдЯрд░
B. Autoclave / рдСрдЯोрдХ्рд▓ेрд╡
C. Ultracentrifuge / рдЕрд▓्рдЯ्рд░ाрд╕ेंрдЯ्рд░ीрдл्рдпूрдЬ
D. Incubator / рдЗрдирдХ्рдпूрдмेрдЯрд░
Ans. C. Ultracentrifuge / рдЕрд▓्рдЯ्рд░ाрд╕ेंрдЯ्рд░ीрдл्рдпूрдЬ
Explanation: An ultracentrifuge generates extremely high centrifugal forces (often exceeding 100,000 × g) to separate organelles, viruses, nucleic acids, proteins, and other biological macromolecules based on their size, shape, and density. / Ultracentrifuge рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рдЙрдЪ्рдЪ Centrifugal Force (рдЕрдХ्рд╕рд░ 100,000 × g рд╕े рдЕрдзिрдХ) рдЙрдд्рдкрди्рди рдХрд░рддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Organelles, Viruses, Nucleic Acids, Proteins рддрдеा рдЕрди्рдп рдЬैрд╡-рдЕрдгुрдУं рдХो рдЙрдирдХे рдЖрдХाрд░, рдЖрдХृрддि рдПрд╡ं рдШрдирдд्рд╡ рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдкृрдердХ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q91. Which enzyme catalyzes the final reaction of the Krebs cycle by converting malate into oxaloacetate? / Krebs Cycle рдХी рдЕंрддिрдо рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдоें Malate рдХो Oxaloacetate рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ा рдПंрдЬाрдЗрдо рдХौрди-рд╕ा рд╣ै?
A. Fumarase / рдл्рдпूрдоाрд░ेрдЬ़
B. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
C. Succinate Dehydrogenase / рд╕рдХ्рд╕िрдиेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
D. Citrate Synthase / рд╕ाрдЗрдЯ्рд░ेрдЯ рд╕िंрдеेрдЬ़
Ans. B. Malate Dehydrogenase / рдоाрд▓ेрдЯ рдбिрд╣ाрдЗрдб्рд░ोрдЬрдиेрдЬ़
Explanation: Malate dehydrogenase catalyzes the oxidation of malate to oxaloacetate using NAD+ as an electron acceptor, producing NADH. Oxaloacetate is then available to condense with acetyl-CoA and initiate another turn of the Krebs cycle. / Malate Dehydrogenase, NAD+ рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े Malate рдХा рдСрдХ्рд╕ीрдХрд░рдг рдХрд░рдХे Oxaloacetate рдмрдиाрддा рд╣ै рддрдеा NADH рдЙрдд्рдкрди्рди рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХे рдмाрдж Oxaloacetate, Acetyl-CoA рдХे рд╕ाрде рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा рдХрд░рдХे Krebs Cycle рдХा рдЕрдЧрд▓ा рдЪрдХ्рд░ рдк्рд░ाрд░рдо्рдн рдХрд░рддा рд╣ै।
Q92. Which molecular technique is commonly used to edit a specific gene sequence with high precision in living cells? / рдЬीрд╡िрдд рдХोрд╢िрдХाрдУं рдоें рдХिрд╕ी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ Gene Sequence рдХा рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рд╕рдЯीрдХ (High Precision) рд╕ंрдкाрджрди рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ Molecular Technique рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Southern Blotting / рд╕рджрд░्рди рдм्рд▓ॉрдЯिंрдЧ
B. CRISPR-Cas9 / CRISPR-Cas9
C. SDS-PAGE / SDS-PAGE
D. Paper Chromatography / рдкेрдкрд░ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
Ans. B. CRISPR-Cas9 / CRISPR-Cas9
Explanation: CRISPR-Cas9 is a revolutionary genome-editing system in which a guide RNA directs the Cas9 endonuclease to a specific DNA sequence, enabling targeted gene knockout, insertion, or correction with remarkable precision. / CRISPR-Cas9 рдПрдХ рдЕрдд्рдпाрдзुрдиिрдХ Genome Editing рддрдХрдиीрдХ рд╣ै, рдЬिрд╕рдоें Guide RNA, Cas9 Endonuclease рдХो рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рддрдХ рдкрд╣ुँрдЪाрддा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Gene Knockout, Insertion рдЕрдерд╡ा Correction рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рд╕рдЯीрдХрддा рд╕े рдХी рдЬा рд╕рдХрддी рд╣ै।
