Download UP Board 12th English Question paper 2022 Click Here

UP Board 12th Exam 2022 English Paper Code 316 (EF): अंग्रेजी प्रश्न पत्र के प्रमुख प्रश्नों का हल
UP Board 12th English Paper Solution


1. Choose the correct option to answer the following questions:

A. Undue favour to place one's relatives in lucrative posts is called

(i) casteism

(ii) individualism

(iii) secularism

(iv) nepotism

Answer:- (iv) nepotism


B. The phrase 'on the wane' means

(i) increasing

(ii) developing

(iii) decreasing

(iv) striking

Answer:- (iii) decreasing


C. The synonym of despise is

(i) love

(ii) hate

(iii) respect

(iv) select

Answer:- (ii) hate


D. 'Rohit has gone before his father come.'

Which word in the above sentence is an error?

(i) gone

(ii) before

(iii) his

(iv) come

Answer:- (ii) before


E. The antonym of severe is

(i) mild

(ii) bold

(iii) fertile

(iv) hide

Answer:- (ii) bold


2. Change any one of the following into indirect narration:

(i) Mohit said to Reeta, "Why did you stop here?"

Answer:- Mohit asked Reeta why she had stopped there.


(ii) The teacher said to the children, "Do not quarrel with your sisters."

Answer:- The teacher ordered the children not to quarrel with their sisters.


3. Combine any one of the following as directed:

(i) The thief was punished. The thief was fined. (Compound sentence)

Answer:- Not only the thief was punished but also he was fined.


(ii) When does the train arrive? I do not know the time. (Complex sentence)

Answer:- I do not know the time when the train arrives.


4. Transform any one of the following as directed:

(i) Kashmir is not so hot as Bhopal. (Comparative degree)

Answer:- Bhopal is hotter than Kashmir.


(ii) What made you happy? (Passive voice)

Answer:- By what were you made happy?


5. Correct any one of the following sentences:

(i) He could not secure passing marks.

Answer:- He could not secure pass marks.


(ii) If he will come, I shall teach him.

Answer:- If he comes, I shall teach him.


6. Use any one of the following pair of words in your own sentences to make the difference in their meanings clear:

(i) pain-pane

Answer:- 

Pain:- If something pains you, it makes you feel upset or unhappy.

Pane:- My mother had replaced the broken pane of glass.


(ii) adapt-adept

Answer:-

Adapt:- When I adapt something I translate from one meaning to another as faithfully as I can.

Adept:- He is an adept guitar player.


7. Translate the following into English:

भारतवर्ष एक महान देश है। इसका अतीत बहुत ही शानदार रहा है। विदेशी आक्रमणकारियों ने इस देश को लूटने का प्रयास किया। इसकी संस्कृति तथा इसके ज्ञान-विज्ञान को मिटाने का प्रयास किया, परन्तु देशप्रेमियों के बलिदान और बहादूरी के कारण वे सफल नहीं हुए। आज भी देश में किसी चीज की कमी नहीं है। यदि दिन दूनी रात चौगुनी बढ़ती हुई जनसंख्या पर नियंत्रण हो जाये तो देश पुनः समृद्ध हो जायेगा।

Answer:- India is a great country. Its past has been glorious. Foreign invaders tried to loot the country. They tried to wipe out its civilisation and learnings but owing to the sacrifices and valour of the countrymen they were not successful. Even today, there is no absence/dearth of anything in the country. If the population, which is multiplying many a fold, can be controlled, then our country will be prosperous again.

Post a Comment

Thanks for your comments.

Previous Post Next Post