Q93. Which microorganism is most commonly used for the production of recombinant hepatitis B vaccine? / Recombinant Hepatitis B Vaccine рдХे рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдХिрд╕ рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
B. Escherichia coli / рдПрд╕्рдЪेрд░िрд╢िрдпा рдХोрд▓ाрдИ
C. Bacillus subtilis / рдмैрд╕िрд▓рд╕ рд╕рдм्рдЯिрд▓िрд╕
D. Pseudomonas aeruginosa / рд╕्рдпूрдбोрдоोрдиाрд╕ рдПрд░ुрдЬिрдиोрд╕ा
Ans. A. Saccharomyces cerevisiae / рд╕ैрдХрд░ोрдоाрдЗрд╕ीрдЬ़ рд╕ेрд░ेрд╡िрд╕ी
Explanation: The recombinant hepatitis B vaccine is produced by expressing the hepatitis B surface antigen (HBsAg) gene in Saccharomyces cerevisiae. The purified antigen self-assembles into virus-like particles that induce protective immunity. / Recombinant Hepatitis B Vaccine, Saccharomyces cerevisiae рдоें Hepatitis B Surface Antigen (HBsAg) Gene рдХो рдЕрднिрд╡्рдпрдХ्рдд рдХрд░рдХे рдмрдиाрдИ рдЬाрддी рд╣ै। рд╢ुрдж्рдз HBsAg рдХрдг Virus-like Particles рдмрдиाрддे рд╣ैं, рдЬो рдк्рд░рднाрд╡ी рдк्рд░рддिрд░рдХ्рд╖ा рдЙрдд्рдкрди्рди рдХрд░рддे рд╣ैं।
Q94. Which type of chromatography separates molecules based on their specific biological interactions with a ligand? / рдХौрди-рд╕ी Chromatography Technique рдЕрдгुрдУं рдХो рдХिрд╕ी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ Ligand рдХे рд╕ाрде рдЙрдирдХी рдЬैрд╡िрдХ рдЕрднिрдХ्рд░िрдпा (Specific Biological Interaction) рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдкृрдердХ рдХрд░рддी рд╣ै?
A. Gel Filtration Chromatography / рдЬेрд▓ рдлिрд▓्рдЯ्рд░ेрд╢рди рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
B. Ion Exchange Chromatography / рдЖрдпрди рдПрдХ्рд╕рдЪेंрдЬ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
C. Affinity Chromatography / рдПрдлिрдиिрдЯी рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
D. Paper Chromatography / рдкेрдкрд░ рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
Ans. C. Affinity Chromatography / рдПрдлिрдиिрдЯी рдХ्рд░ोрдоैрдЯोрдЧ्рд░ाрдлी
Explanation: Affinity chromatography separates biomolecules based on highly specific interactions such as antigen-antibody, enzyme-substrate, or receptor-ligand binding. It is one of the most selective purification techniques used in biotechnology. / Affinity Chromatography рдоें Biomolecules рдХा рдкृрдердХ्рдХрд░рдг Antigen-Antibody, Enzyme-Substrate рдЕрдерд╡ा Receptor-Ligand рдЬैрд╕ी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ рдЬैрд╡िрдХ рдЕंрддःрдХ्рд░िрдпाрдУं рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ Biotechnology рдоें рд╕рдмрд╕े рдЪрдпрдиाрдд्рдордХ (Selective) Purification Techniques рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै।
Q95. Which of the following plant tissue culture techniques is specifically used for the rapid production of genetically identical disease-free plants? / рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд░ूрдк рд╕े рд╕рдоाрди (Genetically Identical) рдПрд╡ं рд░ोрдЧ-рдоुрдХ्рдд рдкौрдзों рдХे рддीрд╡्рд░ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХे рд▓िрдП рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ी Plant Tissue Culture Technique рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рдЙрдкрдпोрдЧ рдХी рдЬाрддी рд╣ै?
A. Embryo Rescue / рдПрдо्рдм्рд░िрдпो рд░ेрд╕्рдХ्рдпू
B. Micropropagation / рдоाрдЗрдХ्рд░ोрдк्рд░ोрдкेрдЧेрд╢рди
C. Protoplast Fusion / рдк्рд░ोрдЯोрдк्рд▓ाрд╕्рдЯ рдл्рдпूрдЬ़рди
D. Anther Culture / рдПрди्рдерд░ рдХрд▓्рдЪрд░
Ans. B. Micropropagation / рдоाрдЗрдХ्рд░ोрдк्рд░ोрдкेрдЧेрд╢рди
Explanation: Micropropagation is an in vitro clonal propagation technique that enables the rapid multiplication of genetically identical, disease-free plants from small explants under sterile conditions. It is extensively used in commercial horticulture and forestry. / Micropropagation рдПрдХ In Vitro Clonal Propagation Technique рд╣ै, рдЬिрд╕рдХे рдж्рд╡ाрд░ा рдЫोрдЯे Explants рд╕े рдХрдо рд╕рдордп рдоें рдЖрдиुрд╡ंрд╢िрдХ рд░ूрдк рд╕े рд╕рдоाрди рдПрд╡ं рд░ोрдЧ-рдоुрдХ्рдд рдкौрдзों рдХा рдмрдб़े рдкैрдоाрдиे рдкрд░ рдЙрдд्рдкाрджрди рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдЗрд╕рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рд╡्рдпाрд╡рд╕ाрдпिрдХ рдмाрдЧрд╡ाрдиी рдПрд╡ं рд╡ाрдиिрдХी рдоें рд╡्рдпाрдкрдХ рд░ूрдк рд╕े рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
Q96. Which DNA repair mechanism specifically corrects replication errors such as base-base mismatches and small insertion-deletion loops that escape proofreading? / DNA Replication рдХे рджौрд░ाрди Proofreading рд╕े рдмрдЪ рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े Base-Base Mismatches рддрдеा рдЫोрдЯे Insertion-Deletion Loops рдХो рд╡िрд╢ेрд╖ рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ी DNA Repair Mechanism рдаीрдХ рдХрд░рддी рд╣ै?
A. Base Excision Repair (BER) / рдмेрд╕ рдПрдХ्рд╕ीрд╢рди рд░िрдкेрдпрд░ (BER)
B. Nucleotide Excision Repair (NER) / рди्рдпूрдХ्рд▓िрдпोрдЯाрдЗрдб рдПрдХ्рд╕ीрд╢рди рд░िрдкेрдпрд░ (NER)
C. Mismatch Repair (MMR) / рдоिрд╕рдоैрдЪ рд░िрдкेрдпрд░ (MMR)
D. Photoreactivation / рдлोрдЯोрд░िрдПрдХ्рдЯिрд╡ेрд╢рди
Ans. C. Mismatch Repair (MMR) / рдоिрд╕рдоैрдЪ рд░िрдкेрдпрд░ (MMR)
Explanation: Mismatch Repair (MMR) corrects replication errors that escape the proofreading activity of DNA polymerase. It recognizes mismatched bases and short insertion-deletion loops, removes the erroneous DNA segment, and resynthesizes the correct sequence, thereby maintaining genomic stability. / Mismatch Repair (MMR), DNA Polymerase рдХी Proofreading рд╕े рдмрдЪ рдЬाрдиे рд╡ाрд▓े Mismatched Bases рдПрд╡ं рдЫोрдЯे Insertion-Deletion Loops рдХो рдкрд╣рдЪाрдирдХрд░ рд╣рдЯाрддा рд╣ै рддрдеा рд╕рд╣ी DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдХा рдкुрдиः рд╕ंрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕рд╕े Genome рдХी рд╕्рдеिрд░рддा рдмрдиी рд░рд╣рддी рд╣ै।
Q97. In enzyme kinetics, a competitive inhibitor increases which of the following parameters while leaving the other unchanged? / Enzyme Kinetics рдоें Competitive Inhibitor рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ Parameter рдХो рдмрдв़ाрддा рд╣ै рдЬрдмрдХि рджूрд╕рд░ा Parameter рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд░рд╣рддा рд╣ै?
A. Vmax increases, Km decreases / Vmax рдмрдв़рддा рд╣ै, Km рдШрдЯрддा рд╣ै
B. Both Vmax and Km increase / Vmax рдПрд╡ं Km рджोрдиों рдмрдв़рддे рд╣ैं
C. Km increases, Vmax remains unchanged / Km рдмрдв़рддा рд╣ै, Vmax рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд░рд╣рддा рд╣ै
D. Both Vmax and Km decrease / Vmax рдПрд╡ं Km рджोрдиों рдШрдЯрддे рд╣ैं
Ans. C. Km increases, Vmax remains unchanged / Km рдмрдв़рддा рд╣ै, Vmax рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд░рд╣рддा рд╣ै
Explanation: A competitive inhibitor competes with the substrate for the active site of an enzyme. As a result, the apparent Km increases because a higher substrate concentration is required to achieve half-maximal velocity, whereas Vmax remains unchanged since sufficient substrate can overcome the inhibition. / Competitive Inhibitor, рдПंрдЬाрдЗрдо рдХे Active Site рдкрд░ Substrate рд╕े рдк्рд░рддिрд╕्рдкрд░्рдзा рдХрд░рддा рд╣ै। рдЗрд╕рд▓िрдП Half-maximal Velocity рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдЕрдзिрдХ Substrate рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рд╣ोрддी рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े Km рдмрдв़ рдЬाрддा рд╣ै, рдЬрдмрдХि рдкрд░्рдпाрдк्рдд Substrate рдЙрдкрд▓рдм्рдз рд╣ोрдиे рдкрд░ Vmax рдЕрдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд░рд╣рддा рд╣ै।
Q98. Which bioinformatics algorithm is primarily used for multiple sequence alignment of DNA or protein sequences? / DNA рдЕрдерд╡ा Protein Sequences рдХे Multiple Sequence Alignment рдХे рд▓िрдП рдоुрдЦ्рдп рд░ूрдк рд╕े рдХौрди-рд╕ा Bioinformatics Algorithm рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै?
A. BLAST / BLAST
B. CLUSTALW / CLUSTALW
C. GenBank / GenBank
D. FASTA Format / FASTA Format
Ans. B. CLUSTALW / CLUSTALW
Explanation: CLUSTALW is one of the most widely used algorithms for multiple sequence alignment. It aligns three or more DNA or protein sequences simultaneously to identify conserved regions, infer evolutionary relationships, and predict functional similarities. / CLUSTALW, Multiple Sequence Alignment рдХे рд▓िрдП рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рдк्рд░рдпुрдХ्рдд Algorithms рдоें рд╕े рдПрдХ рд╣ै। рдпрд╣ рддीрди рдпा рдЕрдзिрдХ DNA рдЕрдерд╡ा Protein Sequences рдХा рдПрдХ рд╕ाрде Alignment рдХрд░рдХे Conserved Regions, Evolutionary Relationships рддрдеा Functional Similarities рдХा рд╡िрд╢्рд▓ेрд╖рдг рдХрд░рддा рд╣ै।
Q99. Which process is responsible for the conversion of atmospheric nitrogen into ammonia by symbiotic and free-living microorganisms? / рд╕рд╣рдЬीрд╡ी рдПрд╡ं рд╕्рд╡рддंрдд्рд░ рд░ूрдк рд╕े рд░рд╣рдиे рд╡ाрд▓े рд╕ूрдХ्рд╖्рдордЬीрд╡ों рдж्рд╡ाрд░ा рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рдХो рдЕрдоोрдиिрдпा рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХрд░рдиे рдХी рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рдХ्рдпा рдХрд╣рд▓ाрддी рд╣ै?
A. Nitrification / рдиाрдЗрдЯ्рд░ीрдлिрдХेрд╢рди
B. Denitrification / рдбिрдиाрдЗрдЯ्рд░ीрдлिрдХेрд╢рди
C. Nitrogen Fixation / рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг
D. Ammonification / рдЕрдоोрдиिрдлिрдХेрд╢рди
Ans. C. Nitrogen Fixation / рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди рд╕्рдеिрд░ीрдХрд░рдг
Explanation: Nitrogen fixation is the biological process in which atmospheric nitrogen (N2) is converted into ammonia (NH3) by nitrogen-fixing microorganisms using the enzyme nitrogenase. This process plays a vital role in the global nitrogen cycle. / Nitrogen Fixation рд╡рд╣ рдЬैрд╡िрдХ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╣ै рдЬिрд╕рдоें Nitrogenase рдПंрдЬाрдЗрдо рдХी рд╕рд╣ाрдпрддा рд╕े рд╡ाрдпुрдоंрдбрд▓ीрдп рдиाрдЗрдЯ्рд░ोрдЬрди (N2) рдХो рдЕрдоोрдиिрдпा (NH3) рдоें рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै। рдпрд╣ рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ Nitrogen Cycle рдХी рдПрдХ рдЕрдд्рдпंрдд рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╣ै।
Q100. Which Nobel Prize-winning discovery laid the foundation for modern genome editing by identifying the CRISPR-Cas9 system as a programmable genetic tool? / рдХिрд╕ рдиोрдмेрд▓ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рд╡िрдЬेрддा рдЦोрдЬ рдиे CRISPR-Cas9 рдк्рд░рдгाрд▓ी рдХो рдПрдХ Programmable Genetic Tool рдХे рд░ूрдк рдоें рд╕्рдеाрдкिрдд рдХрд░рдХे рдЖрдзुрдиिрдХ Genome Editing рдХी рдиींрд╡ рд░рдЦी?
A. Discovery of DNA Double Helix / DNA Double Helix рдХी рдЦोрдЬ
B. Discovery of PCR / PCR рдХी рдЦोрдЬ
C. Development of CRISPR-Cas9 by Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier / Jennifer Doudna рдПрд╡ं Emmanuelle Charpentier рдж्рд╡ाрд░ा CRISPR-Cas9 рдХा рд╡िрдХाрд╕
D. Discovery of Restriction Enzymes / Restriction Enzymes рдХी рдЦोрдЬ
Ans. C. Development of CRISPR-Cas9 by Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier / Jennifer Doudna рдПрд╡ं Emmanuelle Charpentier рдж्рд╡ाрд░ा CRISPR-Cas9 рдХा рд╡िрдХाрд╕
Explanation: Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier demonstrated that the CRISPR-Cas9 system could be programmed to cut DNA at specific sites, revolutionizing genome editing. Their pioneering work earned them the 2020 Nobel Prize in Chemistry and transformed modern biotechnology and molecular medicine. / Jennifer Doudna рдПрд╡ं Emmanuelle Charpentier рдиे рдпрд╣ рдк्рд░рджрд░्рд╢िрдд рдХिрдпा рдХि CRISPR-Cas9 рдк्рд░рдгाрд▓ी рдХो рдХिрд╕ी рднी рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ DNA рдЕрдиुрдХ्рд░рдо рдкрд░ рдХाрд░्рдп рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП Program рдХिрдпा рдЬा рд╕рдХрддा рд╣ै। рдЗрд╕ рдЦोрдЬ рдиे Genome Editing рдоें рдХ्рд░ांрддि рд▓ा рджी рдФрд░ рдЙрди्рд╣ें 2020 рдХा Nobel Prize in Chemistry рдк्рд░рджाрди рдХिрдпा рдЧрдпा।
рдиोрдЯ: рдпрд╣ рд╣рдоाрд░ी MSc Biotechnology Entrance Exam рд╕ीрд░ीрдЬ рдХा рдк्рд░ीрд╡िрдпрд╕ рдИрдпрд░ рдХा рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рднाрдЧ рд╣ै। рд╣рдо рдЬрд▓्рдж рд╣ी рдирдП рдкैрдЯрд░्рди рдкрд░ рдЖрдзाрд░िрдд рдФрд░ рднी рдорд╣рдд्рд╡рдкूрд░्рдг рдк्рд░рд╢्рди рд▓ेрдХрд░ рдЖрдПंрдЧे। рддрдм рддрдХ рдЗрди рдк्рд░рд╢्рдиों рдХा рдЕрдЪ्рдЫे рд╕े рд░िрд╡ीрдЬрди рдХрд░рддे рд░рд╣ें!
рд╣рдорд╕े рдЬुрдб़ें (Join Our Community)
рдпूрдиिрд╡рд░्рд╕िрдЯी рдХी рд╣рд░ рдПрдХ рдЫोрдЯी-рдмрдб़ी рдЕрдкрдбेрдЯ, рдкрд░ीрдХ्рд╖ा рд╢ेрдб्рдпूрд▓, рд╕्рдЯрдбी рдордЯेрд░िрдпрд▓ рдФрд░ рдЕрдЧрд▓ी рдХ्рд╡िрдЬ़ рд╕ीрд░ीрдЬ़ рддुрд░ंрдд рдкाрдиे рдХे рд▓िрдП рд╣рдоाрд░े рд╕ोрд╢рд▓ рдоीрдбिрдпा рд╣ैंрдбрд▓्рд╕ рдХो рдЬ़рд░ूрд░ рдлॉрд▓ो рдХрд░ें:
Comments
Post a Comment